Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Miért paleó? fórum

Miért paleó? (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Miért paleó?

1 2 3 4 5
92. Channa* (válaszként erre: 91. - Globus)
2017. febr. 12. 13:27

Igen, szerintem is elég lenne csak addig visszamenni, vagy még addig sem.

A nagymamám 80 évesen halt meg és csak azért, mert meghalt a fia.

Mindent evett, és akkor, amikor megéhezett, csak mennyiségi korlátai voltak. Na nem a súlya miatt, hiszen sosem volt kövér, hanem a szokásai miatt.

Ő 1917-ben született, akkor nem volt divat naponta 5x enni, hanem csak 1x vagy 2x, ezt tartotta élete végéig. Kutya baja nem volt sosem. Egyszer elütötte a motor, kivették a vakbelét, megműtötték a fülét, majd a fia halála miatt (stressz) beteg lett és meghalt. Ja, és persze apósom, anyósom és az összes idős rokonom hasonlóan él.


És igen, szerintem is inkább a szennyezett levő és a stressz tehet mindenről....

91. globus (válaszként erre: 90. - Channa*)
2017. febr. 12. 12:54

Ez majd a végén derül ki.

De ha nem megyünk vissza őskorig, csak ükapáinkig, jóval többen értek meg aggkort, pedig ették a krumplit, lisztet. Szerintem legrosszabb a napi stressz, az őrült elektroszmog, az információáradat, kényszeres megfelelés, még ha tagadjuk is, bennünk van. Dolgozni KELL, viselkedni KELL, kapcsolatokat tartani KELL stb... bocs, hogy nyomatékosítottam, arra célzok, hogy nem tudunk függetlenítődni a környezetünktől. Ettől tuti, hogy nem lesz hosszabb, egészségesebb életünk, akármit eszünk.

90. Channa* (válaszként erre: 89. - Globus)
2017. febr. 12. 12:45
Na jó, de itt nem arról volt szó, hogy hosszabb és egészségesebb életet fog nyújtani?
89. globus (válaszként erre: 88. - Channa*)
2017. febr. 12. 12:28
Persze, hogy fogyaszt. Nincs krumpli, rizs, tészta, kukorica, liszt, cukor, cukros joghurt, kakaócska, tejszín, mindenki fogyni fog. Akármilyen diétának hívják.
88. Channa* (válaszként erre: 84. - Birgit77)
2017. febr. 12. 11:30

Én is olvastam sok siker történetet, de akkor most ennek az étrendnek a fogyás a sikere, vagy a hosszú és egészsége élet?


Mert ugye a fogyás nem mindenkinek kell, és egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy mindig mindenki csak azért tart sikeresnek valamit és valakit, mert fogyaszt, lefogyott, stb.


Ha a fogyás a cél, akkor írjuk le konkrétan és ne ködösítsünk azzal, hogy ez annyira egészséges, hiszen a őskorban élő max. 30 éves kort megélt őseink sokkal egészségesebbek voltak ilyen étkezés mellett.


Elhiszem, hogy lehet fogyni ettől az étrendtől, de az egészséges oldalát nem igen.


Ennek a hozzászólásnak nagy része nem neked szólt!:D

87. Birgit77 (válaszként erre: 86. - 300c83c7b2)
2017. febr. 12. 11:00

Engem az riaszt meg a legjobban, hogy vannak olyan tejek, amiket nem is kell hűtőbe rakni... nyilvánvaló, hogy nem tej!


S hány, meg hány ilyen van.


A minap láttam egy videót, jó, a kínai chipsről van szó, még sosem ettem, hálisten. A hapsi szó szerint zacsikat töltött egy gépbe, meg még ki tudja mit, ami aztán átalakította chipssé őket!!! Na, s ezt eszik az emberek, borzasztó! Még jó, hogy sosem vágytam ilyesmire.

86. 300c83c7b2 (válaszként erre: 85. - Birgit77)
2017. febr. 12. 08:02
Aláfeküdt a kecskének! DD! Ne haragudj, értem mit mondasz, és teljesen egyetértek veled, csak elképzeltem..."direkt a tőgyéből" DD! Amúgy meg ijesztő a bolti tej, meg sem tud savanyodni, hanem keserű lesz. A lejárat után egy héttel még mindig fogyasztható túróról meg már ne is beszéljünk. Én régebben aludtejből készítettem a túrógombócot, de már évek óta ne tudtam tejet "altatni". Egyszerűen nem alszik meg! Sajnos ez nagyon sok élelmiszerre igaz. Az is műkaja amiről nem is gondolnánk.
85. Birgit77 (válaszként erre: 9. - Csicsi25)
2017. febr. 11. 22:14
Azért ne felejtsd el, hogy a mamád valszeg nem a dobozból itta meg a legtöbb tejet, hanem direkt a tehén, vagy a kecske tőgyéből. Tehát ő még igazi tejet ihatott, nem pedig ezt a dobozos löttyöt, amit most árulnak valszeg valamilyen felhígított tejporból.
84. Birgit77 (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2017. febr. 11. 22:12

Nekem tetszik a cikked, sok jót olvastam már én is a paleoról. Közvetlen ismerőseim is vannak, akik áttértek a paleo életmódra (ráadásul főorvosok) és ők is nagyon szépen "leírták, elmagyarázták" a paleo táplálkozás lényegét. Olvastam sikertörténeteket is és engem meggyőztek, hogy belevágjak, miután befejeztem a 90 napos diétát (most abban vagyok benne, jó felvezetése a paleonak, sok ételt már paleosan állítok össze így is, csak még szétválasztva). Persze tudom, ez már életmód lesz, de hiszek benne!

Szóval én gyakori "vendég" leszek a fórumodon :)

2017. febr. 11. 21:27
egészségügyi okból paleoztam, az elején nagyon nagy volt a változás, pozitív dolgok történtek, fogytam energetikusabb lettem, nem voltam éhes, aztán kb 1.5 év után nem éreztem jól magam, nem tetszettem magamnak! túlfogytam! és ami miatt elkezdtem a paleot, az az egészségügyi problémám felerősödött. természetgyógyász segítségével megtaláltam a személyemnek megfelelő étrendet, bekerült a tönköly,saját sütésű kenyér kovásszal, a durum, a rizs, és egypár tejtermék, (tejet kb 6 éve nem iszom ) így nagyon jól érzem magam! eszem csokit mértékkel, eszem fagyit mértékkel, és talán ez a legnehezebb a mértéket megtartani, ha azt megtanuljuk, akkor már tettünk az egészségünkért
82. Móricz Ildikó (válaszként erre: 30. - Michelle.r)
2017. febr. 11. 21:10
nem kell 2-3 hónap!! 42 napra kész a nagymellű csirke
81. zsanna54 (válaszként erre: 79. - Globus)
2017. febr. 11. 18:55
Nehogy Megsüsd!!üdv.
80. zsanna54 (válaszként erre: 13. - Michelle.r)
2017. febr. 11. 18:22
Szia! Orvosilag én sem vagyok glutén érzékeny,de az ételérzékenységi teszt,búzát hozott ki.Nem a glutén okozza. Tejfehérje érzékenységet meg nem is néznek/ nekem nem nézték meg/ , Ezt is kimutatta a teszt.Igy ezekkel is módosítottam a diétámat.Talán ennek köszönhetem, hogy a szteroidot el tudtam hagyni.Aki egészséges ezt nem érti meg.Hiába várja el az ember, másoktól.Hisz az orvosok között is nagyon kevés fogadja el ezt.
79. globus (válaszként erre: 78. - Zsanna54)
2017. febr. 11. 18:22

Ma láttam olyan tortareceptet szakácsoldalon, aminek tésztájába 4 evőkanál ételfestéket írtak. Nem cukrászüzemi, hanem egyszerű háziasszonyi recept.

[link]

Csak úgy az immunrendszerről jutott eszembe...

2017. febr. 11. 17:59
Senki nem mondja, hogy pépesíteni kell az ételeket.Az, hogy ez a trend, nem paleosok találták ki.Lásd a főző versenyeket!!A tej: Saját tapasztalat:2000-ben tejcukor érzékenységet diagnosztizáltak nálam.Amennyire akkoriban lehetett tartottam a diétát.2014-ben kiderült, hogy tejfehérje /kazein/ érzékenységem is van. Azóta igyekszem elkerülni,hisz eléggé megviselte a szervezetem ez a sok mérgezés. Le is százalékoltak.
2017. febr. 11. 17:40
Gratulálok Petra! Nagyon jónak tartom amit írtál. Mindegy, hogy saját vagy más honnan vetted.Én nem vagyok igazi paleos, de igyekszem jól étkezni. 60 évesen derült ki a búza érzékenységem.Gyerekkorom óta sok betegségem volt. Talán ez az oka.3 éve próbálok másképp étkezni.Örülök, hogy élek.Egy súlyos betegség alatt mentem el ételérzékenységi tesztre. Azóta igyekszem,hogy jobban legyek.A hörgőaszmám elmúlt, kigyógyultam belőle.Érdemes próbálkozni!!Üdv.
76. gribedli*** (válaszként erre: 72. - 12d083b51b)
2017. febr. 11. 11:24
Na azért a pépes cuccot is forgatja az ember annyit a szájban, hogy összekeveredjen a nyállal. Eleve, ha nem tennénk, hanem csak sutty lenyelnénk, akkor máris rosszabbul emésztjük, nemhogy nem lesz szükség arra a szervre, amire rágàskor igen.
75. gribedli*** (válaszként erre: 73. - Globus)
2017. febr. 11. 11:22
Ez igaz, de nem mindenre, meg a mennyiség is számít. Ami olyan nagyon rostos, azzal pépesítés után is sokat dolgozik a szervezet, gondolom, ez egyéni is gondolom. De tényleg szokták tanácsolni, hogy minél "rusztikusabb" formában fogyasszák akár a cukorbetegek is a különböző kajàkat.
74. 12d083b51b (válaszként erre: 73. - Globus)
2017. febr. 11. 10:27

Szerencsére ilyen problémám nincs, de szeretem érezni annak a kajának az ízét, zamatát, amit éppen eszek.

Persze ízlések... kinek így, kinek úgy, személytől függ.

73. globus (válaszként erre: 71. - Gribedli***)
2017. febr. 11. 10:18
Én azért nem krémesítek, mert IR-es vagyok, és minél finomítottabb valami, annál gyorsabb felszívódású, legalább a zöldeket meghagyom lassúnak :) Ezért túlságosan nem is főzöm meg, inkább ress maradjon.
72. 12d083b51b (válaszként erre: 71. - Gribedli***)
2017. febr. 11. 10:15

Lehet, hogy esetenként még elmegy. De hogy valaki állandóan, mindenféle zöldséget pépesít akár levest, akár főzeléket akar csinálni belőle.

Így teljesen szükségtelen a rágás, mint az emberi szervezet egyik működése, ill. nem kell emésztenie sem a gyomornak, tehát (úgy gondolom) ezzel is lassul ill. feleslegessé válik egy másik szerv is.

És ezért tartom egészségtelennek, hogy valaki szinte kizárólag így tálalja fel a zöldségeket az étkezéshez: ivólé, leves, főzelék, mártás = vegyétek és egyétek, ki minek akarja!

71. gribedli*** (válaszként erre: 69. - 12d083b51b)
2017. febr. 11. 09:11
A zöldséglevest én is szoktam krémesíteni, ha épp olyanom van,ez jó a vastagbélnek is:)
70. gribedli*** (válaszként erre: 69. - 12d083b51b)
2017. febr. 11. 09:09
Igen , a kirgizeket is mondhattam volna, ők is olyan 80% ch-t tartalmazó étrenden "tengődnek", amiben rengeteg a gyümölcs (sárgabarack az ő esetükben). Ez pedig kevés helyet hagy a zsírnak (összesen 20%marad zsír és fehérjére)
69. 12d083b51b (válaszként erre: 67. - Gribedli***)
2017. febr. 11. 09:01

Egyetértek!

És még elvétve hallani üzbég, kirgiz, hasonló helyeken, hegyekben élő pásztorokról, akik gyakorlatilag egész évben csak azt eszik, amit ott tudnak maguknak előteremteni. Az általuk őrzött birkát-kecskét vágják és azt eszik, ill. a magukkal vitt egyéb magvakat, saját őrleményeket és nem holmi "gyári készítményeket".


Minél közelebb élünk a természethez, és minél inkább az ott talált, feldolgozatlan ételeket esszük, annál inkább segítjük a szervezet egészséges működését.


(Ezért még a szőr is feláll a hátamon, amikor ezt az új "krémleves" őrületet olvasom, minden zöldséget pépesíteni kell! De ez már az én bajom!) :))

2017. febr. 11. 08:47

Szerintem a magyaroknál kiváltképp azért népszerű a paleo mert a magyarok ízlése a kolbász, szalonna, disznózsír és végre találtak egy módszert, ahol megmagyarázhatják maguknak, hogy de jó, ezt KELL enni mert csupa egészség.


A cikkben volt szó zöldségekről, de a gyakorlatban ezt kevesen eszik vagy túl keveset.

67. gribedli*** (válaszként erre: 65. - Channa*)
2017. febr. 11. 08:43

Jó, akkor hasonlítsuk össze a maiakkal: a világon az összes kultúra, ahol olyan csoportok vannak, akik közül mind elérik a 110 éves kort, zsírszegényen, magas ch-tartalommal, alacsony kalóriájú étrenden él.


És a táplálékaik igen, természetes cuccok, zöldség, hüvelyesek, gabona, gyümölcs, de ezen belül sok a ch és zsírszegény is, és kalóriaszegény (mert zsírszegény).


Szóval nem finomított ch, süti meg cukor, de sok ch.


A japánok élnek a legtovább de közülük is az Okinawa szigeten élők (ők még a többi japánhoz kèpest is 20%al kevesebb kalóriát visznek be és még zsírszegényebben esznek, 10%zsír körül)


A paleo ehhez képest nagyon zsíros és hirdeti a tartós ch szegénységet (ami hosszùtávon terhel egy csomó szervet, de fogyni lehet vele, ez azonban nem èletvitel)


Még a szardíniaiak is híresen sokáig élnek.

66. 12d083b51b (válaszként erre: 61. - Arón1)
2017. febr. 11. 08:01
Köszi! Ezt nem tudtam.
65. Channa* (válaszként erre: 3. - 9b10f3d7ff)
2017. febr. 11. 07:52

Szerintem ezt nagy vonalakban sejtjük.

Sokan erőszakos halállal (másik ember által vagy valamilyen állat által), sokan éhen haltak, sokan meghaltak egy ma már gyógyítható betegségben, fertőzésben, megfagytak akár, és még a tudatlanság is közrejátszhatott, stb.

Sokan már a születésükkor meghaltak, vagy sokan már a szülésbe belehaltak, ha vadászat közben megsérültek, akkor nem biztos, hogy túlélték a sérülést, stb.

A körülmények akkor nem voltak adottak a hosszabb életre, a kaja meg ugye csak akkor volt, amikor találtak....


Egyébként pont ezért nem értem, hogy miért pont egy olyan étkezéstől várjuk a hosszabb és egészségesebb életet, amit lehetetlen hasonlítani, hiszen akkor az elért átlagéletkort ma simán elérjük, ha nem vagyunk pechesek, azaz nem leszünk rákosak, nem üt el egy autó, és a mai orvoslással azért egy csomó betegséget is megúszunk (ami ugye akkor halálos volt).

Egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen étkezéssel hosszabb lesz az életünk.


Nem, nem vagyok a paleo ellen, hiszen sosem próbáltam, nem tudom, hogy tartható e, de én pl. nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez egészségesebb.


Van egy ismerős család, akik így étkeznek már jó néhány éve. Az anya 54 éves és amúgy is elég karcsú típus (ők pusztán amiatt esznek így, mert egészségesebbnek gondolják), hát ez a nő, azóta még vékonyabb lett, de emellett is lettek gondjai, azaz nem kerülte el a változókor, ugyan úgy szédeleg, emelkedik a pulzusa, ugyan úgy fáj a feje, fáradt, romlik a szeme, stb., ahogy a vele egyidőseknek, csak annyi a különbség, (bár az is lehet, hogy nem ennek az étkezésnek köszönheti), hogy sokkal vékonyabb lett. De az sem biztos, hogy nem lenne ugyan ilyen karcsú a normál étkezéssel, hiszen ismerek sok olyan nőt, akik a változókor után is karcsúbbak, mint előtte. Ez valószínű, hogy genetika és nincs sok köze az étkezéshez.

64. Arón1 (válaszként erre: 62. - Globus)
2017. febr. 10. 22:11
Anyukámnak csak tisztát veszünk. Én megeszem a szennyezettet is😀
63. gribedli*** (válaszként erre: 61. - Arón1)
2017. febr. 10. 20:30

Ez meg is magyarázza, hogy zabból sose lesz kelttészta mert a kelttészta csak gluténes gabonából lesz (glutén=sikér).


Nem tudtam, hogy aveninnek hívják:)

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook