Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Magyarországon a felnőttek jelentős része funkcionális analfabétának tekinthető fórum

Magyarországon a felnőttek jelentős része funkcionális analfabétának tekinthető (beszélgetés)

tegnap 15:06

Nálunk volt olyan év, hogy az egyik családtag emailben hívta meg a családot, testvéreit és azok családját egy étterembe családi összeröffenésre. Nem ő fizetett, mindenki fizette a sajátját, csak ő találta ki az időt és a helyszínt. Majd ezt lelevelezte. Aztán csodálkozott, hogy a fél társaság nem ment el. Hiányolták a személyes telefonos kommunikációt.

De olyat is tudok, hogy munkahelyen az egymás mellett lévő irodában dolgozók is emeilben kommunikáltak.

19. Channa* (válaszként erre: 10. - Kacsahercegno)
tegnap 13:48

Dolgoztam olyan munkahelyen néhány évvel ezelőtt, ahol nem volt telefn, mert a hivatalos kommunikáció írásban történt.

A legtöbb esetben, már azt kellett írnom, hogy ennél egyszerűbben nem tudom megkérdezni, hogy...

Próbáltam 2 szavas mondatokat használni, de úgy sem értette legtöbb kollég, hogy mit kérdezek, így telefon hiányában, lementem/átmentem hozzá és megkérdeztem szóban, és úgy már értte! Hihetetlen volt számomra, hogy a a kb. 100 kolléga között 10 volt képes arra hogy megértse az írott szöveget.

És igen! Sokszor nem értem a nyitó hozzászólást sem, aztán, amikor elolvasom a válaszokat a hoxás taqgoktól, akkor sokszor megkérdezem, hogy ti, hogy értitek ezt meg? Vagy miért gondoljátok, hogy ezt kérdezte? Sajnos, azt kell moindanom, hogy akkor meg megy a ködösítés....És azt vettem észre, hogy ő sem tudja, hogy miért válaszolta ezt, csak ő ezt értette ki a hozzászólásból....

tegnap 12:21
Radics Petinek vannak videói arról, milyen hozzászólásokat kap a tartalmai alá. Komolyan mondom, sírni lehet azon, ahogy egyes emberek megnyilvánulnak. Egy három szavas mondat nem jön ki belőlük 5 helyesírási és stilisztikai hiba nélkül. Siralmas!
tegnap 12:20

Összefüggésbe hoznám ezt a felgyorsult életvitellel, a digitalizációval. Elvárás, hogy indig mindent rögtön meg kell oldani.

Ahhoz, hogy egy olvasott szöveget megértsünk le kell lassulni az egyébként környezetünkből kapott gyors ingerekhez képest.

Azzal pedig, hogy mindent megoldhatunk a telefonon, applikációkban elveszett annak lehetősége, hogy a papírt kézbentartva, olvasva felkészülhessünk mondjuk egy kormányablakba való ügyintézésre.

Miután mindent alánk toltak a felszabaduló időnket nem arra használjuk, hogy pl. olvassunk vagy kézzel írott naplót vezessük, hanem sokan leülnek egy török sorozat elé.

16. Ruslan (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnap 11:45

Mindenki mást ért meg jobban. Egyik rokonom azt mondta, hogy neki a matekot nem kellett tanulni, mert egyből látta az összefüggéseket benne, de a nyelveket nem tudta megtanulni. Én is inkább a reál tantárgyakat tudtam jobban, de mégis éppen az ellenkezőjét hozta a sors. Sokat számít a tanár motivációja is. Aki a matekot tanította nekem, nem magyarázott semmit. Nem mondta el, hol rontotta el valaki. Csak nézte és pislogott. Pedig ez a lényeg.Ha az alapokat megérti mindenki, a tananyag is jobban halad. Anyám magyarázta el nekem otthon mindig és azt meg is értettem. Sokat számít a támogató közeg, mert senki nem születik tudással a fejében.

De van amit nem tudunk megérteni. Hiába nézed át ötször, később elfelejted. Az idézeteket, verseket nem tudom megjegyezni. Szerintem a funkcionális analfabéta a részletekben rejlik, az összre nem igaz.

tegnap 11:43
Így van ez az iskolás gyerekek se olvasnak rendesen vacak az oktatás
14. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 9. - Jonazosz)
tegnap 10:09

Más országok oktatási rendszerére nincs rálátásom, csak a hazaira. Tény, hogy az oktatási rendszeren lenne mit javítani. De meggyőződésem, hogy nem csupán az oktatási rendszer a hibás. Nagyon sok múlik a tanítókon, tanárokon. Sőt visszamegyek akár az óvodáig, az óvónőkön is sok múlik. De nem kenhetünk mindent az oktatás hiányosságára, a tanítókra, tanárokra. Hol van a szülő? Hol van a szülői felelősség?

Szerencsésnek érzem magam, mert nekünk volt egy olyan óvó nénink, aki ha mesélt a gyerekeknek, visszakérdezett arról, hogy ki mit értett meg a meséből. Ezt én is alkalmaztam. Aztán amikor a gyerek már tud olvasni, nagyon fontos, hogy ne csak a tanító nénitől várjuk a csodát. Otthon is gyakorolni kell/kellene a szövegértést.

Alap kellene, hogy legyen. Akinek csak kifogás, hogy erre nincs idő, az nézzen magába. A tanító néninek egy 30 fős osztályban van ideje?

13. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 10. - Kacsahercegno)
tegnap 10:00
Ezen most jót mosolyogtam. Mármint azon, hogy akik a zagyvaságokban is megértik egymást, ugyanazt a nyelvet beszélik. Igen, van ilyen. Viszont szomorú is egyben, akkor már nem is olyan megmosolyogni való. Na, akkor ez most egy paradoxon.
12. PöttyösPanka (válaszként erre: 10. - Kacsahercegno)
tegnap 09:56
Vagy elbeszélnek egymás mellett, de ez egyik felet sem érdekli, amíg kiadhatják magukból a saját véleményüket.
11. PöttyösPanka (válaszként erre: 9. - Jonazosz)
tegnap 09:55
Az AI-k pár éve jelentek meg. Széleskörű elterjedésükről meg csak jelen időben beszélhetünk. Képesek voltunk a ChatGPT közreműködése nélkül is leküzdeni magunkat az értő olvasás terén.
10. Kacsahercegno (válaszként erre: 7. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 09:51

Csak azt nem értem, ezek az emberek a munkahelyükön, vagy valami ügyintézéskor hogyan értenek meg egy feladatot, vagy hogy töltenek ki egy formanyomtatványt.

Nekem egyébként vannak olyan fórumok is itt, amit ha megszakadok sem értem, hogy mit akart a kiírója, mert akkora zagyvaság, mások meg simán elbeszélgetnek vele, de ugyanolyan érthetetlen válaszokat írnak. :D Gondolom egymást megértik, ugyanazt a nyelvet beszélik...

tegnap 09:42
Ó ez nem csak Magyarorszagra jellemzo, hanem mindenhol! Sokat jartam mindenfele kulfoldon es felelmetes a helyzet. Nem szeretem, hogy a chat gpt annyiszor ad feltevezeto valaszokat es olyan magabiztosan es meggyozoen teszi ezt. Pont hogy nem kis mertekben hozzajarul a funkcionalis anafalbetizmushoz. De ugyanigy az egesz oktatasi rendszer is, megintcsak nem csak Magyarorszagon. Mert leadjak a tananyagot es azt csak vissza kell kerodzni. Nem tanítanak meg igazan ertelmezni, plane nem kritikusan gondolkodni.
8. globus (válaszként erre: 7. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 09:36
Bizonyos felhasználóknál ismétlődő motívum. Bár felületesen nézve kötekedőnek valójában nem arra válaszol,ami le volt írva.
7. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 5. - Michelle.r)
tegnap 09:33

Való igaz, elég időnként csak az itteni fórumbeszélgetéseket olvasni.

Igaz, hogy van olyan, amiről írsz: "el se olvassa mire válaszol." Igen, van ilyen. Viszont többnyire azt érzékelem, hogy vagy tényleg nem tudja értelmezni azt, amire reagál, vagy (többször ezt tapasztalom) nem is akarja érteni. Terel, vagy olyan dolgot lát bele, amire a másik ember nem is célzott. Hű, de sokszor érzem ezt!

6. globus (válaszként erre: 5. - Michelle.r)
tegnap 09:21
Mondjuk sokszor fogalmazni sem tudnak...kell vagy 120 hsz, mire firtató kérdések után tisztázódik. Nem a plusz információkat értem ez alatt ( olyan is van), hanem mire gondolt a költő?
tegnap 09:11
Félelmetes, de sajnos igaz. Ahogy más is írta, csak meg kell nézni a fórumokat, el se olvassa mire válaszol.
tegnap 08:49
Csak Magyarországon?
3. hpetra22 (válaszként erre: 2. - Pumpkin.)
tegnap 08:46
Hol lehetne ezeket a felméréseket tanulmányozni?
2. Pumpkin. (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnap 08:26

Ezen nincs mit egyetérteni. Felmérések által bizonyított tény, ha utánanézel, hogy a lakosság igen nagy százaléka funkcionális analfabéta. Tudnak olvasni, de nem értelmezik azt, amit olvasnak, mert nem kéepsek megérteni.

És az ő szavazatuk is annyit ér, mint másé.

Egyébként ezen a fórumon is látszik, hogy mennyire nem értik meg felnőtt emberek, ami le van írva, akár egy egyszerű hozzászólásban is.

tegnap 08:14

Ezt az AI írta nekem, amikor megkértem, fogalmazza meg néhány mondatban, mi a funkcionális analfabétizmus. Meglepődtem azért a kijelentésén, mert elég kemény mondat.

Egyetértetek-e a fenti mondattal, illetve szerintetek miben jelentkezik ez a probléma a hétköznapi életben Magyarországon?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook