Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mi lehet ennek az oka? Hetek óta érzek fájdalmat a csípőizületemben és a térdemben, néha sántítok is.. fórum

Mi lehet ennek az oka? Hetek óta érzek fájdalmat a csípőizületemben és a térdemben, néha sántítok is.. (tudásbázis kérdés)


9. cae1442d98 (válaszként erre: 8. - A14deb9047)
2010. jún. 22. 13:06
remélem, nem valami komoly
2010. jún. 21. 14:29
Nem mindig a legrosszabbra kell gondolni!
2010. jún. 21. 14:23
addig várok,de annyira idegesít,most vagyok gyógykezelésen gerincbetegség miatt
2010. jún. 21. 14:18

Olyan furcsán jár a gyerek. Mintha húzná az egyik lábát, egyik napról a másikra bicebóca lett. Mi lehet az oka?


Perthes-kór

A hatéves Bencét ölben hozza anyukája a rendelőbe. Fáj a kisfiú egyik lába, sántít. "Tulajdonképpen már hetek óta nincs valami rendben Bencével. Reggelente vidáman ébred, szépen jön mellettem az óvodába, ám mire délután érte megyek, nyűgös, a karomba kéredzkedik, s ha mégis leteszem, olyan furcsa a járása. Mintha sántítana. Már nem megy az apjával sem focizni, mint régen, ellustult a gyerek. Mikor kérdezem, bizonytalan válaszokat ad. Hol itt fáj, hol ott, néha a térdére, máskor a combjára vagy a fenekére mutat. De mindig ugyanezen az oldalon. Lehet, hogy megütötte magát, csak nem emlékszik rá?"

Megvizsgálom a kisfiút. A panaszolt oldalon nem áll rá a lábára, s mikor fektében próbálom forgatni a combját, fájdalmasan feljajdul. A dolog komolynak látszik, Bencét ortopédiai szakrendelésre küldöm.

A kisfiút megröntgenezik, sőt egy különleges diagnosztikus eljárással, MRI berendezéssel is megvizsgálják. Megvan a kórisme: Bencének Perthes-kórja van.

Nehéz időszak vár Bencéékre. A Perthes-kór ugyan gyógyítható, de csak hosszas és meglehetősen keserves kezelés árán. Először is szigorúan ágyba kell parancsolni a gyereket, mert az ízület terhelése tovább fokozná a combfej lelapulását. Majd egy bizonyos idő múlva a műtét következik, melyet követően az utókezelés még legalább egy fél évet is igénybe vesz. Nem lesz könnyű, az bizonyos. De nincs más kiút ebből a betegségből, hisz kezelés nélkül a csípőízület egészen biztosan tönkremegy.

Perthes-kórban a combcsont feje betegszik meg, vagyis a csípőízületet alkotó két csont egyike. (A csípőízület másik fele a combcsonthoz illeszkedő, azt befogadó csípőcsonti ízvápa.) Ebben a betegségben a combcsont fejének vérellátása szenved zavart, s a megfelelő táplálás híján a porc, majd a csont szerkezete is fokozatosan felritkul, tönkremegy. Kezelés nélkül a gömb alakú combfej teljesen lelapul, és maradandó csípőízületi károsodás marad vissza. Hogy mi váltja ki mindezt, ma még nem tudjuk.

Örökletes genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, de ez sem biztos.

Ami tény: a fiúk jóval gyakrabban betegszenek meg Perthes-kórban, mint a lányok. A kórfolyamat általában egyoldali, de nem ritka a kétoldaliság sem.

Múló csípőízületi gyulladás

Szerencsére nem minden csípő eredetű sántítás hátterében áll súlyos betegség. Sőt, Martin alább vázolt esete sokkal gyakoribb Bencéénél.

Martin szintén óvodás. Csodálkozom kicsit, mikor megpillantom a rendelőben, hisz enyhe, hőemelkedéssel járó légúti hurut miatt előző nap is itt volt. Martin is az anyja karjában érkezik, s letéve a földre, bizony ő is sántít az egyik lábára. Azt sem szereti, ha a combját, csípőjét forgatom, hajlítgatom. Ám az ő esete mégis egészen más. Mint később kiderült, neki csak egy ártalmatlan, múló betegsége, úgynevezett átmeneti csípőízületi gyulladása van.

Ebben a korban ez a betegség okozza a legtöbb csípő eredetű sántítást.

A tünetekért a hurutos tüneteket kiváltó vírus a felelős. Ilyenkor a csípőízületi tokban átmenetileg több ízületi folyadék halmozódik fel, s ez váltja ki a fájdalmat, a mozgáskorlátozottságot. Ám a tünetek alig egy hét alatt nyomtalanul elmúlnak. Addig viszont feküdni kell, és gyulladásgátló gyógyszereket, "pirineket" kell szedni.

5. Martian (válaszként erre: 3. - Cae1442d98)
2010. jún. 21. 14:18
várd meg amíg az orvosi kivizsgálásnak vége lesz, addig meg ne idegesíts magad
4. cae1442d98 (válaszként erre: 3. - Cae1442d98)
2010. jún. 21. 14:18
de lehet,hogy neked van igazad
3. cae1442d98 (válaszként erre: 2. - Martian)
2010. jún. 21. 14:17
lehet 18 felett is sajnos,azt hallottam
2. Martian (válaszként erre: 1. - Cae1442d98)
2010. jún. 21. 14:16
ez nem gyerekkori betegség?
2010. jún. 21. 14:14
Hetek óta érzek fájdalmat a csípőizületben és a térdemben,néha sántítok,nehézkes a járás is,attól tartok ,hogy Perthes -féle betegség,egy hét múlva kivizsgálás,nagyon félek.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook