Létezik olyan házi bejgli ami nem reped szét sütés közben? (tudásbázis kérdés)
Én a hagyományos beiglit sütöm, és nem reped szét, emrt nem forró, hanem langyos sütőbe teszem, hogy tudjon még kelni. Ha kellően megkelt, akkor kezdem el sütni. Ha hagyjuk lassan megkelni, akkor nem reped szét.
Apósom egyszer késsel szétbarmolta a karácsonyi beiglim tetjét, mert ő szétrepedten szereti. Kicsit bőgtem a szobában, és többet nem sütötten neki beiglit...
Folyt:Ebből 3db.bejgli /ami ugye nem kalács!/készíthető.
Tölt:25dkg. mák v. dió darálva,reszelt citromhéj,15dkg.cukor,a dióhoz pici fahéj is mehet.
A lényeg! a tölteléket morzsalékosra kell csinálni nem kenhetőre! Megszórod vele a kb 1/2 centisre nyújtott tésztát,feltekered,sütés előtt tojással megkened,kötőtű vastagságú tárggyal megszurkálod,hogy a repedést elősegítő gőzök ott távozzanak.Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész. Lehetőleg kihűlve kell felszeletelni.Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
Nagyitól tanultam a köv. receptet:
Élesztős, omlós tészta:3dkg.élesztőt deci tejben 1 kk.cukorral felfuttatni.A hozzávalókat előtte langyos helyen kell tárolni.
H.valók:70-75dkg félfogós liszt,1 egész tojás+1-nek a sárgája,15-18dkg.zsír,/régen még nem margarint használtak/,annyi langyos tej h.jól formázható tésztát kapjunk. izlés sz.cukor
A zsírt a liszttel elmorzsolni,a cukrot h.adni, a felfuttatott élesztőt a tojást összegyúrni.Kb1/2 ó pihentetés.
Leírom Neked, ahogy mama szokta csinálni, hátha az összetevők miatt nem sikerül.
A mákot cukorral, citromhéjjal és kevés tejjel este összerottyantja és reggel keni a tésztát.
Nagymamám hosszú-hosszú évek óta süti a bejglit, sosem láttam még, hogy akár egy is megrepedt volna. Elkértem a receptjét, remélem, Nektek is sikerül majd repedésmentesre:) sütni.
A tészta:
2 kg liszt, 1 tojás, 15-20 dkg margarin, 5 dkg élesztő, kevés (5-6 dkg) cukor, pici só + tej, amennyit felvesz.
A tésztát először a tálban kell keleszteni, de csak kicsit, formázás után kell hagyni jobban kelni.
Kevés zsiradék és tojás kell a bejglitésztához, mert nehéz lesz, megrepedezik.
Tojás és tej keverékével kell sütés előtt kenni.
Puha, lágy tésztát kapunk. Messziről sem hasonlít az üzletekben kapható betonkemény, szinte linzertésztaszerű, morzsálódós bejglikhez.:)
Mi hallottunk egy olyan tippet,hogy a tetejét zsírral,majd tosással kell megkenni,.....szétrepedt:(
Nem tudom,mi lehetne jó megoldás,de a repedések ellenére isteni finom!...ez a lényeg,nem?!
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Nekem sikerült mind a 6 rudacskám:)))
Meg is kaptam érte a dicséretet:D
További ajánlott fórumok:
- Mitől reped meg a bejgli sütés közben?
- A bejgli vagy a pozsonyi kifli sütése egyszerűbb?
- Létezik valami praktika arra, hogy sütés után ne legyen olajszag a lakásban? (a szellőztetésen kívül persze)
- Hát hálistennek nem repedt szét a bejgli. Mondjuk nem is sütöttem.
- Az én bejglim mindig reped, most is ez volt. Sógórnő...
- Megnéztem vagy 20 fotót a repedt bejglikről a közösségi...