Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mekkora ablaka lehet a szomszédnak az én kertemre néző oldalon? fórum

Mekkora ablaka lehet a szomszédnak az én kertemre néző oldalon? (tudásbázis kérdés)


1 2
43. PöttyösPanka (válaszként erre: 42. - Aksutababacs)
jún. 9. 09:32

Most divat a beton kerítésekre festeni. Festesz rá valami szépet magadnak. A bambusz jó ötlet. A borostyánnal vigyázni kell, mert az is szeret mindent benőni.


Tegyetek fel kintre erős reflektorokat az ablakaik felé irányítva. Garantáltan nem látnak be hozzátok, viszont érzik a törődést :D

42. Aksutababacs (válaszként erre: 41. - PöttyösPanka)
jún. 9. 09:18

Tujákat nagyon olcson találtam,de tudom hogy ezek meghalnak sajnos...igazabol sövényt nem akarok mert

nem akarok midnen evben 2 napot arra szanni es 5 meter magasban allvanyozva vagni,gondoltam még a bambuszra sűrűn ultetve,betonmedenceben vegig.a nem idovel marad a kinai nagyfal,valami design falra gondolok akar felfuttatva borostyannal

41. PöttyösPanka (válaszként erre: 40. - Aksutababacs)
jún. 8. 09:26

Szerintem kérdezz rá az építésügyi osztályon, hogy az szabályos-e. Ha nem, kötelezhetik a bontásra. Bár valószínűleg már lefizette az illetékeseket...


Ne tuját vegyél, hanem leylandi ciprust. A tujáknál most terjed valami betegség, ami tönkre teszi. A ciprus sokkal ellenállóbb, és gyorsan nő. Nyírni kell, mint a sövényt, de baromi magasra megnő.


Szerintem a saját telkedre olyan magas betonkerítést építesz, amekkorát csak akarsz. Számolj azzal, hogy nyáron rettenetesen felmelegszik, és sugározza vissza a meleget.

jún. 7. 13:52

Nálunk a szomszéd építtetett egy 600nm2 házat 13 ablak néz az udvarunkra házunkra,Arra az oldalra amerre bármennyit rakhatna a masik szomszéd felé oda csak 6 ablak került :Dha felső szinten felkapcsoljuk a szobában a villanyt este kb 10 ablakon keresztül latja mi történik.a telken mar alig van egy 1nm2 hely ahova nem lat oda,legyen szaletli a kert masik vege stb..Kb mint a való világban hasonló az érzés.

Sajnos az elején kellett volna szólni,csak idegeskedtunk gyülemlett gyülemlett és vártunk...5 méteres tujákat néztem abbol kell közel 30 darabot venni,egy kamionnyi árú...da tuja tönkremegy idővel.... húzhatok 7 méteres (kinai) nagyfalat a keritéstől mondjuk 10 20 centire zsalutéglából? 7 méter magas és kb 20 méter hosszan? :D :D

2020. máj. 14. 15:05
Én is hasonló problémával küzdök . Azt szeretném megerdeklődni hogy a sajat telkemre epithetek e 1 falat , hogy a szomszed ne lásson át? 5 ablakot rakott be ebből 1 volt csere 4-et ugy hogy nem felujitas volt
38. Icus
2013. jan. 1. 10:42

Most találtam, lehet már nem aktuális a kérdezőnek. De, nállunk éppen aktuálisá vált a kérdés :)


[link]


Ha, nem jönne be a link:

A szomszéd telekhatár felé néző falba építhető nyílások méretét az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet) 37.§. szabályozza. Ennek értelmében az épület homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak tároló-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű ablaka, szellőzőnyílása lehet.


A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sorozatgyártott 60×60 cm, vagy egyedi méretű, pl. 55×70 cm ablak helyezhető el. Ha ennél nagyobb bevilágító felületet szeretne, üvegtéglával lehet megoldani. Ha a tervezett ablakoknak új nyílás készül, vagy a meglévő mérete változtatásra kerül (tehát a homlokzat megjelenése változik), a fejlesztés építési engedély köteles.


Kiegészítés:


Mivel az OTÉK 0,4 m2 nyíló felületről beszél, nyugodtan elhelyezhető (6 cm tokvastagsággal számolva) akár a szabvány 60×90-es ablak is, akár pl. egy egyedi 75×75-ös ablak is, mert nyíló felületük kb. 47×77, ill. 62×62 cm, vagyis nem éri el a 0,4 m2-t. (Az ablakok mérete „normál méret”, plusz beleszámítva körben 0,5 cm elhelyezési hézag.)


Ugyanakkor a tűzoltók és a legtöbb hatóság nem a nyíló felületet számolja, hanem a nyílásméretet. A helyzet örök vita tárgya.

2011. júl. 24. 15:56
szomszédom kb 20 éve megengedte hogy rakjunk be 2 normális ablakot most meg kitalálta hogy falazzuk be mi akkor újítottuk fel a házat a 2 ablak a tervrajzon is szerepel !!kérek segítséget!!
36. lisa65 (válaszként erre: 34. - Nyupi)
2010. júl. 17. 14:57

És mindez kerités határon van?

Amúgy ahhoz semmi közöd és még épitési engedélyhez sem kötött, hogy belül milyen helyiségeket alakitanak ki, illetve változtatnak át. Ez csak abban az esetben engedélyköteles, ha a külső rész bármiben változik.

35. lisa65 (válaszként erre: 1. - Poccak)
2010. júl. 17. 14:55

Először is 2,20 méter lehet a kerítés magassága hivatalosan. Ablak nézhet a Te teled felé abban az esetben, ha legalább 1 méter van a ház és a kerítés között. A diófád nem lóghat át a kerítésen és akkor nem tud belekötni, hiszen megfelelő távolságra van a kerítéstől.

Hullámpala nagyon megteszi a takarás szempontjából, futtasd be valami örökzőlddel és már nem is csúnya!

Interneten is általában meg lehet nézni az önkormányzati portálon a területi épitési engedély szabályzatot, érdemes átnézni.

34. nyupi
2010. júl. 17. 13:28
Nekem is az a kérdésem hogy mekkora ablakot rakhat a szomszéd a ház hátuljára ami az én házamra néz.Van egy fürdöszoba ablaka amit teljesen kinyit és én ugye átlátok söt a már azutáni ház ablakát látom.van még egy spáz ablak ami már nem spájz mert átalakitották konyha és nappalivá,(ez nem tudom hogy szabályos e)azt is kinyitják,és mindent lehet hallani ami nagyon zavaro,mert én nem velük akarok lakni hanem csak mellettük.És még a melléképületen is van két ablak ami az is tárva ott van a spájz de ez az épület alacsonybban van és látom a fejüket.Ja és minden ablak sima üvegü.Mit tehetek?
33. d@nu (válaszként erre: 32. - 0bc15d9cef)
2008. szept. 24. 11:54

Ne keverjük össze a jószomszédi viszonyt a törvényi előírásokkal és az emberek jogaival. Köszi. :)

Ha Poccakéknál működne a jószomszédság, akkor ez a kérdés fel sem merült volna, így talán hagyjuk is a témát, nem ide tartozik...

32. 0bc15d9cef (válaszként erre: 31. - D@nu)
2008. szept. 24. 11:03
a fellebezési jogukról, és így egy hónap helyett egy héten belül megvolt az engedély. Ugyanez a lakhatási engedély előtt is. Ez másfél hónap nyereség, októberi beköltözésnél végül is nem volt mindegy. Jószomszédi viszonynak sem ártott. Igenis közük van ahhoz, hogy én mit csinálok, mit ahogy nekem is ahhoz, hogy ők mit csinálnak.
31. d@nu (válaszként erre: 30. - 0bc15d9cef)
2008. szept. 22. 12:02

?????????

1 hónap alatt megjött az építési engedélyünk és nem jártunk a szomszédoknál. Törvény írja elő, mennyi idő alatt kell elbírálni a kérelmeket és a szomszédnak max. fellebbezési joga van - de ez nem olyan egyszerű, ugyanis ha valamit a jegyző engedélyez, azellen igen nehéz szembeszállni ugyanis a helyi építési előírásokat nem a szomszéd szabja meg.

Azért persze örülök, hogy nektek sikerült lemondatni a szomszédokat a nemtudod milyen jogukról... Gratulálok. :)

2008. szept. 22. 11:41

Diófának örülhetne: nyáron árnyékol, távoltartja a szúnyogokat. Télen nem árnyékol, hisz nincs lombja.

A leírás alapján gyanús hogy ő a ludas, egyáltalán lakóházban lakik? azaz van lakhatási engedélye?


d@nu:bizonya szomszédnak nagyon is van köze ahhoz, hogy te mit építesz. Amikor beadod az engedélyeztetésre a tervrajzokat, a tényt kiküldik a szomszédoknak és ők megnézhetik! Ezért ilyen hosszú aránylag az engedélyeztetési eljárás. Mi úgy rövidítettük le, hogy átmentünk a szomszédokhoz, eleve megmutattuk, elmondtuk milyen lesz, hol, stb., és lemondattuk őket a nemtudom milyen jogukról. Kb. egy hónapot nyertünk így.

29. c8b6b88a9e (válaszként erre: 4. - Poccak)
2008. szept. 21. 21:41
Nem lehet ablaka,vagy méretben meghatározott és tejüveg (homályosított).Szerintem a szomszédod hülye,és őt kéne kivágni a diófa helyett.
28. supin (válaszként erre: 20. - Genlips)
2008. aug. 12. 08:33
Így van!!
27. Szapi
2008. aug. 11. 21:23

Itt tényleg sokféle választ kaptál. Még én is adok néhány tanácsot. Ha a telekhatáron van a ház, akkor ablak csak 180 magasan lehet, nem nyitható és "átláthatatlan". Ebben az esetben növény min. 70 cm-re, fa min 1 m távolságra lehet. Ha a telekhatáron kerítés van, teljesen más szabályok vannak, hisz a saját kertjét látja. Viszont a hátsó határon lévő kerítés mindig az adott házhoz tartozik, tehát mindig az első szomszéd építi. Olyat, amilyet akar. Ezt azzal lehet áthidalni, hogy Te is építesz egy kerítést, de szigorúan csak a saját telkeden, nem a telekhatáron.

A legfontosabb az, hogy keress fel egy tervezőt, vagy az önkormányzat megfelelő üi-jét. Neked mindent szabályosan kell csinálnod, hogy ne adj neki visszavágási felületet. (Ja és van lakhatásija az eredetileg tárolónak épült házára. Ezt is jó, ha megtudod.)

26. Poccak
2008. aug. 11. 20:33

a baj az,hogy a kertemről van szó,ahol a szabadidőmet tölteném. A háza párhuzamosan van a keritéssel és egy méterre . Ez eredetileg tárolónak épült,csak ő most lakóházként használja. Hiába vágom le az ágakat,mostmár azt akarja,hogy vágjam ki a fámat,mert zavarja a nappalijába beeső fény utját. Sokkal világosabb lenne a nappalija, ha kivágnám...mikor vágom ki ?

Már megőrjit,a munkám miatt nem tudok napközben eljárni,de ugy tünik,mostmár inkább szabit kell kivennem.Már követelőzik :(

25. tothnea (válaszként erre: 8. - D@nu)
2008. júl. 30. 13:33
Nekem azt mondták ,20m -es is lehet ha nem tetszik hogy átlát:-)
24. 372f7e7275 (válaszként erre: 23. - D@nu)
2008. júl. 30. 12:06
valószinüleg nem telekhatáron van mert azt irta egy méter a keritéstöl a szomszéd,az ő fája meg kettő...ettöl függetlenül a mi környékünkön nem szabályos a nagy ablak abba az irányba.....de ezt csak a helyi önkormányzat épitésügyén tudják megmondani,úgyis oda kell mennie ha baja van,nem itt találgatni....úgyis mindenki mást mond...
23. d@nu (válaszként erre: 22. - 372f7e7275)
2008. júl. 30. 12:04
Persze-persze, de a kérdés nem erről szólt. Mindenki egyből tejüveg ablakokat emleget és X magasságokat, de igazából fogalmuk nincsen arról, hogy pontosan milyenek a telekviszonyok az adott esetben, ugyanis Poccak ezt nem írta le. :D Ha jól láttam, egyetlen szóval sem írta, hogy a szomszéd ablaka telekhatáron van, egy diófa méretéből adódóan pedig következtetni sem lehet rá... Ezért írtam a véleményemet, hiszen itt az általánosítás tények hiányában igencsak érdekesen jön ki. Nem én nem értem őket, hanem... :D Per pillanat az én udvaromra legalább 3 szomszéd rálát, most menjek bele mindegyikbe ezért? Mókás lenne... ;))) Na jó, abbahagyom...
22. 372f7e7275 (válaszként erre: 19. - D@nu)
2008. júl. 30. 11:25
nem az összes ablakra értették szerintem ahonnan belátni a szomszédba,hanem ha a ház egyik oldala telekhatárba esik,tehát a házad a kerités is:)akkor oda magasan kis ablakokat szoktak vagy a kis ablakot pótolják üvegtéglával pl...biztosan önkormányzatfüggő is a dolog,náűlunk így van az biztos,de én sem szeretnék mondjuk nyitott ablakon kikönyökölve bámulni a szomszédba:)
21. genlips (válaszként erre: 4. - Poccak)
2008. júl. 30. 11:09
Az önkormányzatnál meg tudják mondani, hogy egyáltalán jogosan van-e ott az ablak és azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak.
2008. júl. 30. 11:07
Nem a méret a lényeg, hanem hogy átlátszatlan legyen, vagy a szobában magasan.
19. d@nu (válaszként erre: 18. - Doboska.p)
2008. júl. 30. 10:06
Tehát szerinted akkor az én 4 éve épített házamon csak tejüveg ablakok vannak 2,5 méter felett??? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Elárulom: nem így van.
18. doboska.p (válaszként erre: 17. - D@nu)
2008. júl. 30. 10:05
Vicc-nem vicc ez tényleg így van......!
17. d@nu (válaszként erre: 13. - Icus)
2008. júl. 30. 09:53

Nem értem ezt a "nem lehet feléd néző ablakja" dolgot, nekem ugyanis a házon 3 irányban vannak nagy ablakok, a 4. oldal a ház háta, ahol a vizesblokkok vannak. A ház és a szomszédok házainak elhelyezkedése miatt a 3 "nagy ablakos" oldal mindegyikéről belátok valakinek a kertjébe. Plusz, ha kimegyek a kertbe, a teraszra, akkor még jobb kilátás nyílik a szomszédaimra... Már' ha ezt "jó kilátásnak" lehet nevezni. :D Szóval szerintetek, ha a szomszédaim csak tejüveg ablakokkal egyeztek volna bele az építésbe (a tervrajzhoz ugye semmi közük, tehát nem tudhatják, hogyan néz ki a ház építés előtt), akkor a házam összes ablakának tejüvegesnek kellene lennie és mind 2 méter felett, ami esetünkben már majdnem a ház teteje??? Ez vicc. :DDD


Kerítés, sövény, futónövények, ez van.

16. Icus
2008. júl. 30. 09:47

A diófába pedig végképp nem szólhat bele:(( Csak annyit, hogy ami átlóg ág csak azt kell levágni!:))


Ezért van nekünk is féloldalas cseresznyefánk, amióta új a szomszédunk:((

15. ts
2008. júl. 30. 09:43
Anyumék rózsalugast tettek végig a házuk vonalában. Meseszép látvány!
14. Icus (válaszként erre: 13. - Icus)
2008. júl. 30. 09:39
És szöllő lugast!! Szebb, mint a pala!!:)
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook