Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mennyi a máknak a szavatossági ideje? fórum

Mennyi a máknak a szavatossági ideje? (tudásbázis kérdés)


14. kisj (válaszként erre: 9. - Amaunet)
szept. 15. 17:06

Jogos:D

Ha jobban belegondolok, akkor a babbal csinálták ez.

De a mákot nem mosták, az tuti:)

13. Sikerbox (válaszként erre: 1. - Tedinaa95)
szept. 14. 08:15
Nekem sima hűtőben is eláll, fagyasztás nélkül. Inkább akkor avasodik, ha megdarálják és úgy teszik el. De a darált mákot sokan keverik porcukorral, vagy kristállyal és akkor darálva sem avasodik.
12. globus (válaszként erre: 11. - Amaunet)
szept. 13. 21:21
Varrtam ilyen kis zsákot, vászon lepedő széleiből, ahol nem ment tönkre az anyag. Fehér cipőfűzővel kötöm össze. Kidobandó holmik újrahasznosultak.
szept. 13. 21:02
Még annyit, hogy száraz helyen, kis vászonzsákban tartotta nagymamám, a kamrában. Még a régi hagyományos darálóval, ami valójában inkább sajtolta "daráltuk". Hmm, azok a mákos bejglik!:)
10. Amaunet (válaszként erre: 8. - Globus)
szept. 13. 15:14
Félénk is mossák. És ahogyan Bozsu írta, szélcsendes időben napon szárítják.
9. Amaunet (válaszként erre: 7. - Kisj)
szept. 13. 14:56

A mákot szelelni? Elviszi a szél!

A babot, gabonaféléket szokás szelelni cséplés után.

szept. 12. 21:13
Nálunk mindig mosták. Ragyogó napsütéses időben nagy tálban, gyakran kevergetve addig szárították, míg a mákszemek teljesen picire összementek. Anyu szerint a legfinomabb mák világoskék.
7. kisj
szept. 12. 20:45

Sose hallottam még mák mosásról.

Annak idején a nagymamámék "szeleltetni" szokták a mákot. Kibontották a gubókból és félrerakták.

Egy alkalmas szeles napon pedig egyik edényből a másikba öntögették és a szél kifújt belőle minden oda nem valót.

szept. 12. 19:38
A boltban és a piacon mindig keserű mákot sikerül venni, aztán inkább nem vettem , kb. 3 éve egy mákot termesztő nénitől vesszünk, befőttes üvegben tárolom hűvös helyen. Volt olyan , hogy több mint egy éves volt mák, de ugyanolyan finom volt , mint amikor megvettük a nénitől.
szept. 12. 15:14

Mi sose mostuk meg a mákot. Egyesével bontottuk fel mindig külön egy fehér papíron, azután pedig papírzacskóban tároltuk a spájzban :) Felhasználáskor daráltuk. Kb 1 év után elfogyott mindig.


Még nem volt rossz amit a boltban vettünk.

4. Guruljka (válaszként erre: 2. - Alessandro)
szept. 12. 14:54

Még soha nem volt keserű a boltban vett mák.

A fagyasztóban tárolom, felbontás után is.

szept. 12. 14:14
Aki saját fogyasztásra termel mákot az megmossa! Több, legalább 4-5 vízbe. A víz tetejére feljön a ami értéktelen. Utána abroszon szárítják,innentől minimum 2hét után darálható, fagyasztva tárolandó.
szept. 12. 11:48
Száraz, és tiszta mákot fagyasztóban érdemes tárolni, de Magyarországon nem szabad mákot venni, mert belekevernem minden sz@rt (régi mákot, gubómaradványokat...) és attól keserű a magyar mák. Érdekes az 50 km-re lévő Ausztriában sosem vettem még keserű mákot. Pedig árban is kb. annyi, mint itt. Csak itt "ügyeskednek" mindig, hülyének nézve a vásárlókat.
szept. 12. 11:08
Mennyi a máknak a szavatossági ideje? És hogy érdemes tárolni a szemes mákot, hogy ne avasodjon meg.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook