Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a különbség főzésnél a hosszúkás vagy a gömbölyded rizs között? fórum

Mi a különbség főzésnél a hosszúkás vagy a gömbölyded rizs között? (tudásbázis kérdés)


2010. febr. 26. 19:36

A hosszú rizsek köretnek valók, azokat lehet pergőre, nem tapadósra könnyen elkészíteni. A gömbölyded rizsek pedig olyan ételekhez valók, ahová tapadós rizs kell, mint a tejberizs, hurka.

Pl. hosszú rizsből ha megpróbálunk tejberizst csinálni, akkor az sose fogja úgy megszívni magát, nem lesz tapadós, olyan lesz, mintha tejleves lenne rizzsel. Ezért nem mindegy, hogy mihez mit használunk.

Ja, és köretnek pedig ha gömbölyű rizst használunk, akkor extra nehéz nem tapadósra megcsinálni.

Nem mind1, hogy mit használunk.

11. Zsu46 (válaszként erre: 8. - Katinkaboszi)
2010. febr. 26. 11:48

Ez az elmélkedés egy kicsit sántít, mivel midegyik rizs létezik hántolt és hántolatlan formában.Ja! Még valami, a gömbölyű szemű rizs drágább. Sajánlom! Nézzetek bele ebbe az oldalba:

[link]

2009. szept. 25. 14:39
a gömbölyű sokkal finomabb
9. Szaszy79 (válaszként erre: 8. - Katinkaboszi)
2009. szept. 25. 13:56
Azta, hát ismét tanultam, nagyon köszönöm.:)
2009. szept. 25. 13:22

Ahogy Mint mondja, a hosszúkás rizs az inkább köretnek való, mert szebben néz ki

a kerek pedig töltelékbe, és másnak, így tejberizsnek is pont megfelel.


A két rizs teljesen egyforma egészen addig, míg tisztítani nem kezdik, addig pld barna rizs, utána leszedik a héját, ettől lesz fehér és a tisztítás alatt letöredezik a vége a gép forgatása közben, ezért ragadósabb is, mert a belső része érintkezik inkább a főzőlével, na és ez a fajta olcsóbb is, ezért használják tejberizsnek óvodába, iskolába, stb.

A hosszúszemű drágább és inkább az éttermek használják, meg mi háziasszonyok ha szépet akarunk az asztalra :)))

7. mint (válaszként erre: 1. - Szaszy79)
2009. szept. 25. 13:17
A hosszukas rizs kevesbe ragad.Koretkent sokkal jobb.En mar sokszor keszitettem tejberizst is belole.Igaz,hogy a gombolydedbol jobb,azert a hosszukasbol is finom :)
2009. szept. 25. 13:08
Értem, ház ezzel is közelebb jutottam :) köszi Nektek.
2009. szept. 25. 13:03
A gömbölyded leve nem híg lesz,hanem krémes.Az kicsit szétfő.
2009. szept. 25. 13:01
A gömbölyű a ragadósabb, én mindenre ezt használom, úgy hiszem puhábbra is fő, mint a hosszú.
3. 274c9996b8 (válaszként erre: 1. - Szaszy79)
2009. szept. 25. 13:00
En sem tudom miert , de a gömbölyded rizst hasznaljak a tejberizs keszitesenel :) En is azt hasznalom.
2. marc§ika (válaszként erre: 1. - Szaszy79)
2009. szept. 25. 13:00
szia.én nem vagyok egy "gyakorlott háziasszony" de szerintem azért mert az hamarabb megpuhul!én legalábbis azt tapasztaltam.de javítson ki más ha rosszul tudom.
2009. szept. 25. 12:57

Kedves gyakorlott háziasszonyok, háziurak! A segítségeteket kérném. Tejberizst szeretnék készíteni, de mi itthon csak hosszúszemű fajtát tartunk (zacsis), mert köretnek néha ez a legegyszerűbb. Viszont a tejberizsnél mindenhol azt olvasom, hogy gömbölyded rizs kell. Miért?

Vannak tippjeim, de pontosan szeretném tudni. Köszi előre is.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook