Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mennyire reális hogy egy cég a fizetés napján jöjjön rá, hogy nincs miből bért fizetni? fórum

Mennyire reális hogy egy cég a fizetés napján jöjjön rá, hogy nincs miből bért fizetni? (beszélgetős fórum)


1 2
42. timycat (válaszként erre: 37. - Aszparagusz)
okt. 3. 13:58

Ezért irtam úgy hogy "várunk-e".


Nyilván ha nincs és nem is várunk pénzt az tuti bukó, mert magától csak úgy nem lesz. Ha várunk valamit és reális esély van hogy jön az már valami, de ha mégsem jön akkor is gondoskodni róla hogy legyen hova nyúlni (pl szabad keret finanszírozóknál, de az is már rég rosszul néz ki ha bér miatt kell hozzányúlni).

41. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 3. 13:52

Úgy tűnik a hozzászólások alapján, hogy manapság nagyon is reális az ilyen gazdálkodás. A cégek egyik napról a másikra élnek. Ha egy szállító/vevő nem fizet, akkor tolódik a bérfizetés, mert a tőketartalékait is felélte már.


Kerüld el az ilyen cégeket!

40. Amaunet (válaszként erre: 36. - Napsugár8)
okt. 3. 13:37

Hol írtam azt, hogy a bérszámfejtéskor elkülönítik a béreket?

Azt írtam, hogy akkor már látható, hogy nem lesz annyi, ami fedezi a béreket.


Örülök, hogy neked van fogalmad erről is (mint mindenről).

39. Napsugár8 (válaszként erre: 37. - Aszparagusz)
okt. 3. 13:30
Tudod amit az ember nem csak évekig tanul az iskolában, mire megkapja azt a bizonyos keménytáblás igazolást, hanem több évtizeden keresztül a gyakorlatban is csinálja, azt az életében nem fogja elfeledni. A cash flow az mindig is cash flow marad akár rendszerváltás előtti állami cégeknél, akár később a saját cégnél... Részemről a téma befejezve.
38. aszparagusz (válaszként erre: 33. - Timycat)
okt. 3. 12:29

Sajnos azt nem lehet látni, hogy a várt bevétel megérkezik-e.

Hiába a határidő.

37. aszparagusz (válaszként erre: 36. - Napsugár8)
okt. 3. 12:28
Neked azért 70+ osan, tizenéve nyugdíjasként sok fogalmad van egy cég irányításához.
36. Napsugár8 (válaszként erre: 32. - Amaunet)
okt. 3. 11:48
Abban tévedsz, hogy nem akkor szokták félretenni a munkabért, amikor kész a bérjegyzék. Egy cég pénzforgalmi nem úgy működik, mint a háztartási kassza. Egy cégnél (ahogy írtam is) naponta forog a pénz, és ha a vezetőség tervei szerint a bérfizetés napjára lesz annyi bevétel, ami kell a dolgozók fizetésére... Bocsi, te nem értesz semmit, csak írkálgatsz. Fogalmad sincs sem a pénzgazdálkodáshoz, sem egy cég irányításához.
okt. 3. 10:36
Mindegy, hogy reális vagy sem, ha egyszer előfordult, elő fog máskor is. Ezellen nem fogsz tudni mit tenni. Ideje új állás után nézni.
34. Cidanoi (válaszként erre: 27. - Bichi)
okt. 3. 10:34
Anno voltam ilyen cégnél, ahol 1-2 esetben előfordult el is jöttem onnét. Jelenleg nincs ilyen gondom, EV vagyok, és nincs számla, csak bankkártya és készpénz. Volt aki számlázni akart utólag, de én nem megyek ilyenbe bele. Ez lehet jó vagy rossz. Megítélés és kockázat vállalás kérdése. Vannak munkatársak, likviditási gond nincsen. Megélünk és a munkatársak is :)
33. timycat (válaszként erre: 32. - Amaunet)
okt. 3. 10:10

Azt írtad a bérszámfejtés napján már látszik, hogy van-e a számlán a bérekre elég pénz vagy sem.


De ez általában nem így van. Nálunk 10-e a bérfizetés napja, általában hónap elején kész a bérszámfejtés és a bérfizetés napján van a pénz a kijelölt számlán, nem előbb. A pénz arra van, hogy dolgozzon, ne heverjen egy számlán pár száz millió csak mert x nap múlva utalni kell.

Bérszámfejtéskor max. azt lehet látni, hogy mire bérfizetésre kerül a sor várunk-e olyan bevételt, ami majd azt fedezi.

32. Amaunet (válaszként erre: 28. - Napsugár8)
okt. 3. 09:11

Miben tévedek?

Nem állítottam, semmi olyat, amiket most említesz. A bérszámfejtésről írtam. Azt pedig nem a bérfizetés napján végzik.


Fel sem fogtad, csak írsz.

okt. 3. 08:01

Persze, megértem, aki jelenleg bajban van. Én is pislognék, ha nem jönne meg időben a nyugdíjam. (Megjegyzem, akkor már a bányászbéka feneke alatt lenne az ország gazdasága)

De ne feledjük, nem biztos, hogy az a munkáltató a hunyó, aki éppen nekünk nem adta ki a fizetésünket. Azt mondják, hogy "fejétől büdösödik a hal". Kérdés, hol a feje.

30. Napsugár8 (válaszként erre: 16. - Cidanoi)
okt. 3. 07:52

Amikor ismerősöm építőipar területén vállalkozó, és örömmel újságolta, hogy egy nagyobb építőipari vállalathoz sikerült neki alvállalkozóként betársulni. Kész lett a meló hónapokkal később, és hiába nyújtotta be a számláját a nagymenő cégnek, az csak halogatta a kifizetést.

Őneki sem volt miből kifizetni az alkalmazottait, az ő családjának is jöttek a csekkek... és hiába is járt a fővállalkozó nyakára, az a füle botját sem mozgatta... és lehet szidni a vállalkozókat!

29. Napsugár8 (válaszként erre: 10. - Bichi)
okt. 3. 07:47
Ez így van. És sajnos minél kisebb egy cég, annál kevesebb a belső tartalék. A "nagyhal" sokszor megeszi a kishalat, vagyis inkább nem utal az alvállalkozónak, csak őnála ne legyen gubanc.
28. Napsugár8 (válaszként erre: 4. - Amaunet)
okt. 3. 07:44
Tévedsz! Egy vállalatnál, vállalkozásnál a pénz naponta forog. Jön és megy, amire éppen következik a fizetési határidő szerint. És ahogy mások is írják, ha egyetlen tétel nem jön! aminek jönnie kellett volna, akkor lehet ilyen gubanc. És ahogy nézzük az ország gazdasági, pénzügyi helyzetét, előfordulhat ez a jövőben máskor is.
27. Bichi (válaszként erre: 16. - Cidanoi)
okt. 3. 07:13

A cégnek pont úgy van szerződése, ahogy kitörölheti vele a fenekét, ha nem fizetnek neki. És itt eddig nem arról volt szó, ahol a vezető közben szórja a lóvét. Nálunk is volt már olyan, hogy kevesebb volt a pénz, ott mondjuk a tulaj nem vette fel a fizetését akkor.

Ha meg nem tetszik ahogy fizetnek, el lehet menni pereskedni, ha már valaki annyira hülye, hogy ha ilyen történik, és őt ez ilyen szinten zavarja, akkor nem meg el, és keres másik munkát. Kivéve, ha olyan munkaerő, aki nem kell máshol.

Gondolom voltál már ilyen cégnél, különben nem lennél ilyen indulatos ezügyben.

26. aszparagusz (válaszként erre: 11. - Cidanoi)
okt. 3. 07:05

Azért a hitel felvétel nem megy egyik napról a másikra.

Hiába tervez valaki, elég, ha egy partnere nem fizet, és máris dől minden.

25. Soufflet (válaszként erre: 24. - Soufflet)
okt. 3. 00:49
Onhibajan kivul is kerulhet az ember szarba. En is voltam abban. Akkor egy ceg vagy Allan, Amit emberek iranyitanak, miert ne csopoenhetne kaksiba?
24. Soufflet (válaszként erre: 23. - Cidanoi)
okt. 3. 00:46
En ezt azokra ertem, akik mellett kardoskodsz.
23. Cidanoi (válaszként erre: 22. - Soufflet)
okt. 3. 00:35
Te honnan tudod én, hogy élek. Ismersz, vagy csak te okoskodsz?
22. Soufflet (válaszként erre: 13. - Cidanoi)
okt. 3. 00:27
Aki honaprol holnapra el, az legalabb nenokoskodjon, hogy "a nagyok" miert nem csinaljak okosabban.
21. Soufflet (válaszként erre: 11. - Cidanoi)
okt. 3. 00:24
De azzal sem vagy elobbre, ha a ceged lejjeb csuszik, vagy bedol, es tapsolhatsz a munkahelyed utan.
20. Soufflet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 3. 00:21
Amig apammal egy cegben dolgoztunk, volt, hogy pl. rajot a fizetes napjan, hogy hoppa, NAV fizetesi hatarido van, es valaki mas meg kesik a fiztessel meg mindig. Elofordulhat.
19. Cidanoi (válaszként erre: 17. - Timycat)
okt. 2. 23:59
A ronda szövegért meg elnézést kérek :)
18. Cidanoi (válaszként erre: 17. - Timycat)
okt. 2. 23:44
Persze minden elsunnyoghat. Miért egy munkavállalónak, mindenben lojálisnak kell lennie? Ó persze, nincs pénz, mert nekem sem fizettek... És ezzel minden megvan oldva? Itt arról van, szó, hogy igenis legyen egy cég előrelátó, és, ha megbízható munkaerőt akar, akkor működjön úgy, ahogy egy cégnek működnie kell. Nem rólam van, itt szó, engem ez a dolog nem érint jelenleg, csak felháborítónak találom, hogy egyre lejjebb csúszik a morál. De ez van. Köszi a beszélgetést :)
17. timycat (válaszként erre: 16. - Cidanoi)
okt. 2. 23:35

Szerinted a "gonosz" munkáltató majd a kötbért nem sunnyogja el?


"Nézd én pont leszarom, a cég kinek számláz, ki tartozik neki. Van egy szerződés, amit úgy hívnak, hogy munkaszerződés, ahhoz tartsák magukat!"


Ha így gondolkodik egy munkavállaló akkor miért gondolkodjon a munkáltató másképp? Vagy a munkáltató vevője? Ha utóbbi is így gondolja akkor bizony te a munkáltatódtól nem kapsz pénzt, ha megfeszül a munkáltatód, ha éhen halnak a cégvezetők akkor sem. Ez ennél sokkal összetettebb.


Ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel akkor válts, erre nincs más megoldás.

16. Cidanoi (válaszként erre: 15. - Bichi)
okt. 2. 23:23
Nézd én pont leszarom, a cég kinek számláz, ki tartozik neki. Van egy szerződés, amit úgy hívnak, hogy munkaszerződés, ahhoz tartsák magukat! Mert ezek alapján, úgy fizetnek ahogy akarnak, későn, részletekbe, néha elsunnyogva pl. pótlékokat. Álljon már meg a menet. Azt a sok cégvezető, meg a Bahamákon nyaral, mert ő ugye megkapja a pénzét :D Beszarás ami itt folyik, de komolyan! :)
15. Bichi (válaszként erre: 13. - Cidanoi)
okt. 2. 23:11
Ahogy a vevő pénze is jogilag a cégedé, ő is, köztük te is megdolgoztál érte, hogy amit kiszámláz a cég. És igen, a cég rakhat rá kamatot, de ettől még nem fog előbb megjönni. Persze eszembe sincs az időben nem fizető cégeket védeni, de ha csak pár nap csúszásról van szó, akkor engem mondjuk egyáltalán nem izgat, egészen addig, amíg úgy látom, hogy meg fogom kapni pár nap múlva. Ha meg valakinek nem tetszik jogában áll keresni másik munkáltatót, csak nehogy rosszabb legyen :)
14. timycat (válaszként erre: 13. - Cidanoi)
okt. 2. 23:08

Általában azt a munkaerőt lehet kihasználni, aki akármilyen okból (pl nem kelendő a munkaerőpiacon, nem tud mobil lenni stb.), hagyja magát.


Ami a törvényben lévő kötbért illeti, legyen, egy újabb tétel lesz a "jár csak nem jut" listán.

13. Cidanoi (válaszként erre: 12. - Timycat)
okt. 2. 22:21
Ok értem én, amit mondasz. De ha én dolgozok egy cégnél, amiért megdolgoztam az jogilag az enyém. Nem a cég pénze!! És ne tekintsenek úgy rá mint egy adomány, még akkor sem, ha nehézségeik vannak. Ha nem tudnak működni, egy elvárható szinten, akkor hozzák rendbe a költségvetésüket, vagy ismerjék el, hogy nem képesek fennmaradni. De ne a dolgozók kárára létezzenek. Törvénybe hoznám a kötbér fogalmát, a fizetésekre is, aki nem fizet időben, az fizessen rá késedelmi kamatot, még is mit mondjon egy dolgozó az ábc ben a kasszánál. Lécc add ide az ételt, azt majd ha kaptam fizetést behozom az árát?? Szerinted?
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook