Lovasok topicja (beszélgetés)
na,gondolhatod,hogy nem ezekre a nagy képes ilyen-olyan lexikonokra gondoltam!!:-D
mellesleg én is a boltokban belelapozok párba,ami új a szemem előtt,de értelmét nem látom..a Hajas-Flandroffer-féle könyv szerintem egy igen erős alapirodalom minden kezdő részére!!
jelentem, bepuccantam, elindultam nagy titkárnősködés után fél12kor és 5kor értem haza...azóta mosok és pakolok, és mosok és pakolok és most untam meg :P :D pedig még sehol nem vagyok :X sok helyen voltam ma, talán már nem is emlékszem :DD
és olvasom a szakmát :D érdekes nagyon, én nem lovagoltam még annyit, pl. nem tudtam eddig ennyire elképzelni, milyen egy ló lelkivilága :) a póniéval már találkoztam, egész jól megértettük egymást :D bár vannak rossz szokásai a drágának, de átképzés alatt van :) a fiam alatt meg nem huncutkodik, mondjuk én nem is uralkodni akarok rajta vezetés közben, inkább csak irányítom...de írtam már, hogy azt sem bírom ha a hámot követő kötelet átvezetik a száján, vagy fel körbe és úgy vissza. Érzek magamban annyi lelki suttogó-erőt, hogy megállítsam ha elindul a Sárika :D mint volt már rá példa :) siet vissza inni-enni, tömni magát, egyszerűen megálltam útközben mikor láttam, hogy belendülne és a fülei beszéltek a szándékáról :D megálltunk, rám figyelt, megdicsértem, újra elindultunk :) Ha nagyon sietni akart volna, akkor tettem volna vele egy kört, méghozzá úgy, hogy én haladjak a külső íven :D erőszakot nem alkalmaznék, ha elindulna nagyon (amire szinte nulla esély) akkor lekapom a gyereket és menjé' Sára, páááá! :D
halihóóóó!
egyébként érdemes szakkönyveket is néha lapozgatni,ugyan élőben teljesen más az oktatás is,amikor mondják,mit kell csinálni,és ott tudod is,miről van szó.
Nem azért írtam, mert akkora baj, hogy elmentünk, ill mentetek szakmai vonalra :-) sőt, mindig lehet tanulni és kell is!!!!
Csak egy-két nap, de van hogy egy félnap után fárasztó felvenni a fonalat :-D és végigolvasni titeket :-D de edződöm :-P
Szegény pacik! Ez még nem egy tél eleji "hirdetés"? Mert vmi hasonlót már hallottam....
Kár, hogy elég költséges a fenntartása egy paccnak :-( Vagy inkább úgy közelítem meg: kár, hogy nem keresek többet :-P
Villámék ma merre jártok???? :-) Rose, Mandula???
A Tata melletti Dióspusztán gazdára vár 30 ló akik, ha nem tudják eladni őket, akkor vágóhídra kerűlnek.
Valamennyien angol telivérek, különböző képzettségi szinttel.
Nagyon jutányos áron lehet megvásárólni őket.
Egyikük Génbank, kedves, barátságos 7 éves telivér.
légyszi küld tovább ezt az üzenetet minden lóbarát ismerősődnek hátha tudnak segíteni.
Köszi
Ezen a számon lehet érdeklődni:06 70 258 2741 Zsámpár Rózsánál!
Szia!:-) Jázberény mellett vagyunk egy tanyán sok paci társaságában.:-))
Jelenleg elvileg babázok, 5 hónapos a lánykám, de persze azért én magam is lovazok és tartok edzést is, ha kell. Mondjuk ilyenkor télen kevesebben akarnak lovazni, tavasszal indul be jobban.
Természetesen mindenkivel foglalkozom, nem csak versenyzőkkel. Vannak tanítványok - most inkább tesóm dolgozik velük a babám miatt - akik már versnyeznek, de vannak hobbilovasok is, illetve olyanok, akik még kezdők, de talán egyszer ersenyezni is szeretnének. Én magam díjugratásban és militaryban nyomulok, meg volt egy jó évem távlovaglásban, ahol azért lettem OB 4. összesítésben 80km-en, mert nem volt pénzem a két utólsó fordulóra elmenni. Ha csak ott vagyok és utólsónak, de beérek, annyi pontom van, hogy ezüstérem az enyém... Ez van. Szeretnék oda is visszamenni mihamarabb, nekem nagyon bejött ez a távlovas dolog.
Amúgy bocsi, ha elmentem kicsit túlságosan szakmai irányba, nem akartam adni a nagyot, remélem, senkit nem bántottam meg. Szakmai ártalom. De ha valamit szeretnétek hogy elmagyarázzak emberibb nyelven, szóljatok, megpróbálom.
Szép jó reggelt!
Úgy érzem kicsit szakosodtunk :-P és ehhez már nem tudok hozzászólni.
Sztem Meacska ne add fel, legyél kitartó és ne hibákat keress, csak győzd le a ló makacsságát!
Alexa szakoktatói hozzászólása :-) tyűűha, nem semmi :-) bár így írva kicsit kínai nekem, élőben azért jobban megy! Tök jó, hogy így hozzá tudsz szólni!
Alexa lovasoktató vagy jelenleg is ez? Főállásban? Merre? És egyszerű lovasokkal foglalkozol, vagy díjlovaglás, ugratás stb.???
Néztem, hogy hol, de nem tudom, az merre van... Biztos én vagyok műveletlen. Már csak azért, hogy hátha tudok mondani valakit a környéketeken, aki segíthet.
Akartam még kérdezni, milyen zablát, milyen kantárt használsz? Fiatal lovad van, angol csuklós csikózablát használnék így látatlanban, ha lehet, gumisat, és kizárólag angol orrféket, csikónál a hannoveri vagy a mexikói általában nem jön be. Segédszárat nem ajánlom, mert azzal nagyon nagy gyakorlat kell, hogy ne tedd tönkre a ló száját, de gogh-gal próbálkozhatnál, ez a tarkóból való engedést segíti anélkül, hogy bántanád a száját. A martingál az edzőm szerint - és igaza van - ha rosszul van felcsatolva, rengeteget árt, ha jól, akkor meg teljesen felesleges.
Az, hogy mindig ugyanabba az irányba tér ki a ló, arra enged következtetni, hogy arra ferde. A ferdeség a lónál természetes fiatal korban, neked kell megtanítanod, egyenesre állítanod. De ez se megy edző nélkül. A ó lovaglás alapja a jó felszerelés, ezért is említettem a zabla és a kantár milyenségét. De a nyereg se mindegy, ha valami régi, kiült nyereg, vagy akár új, de nem a te lovad hátára való, az is probléma, hiszen akkor nem jó a súlyelosztás sem, illetve nem úgy megy át a derék segítsége, a velemenő és megtartó derék. Amúgy bocsi, hogy ennyit foglalkozom a kérdéssel, egyrészt segíteni szeretnék, másrészt kezd érdekelni a lovacska.:-))
Nem, dehogy haragszom :)
Csak próbálok megoldást találni... Nem nagyon megy... Persze nem adom fel... Még...
Albert bával az a baj, hogy tőlem vagy 100 km-re lakik... Más pedig nincs a környéken...
Na jó, mindegy... Ha itt irogatok róla, attól nem lesz jobb...
Örülök, hogy próbáltatok segíteni, és köszönöm szépen a tanácsokat :)
A hangsúly a HOGYAN-on van. De ne haragudj, nem okoskodni akarok. Viszont lehet, hogy elkeserítelek, de a paci ezt nem fogja kinőni. Minden alkalommal, amikor sikeresen ellenszegül, megerősíted benne, hogy ezt lehet. Talán már rég nem is a pocsolyától szalad el, csak bekódolta, hogy ilyenkor ezt megteheti.
Én ugyan elég gyakorlott lovas vagyok, edzősködöm, versenyzem, de vannak esetek, amikor én is az edzőmhöz fordulok tanácsért, segítségért, ha az adott probléma túlnőtt rajtam. Talán érdemes lenne konzultálnod ezzel az Alberttal.
olvasom itt a problémákat,tanácsokat,stb..
ez a pocsolyás dolog a ló FEJÉBEN dől el,általában a félelem az indíttatója,azaz ebben az esetben a gátlója,hogy átmenjen rajta.le lett írva sokféle megoldás.meg kell keresni a lónak leginkább megfelelőt.és mivel a lovasa ismeri a lovát,ezért neki kell rávezetni,segíteni.
az elengedett lóról:én ezt általánosságban írom.rengeteg iskolaló,agyonnyűtt lovardai lovaglásban lévő ló görcsös.bent az adott feladatok ismétlése,az újak,újabb elvárások egyszerűen beszűkítik a lovat.legyen a hátán szakértő,vagy kezdő lovas.sűrűn ki kell menni vele,és az ő igényeit is ki kell elégíteni,azaz terepen egy elengedett,laza séta,tarta helyszíneken,domb,völgy,mászatás,különböző kinti feladatok..az egyik leghasznosabb dolog a lóidomításban!ellazítja a folyton feladatokat teljesítő lovakat.ez fordítva is igaz.a gyakran terepeken használt lovak hajlamosak kissé megfeletkezni a lovardában tanultakról!a vegyesen tanított,(lovardai gyakorlatok,természetes akadályok terepen)sokféle terepet látott lovak az igazán jó lovak!és így van,szakértőt kell ÉLŐBEN bevonni,ha nem megy egyedül valami..pl. pocsolya ügy..ha végleg nem megy!
Ilyet szoktunk csinálni, ezzel nincs semmi baja... Kiskör, nagykör, kígyóvonal, átváltás, átlóváltás stb.
Tanultam díjlovaglás alapokat (nem tudom, ki ismeri vagy nem ismeri: Major Albertnál), igaz, nem sokat...
És csak tócsáknál makacsolja meg magát, vagy sárfoltoknál... Nem tudom miért, mert a nappalokat karámban tölti... Végülis csak 4 éves, majd kinövi :)
Jó a szeme :-) takard le!!! :-P vagy tolatva menj hihihi, bocsi :-)
Ez egy szép hosszú játék kettőtök között. Már két lóval harcoltam ilyesmik miatt :-)
Értem én, csak az a baj, hogy ha 10 m-es körzetben meglát egyet, már fordul is vissza... Mindig balra, soha jobbra...
Ezen eddig még nem segített a türelem, az előtte való sétálás, a bokáig vízben ácsorgás, sőt: az alma sem...
De majd idővel remélem megoldjuk valahogy...
Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat :)