Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Mézes zserbó gazdagon recept

Mézes zserbó gazdagon recept

A Mézes zserbó gazdagon hozzávalói:
Tésztához:

1 tojás
5 dkg margarin
3-4 ek. tej
15 dkg cukor (vaníliával ízesítve)
6 dkg zamatos virágméz
csipet só
40 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
3 dl tej
6 dkg búzadara
20 dkg margarin
20 dkg vaníliás porcukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kb. 15 dkg savanykás lekvár (nagyon finom a rummal ízesített meggylekvár, vagy a ribizlidzsem)

Bevonathoz:
2 ek. sötét kakaópor
2 ek. porcukor
5 dkg margarin
kevés víz


A Mézes zserbó gazdagon elkészítési módja:
Egy habüstben kikeverjük a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet, és gőz fölött állandóan keverve összefőzzük, amíg egynemű massza nem lesz. Langyosra hűtjük, és ráöntjük a szódabikarbónával és sóval jól elkevert lisztre. Jól átgyúrjuk a tálban, a massza ragadós, de semmiképp ne tegyünk hozzá több lisztet! Pár perc pihentetés után négy egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékony lapokra kinyújtjuk (egyszerűbb két réteg sütőpapír között nyújtani) egy közepes tepsi méretére. Kicsit megszúrkálva forró sütőben egyenként megsütjük a lapokat, hűlni hagyjuk őket (hűlés közben a lapok deszkaszerűen megkeményednek). Közben a krémhez felforraljuk a tejet, és sűrűre főzzük benne a búzadarát, majd kihűtjük, közben néha megkevergetve. A margarint habosra keverjük a vaníliás porcukorral, reszelt citromhéjjal és csipet sóval ízesítjük, majd a kihűlt darapéphez keverjük, egynemű, könnyű krémmé. Az első lapot a tepsibe tesszük, megkenjük savanykás lekvárral, majd rákenjük a krém egyharmadát. A többi lapot is hasonlóan töltjük össze, legfelülre a legszebb, legsimább mézeslapot borítjuk. Erre kerül a bevonat: a porcukrot és a kakaót kevés vízben elkeverjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a margarint, és simára keverjük. Langyosra hűtjük, és a sütemény tetejére simítjuk. Száradás után fóliával letakarva tegyük a süteményt a hűtőbe, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább 24 órát. Ekkorra a nagyon kemény mézeslapok piskótaszerűen puhák lesznek. Rombuszalakúra szeleteljük.

Sokáig frissen elálló, különlegesen finom sütemény; ünnepi alkalmakra is kiváló!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mézes zserbó gazdagon elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook