Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Márton napi ludaskása és más szokások fórum

Márton napi ludaskása és más szokások (beszélgetős fórum)


2018. nov. 11. 06:52

Ismét itt az ideje.

Ki mit, és hogyan???

2017. nov. 10. 14:00
Megpirítom külön a rizst, mint a tarhonyát, és utólag adom hozzá. Ennyi...
21. 12d083b51b (válaszként erre: 20. - 124637ff9b)
2017. nov. 10. 07:54

Most találtam a net-en:

liba leves, és még 1 ludas-kása


[link]


Jól néz ki, és a recept is egyszerű és nagyszerű.

20. 124637ff9b (válaszként erre: 19. - 12d083b51b)
2017. nov. 10. 07:51
Értelek 😊
19. 12d083b51b (válaszként erre: 18. - 124637ff9b)
2017. nov. 10. 07:50

Egyetértek! Tegnap én is lementem, hogy veszek ludat, de annyira kövérek voltak, hogy egyáltalán nem voltam rá éhes. De most kivételesen volt nekik liba zúza, és liba szív is.

Hogy majd ezekből csinálok-e lúdas kását, vagy a zúzából finom pörköltet, a szívet pedig kirántom, és ez utóbbihoz készítek rizi-bizit. Akkor még a kása is asztalra kerül zöldséggel együtt! :))

18. 124637ff9b (válaszként erre: 17. - 12d083b51b)
2017. nov. 10. 07:43

Megnéztem a kismillió receptet :)

Úgy vagyok ezzel, hogy saját kútfőből is szeretek variálni, meg mások variálása is érdekel, viszont vannak napok, mikor csakis autentikusan szeretnék vmit elkészíteni, pl a ludaskása most legyen pont ludaskása, ne rizseshús kis zöldséggel.

17. 12d083b51b (válaszként erre: 16. - 124637ff9b)
2017. nov. 10. 07:37

Ha nem kapsz libát, jó ahhoz néhány vaskos pulyka nyaka is, abból is finom lúdas-kását tudsz főzni!


Egyébként nézz szét a net-en, kismillió féle-fajta recept van erre. Szinte mindenki másként csinálja. Van aki pl. egyszerűen pörköltnek főzi meg a húst, ahhoz kavarja a rizst, stb. stb.

16. 124637ff9b (válaszként erre: 15. - 12d083b51b)
2017. nov. 9. 17:33

Nagyon jól hangzik!

Már csak libát kellene szereznem :)

15. 12d083b51b (válaszként erre: 14. - 124637ff9b)
2017. nov. 9. 16:41

Igen!

- a bulgurt 2x-es mennyiségű forró vízzel felöntöm, beborítom, félre teszem

- a hagymát megsütöm, majd rá a húst és a karikára szelt répa-gyökér-borsó, só-bors, kevés vízzel öntöm fel, + az apróra vágott petrezselyem. Ha kell, a vizet mindig utána párolom. Amikor már kész, akkor a kész bulgurt is hozzákeverem.


Amíg rizzsel készítettem, akkor a nyers rizst még akkor hozzákavartam, amíg a hús félfövésben volt, és be a sütőbe... de a bulgurral ezt nem merem, félek, hogy nyers marad. Persze, meglehet, hogy jó lenne.

14. 124637ff9b (válaszként erre: 1. - 12d083b51b)
2017. nov. 9. 15:50
Bulgurral készíted?
13. ab61752c45 (válaszként erre: 11. - Ab61752c45)
2017. nov. 9. 15:22
minden vasárnap itt vannak három óráig.nem tudom mikor unják meg,mert vevő az alig van.igaz,valamiből élni kell,nehogy megsajnáljam őket.
12. 12d083b51b (válaszként erre: 11. - Ab61752c45)
2017. nov. 9. 15:03

Ilyen ellenőrök még nincsenek, akik egy-egy telefonbejelentésre, azonnal ugranak, hogy még ott találják az utca-sarkon a feketézőket.


Nekem a kis kínai az üzletben adott a pénztárgép mellett levő szalagos összeadó gépből egy cetlit. Amikor mondtam neki, hogy ne abból, hanem a másik gépből nyomjon egyet, csak röhögött. Pedig nem kis értéket, egy télikabátot vettem nála!

11. ab61752c45 (válaszként erre: 10. - 12d083b51b)
2017. nov. 9. 14:47
én szégyenlem,de írtam egyszer a navnak.vagy 20 éve árulnak nálunk vasárnap román cigányok.kértem tőlük nyugtát,bámultak,mint borjú az új kapura.aztán egy hét múlva visszavittem valamit,nem vették vissza.mondanom sem kell milyen autók,tele a szájuk aranyfoggal.persze semmi következménye nem lett,azóta is vígan vannak.
10. 12d083b51b (válaszként erre: 9. - Ab61752c45)
2017. nov. 9. 14:29
Csak egy telefon a NÉHIB-nek, vagy a Fogyasztóvédelemnek. Az az illető sem árul többet semmit sem!!
9. ab61752c45 (válaszként erre: 6. - 12d083b51b)
2017. nov. 9. 12:07
hát talán már kukacok is voltak benne.
8. 12d083b51b (válaszként erre: 3. - 1c2bf7d42c)
2017. nov. 9. 11:31
Ha nem üzletben vásárolod, hanem háznál neveltet veszel felpucoltan, akkor annak a nyakán rajta hagyják a bőrét. De valóban, üzletben már csak bőre nélküli baromfi nyakát lehet kapni.
7. gizus58 (válaszként erre: 1. - 12d083b51b)
2017. nov. 9. 11:31
A szokást nem tartom de ludas kását sokszor csinálok .Mi szeretjük. Nagyon sokszor nem libából, hanem kacsából, de inkább csirkéből.Bő,laktató, sok munka nincs vele .Nem is egy drága étel.
6. 12d083b51b (válaszként erre: 4. - Ab61752c45)
2017. nov. 9. 11:29
Az mit jelent, hogy: majdnem elindult?
2017. nov. 9. 10:30

Mi sem sütöttünk még otthon gyerek korunkban sem. Esetenként, ha túl kövér volt a tyúk, akkor annak combját sütötte meg édesanyám, de nem szerettem a kövér részét. Milyen meglepő, ugye? :))


A ludas kását, mint egyébként a rizses húst, csak ez esetben a liba-aprólék, esetleg szárnya bele.

Most is azt akartam, de a végén csak szívet és zúzát vettem. Még nem döntöttem el, mi is legyen belőle.

4. ab61752c45 (válaszként erre: 3. - 1c2bf7d42c)
2017. nov. 9. 10:14
itt még libát sem.tegnap kacsacombot láttam a mozgóboltban,de olyan volt,majdnem elindult magától.
2017. nov. 9. 10:06

Ludaskasat nem, csak libacombot sutok.

A toltott libanyakat tudnam meg bevallalni, de sajnos libanyakat nem lehet kapni felenk.

2017. nov. 9. 10:00
Minden tiszteletem azoké, akik libát sütnek. Én soha nem sütöttem, de kacsát és csirkét sem egészben, ezt a hagyományt is csak hírből ismerem. (Szent Márton legendáját az áruló libákkal) Viszont ettem már és a sült libacomb párolt káposztával leírhatatlan, valami fenséges volt! :)))
2017. nov. 9. 09:26

... lúdas kása.

Ki hogyan csinálja, vagy tartja-e a szokást?

Tudtok-e ehhez kapcsolódóan olyan egyéb szokásokat, hagyományokat, amelyeket még tartják, csinálják...

Szóval minden, ami ehhez (és akármi más szokáshoz) kapcsolódik. :)))

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook