Miért nem dagad, kel a kenyerem? (tudásbázis kérdés)
Szia!
Élesztőt soha nem érhet közvetlenül só! Tönkre teszi az élesztőgomba aktivitását. A liszthez kell a sót hozzákeverni.
Ha másodszor is túl kell a tésztád, gyúrd újra és keleszd ismét, érdemes egyből megformázni ilyenkor. Rövidebb ideig fog kelni. Sokszor nem lehet ezt megtenni.
Kelt tészákhoz simán a kezdetkor belerakom a sót, eddig nem volt baj belőle, de úgy látszik az élesztő bírja, míg a kovász nem.
Te szakmabeli vagy? Pék? Cukrász? Vagy csak szeretsz sütögetni?
1, a kovász közelébe nem szabad sót eriszteni, míg az be nem indult
2, lehet a hő is kevés
3, lehet a liszt sikértartalma olyan gyatra, hogy nem tud mivel összekapcsolódni a kovász
4, az öreg lisztel ugyan ez a helyzet
5, bármilyen kémia reakció bekövetkezhetett, amire nem is gondolunk
szerintem kár is vele próbákozni...
Sziasztok!
Kovászos kenyeret szeretnék készíteni, már több mint egy hete érlelem a kovászt, tegnap begyúrtam vele egy kenyeret, de meg se moccant, nem kelt semennyit.Pedig a híg kovász szép buborékos volt. Mi lehet a gond szerintetek? Hideg van a lakásban? Sót mikor kell beletenni?
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek arról a szülői felfogásról, hogy "amíg az én kenyeremet eszed, addig azt csinálod, amit én mondok"?
- A kenyerem sütésnél miért vízszintesen terül el? Miért nem lesz magas?
- Mitől vagy miért dagad be reggelre az ember szeme, ha este sírt?
- Miért van az, hogyan előzhető meg? Reggel úgy ébredek 7-8 óra alvás után, hogy be van dagadva a szemem.. Nem beszélve a karikákról....
- A kenyérsütő gépben készült kenyerem mindig 'kifut'. Mit tegyek?
- Foghúzás után miért dagadt fel az arcom?