Lomtalanításból lakás berendezése (beszélgetés)
Na, könyvvel már jártam rosszul.
Volt egy elég használt 1800-as évek közepén kiadott lexikonom. Egyszer volt nálunk egy félig meddig ismerős, aki meglátta és azt mondta, hogy elviszi és felújítja.
Azóta sem láttuk az ismerőst sem és a könyvet sem. Kb. A/3-as nagyságú, darabonként kb. 8 cm vastag lexikon volt.
Na, ezt nagyon sajnáltam, mert tudom, hogy annak van értéke.
Nagyon nem értek hozzá.
Én úgy vagyok mindennel, hogy engem nem érdekel a márka és semmi, csak az a fontos, hogy tetszik nekem.
Az ilyen bútorok nem tetszenek, így az sem érdekelt volna, ha ingyen viszi;)
...mi van ha azt hiszik loptam?
Nem hinném,egy próbát megér szerintem.
Az a baj, hogy én sem értek ilyenekhez. Lehet hogy antik, de ha nekem ronda, akkor pl kuka :D
egyszer egy könyvet kaptam ajiba, francia nyelvű, még megvan valahol, hacsak a kenyérbogarak fel nem falták. Sajna hiányos, de valami régi kiadású Gerbeaud könyv, mivel franciául nem tudok, passz hogymiről szól.
Na arra mondta egy hozzáértő, hogy még így hiányosan is nagyobb értéket képvisel. De én pl tök cikinek tartom bemenni egy antikváriumba, hogy akkor ezt eladnám, mi van ha azt hiszik loptam? elvégre csak a könyv van meg, semmi más.
Lehet , hogy egy antik bútort adtál oda.
Szerintem sanszos.
Hú,miért nem engem találnak meg az ilyen bútorok.
Imádom felújítani őket.
Persze egy antik bútor nem az én kategóriám ,azt békén hagynám.
Talán az első lakásunkban hagytak 2 db régi szekrényt (1990-ben).
Az egyik nagyon ronda volt, az a sötétbarna, baromi nagy, stb. Utálom az ilyen bútorokat, amásik egy kicsit modernebb politúrozott és az egész jó állapotú.
A házunkkal szemben volt egy asztalos és megkérdeztük, hogy érdekli e őt a politúrozott szekrény. Gondoltuk, hogy felújítja vagy bármi. Ingyen akartuk.
Bejött a lakásba, rá sem nézett a politúrott szekrényre, hanem rögtön a másikat nézegette. Mondta, hogy ezért ad nekünk pénzt, de a másik nem érdekli. Kérdezte, hogy mennyit kérünk, mondtuk, hogy nekünk mindegy, mert fogalmunk sincs semmiről, mi ingyen akartuk adni. Akkor majd ő eldönti.
Az akkori fizetésem másfélszeresét adta. Nem tudom, hogy milyen bútor lehetett, mert nekem szemét kategória volt, de ő biztos tudta és azt is, hogy alul fizetett minket, de nem érdekelt;)
Igen lehetne, DE már szakosodtak erre bizonyos csoportok, akik összeszedik a jobb dolgokat.
Sokan olyat dobnak ki, amiről fogalmuk sincs milyen értéket képvisel. Ezt a régebbi bútorokra. tárgyakra értem. De vannak "újak" is. Gyakran akik eladják a lakásukat, pl. külföldre költöznek, nincs idejük eladással foglalkozni, vagy nyomott áron, vagy ingyen adják. Szomorú, de az ingyen elvihető oldalakon ua. tagok valószínű viszonteladók. :(
Vannak számító "adakozók" is, akik csak ingyen szanálást szeretnének, nem akarnak emeletekről cipekedni, konténert fizetni.
Egybevetve: Jó szemmel, lehetséges berendezni egy lakást.
Én pont egy olyan kerületben lakom, amiről azt mondják, a jobb kerületek közé tartozik. Háááááát, minden lomtalanításkor úgy érzem magam, egy szeméttelepen sétálgatok a kerület néhány részén. Onnan én semmit haza nem vinnék. De úgy 20 éve egy barátnőm felhívott az éjszaka közepén, hogy talált egy klassz ágyvéget, a fej és a lábrészét is. Haza szeretné vinni, de nem fér be a kocsijába, elmennék-e érte. Majd betojtunk, mire lift nélkül felcipeltük a negyedik emeletre. Később kiderült, kb. a 15. században készült, már akkor többszázezer forintot ért. Gondolom, lábon lőtte volna magát aki kidobta, ha tudja, micsoda értéket kótyavetyélt el.
Adományboltokban, zero waste csoportokban simán össze lehet vadászni egy lakás berendezést, ha valaki elég türelmes. Én nem vagyok az.
FB-n van ingyen elvihető csoport.
Sokszor azt gondolom, hogy akik írnak a hirdetőnek, azok csak elhozzák és tovább értékesítik.
Én raktam ki több dolgot már ebbe a csoportba, és hamar jöttek is érte. Nem komplett berendezést, de nagyon jó állapotban voltak. Pl. kihúzható kanapé. Az enyém tiszta volt és hibátlan. 2 nap alatt elvitték. Fotelt, ami szintén.
Tehát, ha abba gondolok bele, amiket én így oda adok, azokból, simán be lehet rendezni egy lakást, mert szépek és jó állapotban vannak. A kanapém kihúzható volt, de sosem feküdt rajta senki, csak ültünk ezen a kanapén, így nagyon jó állapotban volt. Meg is szokták kérdezni, hogy miért ingyen adom.
Azért adom ingyen, mert én nem használom, nem akarom garázsban, padláson tárolni, hogy koszolódjon, és szeretném, ha valaki hamar elvinné.
Ha a konkrét Mo-i lomtalanításokra gondolok, ott nem szoktam jó dolgokat látni. De az is lehet, hogy mire én látok egy-egy kupacot utazás közben, addigra már elvitték a jó dolgokat.
Én, semmi esetre sem vinnék be a lakásomba ilyen kidobott bútorokat. Ingyen és pénzért adottat sem.
Itthon szerintem csak a kacatokat teszik ki az emberek, még a menő kerületekben is. Külföldön nagyobb kultusza van ennek, sőt, emlékszem anno ajkai, devecseri embereket ismertem, akik kijártak Ausztriába, Németországba, és hozták haza a szebbnél-szebb dolgokat és árulták őket.
Ahol a szüleim éltek, ott volt egy bútorbolt, azok is így működtek, szüleim onnan vették a hálószobabútort.
Tényleg minőségi termékek voltak anno.
Igen, lehetséges. Láttam már pár ilyent. Az történt, hogy nagyon messzire költöztek, olcsóbb, és egyszerűbb volt úgynevezett kidobni.
Hozzáteszem azt, h nem valami komoly/drága dolgokról volt szó.
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a víztisztító berendezésekről?
- Startapron találtam komplett klima berendezést olcsón 50000 ft-t. De elöre kéri a pénz utalását.
- Ismeri valaki a Lux házi víztisztító berendezést?Vélemények?
- Ti mit döntenétek, idén garázs építés, vagy teljes berendezés belül?
- Hová lehet kidobni a régi bútorokat, mikor nincs lomtalanítás?
- Mennyibe kerülhet szerintetek egy kisebb 3 szobás lakás berendezése?