Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Mautner Zsófi-féle zsírjában sült libamáj karácsonyi reggelire recept

Mautner Zsófi-féle zsírjában sült libamáj karácsonyi reggelire recept

Elkészítési idő 30 perc

A Mautner Zsófi-féle zsírjában sült libamáj karácsonyi reggelire hozzávalói:
Kb. 60 dkg-os hízott libamáj
1 l tej
Kb. 60 dkg libaháj
10 gerezd fokhagyma, hámozatlanul
1 fej vöröshagyma, meghámozva, félbevágva
1 ek. őrölt pirospaprika



A Mautner Zsófi-féle zsírjában sült libamáj karácsonyi reggelire elkészítési módja:
A libamájat beáztatjuk a tejbe hogy teljesen ellepje, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap kiszedjük a tejből, szárazra törölgetjük, és 20 percig hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.

A libahájat diónyi darabokra vágjuk, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá és közepes lángon kisütjük a zsírját. Az apró, ropogós darabokat kiszedjük.

A májat domború felével felfelé a zsírba süllyesztjük, mellé szórjuk a fokhagymákat, a félbevágott hagymát és lefedve, közepes lángon pontosan 7 percig sütjük. (A máj lebenyek szétválhatnak)

Lapát vagy széles fakanál segítségével megfordítjuk óvatosan és erősebb lángon, fedő nélkül sütjük további 7 percig.

Közben egy hőálló tál aljára szórjuk a pirospaprikát és a sót, erre helyezzük a már megsült májat és ráöntjük a megszűrt zsírt. A fokhagymagerezdekből kinyomkodjuk az édes belsejét és a máj köré szórjuk, akárcsak a kisült, ropogós, összetöpörödött töpörtyűket.


A recept zseniális pontossággal van megírva. Amikor ilyen drága alapanyagot vesz az ember, nem szeret kísérletezgetni, tuti biztos leírásra és sütési időre van szüksége. Ez Zsófi könyvében így van! Majdnem pontosan követtem a receptet, annyi eltéréssel, hogy az én májam, mikor megvettem már 90 dkg-os volt, tehát ennek megfelelően egy pár perccel meghosszabbítottam mindkét oldal sütési idejét, valamint a gyorsaság kedvéért nem héjastul sütöttem meg a fokhagymagerezdeket, hanem tisztítva, mert már nem volt időm a forró fokhagymakrémet kinyomkodni a sült burkából. A máj isteni lett. Mint előétel, szolgáltam fel a karácsonyi családi ebéden, de úgy tűnik főétel lett belőle: az utána következő fogásokat már nem igazán tudta a család élvezni, mert mindenki alaposan belakmározott a libamájból.


Kategória: Karácsonyi receptek

A receptet beküldte: , 2012. dec. 17. 09:52
A mautner zsófi-féle zsírjában sült libamáj karácsonyi reggelire elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook