Magyar vizslások ide! (beszélgetés)
Igen, nem egy zabagép.... sovány is szerintem...
Én is egy szépséges tanyán akarok élni... nagyokat túrázni... Erről jut eszembe... Nala első nyaralós hosszúhétvégéjét Bakonynánán tölti a Prém Vendégházban Húsvétkor... Nagyon izgulok, hogy rendben menjen vele minden, mert azért még nagyon fiatalka...
Nem tudom, hogy el merjem-e engedni ha túrázunk... ismerős közegben szinte 100%-osan behívható, de éppen a "kamaszkor" küszöbén leszünk és ugye az erdő, a vadak, a vadak szaga... Vagy biztos, ami biztos, vigyek futtatópórázt? Ti mit tennétek?
:DD Én is piac-bolt kombóban vásárolok,és sajna itt Pesten nincs nahyon nekünk se háztáji,de azért jól elvagyunk,vannak:DDD ÍEgyszer elmegyünk Moncsihoz..és kutyálkodunk egyet:DD
Miszti!..Farokvágás...így döntöttetek,ti vagytok a gazdik,tiszteletben tartjuk,és gyógyulást kívánunk:DD
Petri! Nekem Borikám volt ilyen..úgy kellett tukmálni bele a kaját,és neki színdolgokat adtunk még/talán Moncsi emlékszik is,beszéltunk anno róla hogy az ikrek milyen zabásak Bori meg milyen nyafi?!:D/ De most már tudom ,hogy a kettő verseng...nincs nyafogás inkább én falom fel mint te:DDD
MOncsi!Tudod azért sokszor írigyellek a Balaton felvidéki életed miatt..olyan kiegyensúlyozott,és természetközeli:DDD ja,és képzeld 20 éve majdnem Almádiba mentem férjhez:DDD Szomszédok lehettünk volna!
Ez jó.... én a saját kajánkat is boltban veszem. Állatot nem tartunk, igazi piac nincs felénk.
Nala Hills-et kapott nagyon kicsinek és Dog Chow-t kap most + én is adok neki főtt kaját. A mi állatorvosunk azt mondta, hogy arra figyeljünk, hogy a szép színes tápok kizárva + olyat se vegyünk, amiben van hozzáadott só, mert nagyon hamar tönkreteszi a vesét. Konzervet igyekszek nem adni neki.
Nalának amúgy elég ócska az étvágya, aztán ha véletlenül sikerül kicsit többet ennie a kelleténél, akkor egyszerűen kihányja...
Érzékeny a nyomra vagy mi...
Tudom, hogy mindannyian ellene szóltatok, -higgyétek el, értékeltem a hozzászólásaitokat, és hálásan köszönöm, - mégis az okok kikerülhetetlenül oda vezettek, hogy Prézlike farkincáját meg kellett egy kicsit kurtítani. Ma megtörtént.
Nem örültünk neki, higyjétek el, a végsőkig ellenálltunk mi is, és nem sajnáltunk volna semmi plusz fáradságot, ami a műtét nélkül kezelésével ránk hárult volna még sokáig. (És az esetleges kiújulás után, ha előlről kell kezdeni.)
Ami mégis meggyőző volt, lányom etológiai tanszékvezetője, + egy állatorvosi egyetemi docens, és egy állatpszichológus, szintén nagyon elismert etológiai szakember (mindhárman tanítják lányomat), megkérdezése, és egyöntetű válasza, magyarázata az, ami legyőzte ellenállásunkat. Ez az orvos, ahová járunk, (Dr. Bauer Zsolt) is már nagyon sokat letett az asztalra, bizonyított, hinni lehet a véleményében. Biztos nem azért ajánlotta a műtétet, mert ezzel gazdagítjuk 17e. összeggel, hiszen alaposan elmagyarázta, tapasztalja, tudja, hogy ezzel tesszük a legjobbat. Nem rábeszélt, csak elmondta, hogy mire számíthatunk.
Tehát nem csak az internetet böngésztük, és néztünk ott utána, hogy mit tegyünk, hanem hús-vér emberek, szaktekintélyek lettek megkérdezve. Ebben szerencsénk volt, hogy most a lányom ennyi egyetemi tanárral van kapcsolatban, és volt kitől tanácsot kérni.
Nehezen meghozott döntés volt, a szívünk mást diktált. De mindannyian Prézlike legjavát tartottuk szem előtt, és csak az számított, hogy neki mi a jó. Neki így az egészségesebb.
Mikor hazahoztuk, nagyon sírt szegényke, remegett, koválygott, ez gondolom az altatás miatt is volt, teljesen elvesztette a tájékozódását is. Mikor végre lefektettük, Mesike hamar odabújt mellé, puszilgatta, ölelgette, nyalogatta, vigasztalta, és pár perc alatt Prézlike teljesen megnyugodott, és el is aludt.
Ezt olyan megindító volt látni, hogy az én könnyeim is elkezdtek hullani, látva ezt a szerető féltést kiáradni Mesikéből... a csupaszív Mesikéből.
Imádom őket, nem tudok mást írni.
Ha mi is úgy kezdtük volna a vizslás életet, hogy mindjárt kettővel, akkor - most már -meggyőződésünk, hogy nem tett volna ennyi sok kárt Mesike. Mert akkor nem unatkozott volna, mert mindig az unatkozás vitte rá a "rosszalkodásra". De mi nem is gondoltunk akkor ilyenre, csak az volt elöttünk, hogy az elpusztult -farkaskutyánk- helyett legyen egy másik kutyánk.
A kajával sokszor gondban vagyok, mert lányom nagyon ellenzi, hogy csontos csirkehúst adjak nekik (hát, nyak, mellcsont). Színhust, meg annyira nem megy jól. A konzervkajának állítolag 70%-a víz, a száraztápnak igaz csaek 10%-a, de abba is minden gagyi dolgott beletsznek. Na mindegy, azért valamit mindig kitalálok.
Mégha annyira nincs is jó dolguk, mint Moncsiéknál...
Ezt már más is mondta, hogy szívesen lenne nálunk kutya! :DDD (Nem értem miért?!! - ide gondoljatok egy ártatlan fejű smile-t.)
Igen, sajnos ez van a bolti húsokkal, ha nem tudja az ember, hogy mit-hol érdemes venni. :( Szörnyű, hogy ide jutottunk.
Én is vettem már olyan csirkét a boltban, aminek mikor megfőztem, szinte fekete volt a csontja. Szerintetek? ÁÁáááá..... Aztán még évekkel ezelőtt vettem zúzát, ami másnapra a hűtőben úgy megbüdösödött, és megzöldült, hogy azt hittem, el.ányom magam. :( Ezek után csak akkor veszek boltban húst, tényleg ha nagyon muszáj, és hirtelen olyan kell, ami az itthoni készletből nagyon nem valósítható meg.
A piacon veszem a kacsát is egy lánytól, akik reggelre kopasztják meg a kacsákat milelőtt hozzák eladni, és tuti házi. Piacon veszem a mézet, most háztól vettük a disznót, a vadász ismerős pedig lövi a vadakat, azokat meg tőle vesszük. Hozzáteszem ugye ez sem állandóan van, de ha van, akkor nagyon jó.
Igyekszik az ember megtenni azt, amit csak lehet, hogy normális kajákat kapjon.
Sajnos vadhúshoz egyébként nagyon nehéz hozzájutni, szinte lehetetlen, ugyan lehet hentesnél is kapni, de az már fagyasztott, és közel sem olyan mint a friss.
Ezt én Pompáson tapasztaltam. Mármint a szója ártalmas hatásait.
Fosik tőle. :(
Úgyhogy én kifejezetten olyan tápot kerestem, amiben nincsen szója.
Mellesleg szívesen mennék ám hozzád kutyának! :D :D
Otthonhagyás:
Hát amíg dolgoztam, addig reggel fél 9-től délután 4-5ig bizony egyedül volt, de nem szedett szét semmit. Néha lepakolta a szárítóról a férjem alsógyatyáit, bevitte a helyére, de ennyi. :D Mikor elmentünk, volt sírás-rívás, de rombolás nem. Azóta is csak ennyi, ha olykor itthon hagyjuk. :)
A másik dolog, amit még írni akartam, hogy tegnap voltam lent az állatpatikába, és kikérdeztem a főtt kajáról a srácot.
Mondta, hogy nagyon jó, feltéve HA NEM bolti alapanyagot vásárolunk, és abból főzünk nekik, gondolt itt csirke, vagy sertés alapanyagra. Mondta, hogy szójával, meg mindenféle szarral etetik ezeket az állatokat, és többet ártunk vele, mint használunk.
Ha tudjuk, hogy honnan van az alapanyag, házi ez-az-amaz, akkor nyugodtan mehet, csak NE keverve a táppal. Vagy ezt, vagy azt. (!!!)
Azzal indokolta, hogy ugye más a táp, és más a házi koszt emésztése, és megterheli a gyomrát, ha kétféle kaját kell emésztenie. Nagyon nem jó, erre érdemes figyelni!!!
Mondtam neki, hogy én vaddisznó nyesedéket, szarvas, meg ilyeneket főzöcskézek nekik, mondta hogy az nagyon jó, csak nagyon nem lehet boltokban kapni, pedig az az igazi bio, tehát abból nem jut nekik semmi trutyi a szervezetükbe.
Január elején vágtunk házi disznót, és szarvast is (az nem volt házi :DDD), és abból raktam el a lányoknak szépen kiporciózva vagy 20 kg nyesedéket, amit főzöcskézek nekik, hát fél óráig taszigálják még utána az üres tányért, nehogy maradjon benne akár egy kis illatminta is. :D
Egy szónak is száz a vége, az állatoknak (és persze) nekünk sem tesz jót, ha mindenfélét adunk nekik. Erre jutottam. :)
Szia! :) Hát nálunk viszonylag keveset vannak egyedül a lányok, mert ha itthon vagyok itthon vannak, ha dolgozni megyek, akkor jönnek velem. Azért van, hogy 1-2 órára egyedül vannak hagyva, sőt volt már olyan is, hogy felmentünk Pestre, és itthon hagytuk őket több órára, nem volt gond belőle. Bent voltak a helyükön, nem csináltak semmi rosszat, és legalább kialudták magukat. :D
Nem hiszem, hogy gond lesz, ha hétvégén egyedül hagyjátok őket, legyenek előtte megpisiltetve-kakiltatva, bár ezt mondanom sem kell, és simán ki fogják bírni.
Mesi egy-két óra alatt is fel tudta forgatni a lakást, és szétrágni, ami a "lábaügyébe" kerül...
Ugyanakkor volt az ünnepek környékén, hogy 6-8 órás vendégségekben voltunk, amit pl. károkozás nélkül kibírt. (igaz, ilyenkor elötte egy 2 órás futatással alaposan lefárasztottam.) A tél ilyen szempontból kínlódás, mert ki nem lehet rakni a kertbe, kenelbe.
Mesike művei: 1 db. vérnyomásmérő totálkárosra, 2 db drága szeműveg, + 1-et csak félig rágott szét, 1 távirányító, 2 bőr pénztárca, 1 táska, 2 jó cipő, -használhatatlanra- papucs, no azt nem is tudom mennyi, ahány elölfelejtődött, 1 17.000.- Ft-os arcmaszk, hogy csak a krémjét említsem, az apraját nem. Mindig izgalmas volt hazajönni...
Az utolsó hónapokban a szobákból kulccsal ki volt zárva, így már nagyobb károk nem keletkeztek.
Amióta pedig a nagyon fegyelmezett, békés természetű -és nem elkényeztetett- Prézlike :-) is itt van, azóta Mesike nem rágott szét semmit! Egymással foglalkoznak..., Prézlikének meg esze ágában sincs bármihez is nyulni, ami nem az övéké.
Ezen kívül ujabban Mesike lényegesen kevesebbet nyüszög, kényeskedik, alig hallani, ezt is Prézlikének köszönhetjük.
Eddig túl azon, hogy nagyon szeretjük Prézlikét, még egy kicsit helyre is teszi Mesit, aminek külön örülünk.
Lucának ,most hogy már fél éve ép a farkavége,nos így is az utolsó gerinccsigolyája kopasz maradt,bár miután már nem gyulladt és véres ..és mert már fél év eltelt ..ránőtt az alatta lévő szőr a következő csigolyáról..de sosem lesz mókusecset belőle..bár ha nem vizslatod ,és nem tudod ,nem veszed észre..:D Miután Luci is mentett nem kizárt hogy a pánik és a túlkompenzálás miatt lett ilyen ,és amikor egy két hónap után megnyugszik,és érzi hogy biztos a háttér abbahagyja..nálunk bejött,pedig nagyon ronda volt..
De ha úgy döntöttetek hogy csonkolás,akkor is azt gondolom,én mint laikus kutyás,de a 9.kutyáját nevelő ember,hogy illeszkedjen be,érezze biztonságban magát,felejtse el a múltat kicsit,és utána csináltassátok meg ne most rögtön:D Nem kell várni nyárig ,mert akkor meg fertőzésveszély jön a képbe,de olyan március szerintem kéne a lelkének:DD Csajok??Szerintetek??
Az a baj, hogy szinte csontig le van verve a farka, tehát nincs meg az a bőr, amin a szőr ujból kinőhetne, és védhetné az ütésektől.
Mesinél bevált az, hogy hetekig kerültük a kemény bútoros helységekben a fogadási örömöket, és elmúlt. Mert neki csak a felszíne volt sérülve.
Prézlit már így hoztuk el, hogy mélyében le volt sérülve. Ez az orvos azt mondta, hogy heti 2x vihetjük kezelésre, és ha a bőr be is gyógyul, nincs garancia rá, hogy bármikor ne kezdődjön elölről. Mert nincs meg a szőr védelme.
Tehát nem annyira sima űgy... Mi sem örülünk neki, ha nincs jobb megoldás.