Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Mamatesttartás cikk

Mamatesttartás


Kényelmesen, pocakosan is

Ahogy a kismama hasa egyre nehezebbé válik, egyre gyakrabban érzi magát fáradtnak. A szív és a légző rendszer intenzívebb működésre kényszerül. A kismama gyakran küszködik derék- és hátpanaszokkal, ugyanis a baba növekvő súlya egyre jobban terheli a gerincoszlopát.

Ezek a fájdalmak hajlamossá tehetik a leendő anyukát, hogy hibás mozgásokat végezzen, és rossz testtartásokat vegyen fel. Fontos, hogy a kismama a terhessége alatt a legegyszerűbb napi tevékenységek elvégzésekor is nagy figyelmet szenteljen a gerincoszlop helyes tartására. Minden helyzetben - olvasáskor, tévézéskor, a számítógép előtt ülve stb. - tartsa egyenesen a gerincét.


Öltözködés: ne viseljen szoros, feszülő ruhát. Természetes anyagból (selyem, pamut) készült ruhákat hordjon, amelyek lehetővé teszik a bőr levegőzését. Viseljen speciális melltartót és gumiharisnyát a vérkeringés elősegítéséért.


Autóban

A legjobb megoldás az lenne, ha az utolsó trimeszterben a kismama már nem vezetne autót hosszabb úton. Természetesen kötelező a

biztonsági öv használata. Hosszabb utazáskor azért jobban tenné, ha a hátsó ülésen ülne, bekötve.

Helytelen: Ne vezessen az ülést mélyen hátratolva, mert akkor előre kényszerül dőlni, ami megterhelő, és könnyen hátfájást okoz. Ne

helyezze a biztonsági övet a hasára, mert hirtelen fékezés esetén károsodhat a magzatburok.

Helyes: Húzza előrébb az ülést, és úgy állítsa be, hogy a térde és a könyöke kissé be legyen hajlítva, mikor a volánhoz ül. A háta pedig

egyenesen támaszkodjon az üléshez. A biztonsági övet a hasfal aljára helyezze, a pocak alá.


Ülés

Pihenéshez, tévézéshez, olvasáshoz válasszon egy keményebb fotelt, ezzel megelőzheti a derékfájást.

Helytelen: Ne tegye keresztbe a lábát, mert ez megdönti a gerincoszlopot, és könnyen megfájdulhat a háta.

Helyes: Támassza alá a hátát a vese magasságában egy puha párnával, ezáltal elkerülheti a derékfájdalmakat. Kinyújtott lábát pedig emelje meg kispárnákkal, mert ez segíti a vérkeringést, és megelőzi a lábduzzadást.


Állás

A sokáig mozdulatlan álló helyzet a testnedvek - különösképpen a vérben szállított elhasznált anyagok - leülepedését okozza, ami duzzadáshoz vezet, és kitágítja az ereket. Ezért mindenképp hasznos a gumiharisnya használata, mert az elasztikus ruhadarab állandó nyomása elősegíti a vér visszajutását a szívbe.

Helytelen: Kerülje a mozdulatlan állást. Ha muszáj talpon lennie,ügyeljen a helyes tartásra, és néha lépegessen. Ezáltal váltogathatja a terhelést, és a vérkeringés is felfrissül.

Helyes: Időnként helyezze a testsúlyát az egyik lábáról a másikra. A cipőnél ügyeljen a talpmagasságra. Kilenc hónapig tegye félre a

magas sarkú cipőket. Az állómunkát (például a konyhában) mindig magasabb asztalnál végezze. Vasaláskor is váltogassa a testsúlyát az egyik lábáról a másikra.


Alvás


A pocak növekedésével egyre nehezebb kényelmes fekvő helyzetet találni a nagy has, illetve a keringési problémák és a gyakorta jelentkező gyomorégés miatt.

Helytelen: Ne aludjon a hátán fekve, mert a magzat ránehezedik a vénára, amely az alsó testrészeket látja el friss vérrel, s ez lelassíthatja a vérkeringést. Lefekvéskor gyakran jelentkezik gyomorégés, leginkább éjszaka. Megelőzhető, ha a kismama könnyű vacsorát fogyaszt, a lefekvés előtt legalább három órával.

Helyes: Készítsen kispárnákat az ágyához, amelyekkel feltámaszthatja a hátát majdnem ülő pozícióig. A legjobb, ha oldalra fordulva fekszik, mert így a magzat nem akadályozza a vérkeringést, és nem nyomja a hátat.


Ülőmunka közben

Az 5-6. hónap táján a nagy pocak az irodai munkát is megnehezítheti, de megfelelő testtartással megelőzhető a hátfájás. Néha álljon fel, tegyen pár lépést a vérkeringés elősegítéséért.

Helytelen: Ne tegye keresztbe a lábát, mert azzal megdönti a gerincoszlopot, s az erős hátfájást okozhat. A klaviatúra eléréséhez ne kelljen előrehajolnia.

Helyes: Használjon mindenképpen állítható, támlás széket: ha a térd magassága a csípő alá kerül, akkor a hát automatikusan kiegyenesedik. A hátfájás azzal is megelőzhető, ha párnát tesz a

dereka mögé. A könyök támaszkodjon az asztal lapjára, a talp pedig a földön legyen. Helyezze szemmagasságba a monitort, hogy lefelé kelljen néznie.


Lehajlás

Az utolsó hónapokban a baba súlya fájdalmakat okozhat, leginkább hátfájásokat, és az egyszerű hétköznapi mozdulatok, mint a lehajlás, is nehezebbé válhatnak.

Helytelen: Kerülje a törzs előredöntését, mivel ez megerőlteti a hátizmokat és a hasat.

Helyes: Hajlítsa be az egyik lábát, térdeljen le, és egyenes törzstartással vegyen fel mindent a földről.


Cipekedéskor

Jobb lenne, ha a terhesség idején kerülné a cipekedést, de sajnos elkerülhetetlen, hogy néha még a leginkább óvott kismamának is súlyt kell cipelnie a kezében.

Helytelen: Ne csak az egyik oldalon vigye a cipelnivalót, mert ezáltal a törzs izmainak a terheltsége egy oldalra koncentrálódik.

Helyes: Két táskába pakoljon, hogy megossza a terhelést. A súlyelosztással váltogatni tudja a törzs izmainak a terheltségét. A legjobb, ha kerekes bevásárlókocsit használ.


Magasról le

Ha magasról kell valamit leemelnie, azt körültekintően tegye!

Helytelen: Semmit se nyújtózkodva emeljen le, mert az nem tesz jót a gerincének.

Helyes: Tegyen sámlit, kisszéket a lába alá, és arra álljon fel.


Tömegközlekedésben

Ha gyakran utazik járművön, ráadásul csúcsforgalomban, akkor több dologra is oda kell figyelnie, mindkettőjük érdekében.

Helytelen: Ne bízzon az egyensúlyában! Hirtelen fékezéskor vagy megálláskor könnyen elvesztheti az egyensúlyát. Ne álljon a jármű tömött részein, különösen ne az ajtóban.

Helyes: Mindig kapaszkodjon, legalább egy kézzel! Lehetőleg nyitott ablak közelében álljon, hogy ne érezze levegőtlennek a járművet.
Írta: 737f507a35, 2006. szeptember 17. 18:45
Fórumozz a témáról: Mamatesttartás fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook