Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mennyi a máknak a szavatossági ideje? fórum

Mennyi a máknak a szavatossági ideje? (tudásbázis kérdés)


15. Nemgebe (válaszként erre: 4. - Guruljka)
szept. 24. 17:55
Sajnos, úgy látszik rossz helyen veszem, nekem legtöbbször keserű és néha recseg is benne valami, mintha homokos lenne. Régen a nagyim termesztett annyit, hogy a következő szezont kibírja, soha nem volt ilyen íze. Igazából már két éve nem is vettem mákot, inkább diós és csokis bejglit készítek. Az persze nem az igazi, de így nem csalódunk legalább.
14. kisj (válaszként erre: 9. - Amaunet)
szept. 15. 17:06

Jogos:D

Ha jobban belegondolok, akkor a babbal csinálták ez.

De a mákot nem mosták, az tuti:)

13. 0adc8842b1 (válaszként erre: 1. - Tedinaa95)
szept. 14. 08:15
Nekem sima hűtőben is eláll, fagyasztás nélkül. Inkább akkor avasodik, ha megdarálják és úgy teszik el. De a darált mákot sokan keverik porcukorral, vagy kristállyal és akkor darálva sem avasodik.
12. globus (válaszként erre: 11. - Amaunet)
szept. 13. 21:21
Varrtam ilyen kis zsákot, vászon lepedő széleiből, ahol nem ment tönkre az anyag. Fehér cipőfűzővel kötöm össze. Kidobandó holmik újrahasznosultak.
szept. 13. 21:02
Még annyit, hogy száraz helyen, kis vászonzsákban tartotta nagymamám, a kamrában. Még a régi hagyományos darálóval, ami valójában inkább sajtolta "daráltuk". Hmm, azok a mákos bejglik!:)
10. Amaunet (válaszként erre: 8. - Globus)
szept. 13. 15:14
Félénk is mossák. És ahogyan Bozsu írta, szélcsendes időben napon szárítják.
9. Amaunet (válaszként erre: 7. - Kisj)
szept. 13. 14:56

A mákot szelelni? Elviszi a szél!

A babot, gabonaféléket szokás szelelni cséplés után.

szept. 12. 21:13
Nálunk mindig mosták. Ragyogó napsütéses időben nagy tálban, gyakran kevergetve addig szárították, míg a mákszemek teljesen picire összementek. Anyu szerint a legfinomabb mák világoskék.
7. kisj
szept. 12. 20:45

Sose hallottam még mák mosásról.

Annak idején a nagymamámék "szeleltetni" szokták a mákot. Kibontották a gubókból és félrerakták.

Egy alkalmas szeles napon pedig egyik edényből a másikba öntögették és a szél kifújt belőle minden oda nem valót.

szept. 12. 19:38
A boltban és a piacon mindig keserű mákot sikerül venni, aztán inkább nem vettem , kb. 3 éve egy mákot termesztő nénitől vesszünk, befőttes üvegben tárolom hűvös helyen. Volt olyan , hogy több mint egy éves volt mák, de ugyanolyan finom volt , mint amikor megvettük a nénitől.
szept. 12. 15:14

Mi sose mostuk meg a mákot. Egyesével bontottuk fel mindig külön egy fehér papíron, azután pedig papírzacskóban tároltuk a spájzban :) Felhasználáskor daráltuk. Kb 1 év után elfogyott mindig.


Még nem volt rossz amit a boltban vettünk.

4. Guruljka (válaszként erre: 2. - Alessandro)
szept. 12. 14:54

Még soha nem volt keserű a boltban vett mák.

A fagyasztóban tárolom, felbontás után is.

szept. 12. 14:14
Aki saját fogyasztásra termel mákot az megmossa! Több, legalább 4-5 vízbe. A víz tetejére feljön a ami értéktelen. Utána abroszon szárítják,innentől minimum 2hét után darálható, fagyasztva tárolandó.
szept. 12. 11:48
Száraz, és tiszta mákot fagyasztóban érdemes tárolni, de Magyarországon nem szabad mákot venni, mert belekevernem minden sz@rt (régi mákot, gubómaradványokat...) és attól keserű a magyar mák. Érdekes az 50 km-re lévő Ausztriában sosem vettem még keserű mákot. Pedig árban is kb. annyi, mint itt. Csak itt "ügyeskednek" mindig, hülyének nézve a vásárlókat.
szept. 12. 11:08
Mennyi a máknak a szavatossági ideje? És hogy érdemes tárolni a szemes mákot, hogy ne avasodjon meg.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook