Miért ítélik el sokan a főállású édesanyákat? (beszélgetés)
Ez egy kifejezés. Roppant művelt lehetsz, ha még ezt sem hallottad. Vajon miért nem kellesz a kutyának sem, mint munkaerő? Bocs, te még csak nem is keresel munkát. Persze akinek nincs gyereke, az nem tudhat semmit, mert fogalma sem lehet a főzésről, mosásról, de aki életében mást nem csinált, csak HTB volt, az mindent átlát a világ ügyes-bajos dolgairól, lehet véleménye a munkaadókról, a munkavállalásról, egyáltalán minden munkjáról, szidhatja a kormányt, hogy miért alacsony az életszínvonal. Milyen jogon is ha ő még semmit nem tett le az aszztalra, vagy be a köztösbe? Megvan, mert ő ANYA, nagy betűkkel. Tud szaporodni, mint bármelyik kóbormacska.
Az eredeti kérdésre meg is van részemről a válasz. Azért ítélik el sokan a főállású anyának, mert mint a kiíró meg tarnokzsuzsanna, teljesítménynek érzik a szülést, sírnak, túl nagy a pofájuk, megmagyarázzák a lustaságot, és egy pillanatra sem gondolkodnak el, hogy azért nem kellenek sehová, mert képzetlenek, és nekik kellene a feneküket megemelni, mert a fizetés nem fog az ajtón kopogtatni.
Én mérnökként dolgozom az anyukaság mellett, és hétközben, ha bent vagyok eszem ágában sincs ideülni..
De hétvégén én is ideülök, közben kiszótárazom az angol leckémet, és ide-ide kapcsolok..
Attól, hogy valaki akár otthon van, akár nem, de anya, még nem szűnik meg önálló, véleményt alkotó lény lenni. Persze meg kell tanulni ezt is kikapcsolni, és abbahagyni, de néha hagy panaszkodjunk már, ha jól esik..
Süteményt sütni, mesét olvasni, leckét kikérdezni pont elég napi 10 órában, a maradék kettőben mindenki azt csinál, amit akar... Szerintem az a beteges, ha valaki ezt nem egy kis "problémakiadásra" fordítja..
Persze én is jobbnak tartom, ha ezt a szomszédasszonnyal, személyesen tesszük, de hát ez már csak ilyen világ..
Persze, hogy nem mindenre..
De a szemléletre feltétlenül.
És így ki is derül, hogy tényleg nem kell "feleslegesen" hülyére dolgozni olyan dolgokért, amit utána nem is használunk.. Persze ez is csak egy szemlélet..
Nem tudom,hogy mások hogy oldják meg az idejüket. Nem láthatunk bele az életükbe gépen keresztül.
Én csak azt tudom,hogy míg itt ülök,megy a mosógép ( tárcsásom van), készül a palacsinta, már megebédeltettem a családot, közben takarítok, centrifugálok,teregetek. Szóval lehet utánam csinálni :))))
Te írtad,hogy leszakad a pofád...Én csak megoldást ajánlottam a problémádra :))
Nem téged kell izgalomba hoznom, tehát innentől felejtős a téma:)
Én egy valamit nem értek sosem. Nekem nincs gyerekem, még kutyám-macskám sem. De a sok főállású anyuka hogy ér rá egész nap netezni? :)
Persze lehet én tévedek, de van bennem egy olyan kép, mondhatni egy főállású anya prototípusa, aki otthon tesz-vesz, süt-főz, foglalkozik a gyerekekkel, tiszta ruha, rendes kaja, társasozás. Erre sok anyuka csak van, fészúkozik, várja a gyest, sír a hoxán, hogy késik a gyes. Lehet én bánok rosszul az időmmel...
Nyilván nem véletlen, hogy plasztikai sebészt emlegettél. Én megtehetném, de nincs rá szükségem. Viszont ha már felhoztad a témát, neked nem átrana, mert mocsok ronda vagy. Egyáltalán megkíván a férjed ilyen lebegő, lottyadt testtel? Mert ha igen, van benne valami beteges, hogy ilyen amorf valamire gerjed, és nem a női idomokra. Bár mivel egy varrógépre nem futja, te plasztikai sebészhez még egy konzultációra sem fogsz az életben eljutni, mert már a busz-, vagy vonatjegyet nem fogod tudni megvenni. Kiemelném, hogy nem én hoztam fel a témát, hanem te.
Azért nem a kérdésre válaszoltál, hanem mocskolódni kezdtél, mert te is pontosan tudod, hogy össze-vissza beszélsz, és csak mentségeket keresel. Ez a plasztikai sebészes dolog hatalmas melléfogás volt több négyzetméter felesleges bőrrel, nyilvánvalóan löttyedt mellet, fenékkel és többtíz kiló hájjal.
Vannak jó plasztikai sebészek, majd megoldják a problémádat!
Figyu! Sem energiám, sem kedvem magyarázkodni neked... Bacogasd magad,ha más örömöd nincs az életben.
Olvasgasd át párszor akkor az interaktivitásomat és majd talán egyszer összeáll a kép! Hajrá! :)
Lelkileg sem vágyom most munkára.
A pofám leszakad. Ilyet írsz, és kikéred magadnak, hogy nem vagy lusta? Olvasgattam az interaktivitásod, én borzasztó ellentkondásos dolgokat írsz. Egyszer azt írod, hogy mennél dolgozni, aztán meg lelkileg nem vágysz rá. A pénz jól jönne, aztán megmegteheted, hogy otthon legyál. Most akkor melyik igaz?
Azért nagyon nehéz teljesen elvonatkoztatni a saját példámtól,mert én ezt látom, ebben élek. És amikor jön egy ilyen kedves emberlény, akkor bizony megfeszül bennem az ideg....:)
Már többször leírtam,hogy ez a téma sokkal-sokkal összetettebb. És bizony a nagyon önérzetes (tudatos) asszonyok rázzák a rongyot a legjobban. Külön tetszik, ha valaki olyan alkot ebben a témában véleményt, akinek nincs, és nem is akar gyereket. Szíve joga mindenkinek. Emberek vagyunk. DE miért kell a másikról ( nem RÓLAM!!!!!) így beszélni? Ha nem lennének anyák,már rég kihalt volna az emberiség :) És mindig voltak,vannak és lesznek olyan nők, akik egy "szint" alatt vállalnak gyereket.
Nem az idő a lényeg most, az akad:) A pénz....
Mert, ami van, az kell a gyerekre., kertre, lakásra, számlákra. Már jó ideje foglalkoztat a gondolat,hogy veszek egy varrógépet, de mindig mást találtam, ami akkor fontosabb volt.
De igazad van :)
En nem tartom magamat oko-maminak de szep lassan azt hiszem atmentem:)
Tegnap itt volt egy baratnom, o tipikus sporolos, hozzam kepest sokkal jobban, de annyira, hogy meg moziba sem merem hivni a gyerekekkel mert mindig nemet mond. Mindegy, nem nezek a penztarcajaba mert biztos van oka a dontesenek, hat nalunk szoktak jatszani a gyerekek.
Regota nem lattam es tegnap ilyenekrol beszelgettunk, kozben latta, hogy pelust cserelek a picuron (moshato), mondja, aaa milyen ugyes vagy:)
Aztan mutattam neki a hazi mososzeremet, erre is: aaa milyen ugyes vagy, milyen pofonegyszeru es tok bio!:)
Szoval tenyleg, kozben engem a sporolas hajtott ezekben a kezdemenyezesekben es a baba popsija, vagy hogy mi jobb a gyerekek borenek, de onkentelenul is atmentem bio-mamiba mert a heti szemetunk mar jo ideje az egyharmada (a pelusok nelkul sokkal kevesebb a vegyes), a mososzer amellett, hogy szinte ingyen van, meg kornyezetvedo is. A hazi paradicsomkonzervjeim szinten ilyenek mert a befottesuvegeket is evrol evre ujra hasznalhatom, stb. stb.
Es tulajdonkeppen nem direkt csinaltam, megis, kozbetett vagy kozvetlen modon maga a sporolas kornyezetvedo is, pedig mindenki azt hiszi, hogy a kornyezetvedelem dragabb (bizonyos dolgokra ez igaz is de nem mindenre)
De mint elottem is mondtak, ne vedd magadra, nehez bebizonyitani, hogy "termelsz", ha nem tudod leirni penzben, es ezt ahogy mondod, kivulrol masok mashogy latjak, de ez legyen az o gondjuk!!:)
En szemely szerint mindent leirok, feljegyzek, mert ezt lobogtathatom a ferjem orra elott is (es orul neki), szoval reszerol semmi cseszegetes, masoknak meg nem tartozom magyarazattal, de nezd, en nem mennek el amellett, ahogy beszelsz a varrasrol, szoval koss egy csomot a zsepidre es vagj bele, aprankent:)))
Amig a gyerekek kicsik, addig kepezheted magad, amig az oviban, suliban vannak, napi 1-2 orat csak talalsz erre a szenvedelyedre es csak napi 2 ora (ha mindennap teszed), 1 ev alatt gondolj bele mennyit tudnal fejlodni! Es elsosorban olyat teszel amit szeretsz, szoval ezzel nem magadtol veszed el azt az idot, hanem pont ellenkezoleg
A svábhegyen is lakik egy barátnőm.. Ők - még a felnőttek is - ruhacsere napokat szoktak tartani. Igazából rájöttek, hogy nem is azért cserélik le a ruhatárukat, mert már nem jó, hanem mert megunták. A másiknak meg az újdonság.. Így cserélgetnek. Meg persze gyerekholnikat is.. Már ott se elvárás az új, pedig "megtehetnék". Úgy érzik, így nem pazarolnak, tesznek a környezetükért, a világért.. És egyre többen tartoznak hozzájuk, és nem az "énbezzegeztismegvettem" kivagyi szülőkhöz.
És a gyerekek játszanak babbal és csuhéjjal, jó sokat fizettek az elején, hogy valaki ezt megtanítsa nekik.. Hogy a gyerek ne a műanyagot fogdossa mindig... Aztán mostmár maguk is tudják csinálni..
Persze nyilván ők meg fogják tanítani a számítógépet, meg a nyelveket, meg mindent, ami a "mai" élethez kell, nem kell ettől félni..
Csak mégis megtapasztalnak a gyerekek, meg a felnőttek is abból, hogy NEM SZÜKSÉGES MINDENBEN a kizárólag anyagias szemlélet.
Tőlem is sokat kérdezgetik, hogy mit csinálok a gyerekkel, hogy ilyen okos.. Semmit, leülök vele hétvégén 1-2 órát foglalkozni. Személyesen, én, és nem egy megfizetett tanár.. Ennyi..
Ha szóba kerül mondjuk Mátyás király, akkor megnézzük, ki rajzolta a mesét, ki rendezte... Elővesszük az Arany-kötetet, elolvassuk a Mátyás anyja c.-ű verset. Elmesélem, hogy ezt nekünk 3.-ban kellett megtanulni, szinte még mindig tudom.. És ha lehet, legközelebb Visegrádra megyünk kirándulni, vagy éppen a várba..
Egyik se kerül sok pénzbe.. Csak foglalkozni kell vele.. És akkor nem csoda, hogy ragad valami rájuk..
Én mindkét táborhoz tartozok.
Voltam itt is, ott is..
De az biztos, hogy nagyon sokat lehet - majdnem egy fizetést - azzal spórolni, hogy nem megveszem a tésztát 700-ért, hanem csinálok 150-ért nokedlit, vagy csipetet.. Hogy nem 1000-ért veszem meg a pizzát, hanem 200-ért meggyúrom, és azt teszek rá, ami van itthon maradék.. Hogy nem hagyok ott több ezret -esetleg- egy hétvégén egy kis süteményre, hanem közös programként sütünk itthon egy almást...
Hogy van időm ecetbe áztatni itthon a ruhát, és negyedannyi mosóporral mosni, mint amikor mit-érdekel alapon bevágom este a mosógépbe enélkül..
Arról nem is beszélve, hogy így tudom, mit eszünk meg, mi éri a bőrünket..
Alapvetően úgy gondolom, hogy mindenki a tőle telhető maximális energiát fektesse tanulásba, több dologba is.. Azért, hogy utána választási lehetősége lehessen - már amennyire itt lehet - hogy éppen melyik életformát válassza..
Sőt, szerintem ezt bátran lehet váltogatni..
Most épp egy projecten dolgozom, - ami tök jó - de már várom azt is, hogy sütögethessem az almást tavasszal.. Aztán ősszel meg megint jöhet a meló..
Arról nem is beszélve, hogy a távlatokva mutató gondolkozás nem azért nem vesz mindig új dolgokat, mert nem teheti meg.. Hanem mert ma a bio, meg az öko gondolkozás annyit akar elfogyasztani, hogy még a gyerekeinek maradjon valami.. Az új babakocsit, ruhát, stb.. elő kell állítani, szennyezi a környezetet, stb.. Ez a "fogyasztás az érték" szemlélet vagy visszaszorul, vagy belefulladunk saját magunkba..
Ponthogy ezt leginkább a legjobb módúak közül értik meg sokan (Törökbálinton, Biatorbágyon, stb..), és próbálnak így élni.. Pedig ők megtehetnék, hogy mindent megvegyenek..
Akar a fene másoknak megfelelni, csak kinyílt a bicska a zsebemben :)
Én látom azoknak a főállású anyáknak az életét, akik kevesebből nevelik a gyerekeiket,mint az itt kardoskodó másik tábor. Jó,hogy mindenkinek van egy szint, ami alatt nem vállal gyereket. Nem vagyunk egyformák. És ezért ítélik el sokan a főállású anyákat,mert van néhány garfield-hoz hasonló "énaztánbeszólok" típusú lény.
Egy fenét veszem magamra!
Garfield volt kedves lelustázni,mert csak a kifogásokat keresem,amiért nem dolgozom.... Én csak válaszoltam a nekem küldött üzenetekre. Többször hangsúlyoztam,hogy másból nem tudok kiindulni, csak, amit látok, tapasztalok.
Nekem most ez van. Lelkileg sem vágyom most munkára. Még 2 évig megtehetem,hogy itthon vagyok. És ezt ki is használom maximálisan. Addig meg élem világom, ahogy tudom. Ha valakinek nem tetszik,hogy itthon ülök, így járt :)
Aki azt mondja, hogy egy anya, aki otthon van, az nem dolgozik, az nem volt anya.
Lehet, hogy penzt nem keres, de sokkal kemenyebb munka, mint mas. Lelki es testi munka egyarant a ketto.
A ferjem minden nap megemeli a kalapjat. Pedig nekiun " csak" ketto van.
Akkor nincs gond...ne akarj másoknak megfelelni, a jelenlegi élethelyzetedet nagyon is jól kamatoztatod, csak így tovább.
:)
Figyu! Sok embernek ez nem munka! Ahogy olvashattad is :)
Kamasz koromban nagyon sok ruhát terveztem. Imádtam. Ugyan nem ezt tanultam, de még a ruhaiparisok rajztanára is többször megkeresett,hogy jól gondoljam meg, még van lehetőségem átmenni arra a szakra. Én jól meggondoltam. Nem mertem,mert anyám kettétört volna :( Ő nem engedte. Helyette elvégeztem egy gépész szakirányú sulit, ahol a műszaki jellegű érettségimen kívül másom nincs. Na jó, egy Auto-cad nevű program felhasználói szintű oklevele. Nem maradtam ott a technikumban,hogy CNC gépkezelő,marós legyek, hanem elmentem vámügyintézőnek. Még abban az évben összeköltöztem a férjemmel, suli utáni évben pedig megszületett a lányunk. Szó szerint a semmiről indultunk. Most viszont nem panaszkodhatom.Nem járok kölcsönkéregetni, sőt! HA van,akkor még én segítek másoknak.
Nem is ez a lényeg. Most az az időszaka van az életemnek, amikor a gyerekeimnek nagyobb szüksége van rám,mint a pénzre. Így nem is idegesítem magam azzal,hogy mindenáron munkát találjak. Volt időszak, amikor teljesen bediliztem,hogy nem tudok elmenni dolgozni. Azért más egy kis faluban,ahol még a környező településeken,városokban is alig akad munka,és más egy nagyobb aglomerációval rendelkező település,város esetében munkát keresni.
Az én életemben most ez van. Azért,mert egyeseknek bántja a szemét,hogy itthon ülhetek,még nem jelenti azt,hogy a gyerekeim bármiben is hiányt szenvednének,ami igazán fontos a fejlődésükhöz. A gyerekeim ismernek olyan zöldségeket,amiket az utca nagyja még soha nem is evett. Pl. És az sem egy elhanyagolható szempont,hogy tavasztól őszig a gyerekeim a kertből eszik a zöldségeket. Május-június a borsó ideje. Ezalatt a gyerekeimet, sőt a szomszéd gyerekeit is a veteményesben kellett keresni,ha nem találtam őket :) És engedtem! Nincs annál nagyobb élmény nekik ilyenkor,mint az,amikor saját maguk "lophatják" le a borsóhüvelyt a tőről :)) Ugyanez a paradicsommal is. Csabi fiam kilószámra eszi a paradicsomot. ahogy ért,már ment és szedte le. Imádtam nézni. Nem is betegesek szerencsére.
Nagyon összetett dolog ez az anyaság, munkanélküliség témakör. Nem szabadna ennyire általánosítani. Attól,hogy belelátunk egy kis szeletkét mások életébe,még nem vagyunk jogosultak a teljes konzekvencia levonására. Ugyanez érvényes más családokra is.
Bocs, de en nem olvasom a naplodat, miert nem ezzel kezdted, hogy kertet muvelsz es csirket nevelsz? En ezt is munkanak nevezem (minek, ha nem?) szoval legyszi ne mondd azt, hogy nincs munkad, mert van:) ha nem is mint egy boritekolt havi fizu, de akkor is az.
Masik, ami a varrast illeti, verj magadba egy kis bizalmat es ne becsuld le a kepessegeidet. Ha szeretned, szereted csinalni, az mar eleg ahhoz, hogy haladj, lehet, hogy te silany munkanak nevezed, mas meg orulne, ha annyira tudna amennyire te:)
Miert ne lehetne ebbol valami? Anyam kolcson geppel varrt eleinte, mert ami a bedolgozashoz kell, olyan gepek nem hazi hasznalatra vannak, ha neked szamitana, megkerdezned. Ez nem kerul semmibe, de tenyleg, utananezni nem kerul semmibe csak elhatarozas kerdese.
En kint szaritom oket vagy telen a kozponti futes helyisegben. Pont a kis lakassal kapcsolatban, ott nem eri meg, ha valaki a radiatoron akarja szaritani, mert amugy nehezen szaradnak. Nalam ez is szempont volt es van 3 erkelyunk, plusz a futes helyisege, szoval hely az boven van es nem budosek a pelusok, 60 fokon mosom oket heti 2-3 adagban.
Nekem szamit a sporolas, akkor is ha nagy a haz, ugy ertem, nem tudom miert gondolod, hogy csak az sporol aki kis lakasban el. Szerinted egy nagyobb hazra hogy gyujt ossze valaki? Csak orokolni szokas?