Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a Vaj, és a Márkázott Vaj között a különbség? fórum

Mi a Vaj, és a Márkázott Vaj között a különbség? (tudásbázis kérdés)


2009. szept. 5. 21:05

A márkázott vaj nem savanyodik meg,ha sokáig szobahőmérsékleten van,a vaj igen!

Tapasztaltam!

2009. szept. 5. 19:07
Hát ahogy olvastam az eddigieket, szinte ugyan az mind a kettő.Nem igazán tér el.
2009. szept. 5. 19:03
Én csak egyszerűen azt látom, hogy a márkázott általában sós egy picit, a teavaj nem.
5. Skar
2009. szept. 5. 18:07

Hm, azt mondja:


"1. A termékek meghatározása

A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.

A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.


2. Felhasználható anyagok

Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só


3. Kémiai követelményei:

Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.

Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.

Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.


4. Érzékszervi tapasztalás:

egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;

egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;

jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;"


forrás:

[link]

2009. szept. 5. 18:02

Ezt találtam róla


1. A termékek meghatározása

A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.

A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.


2. Felhasználható anyagok

Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só


3. Kémiai követelményei:

Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.

Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.

Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.


4. Érzékszervi tapasztalás:

egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;

egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;

jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;

3. Skar
2009. szept. 5. 18:00

Bennem s felmerülta kérdés párszor de mire hazaértem, mindig elfelejtette utánanézni.

Azt írja a Wikipédia:


"Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj). A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú[1]. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük."


A kérdés viszont kérdés marad, mert mitől számít különleges minőségűnek?

2009. szept. 5. 17:48

ez nem a kenhető margarin féle, hanem a rendes vaj)


Ugyanabból a fajtából lehetett kapni Vajat, és Márkázott vajat. Na de mi lehet a különbség.

2009. szept. 5. 17:47
Mi a Vaj, és a Márkázott Vaj között a különbség?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook