Melyek azok a készételek, amelyek birják a fagyasztást és felengedést? (tudásbázis kérdés)
Főzeléknél arra kell figyelni, hogy a tejfölösen habart kaják felengedés után túrósak lesznek...;-)
A krumpli tényleg érdekes, de rakottkrumpliként nem volt semmi baj az állagával.
Anyukám még kenyeret is fagyaszt és utána melegszendvicsnek csinálja meg.
Melyik tudósunk mondta egyszer a Kepes András Desszert-es műsorában, hogy: "Minden gyereknek évi 1 kg koszt meg kell enni."
Azt is mondta, hogy abszolút hülyeség a fertőtlenítő szappan (nevet nem írok), mert megöli a védekező bacikat is.
Szerintem már túlzásba viszik az aggodalmaskodást.... Régen mi volt? A gyerekek egész nap az utcán/udvaron henteregtek, játszottak. Nem volt cumisüveg-sterilizáló...meg ilyenek...mégis felnőttek, s talán egészségesebben mint mi vagy a gyerekeink.
Én is szoktam fagyasztani és utána mikrózva esszük, nem forralgatok...stb. Eddig nem volt még bajunk belőle, remélem ezután sem lesz.
Dogiz írta, hogy főzeléket is fagyaszt. Na azt még nem próbáltam, de azt hiszem épp itt az ideje... Nemsokára világra hozom a harmadik csemetémet, azt hiszem mellette és a középső 2 éves mellett nem lesz sok időm főzögetni az ősszel. NA, majd kísérletezem...:-)))
Sziasztok!
Nekem ez a szakmám, de én is lefagyasztok mindenfélét. Közétkeztetésben tilos, de otthon mindenki azt fagyaszt le amit akar. Én is szoktam zöldségeket (blansírozva), gyümölcsöket, és készételeket is. A készételeknél arra kell vigyázni, hogy ha olyan hozzávaló van benne ami már fagyasztott volt (pl. borsóleves amibe fagyaszt sárgarépát, borsót tettél)azt lefagyasztani már nem szabad. Amit a boltban kaptok fagyasztott készételt azt -25, vagy -40 fokon fagyasztják nagyüzemileg. Ezt a hőfokot az otthoni hűtőszekrények nem tudják. De otthon kis mennyiségben fagyasztunk. Általában 1-1 adagot egyszerre. A mikrobiológus ismerősnek igaza van tényleg elszaporodhatnak a bacik ha nem vigyázunk, de ha néhány dolgot betartunk szerintem baj nem lehet. A tápértékét pedig az étel pont a mikróban veszíti el. Én a leveseket, szaftos dolgokat (pörkölt stb)fel szoktam forralni, a tésztákat pedig jól átmelegítem mikróban. Eddig soha nem történt semmi baj.
Eddig se fagyasztottam, de akkor mostantól se fogok;)
Köszike
komolyan??? Én azt hittem az állagával lesz baj:((
Köszi, hogy szóltál:D
az én ügyfelem fagyasztanak tésztát, vagy pl milánóit, lazannyát:)...bármit amit tésztával eszeek..semmi baja, nem lesz a tésztának.
Tegnap dolgoztam pont egy ilyen ügyfelemnél, valami görög tésztás kaját vett ki a szemem előtt a fagyasztóból és megegmelegitette a mikróban...megkóstoltam, semmi baja nem lett!
Ő azt mondta, bármikor marad neki bármi ilyesmi, csak lefagyasztja és mikrózva felolvasztja...
próbáljátok ki!
Mindenféle zöldség - gyümölcs! Télen én szeretem elővenni a fagyóból. Igaz nem olyan mint a friss, de mit akarunk???
Főtt ételeket: a gyerekeim kolégisták, nekik majdnem minden belefér; Főzelékek - sültekkel, levesek, derelye, gombóc, töltöttkáposzta...krumpli tényleg nem, meg a lányom szerint a nokedli is túl szivacsos lesz. A fagyasztott ételt reggel kiveszik a fagyóból, később meg csak megmelegítik a mikróba.
Hát.... Végigolvastam, ki mit nem fagyaszt, s rájöttem, hogy én majdnem mindent fagyasztok, ha muszáj. (Inkább, mint kidobni:)
Beleértve a nyers répát (ezt mondjuk csak karikázva), gombát(csakis nyersen)... még a krumplit is, bár annak az állaga tényleg fura lehet (attól függ, hogyan van fagyazstva, gulyásban nem feltűnő)
Ha leszűröd a húslevest és csak a levet fagyasztod, akkor semmi gond nincs a fagyasztásával.
Mi szoktunk fagyasztani természetes töltött káposztát, toroskáposztát, mindenféle pörköltet, borsos tokányt...
sütit fagyaszthatsz, de főtt tésztát ne!
mikrobiológus ismerősöm mondta, valami ártalmas dolgok felszaporodnak benne
Mi szoktunk főtt tésztát meg sütit is fagyasztani ha megmarad semmi baja sem lesz.
Ha keményítővel sűrítessz az a készétel nem bírja a fagyasztást, mert megfolyósodik.
Nyaralás alkalmával az ember sok mindenre rákényszerül. Palacsintát hallottam lefagyasztva,
/ rögtön kihülés után / majd külföldön mikróban kiengedve, melegen fogyasztva. Ne legyen ideje pangani!
Állítólag semmit nem ront a minőségén.
Magam nem próbáltam, ismerősömtől hallottam.
Szerintetek???
Sok minden nem fagyasztható pl. a tészta.
Én is sok mindent lefagyasztok, de 1 picit vizesebb lesz felengedés után, a forralás nálam is bevállt.:)
Persze a tészta nem került fagasztásra;)
Köszi a forralós infót;),nem fogom elfelejteni:D
További ajánlott fórumok:
- Befőzés-eltevés télire.. Vagy fagyasztás?
- Kaptam egy láda élő garnéla rákot, mit csináljak vele? Le szeretném fagyasztani.
- A fagyasztóból kivett húst (nemrég olvadt ki) vissza lehet fagyasztani?
- Sajtot le lehet fagyasztani (ha nagyon muszáj)?
- A rántott húst le lehet fagyasztani?
- Olyan étel, süti receptek, amelyeket le lehet fagyasztani, s utána is kitűnőek