Marcipán massza (beszélgetős fórum)
Csak egészséges cuccokból van!!! Ja és házi is..ja és vaj, és ilyesmi...
Én írtam a naplódba...
Nem ronda, mert mindent beleadtál, és azt tükrözi is.
Hogy finom-e? Na ebben jobban kételkedek, mert nem kóstoltam, legnagyobb bánatomra, de oké, hiszek neked:) Tudom, hogy milyen ügyi vagy, biztos isteni volt!:)
Ígéretemhez híven felraktam a fotót a tortáról!!!
Ami RONDA, DE FINOMSÁGOS!!! Nyami-nyami.....mindenki jól lakott vele!!!!
Igen a legközelebbi majd jobb lesz, mert már felkészültebb leszek!!!! Köszi a segítséget!!!!
Sejthető volt, mert ugye már gyúrtál bele egy csomó porcukrot. De legközelebb majd nem teszed és jobb lesz:)
Sajna elég ragadós lett így is...
Folpack fólia között nyújtottam ki, és még keményítőt is szórtam, és előtte hűtőben volt, de így is ragadt!!!
DE nagy nehezen rávarázsoltam a tortára, és utána feldíszítettem a tortát!
Nem mondom, hogy tökéletes lett és lehet, hogy RONDA, de FINOM!!!
Majd az adatlapomra felteszek 1 fotót róla!.
Ha legközelebb kell csinálni, lehet jobb lesz!!!!
Mindenkinek köszi a segítséget!!! :-))
Én frissen tartó fólia közt szoktam nyújtani,aztán az egyiket lehúzom róla a másik segítségével meg a tortára emelem,könnyebb így dolgozni,a pór festéket meg olvastam hogy nem vízben hanem egy kicsi alkoholban kell feloldani ,akkor nem áztatja el a masszát,jó munkát.
Köszönöm a tanácsokat, most elkezdem készíteni!!!
Majd jövök a beszámolóval!!!! :DDD
Most fogok hozzá, és jelentem, hogy hogyan boldogulok!!! :-))
Egyébként az igaz, ha géllel fested, akkor kevésbé szépen nyújtható, mint az egyszrű fehér. Ha intenzív színt akarsz, legközelebb vegyél készen olyat, és ne használj egy fél tubus gél festéket ilyesmire, mert nehezebb dolgod lesz valóban az elnyújtással.
Ahol pedig én dolgoztam, ott meg géllel festették, ami drágább, minőségesebb is, mint a por, amihez ugyanúgy teszel vizet, és szintén megváltoztatja a textúráját, csak márványosan oszlik el benne, és kis pöttyek maradnak, ha nem gyúrkálod ki belőle időtlen időkig.
Keményítőt használok én is:-)
a cukrászüzemben porral festették, bár akkor mikor ott dolgoztam, még nem volt gél.
gél színezőt használok én is és keményítőt használok a nyújtófelületre
nem tudom, hogy telenyomtad cukorral használható e már
Azt tudom, hogy amikor kezdő voltam és én is porcukorral csináltam, akkor sosem tudtam kinyújtani rendesen. Bekeményedett, tört, szakadt, ragadt. Minden baja volt.
A keményítőt nem dolgozom bele, csak vastagabban alászórom, majd kezdem nyújtani, finom, diszkrét mozdulatokkal haladva kifelé, nem nyomom, mint süket a csengőt egész súlyommal, mert akkor a közepe garant, hogy leragad még így is.
Nem jobb, mert ahhoz meg víz kell, aminek semmi keresnivalója benne, és nem ad olyan intenzív, szép színt neki, mint a gél.
Értem, keményítő ,ez is jó lehet,mert már több cukrot nem szeretnék, hogy felvegyen!
Köszi..
jobb porral színezni a marcipánt
Tedd be a frigóba, és akkor nyújtsd, ha már jó kemény.
A frissentartó fólia, jó hangzik azt megpróbálom!!! köszi...
Én is keményítőt használok nyújtáskor. Nekem nem jött be a porcukros lisztezés.
Gél állagú színezőt tettél bele?
Igen, de mivel színezőt tettem bele, így azt olvastam, hogy bele is kell porcukor ilyenkor!
De a deszka és a nyújtófa vastagon cukros és mégis ragad.
Márványon vagy szilikon lapon célszerű nyújtani. A vizet, nem tudom, miért keverte ide bárki is, nyújtáskor semmiképp ne használj vizet. Porcukorból sem szabad túl sokat, mert megváltoztatja a textúráját, vagy olyan porcukrot érdemes használni, ami nagyon finomra van őrölve. Én keményítőt szúrók alá. Ha a konyhában meleg van, márpedig fűtesz, mivel tél van, ezért nehéz is lesz. A hűvös helyet szereti, ahol kering a levegő. És nem nyomkodd fél óráig, legyél a lehető leggyorsabb. Nagyon érzékeny dolog a marcipán, nem olyan könnyű kezelni, mint azt hinné az ember.
Én porcukrot lisztként szoktam használni, és a folpackot is, mert főleg ha nagy a marcipán, és egész tortára való, akkor nehéz anélkül ráemelni.
Két frissentartó fólia darab között próbáld nyújtani! Én úgy szoktam és úgy nem ragad oda semmihez.
BOCSI.. CSAK SIETTEM ÉS dkg-ról írtam.
nyújthatod porcukros neylonon, úgy kevésbé szakad. A lidl-s elég ragacsos, én is kipróbáltam, jó hogy tettél bele is porcukrot, csak száraz kézzel lehet nyújtani. Ha a végén foltos a cukortól, vizes kézzel, ecsettel átsimítva eltűnik.
További ajánlott fórumok: