Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Megkésett fejlődésű, vagy más okból fejlesztésre járó gyermekek szüleit keresem fórum

Megkésett fejlődésű, vagy más okból fejlesztésre járó gyermekek szüleit keresem (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6
72. Sly001 (válaszként erre: 64. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:27

Mi 4 évesen voltunk először Szakértői Bizottsági vizsgálaton,és nekünk is csak ennyi szerepelt:

Sajátos nevelési igényű

Diagnózis:F82,a motoros funkciók specifikus fejlődési zavara.

Az első vizsgálatnál nem sorolták SNI A vagy B-be.

A következő vizsgálatnál viszont 5.5 évesen már ott volt az "organikus okra visszavezethető" mondat,ami SNI A csoport.

71. hentzne.eva (válaszként erre: 68. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:24

A neurológiai vizsgálat árát nem tudom. Egy pszichológusi vizsgálat 6000 Ft volt náluk nemrég.

Azért nem tudom, mert mi a doktornőhöz a kórházba járunk, fejlesztésre járunk a Gézengúzba és itt összefutnak a szálak. Mivel a doktornő a Gézengúzban is rendel, csak magán. De telefonon érdeklődhetsz is.

70. hpkati (válaszként erre: 65. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:22

Sziasztok!

Szerintem is mindenképpen gyermekneurológushoz kell vinni kicsidet. Ha a betegségéből adódóan van még szüksége pelusra, akkor a neurológus adhat rá javaslatot és ingyen kaphatjátok.

A MÁK-tól, vagy a Polgármesteri Hivataltól kell kérni formanyomtatványt a Tartósan Beteg(vagy fogyatékos) gyermeknek, amit a kórházban dolgozó szakorvosnak kell kitölteni.

Közgyógyigazolvány automatikusan jár, ha ezt a papírt kitöltötték. Illetve a MÁK küld neked egy kiskártyát, kincsed nevére szól. Ő ingyen utazhat tömegközlekedési eszközökön, Te pedig 90%-os jeggyel.

Sajnos kincsünk is betge, így már "tapasztalatból" beszélek.

69. c130f7eb3b (válaszként erre: 64. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:21
Akkor sem a fejlesztésre szoruló területek, sem pedig a fejlesztésre kijeölt intézmény nincs a papíron?!!!! Csak a magad uram, ha szolgád nincs????!!! Így már elhiszem, hogy nem törődsz bele a diagnózisba sem... :(
2011. júl. 1. 14:20
Ez a vizsgálat mennyibe kerül? Csak, hogy fel tudjunk készülni előre...
67. Sly001 (válaszként erre: 62. - Zebracsikó)
2011. júl. 1. 14:19
Mi anno alvászavarok miatt mentünk neurológushoz(a gyermek 3 éves korában),már nem is emlékszem,kellett-e beutaló.De ott meg is kaptuk az emelt családis papírt,és vele a gyes-meghosszabbítást.
66. hentzne.eva (válaszként erre: 62. - Zebracsikó)
2011. júl. 1. 14:19

Igazad van, ami jár, az jár. A magánfejlesztések mind pénzbe kerülnek, az autó benzinnel működik, ami most nagyon sokba kerül. Igaz, hogy van utazási kedvezményünk, de pl. ha én busszal vinném a gyereket fejleszteni, akkor mire odaérnénk, úgy elfáradna, hogy nem érne semmit az óra.

Mi sem lennénk rászorulva anyagilag, de ezt a pénzt mind a gyerekre fordítom. Csak sajnos mindenért kuncsorogni kell. Meg néha pofátlanul kérdezni, nyomulni.

65. Veronnie (válaszként erre: 63. - Hentzne.eva)
2011. júl. 1. 14:16
Rendben. Még egyszer köszi.
2011. júl. 1. 14:15

Csak egy törvény van megemlítve a második lapon. Az eleje: " A gyermek sajátos nevelési igényű, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 121 § (1) bek. 29. a.) pontja alapján ill. a 2007. évi LXXXVII. Módosító törvény 20 § (3) bek. alapján."

De semmi A vagy B jelzés nincs:(

63. hentzne.eva (válaszként erre: 60. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:14

Szívből remélem, hogy sikerül.

Meg fogják kérdezni, ki ajánlotta, kérlek, hogy név szerint ne említs, csak, úgy hogy egy ismerős. Én nagyon sokat köszönhetek a doktornőnek, nem gondolom, hogy gondom származna belőle, de mégis erre kérlek. Köszönöm!!!

62. zebracsikó (válaszként erre: 59. - Hentzne.eva)
2011. júl. 1. 14:09

igen, azt hiszem, ilyen partizánakcióra lesz szükség, ha Veronnie nem tud a háziorvoson keresztül eljutni gyermekneurológiára.

És ami meg jár, az jár, ha pelenka, ha fejlesztés, ha pénz is az, utána kell járni. Legyen segítség a plusz terhek viselésében

61. c130f7eb3b (válaszként erre: 58. - Veronnie)
2011. júl. 1. 14:09
A szakértői véleményen rajta kell, hogy legyen, hogy a gyermeked sajátos nevelési igényű-e vagy sem. Ha SNI, akkor mellette van, hogy A vagy B. Az A kategóriára járnak a juttatások, mert organikus eredetű a probléma, a B-re nem.
60. Veronnie (válaszként erre: 59. - Hentzne.eva)
2011. júl. 1. 14:08
Köszönöm. Meg fogom próbálni.
2011. júl. 1. 14:06

Szia!

Látom, hogy Tatabányán laktok, de azért leírom az ötletem.

A győri Gézengúzban magánban rendel egy nagyon aranyos, kedves, segítőkész doktornő, Dr. Beke Ágnes gyermekneurológus. Telefonon kérhetsz időpontot, 1 órát vizsgál és ha őszintén elmondod a problémáidat(családi pótlék, MÁK papír, stb. ), szerintem segít. Ha tényleg vannak gondjaitok, azt ő észre fogja venni vizsgálatnál.

A Gézengúzon keresztül tudsz időpontot kérni. MOst két hét szabira ment, 17-e után már van.

Azért írtam ezt lehetőségnek, mert valószínű, hogy van helyben is gyerekneurológus, akihez fordulhatnál, de valószínű, hogy beutalót kellene kérni a gyerekorvostól, aki, mint írtad, nem túl segítőkész.

A másik lehetőség a Vadaskert Alapítvány, de ide szintén kell háziorvosi beutaló.

Remélem tudtam valamit segíteni.

További szép napot!

Éva

58. Veronnie (válaszként erre: 55. - C130f7eb3b)
2011. júl. 1. 13:58
Ne haragudj, de évekig azt kellett hallgatnunk, hogy nincs agyerekkel semmi baj, csak aggódunk. Aztán egy hónap leforgása alatt a kezembe nyomtak egy szakértői véleményt, hogy fejlesztésre szorul, és elmondták, tényleg vissza van maradva a gyerek fejlődése. Most azon a ponton vagyunk, hogy volt, aki azt mondta, emelt családit is kapnunk kéne. Sőt állítólag 2 éves korától a fiamnak ingyen kellene kapnia a pelust. Ehelyett ezt is vesszük. Nem az a célom, hogy minél több pénzhez jussak, hanem hogy segítséget kapjak a problémás fiamnak. A másik célom, hogy kiderüljön, hogyan is kell őt nevelni. Miaz, ami elvárható és mi, ami nem.
57. c130f7eb3b (válaszként erre: 56. - Sajert)
2011. júl. 1. 13:50
Minél kisebb a gyerek, annál jobb eredményeket lehet elérni. A bölcsödében még ösztönösen jó érzékkel fordulnak a gyerekhez, de az iskolákban már a teljesítménykényszer miatt "számkivetetté" válik a többség. :(
56. sajert (válaszként erre: 51. - C130f7eb3b)
2011. júl. 1. 13:45

Én csak a bölcsis integrációról tudok véleményt formálni. Maximálisan meg voltam vele elégedve! A fejlesztők, a gondozónénik mind sokat tettek a gyerekért. Rengeteget fejlődött a gyerek. Pl. 3,5 éves korára le tud guggolni (és kb. 1 percet tudja magát tartani, nem esik hátra), tud ugrálni (na jó, ezt csak módjával :-)), már nem esik el kétméterenként.


A szókincse fejlődött, de pl. a beszédtechnikája szerintem sokat romlott, legalábbis nem fejlődött. Erre rá is állnak az oviba, kiemelten kapja majd a logopédust.


Én is vittem magán úton fejlesztérre, egy óra 4.000Ft volt, hetente háromszor, és akkor kezdtem neki az állami térítéses elintézéséhez, mikor kibökték, hogy minimum két év!

55. c130f7eb3b (válaszként erre: 49. - Veronnie)
2011. júl. 1. 13:42
Nem... nem... nem bántani akarlak!!! Bocsánat, ha valami butaságot mondtam!!! Csak egy kérdés volt, hogy ha a diagnózis fejlődésbeli késést mutat "csak", akkor nincs-e valami remény arra, hogy mégsem olyan nagy a probléma... Én csak megnyugtatni akartalak, nem felzaklatni, kérlek, ne haragudj rám, ha rosszul sült el a hsz-em. Nem orvos vagyok, hanem gyógypedagógus. :(
54. zebracsikó (válaszként erre: 51. - C130f7eb3b)
2011. júl. 1. 13:41
na, majdnem ugyanazt írtuk! :)
53. zebracsikó (válaszként erre: 46. - E31f48b5f6)
2011. júl. 1. 13:40
Ma Magyarországon nem is működik jól az integráció. Megértem, ha ellenérzésied vannak. Viszont azért azt el kell ismerni, hogy ha sikerül ellátást "kiharcolni" a gyerek mellé, az azért mégis több, mint a semmi. De sokszor sokkal jobb, ha a szülő elhordja terápiára a ygereket (akár pénzért), mert az általában sokkal speciálisabb tudású szakember végez, mint egy odarendelt, a gyerekhez pl.heti egyszer kijáró utazó gyógypedagógus
52. sajert
2011. júl. 1. 13:39

Attó, hogy van egy szakértői véleményed, nem jár automatikusa az emelt családi pótlék!


A fiamra se jár, ő is komplex fejlesztésre szorul, fogalmam sincs mi a kódja, de nem jár rá emelt csp. A Szakértői Bizottságok - ők mondták - csak az enyhe értelmi fogyatékosokkal foglalkoznak (mondjuk az én fiam csak lemaradt a mozgásban, de nem értelmi fogyatékos), ők ki se állíthatnak emelt csp-re vonatkozó papírt. Mintahogy a háziorvos se! Ebben az esetben csak a neurológus, de ha ő úgy látja, hogy neurológiailag nincs semmi baja, akkor ő se fogja.


Miért nem kérted a bizottságtól, az integrált elhelyezést óvodában? Ott kap fejlesztést, és tudsz mellette dolgozni. A fiam integrált bölcsibe jár(t), ahova jelentkeztünk, aztán vittük a fejlesztést előíró szakértői véleményt. Mintahogy májusban jelentkeztünk a fejlesztős oviba is, és oda is vittük a szakértői véleményt. Ők már oda is irányították a fiamat, hogy ott fejleszék.


A gyerekem háziorvosa még a bizottságos papírokról se tud, mert nem tartottam fontosnak. Háziorvos nem tud ebben segíteni, nem is ért hozzá. Ha értene, akkor már három hónaposan elküldött volna minket mondjuk a korai fejlesztőbe, mikor csak soroltam az észrevételeimet a gyerekkel kapcsolatban. Védőnő is tojik az ember fejére.

Ha lesz még egy gyerek, akkor azt cirka 1 hónaposan elviszem, hogy nézzék át alaposan :-). Mikor már a hasamban lesz, kérek időpontot előre :-).

51. c130f7eb3b (válaszként erre: 46. - E31f48b5f6)
2011. júl. 1. 13:37
Az integráció a mai formájában többet árt a gyerekek nagy részének, mint használ. :( Ez a legtöbb iskolára igaz, bár bevallani nem meri senki... de a sikeressége függ a problémától is, mert más eséllyel indul egy "disz"-es és mással egy értelmi fogyatékos.
2011. júl. 1. 13:36
A fejleszztését igyekszünk megoldani magánúton. Járt hozzánk gyógytornász, most a tsmt-t csináljuk, járunk fejlesztő foglalkozásra a helyi ideggondózóba és járatjuk családi napközibe, hogy közösségben legyem. A napközit leszámítva, annyira nem horrorösszeg. Az emelt családi pótlék összege nevetséges, csak azért nem tetetnék bélyeget a gyerekre, bár félek, hogy úgysem tudjuk elkerülni. Amúgy mivel tartós beteg, egyébként kapjuk az emelt összegű családi potlékot.
49. Veronnie (válaszként erre: 37. - C130f7eb3b)
2011. júl. 1. 13:35
Nézd. Én örülnék a legjobban, ha egészséges lenne. Nagyon szívesen megmutatnám a gyereket, ha te is orvos vagy. Amúgy azt nem értem, ha nincs semmi baja, minek kell fejlesztésre járni? Ráadásul komplexre? És miért nem ott tart, ahol a kortársai?
48. zebracsikó (válaszként erre: 47. - Veronnie)
2011. júl. 1. 13:34

Ok, csak ennyit akartam tudni,

ez bizony szakértői bizottság!

47. Veronnie (válaszként erre: 40. - Zebracsikó)
2011. júl. 1. 13:32

Persze.

A kiállító: Győr- Moson- Sopron megyei Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság. Győr, Cirkeli út 31. Orvos neve is kell?

46. e31f48b5f6 (válaszként erre: 44. - C130f7eb3b)
2011. júl. 1. 13:31
Hát ezért tolom ezt az egészet amíg csask bírom. Mert nagyon jól hangzik az integrált oktatás-nevelés, de tartok tőle, hogy valójában kiveti magából ezeket a gyerekeket a rendszer. Valahol értem, de fázok tőle.
45. e31f48b5f6 (válaszként erre: 43. - Zebracsikó)
2011. júl. 1. 13:29
Azért kérdezem mert konkrétan érintettek vagyunk és sajnos negatív tapasztalataim vannak. Nincs kódunk, mert nem vittem ilyen vizsgálatra, de amikor oviba akartunk beiratkozni, azt hitték már van ilyen kódunk és azonnal elzárkóztak a felvétele elől. Aztán megmagyaráztam , hogy nincs kódunk csak fejlesztésre járunk akkor az volt az okos kérdés, hogy minek járunk ha nincs kódunk. Ha az oviban ez megy, mi lesz később?
44. c130f7eb3b (válaszként erre: 41. - E31f48b5f6)
2011. júl. 1. 13:25
De igen... stigmatizálhat is. :(((
43. zebracsikó (válaszként erre: 41. - E31f48b5f6)
2011. júl. 1. 13:22

A hátrány az maga a probléma, ami a gyermeknek van, nem pedig ennek leírása, kódolása.

Ha van diagnózis (kóddal, szakértői bizottság véleményével) , akkor ahhoz járnak ellátások, pl. gyógypedagógiai asszisztens, utazó gyógypedagógus, logopédiai ellátás, stb...

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook