Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mennyire figyeltek oda az élelmiszerek összetevőire? fórum

Mennyire figyeltek oda az élelmiszerek összetevőire? (beszélgetés)

1 2
2025. dec. 31. 08:19
Eléggé.
2025. dec. 31. 01:27
nem igazán
2025. dec. 31. 00:38
ez nehez hisz mi itt hetente vasarolunk es akkor bizony sok minden kell.
40. 99b838c764 (válaszként erre: 9. - Timycat)
2025. szept. 30. 08:57

Ez nem igaz minden növényi termékre. Vannak ilyenek is, de a legtöbb nem olyan. Mindez érdekes egyébként valakitől, aki gyorskaját is eszik: az mit okoz az emésztőrendszerben, hajjajaj!

:)

Aki pedig tejjel akarja inni a kávét, miért ne tenné?

39. 99b838c764 (válaszként erre: 1. - 91butterfly)
2025. szept. 30. 08:54

A legteljesebb mértékben figyelünk rá, azaz minden címkét elolvasunk, mielőtt megvesszük a terméket.

Nem különösebben megterhelő, nagyon sok éve így élünk.

Rengeteg dolgot ki tudsz szűrni, ha alapanyagot vásárolsz, megbízható helyről, természetesen. Ez alatt nem a ki tudja, hogyan locsolt, de ellenőrizetlen házinak hívott termékeket értem, hanem például a valódi (!) bio-t.

Nem nehezíti meg az életet, mert az ember rengeteg dolgot megjegyez egyébként, hogy mit tartalmaz, elég csak időnként ellenőrizni, hogy történt-e változás.

Tehát alapvetően zöldséget, gyümölcsöt, kávét, bio húsokat és halakat vásárolunk. Natúr, de nem magyar bio joghurtot (az antibiotikummal/hormonokkal telenyomott, kényszerfejt marhák tejéből nem készülhet egészséges termék), különböző országok sajtait szakboltból, olívaolajat a származási helyéről, egy magyar termelő bio lisztjét és egy-egy olasz illetve francia lisztet, biznyos típusú olasz tésztákat veszünk. Adalékmentes szószok egyes gyártóktól beleférnek, dijoni tiszta mustár, tiszta fűszerek, étkezési keményítő stb.

Alapszabály, hogy csak olyasmit szabad megvenni élelmiszerként, ami önmagában felismerhető, mint étel, azaz zöldség-hús-fűszer-liszt stb.

Az antibiotikumok és növekedési hormonok miatt veszük a bio húsokat, mert mait megeszik az állat, az nem bomlik el vagy nem teljesen. Semmi szükségünk növekedési hormonokra vagy antibiotikumokra a testben.

Nem tudom, ebben van-e lemondás vagy sincsen, mi ezeket vesszük, mást nem nagyon. Például magyar tömegtejterméket nem veszünk, mert tünetes allergiát okozott az egyik családtagnál. Amióta nem olyat veszünk, hanem olasz/francia/osztrák bio-t, azóta megszűnt az allergia, vérből sem mutatható ki. Érdekes dolgok ezek.

Cukrot példál demerara nádcukrot szoktunk venni, napraforgóolajat soha nem használtunk.

Nassolni gyümölcsöt, natúr olajos magvakat, dióféléket szoktunk, vagy valami nagyon magas minőségűt. Kenyeret olyan kovászos pékségben veszünk, ami valódi vadkovásszal, bizonyos helyről származó lisztekkel dolgozik.

Számunkra ez prioritás. Kollégákkal összevetettük az élelemiszerkiadásokat és az volt az érdekes, hogy nem költünk szignifikánsan többet náluk, akik nem így élnek. Ők esznek általában felvágottakat, isznak üdítőket és érdekes módon még sajtokra sem költünk többet, mint ők. Megfigyelésem szerint ők sokat vesznek, sokat használnak stb, én pedig megveszem szó nélkül az 5 dkg 36 hónapig érlelt parmezánt a tésztára, mert olyan aromás, hogy bőven elég rá, de nem eszünk felvágottas-trappistás szendvicset.

Azt gondolom, hogy az egészség a legdrágább és amit tudunk, megteszünk érte. Sporttal és étkezéssel, mert ezekre közvetlen ráhatásunk van.

38. 1021440b02 (válaszként erre: 37. - Lolita2112)
2025. szept. 30. 08:34
A legtöbb dologból nyersanyagot vásárolok, így nemigen kell az összetevőit böngészni.
2025. szept. 30. 08:14
ha az ember minden adalekanyagot,tartositoszert amit az etelekben tesznek nezne 1 teljes napig kellene vasarolni.megaztan nem is mindent irnak ra.foleg,hogy mi itt csak hetente vasarolunk.
36. 55Judit (válaszként erre: 35. - Liliom10)
2025. szept. 23. 09:57

Van az én táskámban is nagyító, de többnyire a megszokottakat vásárolom, így nem nagyon van rá szükség.

Most meg hogy elköltöttem a nyugdíjas szelvény kisebb összegeit, gondba estem hogy mit kéne venni ami eléri az 5.000 ft-ot 1 alkalommal. De 3x is el kell érje. Talán magvakat? Azoknak hosszú a szavatossága. De akkor is 15 ezerért?

35. liliom10 (válaszként erre: 33. - Pötibaba)
2025. szept. 23. 09:01
Viszek magammal nagyítót.
34. 55Judit (válaszként erre: 33. - Pötibaba)
2025. szept. 23. 07:27
Az is valami ha látod hány sorban férnek el az adalékok.
2025. szept. 23. 07:24
Lassan olyan címkéket gyártanak, hogy esélyed se legyen elolvasni, mit írtak oda.
2025. szept. 22. 10:32
Nem eléggé
2025. szept. 22. 10:08
Nem szenvedek teljes igénytelenségben, mert szeretem magamat. Túlzásokba azért nem esem, de azt legalább szem előtt tartom hogy legalább ne vegyi fegyvert rakjak a számba.
30. 4aff15b221 (válaszként erre: 29. - Globus)
2025. szept. 22. 10:05
A cukrot is nézem én is, mert cukros vagyok. De csak akkor számít,ha túl sok cukor van valamiben. A kevés nem érdekel.
29. globus (válaszként erre: 27. - 4aff15b221)
2025. szept. 22. 10:03

Nálam ugyanez+ liszt.

Elvileg cukor sem, de ez már extrán extra.

2025. szept. 22. 09:57
Semennyire. Azt veszek amit szeretek.
2025. szept. 22. 09:50
Csak amiatt nézem, hogy tej,tojás nem legyen benne. De az egyéb összevők nem érdekelnek.
2025. szept. 22. 03:35
mi hetente vasarolunk itt es 40-50 tetel vasarlasakor erre nincs ido.
2025. szept. 6. 20:13

Őszintén érdekel ki hogy oldja meg a táplálkozást, takarítást stb..."

én már sok éve egy restaurantból rendelek ebédet, ezeket ki is hozzák.

a takarítást, rendrakást, mosogatást pedig egy hölgy oldja meg, aki rendszeresen jön hozzám, de nem lakik itt.

egyedül élek, így nem olyan nehéz a szervezés.

ha néha magam vásárolok, csak olyanokat vásárolok amire fáj a fogam.

az élelmiszerek összetevői hidegen hagynak.

2025. szept. 6. 15:24

Juj de jó hogy ilyen sokan írtatok!

Őszintén érdekel ki hogy oldja meg a táplálkozást, takarítást stb...

Én is szeretnék az észszerű keretek között mozogni, legalábbis igyekszem. Gyerekkoromban mi is vágtunk disznót, ettől függetlenül vettünk felvágottat szendvicsekbe...de valahogy ma már nekem az a parizer az nagyon nem olyan, még akkor is ha régen sem volt sokkal több egészséges dolog benne...

Figyelem hogy 90% hústartalmú felvágottat vegyek, szalámit szinte soha nem veszek, azt rokonunktól kapjuk télen, nyáron egyébként sem kívánjuk. Egy ideje már többféle olajat eszünk pirítósra például (tökmag, szezámmag), többféle magvakat teszünk joghurtba.

De nagyon szeretjük a kördobozos sajtot, és nem a medvét, biztos tesznek bele ezt-azt de az pl marad! :D

Tisztálkodási szerekből most bio, vagy természetes összetevőjűre váltottunk (kivéve a sampon, azt a fodrászom javasolta melyiket használjam), a mosószert is lecseréltem Dr M mosódiójára és öblítőre. A hétköznapi ruhák tiszták lesznek, amit munkában használok (ott erősen szennyeződik) azt sem az Ariel sem a Tomi nem mosta ki, úgyhogy teljesen jó a Dr M. De pl a Cif-et nehezemre esik elengedni :D :D A fürdőszoba gyönyörű tőle :D

23. fenevigye (válaszként erre: 1. - 91butterfly)
2025. szept. 6. 14:54

A natrium nitritet tartalmazott, akkor amikor friss volt a hus. Az pedig az, ami megvedi a hust a rohadastol Az kozben elhasznalodott. Sajnos nincsenek ekezeteim.

Talan h jobban megertsed, fozes kozben meleget hasznalsz, ami mar nincs tovabb az etelben, miutan az etel kihult.

Tanultam ezeket a dolgokat, mert regen sok kolbaszt csinaltam. Meg megvannak a fustoloim.

2025. szept. 6. 14:14

semennyire, amit megkívánok azt megveszem magamnak.

nem is értek hozzá, meg nem is látom a dobozon felsoroltakat.

21. 1021440b02 (válaszként erre: 14. - 1021440b02)
2025. szept. 6. 13:05
Otthon sütünk-főzünk, minél egyszerűbben, egészségesebben.
2025. szept. 6. 13:04
Most elgondolkoztam. Szerintem nem is veszek több összetevős élelmiszert.
2025. szept. 6. 12:51
Változó mert nem vagyunk fanatikusak.
18. eunuch
2025. szept. 6. 12:30
Nagyon. Zacskóból minimumot eszünk.
2025. szept. 6. 11:42
Semennyire, és még soha nem volt semmi bajunk emiatt.
16. globus (válaszként erre: 12. - ,zumba)
2025. szept. 6. 11:20

Mióta nincs kertem, figyelem a babot. Származási helye Etiópia, Kína, Kanada, Egyiptom. Piacon is.

Szereztem egy ágyást idén, elültettem. Kikelt, tönkrement.

15. K-né Zsóka (válaszként erre: 2. - Libikóka)
2025. szept. 6. 10:27
Ez így van! A könyökömön jön ki nekem is a sok jajongás, hogy ezt sem szabad, azt sem szabad megenni, mert káros. Tudjuk, olvassuk, halljuk! Megtesszük ami tőlünk telik és kész.
14. 1021440b02 (válaszként erre: 13. - 1021440b02)
2025. szept. 6. 09:15
Nem tudom, milyen összetevőkre gondolsz.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook