Miért paleó? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Miért paleó?
Igen, szerintem is elég lenne csak addig visszamenni, vagy még addig sem.
A nagymamám 80 évesen halt meg és csak azért, mert meghalt a fia.
Mindent evett, és akkor, amikor megéhezett, csak mennyiségi korlátai voltak. Na nem a súlya miatt, hiszen sosem volt kövér, hanem a szokásai miatt.
Ő 1917-ben született, akkor nem volt divat naponta 5x enni, hanem csak 1x vagy 2x, ezt tartotta élete végéig. Kutya baja nem volt sosem. Egyszer elütötte a motor, kivették a vakbelét, megműtötték a fülét, majd a fia halála miatt (stressz) beteg lett és meghalt. Ja, és persze apósom, anyósom és az összes idős rokonom hasonlóan él.
És igen, szerintem is inkább a szennyezett levő és a stressz tehet mindenről....
Ez majd a végén derül ki.
De ha nem megyünk vissza őskorig, csak ükapáinkig, jóval többen értek meg aggkort, pedig ették a krumplit, lisztet. Szerintem legrosszabb a napi stressz, az őrült elektroszmog, az információáradat, kényszeres megfelelés, még ha tagadjuk is, bennünk van. Dolgozni KELL, viselkedni KELL, kapcsolatokat tartani KELL stb... bocs, hogy nyomatékosítottam, arra célzok, hogy nem tudunk függetlenítődni a környezetünktől. Ettől tuti, hogy nem lesz hosszabb, egészségesebb életünk, akármit eszünk.
Én is olvastam sok siker történetet, de akkor most ennek az étrendnek a fogyás a sikere, vagy a hosszú és egészsége élet?
Mert ugye a fogyás nem mindenkinek kell, és egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy mindig mindenki csak azért tart sikeresnek valamit és valakit, mert fogyaszt, lefogyott, stb.
Ha a fogyás a cél, akkor írjuk le konkrétan és ne ködösítsünk azzal, hogy ez annyira egészséges, hiszen a őskorban élő max. 30 éves kort megélt őseink sokkal egészségesebbek voltak ilyen étkezés mellett.
Elhiszem, hogy lehet fogyni ettől az étrendtől, de az egészséges oldalát nem igen.
Ennek a hozzászólásnak nagy része nem neked szólt!:D
Engem az riaszt meg a legjobban, hogy vannak olyan tejek, amiket nem is kell hűtőbe rakni... nyilvánvaló, hogy nem tej!
S hány, meg hány ilyen van.
A minap láttam egy videót, jó, a kínai chipsről van szó, még sosem ettem, hálisten. A hapsi szó szerint zacsikat töltött egy gépbe, meg még ki tudja mit, ami aztán átalakította chipssé őket!!! Na, s ezt eszik az emberek, borzasztó! Még jó, hogy sosem vágytam ilyesmire.
Nekem tetszik a cikked, sok jót olvastam már én is a paleoról. Közvetlen ismerőseim is vannak, akik áttértek a paleo életmódra (ráadásul főorvosok) és ők is nagyon szépen "leírták, elmagyarázták" a paleo táplálkozás lényegét. Olvastam sikertörténeteket is és engem meggyőztek, hogy belevágjak, miután befejeztem a 90 napos diétát (most abban vagyok benne, jó felvezetése a paleonak, sok ételt már paleosan állítok össze így is, csak még szétválasztva). Persze tudom, ez már életmód lesz, de hiszek benne!
Szóval én gyakori "vendég" leszek a fórumodon :)
Ma láttam olyan tortareceptet szakácsoldalon, aminek tésztájába 4 evőkanál ételfestéket írtak. Nem cukrászüzemi, hanem egyszerű háziasszonyi recept.
Csak úgy az immunrendszerről jutott eszembe...
Szerencsére ilyen problémám nincs, de szeretem érezni annak a kajának az ízét, zamatát, amit éppen eszek.
Persze ízlések... kinek így, kinek úgy, személytől függ.
Lehet, hogy esetenként még elmegy. De hogy valaki állandóan, mindenféle zöldséget pépesít akár levest, akár főzeléket akar csinálni belőle.
Így teljesen szükségtelen a rágás, mint az emberi szervezet egyik működése, ill. nem kell emésztenie sem a gyomornak, tehát (úgy gondolom) ezzel is lassul ill. feleslegessé válik egy másik szerv is.
És ezért tartom egészségtelennek, hogy valaki szinte kizárólag így tálalja fel a zöldségeket az étkezéshez: ivólé, leves, főzelék, mártás = vegyétek és egyétek, ki minek akarja!
Egyetértek!
És még elvétve hallani üzbég, kirgiz, hasonló helyeken, hegyekben élő pásztorokról, akik gyakorlatilag egész évben csak azt eszik, amit ott tudnak maguknak előteremteni. Az általuk őrzött birkát-kecskét vágják és azt eszik, ill. a magukkal vitt egyéb magvakat, saját őrleményeket és nem holmi "gyári készítményeket".
Minél közelebb élünk a természethez, és minél inkább az ott talált, feldolgozatlan ételeket esszük, annál inkább segítjük a szervezet egészséges működését.
(Ezért még a szőr is feláll a hátamon, amikor ezt az új "krémleves" őrületet olvasom, minden zöldséget pépesíteni kell! De ez már az én bajom!) :))
Szerintem a magyaroknál kiváltképp azért népszerű a paleo mert a magyarok ízlése a kolbász, szalonna, disznózsír és végre találtak egy módszert, ahol megmagyarázhatják maguknak, hogy de jó, ezt KELL enni mert csupa egészség.
A cikkben volt szó zöldségekről, de a gyakorlatban ezt kevesen eszik vagy túl keveset.
Jó, akkor hasonlítsuk össze a maiakkal: a világon az összes kultúra, ahol olyan csoportok vannak, akik közül mind elérik a 110 éves kort, zsírszegényen, magas ch-tartalommal, alacsony kalóriájú étrenden él.
És a táplálékaik igen, természetes cuccok, zöldség, hüvelyesek, gabona, gyümölcs, de ezen belül sok a ch és zsírszegény is, és kalóriaszegény (mert zsírszegény).
Szóval nem finomított ch, süti meg cukor, de sok ch.
A japánok élnek a legtovább de közülük is az Okinawa szigeten élők (ők még a többi japánhoz kèpest is 20%al kevesebb kalóriát visznek be és még zsírszegényebben esznek, 10%zsír körül)
A paleo ehhez képest nagyon zsíros és hirdeti a tartós ch szegénységet (ami hosszùtávon terhel egy csomó szervet, de fogyni lehet vele, ez azonban nem èletvitel)
Még a szardíniaiak is híresen sokáig élnek.
Szerintem ezt nagy vonalakban sejtjük.
Sokan erőszakos halállal (másik ember által vagy valamilyen állat által), sokan éhen haltak, sokan meghaltak egy ma már gyógyítható betegségben, fertőzésben, megfagytak akár, és még a tudatlanság is közrejátszhatott, stb.
Sokan már a születésükkor meghaltak, vagy sokan már a szülésbe belehaltak, ha vadászat közben megsérültek, akkor nem biztos, hogy túlélték a sérülést, stb.
A körülmények akkor nem voltak adottak a hosszabb életre, a kaja meg ugye csak akkor volt, amikor találtak....
Egyébként pont ezért nem értem, hogy miért pont egy olyan étkezéstől várjuk a hosszabb és egészségesebb életet, amit lehetetlen hasonlítani, hiszen akkor az elért átlagéletkort ma simán elérjük, ha nem vagyunk pechesek, azaz nem leszünk rákosak, nem üt el egy autó, és a mai orvoslással azért egy csomó betegséget is megúszunk (ami ugye akkor halálos volt).
Egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen étkezéssel hosszabb lesz az életünk.
Nem, nem vagyok a paleo ellen, hiszen sosem próbáltam, nem tudom, hogy tartható e, de én pl. nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez egészségesebb.
Van egy ismerős család, akik így étkeznek már jó néhány éve. Az anya 54 éves és amúgy is elég karcsú típus (ők pusztán amiatt esznek így, mert egészségesebbnek gondolják), hát ez a nő, azóta még vékonyabb lett, de emellett is lettek gondjai, azaz nem kerülte el a változókor, ugyan úgy szédeleg, emelkedik a pulzusa, ugyan úgy fáj a feje, fáradt, romlik a szeme, stb., ahogy a vele egyidőseknek, csak annyi a különbség, (bár az is lehet, hogy nem ennek az étkezésnek köszönheti), hogy sokkal vékonyabb lett. De az sem biztos, hogy nem lenne ugyan ilyen karcsú a normál étkezéssel, hiszen ismerek sok olyan nőt, akik a változókor után is karcsúbbak, mint előtte. Ez valószínű, hogy genetika és nincs sok köze az étkezéshez.
Ez meg is magyarázza, hogy zabból sose lesz kelttészta mert a kelttészta csak gluténes gabonából lesz (glutén=sikér).
Nem tudtam, hogy aveninnek hívják:)
További ajánlott fórumok:
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Norbi vagy paleolit? Melyik hatásosabb és miért?
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Mi a véleményetek a paleolit diétáról?
- Van itt olyan, aki cukorbetegségből vagy más betegségből gyógyult meg a paleolit étrenddel vagy olyan, akinél nem vált be?
- Mit eszik egy paleós?