Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Miért nem kezelhető a lumbágó szteroidos injekcióval, ha valaki cukorbeteg? fórum

Miért nem kezelhető a lumbágó szteroidos injekcióval, ha valaki cukorbeteg? (tudásbázis)

4. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Abigél121)
jún. 17. 19:20
Nem tudom, de azt igen, hogy hosszú távon a szteroid többet árt, mint használ. Magas vérnyomás esetén sem adható.
jún. 17. 18:47
Engem a sclerosis multiplex miatt kezeltek, szteroiddal, és mondták, hogy befolyásolja a vércukorszintet. Kellett utána méregetni, míg vissza nem állt.
2. 55Judit (válaszként erre: 1. - Abigél121)
jún. 17. 13:22

Megkérdeztem erről a Perplexity-t, mert engem is érdekel. A válasz:

A szteroidos injekciók (pl. kortikoszteroidok) alkalmazása lumbágó kezelésére cukorbetegeknél korlátozott, mivel jelentősen befolyásolják a vércukorszintet. Az alábbi okok miatt kerülik ezeket a kezeléseket:

Fő okok a korlátozásra:

Vércukorszint-emelkedés

A szteroidok gátolják az inzulin hatását és fokozzák a máj glükóztermelését, ami hiperglikémiát (magas vércukorszintet) okoz. Ez akár 300-400 mg/dL értékeket is elérhet. A hatás akár 1-2 hétig is fennmaradhat a kezelés után.

Cukorbetegség súlyosbodása

Már létező cukorbetegség esetén a szteroidok destabilizálhatják a vércukorszabályozást, gyakoribbá téve a hiperglikémiás epizódokat. Hosszú távon ez szövődményekhez (pl. retinopathia, nephropathia) vezethet.

Kontraindikációk és mellékhatások

A Diprophos injekció közvetlenül felsorolja a cukorbetegséget ellenjavallatként. Emellett a szteroidok gyengítik az immunrendszert, növelve a fertőzések kockázatát – ami cukorbetegeknél súlyosabb lefolyású lehet.

Alternatív kezelési lehetőségek:

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIK)

Fizikoterápia (műtrágyázás, gyógytorna)

Hialuronsavas injekciók, amelyek kevésbé befolyásolják a vércukorszintet

Kollagénterápia, amely cukorbetegeknél is alkalmazható

A szteroidos kezelés csak szigorú orvosi felügyelet mellett és kivételes esetekben kerülhet szóba, például ha a lumbágó súlyos, és a potenciális előnyök felülmúlják a kockázatokat. Ilyenkor párhuzamosan intenzívebb vércukor-monitorozás és inzulinbeállítás szükséges

jún. 17. 13:16
lrdeklődnék , tudja.e valaki miért nem kezelhető sztreoidos injekcióval a lumbágó cukorbetegeknél

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook