Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mennyi ledolgozott nap után jár munkanélküli segély? fórum

Mennyi ledolgozott nap után jár munkanélküli segély? (tudásbázis kérdés)

2010. máj. 4. 21:25

Szerintetek mi jár nekem?

Utolsó 4 évben 520 ledolgozott munkanapom van.

Ez idő alatt:

-1 év 8 órás munka

-1 év 6 órás munka

-1 év munkanélküli járadék+segély

-1 év 4 órás munka

104 nap járadékot állapítottak meg.Miért nem jár utána a segély 6 hónapig,mint 2 évvel ezelőtt?


Azt mondták a Polgármesteribe mehetek segélyért.

Milyen feltételek vannak itt?


Köszönöm a segítséget!

2010. máj. 4. 20:42
az én m, helyem tavaly szünt meg.6 év utánn, az utolsó 3 év átlagát vették alapul,az az 81 ezerre jött ki, 9 hónap, m, nélkülti állapitottak meg 3 hónapig napi 1650 ft,6 hónapig 1451 ft,nem vettem igénybe a 9 hónapot közben találtam munkát, most 1 éve dolgoztam itt minimál bérrel, most 1 év utánn 73 nap segély jár 31 napig 1650ft,42 napra pedig 1450ft, erről meg is kaptam a határozatot.ha ez a 73 nap lejár akkor a polgármesteri hivatalban lehet igényelni, a felnőtt koruak szoc.járadékát, mely 28 ezer ft, ezt addig folyósitják, ameddig nem áll munkába az illető.ezt tegnap kérdeztem meg telefonon,
2010. jan. 15. 16:14
Ha valaki mondjuk én, január 11.-én táppénzre megyek , de próbaidős vok, 12-én azonnali hatállyal kirúgnak,/mert leépítések vannak/ akkor jogos-e a kirúgás, és passzív táppénznek minősül-e, vagy táppénz alatt nem rúghatnának ki?
21. 6706b23a86 (válaszként erre: 19. - bszsz)
2010. jan. 15. 16:09
az éhenhalás küszöbe
20. Szasz23X (válaszként erre: 19. - bszsz)
2010. jan. 15. 16:09

a nettó jövedelem 70%-a, de maximum a mindenkori minimál nyugdíj kétszerese, ha jól tudom.

Nekünk a minimálbér után lesz ilyen 28 körül

nem valami sok, de fizessenek :D

Ja, és a TB-det sem kell fizetned addig.

19. bszsz
2010. jan. 15. 16:00
sziasztok, és mennyi a munkanélküli segély összege?
18. Szasz23X (válaszként erre: 17. - vikiiii)
2010. jan. 15. 15:57

nekünk 180 nap után fog most járni.

Szóval ez teljesen fix, hogy nem így van :)

Van egy csomó olyasmi, amit feleslegesen kell megtanulni, mert nem is úgy csinálják...bosszantó

2010. jan. 15. 15:47
utolsó 4évben 365nap munkaviszony szükséges, én így tudom!!:D de ezt csak tanultam, lehet,h a való életben nem így alkalmazzák
2010. jan. 15. 15:45
:D hát ez az,hogy az ismerősöm kap 150 nara, és nekem 200 napot mondtak, ezt nem értem, ezért kértem a segítségeteket, mert tökre be vagyok már kattanva a sok baromságtól és az új változásokat mármint a 2010. évit nem ismerem még. :)))))
15. Szasz23X (válaszként erre: 14. - 6706b23a86)
2010. jan. 15. 15:43

azt akkor nem értem, mert a törvény szerint a legkevesebb idő a vállalkozóknak kell, és az 180 nap...legalábbis nekünk ezt mondta a könyvelő....

Ezek szerint nem 180, hanem 150???

ennyire hülye nem lehet a könyvelőm :D:D

14. 6706b23a86 (válaszként erre: 12. - Szasz23X)
2010. jan. 15. 15:41
de nincs 180 napja, csak 150 ledolgozott napja van
13. Szasz23X (válaszként erre: 11. - 6706b23a86)
2010. jan. 15. 15:40

ááá, sajnos ennyire tutira nem. A mimimum a 180 nap (6 hónap) és ez is csak, ha vállalkozó voltál, ill. amiket lentebb írtam.

Onnan tudom, hogy én pl. el fogok tudni menni, de vállalkozó voltam... Illetve Kft. :D tökmindegy.

12. Szasz23X (válaszként erre: 6. - 6706b23a86)
2010. jan. 15. 15:39
úgy, hogy az illető sanszosan vállalkozó volt... Illetve kft, bt, rt belső tagja. Akkor ugyanis 180 nap után jár a munkanélküli.
2010. jan. 15. 15:36
Nahát kutya legyek ha ezt tudom, paraszti ésszel értelmezni, még mindig nem értem, nekem ez túl hivatalos, valami egyszerű magyarázatra lenne szükségem.Most nekem járna valami, vagy nem?? 2009.okt.21.-től volt munkaviszonyom 2010.január 12.-ig.
10. emily
2010. jan. 15. 15:23

Munkanélküli járadék


Munkanélküli járadék, azt illeti meg, aki a munkanélkülivé válását megelőző négy éven belül rendelkezik 365 nap munkaviszonnyal, táppénzbe nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az állás keresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud számára megfelelő munkahelyet felkínálni.

Mikor megfelelő (elfogadható) a munkahely?


A munkahely (elfogadhatónak) megfelelőnek tekinthető ha a munkanélküli képzettségi szintjének,az állami foglalkoztatási szerv által felkínált és a szakismereti szintnek megfelelő képzési lehetőség figyelembevételével megszerezhető képzettségének, illetve legalább 6 hónapig,az általa utoljára betöltött munkakör szakismereti szintjének megfelel, valamint a munka elvégzésére alkalmasa az egészségi állapota szerint és az előrelátható kereset a munkanélküli járadék összegét, illetve-abban az esetben ha a munkanélküli járadék összege a szükséges legkisebb munkabérnél alacsonyabb-a szükséges legkisebb munkabér összegét eléri, a lakhely és a munkahely között naponta-tömegközlekedési járművel-történő oda-vissza utazás ideje nem haladja meg a 3 órát,illetőleg 10 éven aluli gyermekét egyedül nevelő férfi és 10 éven aluli gyermekét egyedül nevelő nő álláskereső esetében nem haladja meg a 2 órát. Munkaviszonyban kell, hogy történjen az álláskereső foglalkoztatása.

Az álláskeresőt mennyi munkanélküli járadék illeti meg?


Az álláskeresőnek a munkanélkülivé válását megelőző 4 naptári negyedévben elért átlagkeresetét alapjául véve kell kiszámítani, a munkanélküli járadék összegét.


A munkanélküli járadék folyósítása két szakaszra tagolódik, az első szakaszban-folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart a folyósítás maximális összege, az átlagkereset napi összegének járadékalap 60 százaléka. A folyósítás második szakaszában, az összeg a minimálbér 60 százaléka.


Az alsó-felső határ az évenként emelkedő minimálbérhez igazodik, alsó határa a minimálbér 60 százaléka a felső határa a minimálbér 120%-val egyezik meg.


A munkanélküli járadék összege a folyósítási időtartam mindkét szakaszában az átlagkeresettel egyenértékű, ha az álláskereső korábbi átlagkeresete a munkanélküli járadék alsó határánál alacsonyabb.

Mennyi időtartamra jár a munkanélküli járadék?


A munkanélküli járadék folyósításának időtartamát ,annak a periódusnak az alapjául véve kell megállapítani amennyit az álláskereső a munkanélkülivé válást megelőző 4 év alatt munkaviszonyba töltött. Minden 5 munkaviszonyban töltött nap 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg.


Az álláskereső munkaügyi központnál történő jelentkezése, megegyezik a munkanélküli járadék folyósításának kezdő napjával.


A munkanélküli járadék folyósításának időintervalluma minimum 73, maximum 270 nap.Az első folyósítási szakasz a megállapított utalási idő fele,de legfeljebb 91 nap .A járadékfolyósítás második szakasza a megállapított utalási idő hátralévő része, legfeljebb 179 nap.


Ha a munkaviszonyt a munkavállaló tisztességes(korrekt,rendes), illetőleg a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, a munkanélküli járadék munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével utalható feltéve, hogy az utaláshoz szükséges feltételeknek az álláskereső megfelel.

A munkanélküli járadék folyósítását szüneteltetni kell:


* alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés idejére,

* rövid időintervallumú közhasznú munkavégzése alatt,

* előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti kivéve, ha a szabadságvesztés-büntetést pénzbüntetés átváltoztatása miatt állapították meg,

* rövid időintervallumú, legfeljebb 90 napig tartó kereső tevékenységet folytat, feltéve, hogy ezt bejelentette a munkaügyi központnak,

* terhességi gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra, illetőleg gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megállapítását jelenti be.


A munkanélküli járadékot tovább kell folyósítani ,ha a munkanélküli járadék folyósítása szünetelésének oka megszűnik , és fennállnak az álláskeresési járadékra való jogosultság feltételei.


Ha a szünetelés 540 napnál hosszabb ideig tartott, a munkanélküli járadék alsó határának számításánál a szükséges legkisebb munkabérnek az ismételt folyósítást kezdő napján hatályos összegét kötelező figyelembe venni.

A munkanélküli járadék folyósítását meg kell szüntetni abban az esetben, ha az álláskereső:


* a munkanélküli járadék folyósítási idejét kimerítette,

* oktatási intézmény nappali tagozatán folytatja tanulmányait,

* olyan képzési lehetőséget fogad el, amelynek során a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét elérő rendszeres támogatásban részesül,

* keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha az 90 napnál rövidebb időtartamú,

* jogosulttá, válik rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra,

* munkanélküli járadékban részesül és törlik a nyilvántartásból,

* kéri azt,

* meghalt.


Ha a munkanélküli járadékban részesülő személy legalább napi 4 óra munkaidejű, határozatlan időtartamú munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, kérésére a folyósítási időből a még hátralévő időintervallumra járó járadék meghatározott összegét egy összegben szükséges kifizetni, feltéve, ha a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll és a munkaadó igazolja a munkaviszony fennállását. A kérvényt az álláskeresőnek a munkanélküli járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtania.Munkanélküli segély


Ki jogosult munkanélküli segélyre?


Ha az álláskereső táppénzben nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az állás keresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud számára megfelelő munkahelyet felkínálni.

A munkanélküli segély három típusa:


1. az első típusa azt az álláskeresőt illeti meg aki, legkevesebb 180 nap munkanélküli járadékra volt jogosult és a járadék folyósítási idejét kimerítette.Ebben az esetben a munkanélküli járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtani a munkanélküli segély folyósítása iránti kérelmét.

2. a második típusa annak az álláskeresőnek jár, aki munkanélküli járadékra nem jogosult,és legalább 200 munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik, az álláskeresővé válását megelőző 4 évben.

3. a harmadik típus azon álláskereső részére állapítható meg, akinek a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában,maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez. További feltétel, hogy legkevesebb 140 napig részesült munkanélküli járadékban, emellett rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő 3 éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.


Milyen időtartamra jár a munkanélküli segély?


Az első és a második típusú munkanélküli segély folyósítási időtartama 90 nap. Abban az esetben ha, az álláskereső a kérvény benyújtásának időpontjában az 50. életévét betöltötte, a munkanélküli segély első típusának folyósítása 90 nappal ,meghosszabbodik, így 180 napra válik jogosulttá.


A munkanélküli segély harmadik típusa a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rokkantsági, és az öregségi jogosultságának megszerzésig folyósítható.


A munkanélküli segély folyósításának kezdő napja, a kérelem benyújtását követő nap.

A munkanélküli segély folyósítását szüneteltetni kell abban az esetben, ha az álláskereső:


* rövid időintervallumú, legfeljebb 90 napig tartó kereső tevékenységet folytat, feltéve, hogy ezt bejelentette a munkaügyi központnak,

* rövid időtartamú közhasznú munkavégzése alatt,

* szabadságvesztés ,előzetes letartóztatásban van, elzárás büntetését tölti, kivéve, ha a szabadságvesztés-büntetést pénzbüntetés átváltoztatása miatt állapították meg,

* gyermekgondozási díjra, terhességi gyermekágyi segélyre, illetve gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megállapítását jelenti be,


A 3. típus esetén az alábbi esetekben is:


* 90 napra, ha az álláskereső az általa folytatott kereső tevékenységhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségét elmulasztja.

* kereső tevékenységet folytatott, az munkanélküli segély folyósításának szüneteltetése alatt és ennek eredményeként álláskeresési járadékra szerzett jogosultságot,

* csak a 3. típus esetén, kereső tevékenység idejére, függetlenül annak időtartamára


A munkanélküli segély folyósítását meg kell szüntetni abban az esetben, ha az álláskereső:


* folyósítási idejét kimerítette az álláskeresési segélynek,

* oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat,

* a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét elérő rendszeres támogatásban részesül, olyan képzési lehetőséget fogad el,

* álláskereséséi segélyben részesül és törlik a nyilvántartásból,

* kéri,azt,

* meghalt.


A fent leírtak jogszabályi alapjai:


* A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény

* 2005. évi LXX. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról.

9. moonika80 (válaszként erre: 8. - 6706b23a86)
2010. jan. 15. 15:22
az szocsegély
2010. jan. 15. 15:20
A 180 nap helyett , már 200 napot kérnek, tegnap kérdeztem a munkaügyi központot, de van aki múlt héten jelentkezett, és 150 ledolgozott napra kap havi 28000 Ft.-ot. Akkor most miért kap az illető , és nekem miért mondták,hogy 200 nap kell, ja és ugyan abba a munkaügyi központba voltunk mind a ketten. ..........
7. 3b816157ed (válaszként erre: 3. - Pné Veronika)
2010. jan. 15. 15:17
igen
2010. jan. 15. 15:14
Ismerek olyat aki, 150 ledolgozott nap után kap a munkanélkülitől pénzt.Ez,hogy lehetséges???
2010. jan. 15. 15:14
bocs 9 hónap után tényleg!
2010. jan. 15. 15:14
sztem 90
2010. jan. 15. 15:13
Én úgy emlékszem, hogy 180 nap...
2010. jan. 15. 15:12
1 év,tehát 200vmennyi
2010. jan. 15. 15:11
Mennyi ledolgozott nap után jár munkanélküli segély.?...............

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook