Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Madarakkal suttogó cikk

Madarakkal suttogó

Lili lelke igen nagy: beleférnek a bokrok, a fák, a madarak, a négylábúak, a rovarok, pókok is. Elhivatottan szereti a természetet már egészen kicsi kora óta. 12 évesen indította el saját weboldalát, amelyen gondolatait, fotóit és hasznos információkat oszt meg velünk a minket körülvevő élővilágról, amellyel egyre kevesebbet foglalkozunk mi, felnőttek és sajnos a mai fiatalok is.
Madarakkal suttogó

A madárodúkkal, fészkeléssel foglalkozó cikkünk kapcsán ajánlotta édesapja Lili weboldalát a figyelmembe. Rögtön megfogott, hiszem magam is "természetbúvár beállítottságú" vagyok :). Édesapámról ragadt rám ez a fajta szemlélet és a gyerekeimnek is igyekszem ezt átadni. Szeretem, ha valakinek "van szeme" az őt körülvevő csodákra, ha meglátja a szépséget egy fűszálon mászó aprócska rovarban.

Lili ennél messze tovább jutott már, egy évig tanult a Madársuliban, rajz- és filmpályázatokon, versenyeken vesz részt, önkénteskedik, cikkeket ír. Az alábbi riport segítségével talán ti is kicsit megismerhetitek.Mesélj a családodról kicsit! Honnan jössz? Kitől ragadt rád a természet rajongása?

- Egy Szeged melletti tanyán élek, ami eltér a hagyományos alföldi tanyáktól, mivel nincs gazdálkodás rajta, inkább hasonlít egy füvészkertre, szinte már saját ökoszisztémája van. Anyukám építész, apukám informatikus, mindketten nagy természetszeretők, de a természet iránti rajongásom inkább egy belső késztetés eredménye, amit a szüleim segítségével sikerült felszínre hoznom.


Van saját állatod?

- Igen, van olyan állat itthon, amit kiskorától gondozok. Nem szeretem a saját szót használni egy élőlényre, mert minden élőlény önmagáért létezik. Egy hatalmas terráriumban egy mára már közel 2 méteres dél-amerikai gabonasiklót tartok. Nagyon nagy felelősség és kihívás mindig ellátni, figyelni, ellenőrizni, hogy az alapvető életkörülményei optimálisak legyenek. Ezen felül minden élőlénynek szüksége van törődésre is, vérmérsékletétől függően, ezért rendszeresen szoktam kivenni a helyéről és hagyom, hogy rajtam tekergődzön. Miután kimászkálta magát, össze szokott tekeredni az ölemben és olyankor ott alszik.


Van-e kedvenc állatod?

- Kedvenceim a madarak, talán, mert roppantul lenyűgöz a repülés. Madarakkal kapcsolatban készített velem egy érdekes interjút a National Geographic, amit a következő címen lehet elérni: Akinek a tenyerén nyugalmat lelnek a madarak


Melyik természettel kapcsolatos élmény volt a legérdekesebb számodra?

- Csak lenyűgöző élményeim vannak a természettel kapcsolatban, ha bármi érdekeset látok, mindig elcsodálkozom azon, hogy az hogyan lehetséges. Nem tudom rangsorolni, hogy mi a legérdekesebb, hiszen Gombóc Artúrnak sem volt kedvenc csokija.


Mit szeretsz a legjobban a természetben?

- Talán azt, hogy sok minden körülmény hatására, de mindig képes megújulni, az élet mindig próbál utat törni magának és amikor ismeretlen helyen, például egy erdőben vagyok, ezt a hatalmas energiát érzem.


Mikor, hogyan és miért indult el weboldalad, a www.lajtarlili.hu?

- Majdnem 4 éve indult el saját oldalam, egy közösen megálmodott design és felépítés mellett döntöttünk, az ahogyan most kinéz. Folyamatosan teszek közzé cikkeket, az egyébként mindenkit körülvevő környezetből merítem az írásaim. A miért van weboldalad kérdése a legtöbbször hozzám intézett kérdés. A válasz összetett, legalább 10 okot fel tudnék sorolni, de azt szoktam mondani, azért indult, hogy inspiráljam az embereket.


Ismersz olyan tiniket, mint te? Akiket ennyire érdekel ez a téma?

- Sajnos a környezetemben senkit nem ismerek aki ennyi idősen, ilyen régóta és ilyen mélyen elkötelezett lenne a természet iránt.


Mit gondolsz, céltudatosabb, tájékozottabb vagy érdeklődőbb vagy a kortársaidnál?

- Másként vagyok összerakva, mint a kortársaim, tény, hogy nyitottnak tartom magam, akit minden érdekel. Azt gondolom, hogy máris előrébb juthatunk, ha csupán megfigyeljük a világot.


Mit tanácsolnál a kütyüfüggő gyerekek szüleinek? Hogyan szerettessék meg velük a természetet?

- Nem tudom, ez egy nehéz kérdés. 10 éves korig szerintem még alakítható a személyiség, utána esetleg ha természetközeli, a természettel szoros összefüggésbe hozható pozitív élményekkel kerülünk kapcsolatba, változtathatunk addigi nézőpontunkon.


Hogyan telik egy nyarad, amikor nincs iskolai kötelezettséged?

- Minden nyaram más volt, mint az azt megelőző, nagy a hajtás a gimnáziumban, de mindig törekszem a szünetekben kikapcsolódni. A strandolás és kirándulások alatt is mindig az anyagot gyűjtöm a cikkeimhez, ez kapcsol ki.


Mi volt a legrosszabb élményed a természettel kapcsolatban?

- Amikor rosszra gondolok, akkor a környezetszennyezés minden formája jut az eszembe. Érthetetlen cselekedete az embernek pusztítania azt, ahol él, mintha magunk alatt vágnánk a fát, de azt a valóságban mégsem tesszük, ez egy hatalmas ellentmondás.


Mi a legközelebbi terved?

- Hiszem azt, hogy az emberiség szerepet játszik a globális felmelegedésben, a mértékéről szerintem a jelenlegi gondolkodásmód mellett, nehéz képet kapni. A legközelebbi terveim között szerepel olyan tudományos projektekben részt venni, ami a felmelegedés közbeni és utáni állapotokkal foglalkozik, a megváltozott életkörülmények mellett, hogyan lehetséges fenntartani az életet a bolygón.


Van példaképed?

- A szüleim mindenképpen, de említhetném Jane Goodallt, Sir David Attenborough-t, Steve Irwin-t, Gerald Durrell-t, szóval vannak páran...


Van olyan hely, ahová szeretnél eljutni?

- Dél-Afrikába, ahol oroszlánok között tudnék mászkálni, feltéve ha nem esznek meg. Mindig lenyűgöznek a nagymacskák.


Felnőttként mivel szeretnél foglalkozni?

- Állatorvosnak készülök, és ha elég ügyes leszek, talán egy állatkert orvosa tudok lenni.


Mi a legnagyobb álmod?

- Hogy egyszer együtt repüljek a madarakkal...az egy szép álom lenne...Sok sikert kívánok Lilinek a céljai és álmai eléréséhez.

Ha kíváncsiak vagytok Lili fotóira, írásaira, látogassatok el a www.lajtarlili.hu oldalra!
Írta: Hoxa, 2018. november 10. 09:35
Fórumozz a témáról: Madarakkal suttogó fórum (eddig 10 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook