Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi készülhet zabpehelylisztből és hogyan? fórum

Mi készülhet zabpehelylisztből és hogyan? (tudásbázis kérdés)


14. apokrif (válaszként erre: 13. - Alustriel)
2007. szept. 8. 13:52

Röviden és tömören - ugyan az mint a búzaliszt és a búzakorpa között.


Pontosítva:

Zabpehely - a teljes zab, összenyomott, pelyhesített változata.

Zabkorpa - csak a mag külső burka, héja.

2007. máj. 26. 00:16

Valaki meg tudja nekem mondani, hogy mi a különbség a zabpehely, és a zabkorpa között?

A válaszokat előre is köszönöm.

12. Venes (válaszként erre: 11. - Zena01)
2007. máj. 25. 07:32
Liszteket megszabadítják egy rostokban gazdag résztől, ez a korpa. Ezt kapják a malackák. Pedig tényleg nagyon egészséges. Teli van ásványi anyagokkal. (Ezért kell teéjes kiőrlésű dolgokat enni, mert ott nem szedik le a szemekről, pl. búzaszemekről ezt a réteget.)
11. zena01
2007. máj. 17. 18:47
Van különbség a zabpehelyliszt és a zabkorpa között?
10. Mókica (válaszként erre: 9. - 959ebd0cf5)
2007. márc. 22. 23:25
Jöhetnek nyugodtan:)
2006. nov. 26. 19:43

Nincs mit , szívesen!

Már találtam is néhányat, amiben van zabpehely.

Nem mindig derül ki a nevéből, melyik az, de majd elküldöm üziben a nevüket, hogy könnyebben megtaláld a receptek között.Ezek mind vegás kaják.

Szia!!!

8. Mókica (válaszként erre: 7. - 959ebd0cf5)
2006. nov. 26. 03:39

Egy tündér vagy:) Köszönöm!!!:D


Puszi a fáradozásért!!!

Móki

2006. nov. 25. 23:13

Szia,Mókica!

Az a helyzet,hogy én is reformálgatom a saját ételeimet.Volt a Tudásbázisnak egy olyan témája,hogy " Fehér liszt helyettesítése teljes őrlésűvel",/ 10.29-én/,ott én is hozzászóltam,s részletesen leírtam,miért a tönkölyt használom.Annak is a fehér változatát,és keverem teljesőrlésűvel,tönköllyel,zabpehellyel,rozzsal.

Pl. a rozsra is vigyázni kell, nem mindenki bírja.

S a rozsnak van olyan változata,hogy világos,sötét,teljes őrlésű.Így aztán a sötétet használom,mert annak is van korpatartalma.Amikor keverem fehérrel a teljes őrlésűt,általában 1/3 arányú a valamilyen teljesőrlésű,2/3 a fehér tönköly.

Azért a sütiknél nem kevergetem annyira, de a kenyeremet azt mindig kombinálom.

Élesztőset is lehet, a kenyér is azzal készül.

Az üzletekben is ha megnézed,milyen arányban vannak pl. a kenyerek, akkor látni, hogy fehér liszthez adják a teljesőrlésűt,pl.rozst,akkor ez jó esetben jelenti az 1/3 -ot,/ persze ez nem is mindig derül ki a cimkén, a pékektől tudom/ s ráírják, hogy rozskenyér.

Majd még körülnézek, milyen zabpehelyliszttel készült receptem van, s azokat felviszem a "Receptkönyvbe".

6. Mókica (válaszként erre: 5. - 959ebd0cf5)
2006. nov. 25. 12:14

Megnézem a reciket, nagyon köszike:)

Meg tesztelgetek, hátha sikerült valami finit ,és egészségeset kiügyeskedvem simán zabpehelylisztból:)


Palacsintát akarom majd kipróbálni feltétlen;)


Ja és ha mondjuk keverem másik liszttel, milyen arányban legyen benne a zabliszt? Mondjuk ha használok teljes kiörlésű , vagy graham lisztet plussz zabot....mehet fele-fele arányban?

Élesztős dolgot is lehet vele csinálni?? Boccs a sok kérdésért, csak próbálok megreformálni a kajcsijainkat egy kicsit;)

Előre is köszike

Móki!:D

2006. nov. 25. 11:57

Bocs, ne haragudj, látom kicsit lemaradtam a válasszal!

Kizárólag zabpehellyel nem dolgoztam, én főként a tönkölybúza fehérlisztet használom,mert allargiás vagyok a hagyományos búzára,más kalászosra nem,így keverni szoktam a zabpehely liszttel.

De lehet azzal is sütni, vannak ilyen receptek,én is raktam fel a "Receptkönyvbe",úgy emlékszem.

4. Mókica (válaszként erre: 3. - 959ebd0cf5)
2006. nov. 16. 20:46
Csak zabpehelyliszttel nem lehet sutni? Esetleg azt meg nem probaltad?
2006. nov. 10. 17:26

Sziasztok!

A receptek közé feltettem pár süti receptet zabpehellyel.Tulajdonképpen bármihez lehet használni,én még a kenyér- tésztámba is teszek.Azzal kell számolni, hogy lágyítja a tésztát.Kombinálhatjátok is búzaliszttel.

2006. nov. 10. 12:46

nem lehet csak simán helyettesiteni ??

Én pl a tejbepapit azzal csinálom, és isteni finom!

Célom nekem is próbálgatni, ha összejön valami igérem beirom ide:)

2006. nov. 10. 12:31
Szeretnék olyan recepteket amelyek zabpehelylisztből készülnek! Sajnos idáig elég keveset találtam!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook