Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mesélni mikortól? fórum

Mesélni mikortól? (beszélgetős fórum)


19. katácskák (válaszként erre: 16. - Manhattan22)
2008. szept. 19. 02:15
én is igy tettem, beszéltem Hozzá.. akár hiszitek, akár nem,reagált rá:)
2008. ápr. 21. 12:49
Nagyon eggyet értek a korábbi hozzászolásokhoz. Nem az a lényeg, hogy mikor mennyit mesélünk a gyereknek. A mesélés lényege a törödés, az anyanyelvi nevelés. Élvezi a lányom ha a képről kitalált történetet mondok. Mióta beszél és kifejezi magát azóta szoktunk meselopot játszani. Elkezdem a történetet és ő folytatja aztán visszalopom. addig szoktuk játszani, amig ő nem mondja itt a vége fuss el véle, vagy hasonló. van úgy hogy 10 perc de van úgy, hogy 1 órát is játszunk. szoktunk tárgyakat is használni a meséhez. választani csak akkor lehet mikor a mesét lopja.(sok gyerekkel a legjobb) fantáziája sokat fejlődik és a szókincse is.
2007. máj. 28. 16:44

Kisfiam négy hónapos, sokat mondókázok éneklek neki. nagyon szereti, és már most vannak kedvencei, ha ezeket meghallja, vigyorog keze lába jár. Ha Olyanba kezdek, ami nincs ínyére, rögtön legörbíti a száját.

Jelenleg kalákát hallgatunk és éneklek.

2007. márc. 10. 23:11
Már attól a pillanattól, ahogy tudja az ember, hogy a pocakjában van :)
15. Kicsikata (válaszként erre: 14. - Regineni)
2007. jan. 5. 08:04
Ez igy van! A lányaim is ezeket kedvelték a legjobban, sőt a versmondó versenyekn az iskolában még mindig ilyennel készül az egyik!
14. regineni (válaszként erre: 12. - Juniperus)
2006. dec. 15. 12:44

Jaj, az Öreg néne őzikéje nekem is a kedvencem.

Lili még pocaklakó volt, mikor először elolvastam neki, és túlérzékeny állapotomban hatalmasat sírtam rajta.

De nagyon szeretjük.

Egyébként szerintem a verses mesék nagyon jók, kisebb gyerekeknek is, mert dallamosak, fülbemászóak.

13. DODICA (válaszként erre: 12. - Juniperus)
2006. dec. 14. 13:30

Én is imádom, de a régi könyv már eltűnt. Brühűű:((( Nagy nehezen beszereztem újonnan (ma már kapható, de 8 éve ritka kincs volt!), amit nagyon szeretnek a kicsik, de nekem mégse az igazi.

Ezért szeretem jobban az antikváriumot, de sajna ebben a városban az is megszűnt. :((

2006. dec. 13. 23:40

már várandósan kell mesélni, beszélgetni , énekelni!!!!!! Fontos!!!!

Kodály mondta: a gyermek zenei nevelését 9 hónappal a gyermek születése előtt kell elkezdeni, sőt az anyuka születése előtt kilenc hónappal!!

szerintem ez a mesére ugyanígy igaz

11. mese
2006. okt. 20. 11:36
Amikortól csak el lehet kezdeni!Ha az illető épp várandós, nagyon jól teszi, ha beszél a pocakjában lévő picinek, vagy énekel, ez nagyon nagy hatással van a kicsire.Persze a születése után is nagyon sokat kell mesélni, mert ez sokat segít a gyermek lelki fejlődésében, s hihetetlennül gazdagítja.Kiegyensúlyozottabb, nyugottabb,és még sorolhatnám.Nekem nincs még gyerekem, még én magam is gyerek vagyok, de tudom, hogy ez így van.
2006. okt. 15. 19:55
lehet,hogy furcsa,de én a pocaklakóknak is mesélek majd nem minden este,előveszek egy mesekönyvet,felütöm valahol és elolvasom nekik!Engem is megnyugtat és ők is hallják a hangom!Azt gondolom nem lehet elég korán építeni a kapcsolatot a gyerekeimmel!
9. DODICA (válaszként erre: 4. - Time)
2006. okt. 12. 10:42

Egyetértek.

Fiam 10 hónaposan kezdett beszélni (ebben csodagyerek volt), biztos nem véletlenül.:) A legkisebbikem 21 hónapos, de néhány dalocskát tökéletesen dúdol-énekel (ő még csak most kezd beszélni), a ritmusa, dallama megvan.

Bizony nem mindegy, hogy mesélünk-énekelünk-e a gyereknek, vagy bekapcsoljuk a tévét.

2006. szept. 27. 15:45
Az én kisfiam most 2,5éves,én is nagyon sokat olvasok,verseket mondok neki stb.Most már azt vettem észre sokszor mikor lapozgatja könyveket ő saját magának meséli el.
2006. szept. 20. 22:20
Az én kisfiam 10 hónapos, de már képeskönyveket és leporellókat nézegetünk. Már nagyon szépen lapoz, és vigyázz a papírra.Pár percig érdekli a dolog, aztán ott hagy, de szerintem korán kell elkezdeni, hogy szeresse a meséket és könyveket is. Sokat mondókázok énekelek neki, attól függetlenül, mégha néha úgy tűnik nem is odafigyel. A fél füle azért ott van, mert szereti a ritmust, s ha abbahagyom mérgesen morog, hogy még.Kis rövid meséket azokból a szavakból érdemes szövögetni, amilyen szókészlete van már, mert akkor örül és felismeri. PLdul: "Simonnal ma Anya elment sétálni és láttunk egy kiskutyát, ami azt mondta, vau-vau. És Simon nagyon örült, mert szereti a kutyusokat.Mikor otthagytuk, mondtuk neki pá-pá kutya. Találkoztunk a cicánkkal is Garfielddal, aki folyton csak nyávogott, nyau-nyau.Adtunk naki enni, mert éhes volt. Úgy csámcsogott, így csámcsogott csámcscsám...Sok hangutánzó szóval lehet színessé tenni a mesét és fenntartani az érdeklődését.Egyenlőre csak egy-két percre.
2006. szept. 12. 14:26

Én rengeteget mesélek, Lilinek, mondókázunk, énekelünk, felismeri a dalokat és kilenc hónapos létére szavakat mond és tudja az értelmüket is (baba, mama, ana, apa, haló, hamm, jó néhány állathangot tud, pl,mondja, hogy vau-vau, gá-gá, háp-háp, brum-brum (inkább blu-blunak ejti), búú, bee, (ez az "Én elmentem a vásárba" kezdetű dal miatt van - kéri, hogy melyik állatot vegyük).

Én azt hiszem, hogy tényleg nagyban segíti a beszédfejlődést az, ha a gyerek sok értelmes beszédet hall. Hozzáteszem, hogy nem kell feltétlenül mesélni, mondókázni, énekelni, lehet egyszerűen beszélgetni is, de azt hiszem, hogy a mondókák, dalok, versek ritmusa, dallama, rímei jobban felkelti a babák figyelmét, megragadja a ritmusa, jobban vonzza a figyelmüket.

2006. szept. 6. 13:25
Nekem 20 honapos a fiam es mostanaban kezdi csak erdekelni a mesekonyv. Babakoraban o is szivesen hallgatta a mondokakat, de mostmar latvanyosan unatkozik a zenebolcsiben. Konyvekbol is csak azokat szereti amiben nagyon sok a kep es nagyon keves a szoveg. (Pl. Boribon a jatekmacko) De lehet hogy ez egyszeruen alkati kerdes. Bar en mar nagyon varom hogy vegighallgasson vegre egy rendes meset!
4. time
2006. szept. 5. 14:17
Örülök, hogy ezt írjátok! Nekem még nincs gyerekem, de a környetemben van egy 15 hónapos kistündér, akinek nem mesélnek, s furcsáltam. Mondjuk még nem is szólalt meg a baba. Ez talán összefüggésben lehet, ahogy Mariann írta.
2006. szept. 5. 14:11
én is már akkor olvastam a kislányomnak amikor a pocakomban volt.ő most 6 hetes és ha nyűgös sokat beszélek hozzá, és mesélek,már a hangomtol megnyugszik
2006. szept. 4. 14:57

Én már akkor meséltem Suginak, amikor még pocakban volt!:) Miután megszületett, akkor is meséltem, akár séta közben is.


Szerintem pozitívan hatott rá a dolog. Olyan szókincse van, hogy az csuda!:)


Főleg a verses meséket szerette, pl. a Három nyulat, vagy A kevély kiskakast.

A honlapomon megtalálhatjátok ezeket a verses meséket! kismvity.gportal.hu

1. time
2006. szept. 4. 09:42
Kíváncsi lennék, ki mit gondol a mesélésről és ki hogy, illetve mikortól olvasott, mondott a gyerekének mesét.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook