Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Miért jobb két mellből szoptatni mint egyből? fórum

Miért jobb két mellből szoptatni mint egyből? (tudásbázis kérdés)


22. siba22
2014. aug. 1. 09:15
amit én a szoptatás után jóval tudtam / szerencsére i 10 hónapos korig szopiztunk / , hogy ha esetenkét az egyik mellből szoptatás nem elég akkor u. nevezett pótlásként a másikat kell felkínálni tápszer helyett.mondjuk én soha nem értettem azt ha valakinek két melle van de egyszerre csak az egyikből szoptat és ha kell tápszerrel pótol akkor minek neki kettő.igaz nekem elég furcsa a felfogásom :D :D
21. HViki
2008. márc. 10. 07:52

Én is úgy szoptattam mindkét gyermekemet, hogyha az egyikből elfogyott, és még kért, akkor kapta a másikat. A fiamat 8, a lányomat 15 hónapos koráig szoptattam. Szépen, ahogy egyre kevésbé kérték, úgy apadt a tejem.

A sógornőm viszont úgy kezdte, hogy 1 etetés 1 cici, aztán amikor kezdett kevés lenni elkezdte tápszerrel kiegészíteni. Amikor kijött hozzá egy segítő szolgálattól egy hölgy onnantól kezdte el a két mellből szoptatást. A kisfia már 17 hónapos és még mindig szopik és tejci is van bőven.

2007. okt. 6. 18:29
Mind két mell tejmirigyeinek kiürétésével azt érjük el, hogy a tejmirigy újra működik, tehát mk. mellben szaporodik az anyatej. Azonkívül, ha csak az egyik mellből szoptatünk ,és a másik mellünkben aktívan termelődik a tej, göbösödés súlyosabb esetben mastopátia alakulhat ki. Ez teljesen odáig fajulhat ,hogy a tejmirigyekben szinte bekövesedett tej miatt olyan erős gyulladás léphet fel, ami elgennyedhet, tehát a mellet akár sebészetileg szükségszerűvé válhat megnyitni, és bedrenálni. Erre akkor kerülhet leginkább sor, ha a kismama egyik melléből egyáltalán nem szoptat, sőt nem is feji le az abban felgyülemlett anyatejet, sőt nem is maszirozgatja a kezdetleges még apróbb duzzanattá vált tejmirigyeket, hogy mind ezt megakadályozza. Mindkét mellből kell szoptatni! Ha a kismama teje még nem lövelt be, vagyis még nincs teje, akkor is maszírozni, fejegetni, próbálni kell a szoptatást mk. mellből. Ez fokozhatja,elősegítheti a tejképződést.
2006. nov. 9. 12:35
Én is mind a két mellemből szoptattam a két kis fiamat, amikor már az egyiket 'kiürítette' következett a másik, a következő szoptatásnál pedig mindig azzal a cicivel kezdtünk, amelyikkel az előző szoptatást befejeztük, így mindig elég tejcsi termelődött és nem volt semmmi probléma az utánpótlással. nagyobbik fiam, Roland 15 és fél hónapos és még mindig szopik napközben is és éjszaka is. még mindig ezt a módszret folytatjuk, tejcsi így még mindig van bőven. én csak ajánlani tudom a két mellből való szoptatást.
2006. nov. 9. 09:03
Mert akkor folyamatos az utánpótlás és egyformán fog bedurrani a következő szoptatásra mindkét melled.
2006. nov. 6. 19:25
A doki szerint egy mellből szoptatás apasztja, kettőből pedig szaporítja a tejet.
16. DODICA (válaszként erre: 15. - Roxy@)
2006. okt. 27. 10:21
Persze. Csak vannak nagyon kényes babák, akik már ily korban is válogatnak kis akaratuk szerint. :) Ilyenkor jön a becsapásos módszerek arzenálja. :))
15. roxy@
2006. okt. 27. 10:17
Az én kisfiam mindakét cicimből egyformán szeret szopizni. Van amikor nem elég az egy cici akkor adok a másikból,de minden szoptatáskor másik cicire rakom.Szerintem minden képpen jó ha kiüriti a cicit mert neki is a zsirdusabb tej laktatóbb.Meg nekem sem kell killódnom hogy lefejem. Mindkét mellből egyformán kell szoptatni, igy talán nem lessz az egyik mell kisebb mint a másik.
14. DODICA (válaszként erre: 13. - Regineni)
2006. okt. 27. 10:16

Igen, igen! :))

Kutatások szerint a szív hangja miatt szeretik jobban a bal cicit. Megnyugtatja őket. Nem csoda, 9 hónapon keresztül fülelhették. :)

2006. okt. 27. 09:50

Eleinte én is csak egy ciciből szoptattam, mert mire a másikra került volna a sor, mindíg jól lakott a picim. Inkább azt vártam ki, hogy akkor azt az egyet jól ürítse ki, mert mi értelem van az etetés felénél átrakni a másik cicire? Így csak mindegyikből a vizesebb tejcit szopizza ki.

De minden etetést másik cicből kezdtem.

Most már kell mondkét cici egy etetéshez, mert többet eszik más ételt, így kevesebb a tjci és egy "cicinyi" tej nem elég.

Egyébként LIli is bal cici párti, talán az az oka, hogy itt közelebb van a szívemhez (?), mert egyébként bal tartásban a jobb cicit is szívesebben elfogadja.

12. DODICA (válaszként erre: 7. - Icus)
2006. okt. 27. 08:48
:))) Dettó. Azt nem tudom, több tej volt-e a satnyább mellemben, de az biztos, hogy vastagabb sugárban, gyorsabban jött belőle.:) Ezért ki is békültem vele.:)
11. DODICA
2006. okt. 27. 08:46

Igen, jobb két mellből szoptatni! Bár gyereke válogatja: valakinek elég egy mell kiürítése is.

Jobb, mert több inger éri ugyanazt a mellett, s ezáltal több teje lesz az anyának. Másrészt ugyanazt a tejmennyiséget (amint beállt a kereslet-kínálat) 2 mellnek kell megtermelni, nem egynek. Ez kíméletesebb a mellek számára, kevésbé lesznek teltek, így kevésbé deformálódnak.

Csak arra kell figyelni, hogy legalább az egyik mellet teljesen kiszívja a baba, akkor a hátsó, zsírdúsabb tejhez is hozzájut.

10. Icus (válaszként erre: 9. - E71af41436)
2006. okt. 27. 07:33
Mindig nagyon sajnálom,( tudom csunyán hangzik ez , hogy sajnálom, de nem tudom másként mondani) azokat a nőket akik szeretnének és valamilyen okból nem lehet nekik babájuk! Úgy gondolom, az a legjobb dolog, abban hogy valaki nő, hogy a testében kifejlődik egy gyermek, azt megszülheti, majd szopiztathatja.
9. e71af41436 (válaszként erre: 5. - Icus)
2006. okt. 26. 21:36

hát én csak azt tudtam mondani,amit még gyerekként tanultam.nincs tapasztalatom:(

Sajnos nem lehet kisbabám.:( pedig szivesen megtapasztalnám,milyen lehet akár egy vagy kettő ciciből szopiztatni.

8. Icus
2006. okt. 26. 20:10
A környezetemben azt tapasztaltam, aki el kezd pótlást adni a cici mellé, annak nagyon hamar elapad a teje. Én bizony éjjel többször fölkeltem hozzá és megszopiztattam, 3 éves koráig szoptattam a kisebbik fiama(3-4-szer cicizet még naponta)t Igazhogy, ahogy mondani szokták , meg ette a "fél disznót" már ebédre, de akkor is cicizet még utána.
7. Icus (válaszként erre: 6. - Ijudit)
2006. okt. 26. 20:06
Ez adottság. Nekem is az egyik mellemben több volt a tej, mint a másikban, a fiam gondolom ezért jobban is szerette ezt a mellemet. Érdekes, hogy ez volt a kisebbik mellem.
2006. okt. 26. 20:01

Nagyon szép természetes melleim voltak a terhesség előtt.Aztán a kisfiam születése után valamiért a bal mellemet szerette jobban.3,5 hónapig szopott, de 70%-ban a balból. Estére mindig kevés volt a tejem, így már 1 hetesen pótlást kapott esténként.Végül úgy döntött a kényelmesebb megoldást választja.Kb 10 nap alatt gond nélkül elapadt a tejem de utánna a melleim lógni kezdtek, mint egy üres tejeszacskó. És a bal nagyobb maradt mint a jobb, pedig előtteegyforma volt.

Hülye gondolat arra pályázni ezek után, hogy egy esetleges második gyereknél inkább a jobb mellemből szoptatom?

5. Icus
2006. okt. 26. 20:00
Én serintem a kérdés arra vonatkozott, hogy egy etetés alatt miért jobb két mellből szopíztatni. Szerintem nem kell két mellből szopiztatni, ha az egyikben van annyi ami egy etetésre elegendő.
2006. okt. 26. 19:57
De igen,ha a tej nem tavozik a mirigyekbol akkor begyullad es ez oriasi fajdalmakkal jar!
3. Icus
2006. okt. 26. 19:57
Mi az, hogy jobb? Ez csak töled függ! Fiaimat, addig szoptattam, amig jól nem laktak. Ha ez ment egy mellből, miért szoptattam volna a másikból! Minden szopiztatásnál másik mellre raktam, ha váletlen,nem volt elég az egyik mellem, akkor megszopíztattama a másikból is. De a következő szopizásnál ezzel a mellemmel kezdtem.
2006. okt. 26. 19:53
Bár nekem nics babám,de én úgy tudom azért,mert begyulladhat ha nem ürül ki. vagy nem?
2006. okt. 26. 19:50
Miért jobb két mellből szoptatni mint egyből?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook