Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Leszázalékoltak, megváltozott munkaképességűek tapasztalatai fórum

Leszázalékoltak, megváltozott munkaképességűek tapasztalatai (beszélgetős fórum)

2012. márc. 6. 21:43

Tudtok róla az OSZII papír fénymásolatához a munkáltatónak semmi köze! Nekem azt mondták : jogtalanul kérik.!?

Innen tudják mi a bajunk.

És persze hogy bukta van kilátásban.

2012. márc. 6. 18:53
LÉGY BÁRMILYEN SZIMPATIKUS EGY ÁLLÁS INTERJUN HA PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGED IS VAN MÁR ELEVE BUKTA EZ SZEMÉLYES TAPASZTALAT.
18. Ncilány (válaszként erre: 17. - 3fd432567f)
2011. dec. 10. 11:01

Most találtalak meg. A kérdőíven már rég túl vagy, gondolom.

Voltam olyan helyem felvételizni, ami a " szakmámba " vágott.

Papíripari betanított munkás oklevelet kaptunk a tanfolyam végén.

Nem egy nehéz dolog, de elszomorított, hogy nem számított " nem most jöttem a falvédőről, és tudok dolgokat erről a szakmáról".

Nem számított nekik.

És ilyen hogy " kisebbségi " azt is 2 lábbal rugták ki, velem együtt.

2011. febr. 21. 15:51

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy hajlandóak lennétek nekem abban segíteni, hogy egy kérdőívet 5 perc alatt kitöltsetek? Ide sajnos nem tudom belinkelni, moderálni fogják, de akit érdekel, annak szívesen elküldeném privátban, nagyon nagy segítséget jelentene, kb. 100 megváltozott munkaképességű emberrel szeretném kitöltetni ezt az ívet, hogy legyen is értelme...

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszait is, nagyon sok információra tettem szert, sokat segítettetek! :)

16. Meda (válaszként erre: 15. - Ancsi54)
2011. febr. 13. 17:25

Igen, ilyesmik vannak, jól írod.

Én pl. 1999-ben lettem leszázalékolva, szintén visszamentem dolgozni. A kollégák irigyek voltak két jövedelem miatt és 3 évig tartó aknamunka után otthagytam a munkahelyet. Az akkori főnökeim könyörögtek, hogy legalább 1 hónapig várjak! Nagyon zsaroltak, így vártam.

Ezután kényszerültem foglalkoztatókba elhelyezkedni.

Normál munkahelyekről szó sem lehet, mindenütt valamilyen címszó alatt ki vagyunk tiltva. Még takarítónak sem mehetek.

Most is vannak foglalkoztatók, de sok megszűnőben.

Vannak tehát, csak létszámstopot hirdettek.

A rehabilitációs felülvizsgálatok, leszázalékolások elbírálása vicc, mert betegeket is visszakényszerítik dolgozni. DE HOVÁ?!

Egészségesek miatt pont nem ők, hanem, mi betegek, rokkantak isszuk meg ennek a csalásnak a levét.

Sok beteg embert egészségesnek nyilvánítottak már eddig.


Szóval, folyik a rosta.

2011. febr. 13. 17:11
Segítek neked, egy pár gondolattal. Engem 2005-be százalékoltak le 67 %-ra, és mint rokk nyugdíjas, ugyanoda mentem vissza 4 órába dolgozni, ugyanabba a munkakörbe. De amig tp-en voltam, új fönöknő lett akit ugyan korábban is ismertem, de szinte naponta felemlegette, hogy örüljek, hogy dolgozhatok, úgy bánt velem mintha hülye lennék ennek hangot is adott, de én egyszer megmondtam neki, hogy a szememmel van baj, az agyammal semmi baj nincs.Nagyon nehéz munkát találni, pedig nagyon sokan szeretnénk még dolgozni és hasznosnak érezni magunkat. Én egyszer voltam állásinterjun, meghirdetett takarítói állás volt, beküldtem az önéletrajzom és beleírtam, hogy rokk yugdíjas vagyok, de el sem olvashatták, mert a beszélgetésen derült ki, hogy rokk nyugdíjas, vagyok, és akkor közölték, hogy nem ilyenre gondoltak.. De maga a beszélgetés normálisan zajlott. A munkaügyön nyilván vagyok tartva mert támogatták a takarítói tanfolyam elvégzését, 1/4 évente kell jelentkezni, de már 3 éve semmit nem tudnak ajánlani, még képzést is vállalnék de arra sincs keret.A rehab munkahelyekre, meg általában ismerős kerül be, vagy etnikum, mert utánuk jár támogatás.Az sem változtatott a helyzeten, hogy a munkáltatóknak fizetni kell nem is keveset ha nem foglalkoztatnak csökist. Inkább kifizetik, mint bajlódjanak velünk.De az biztos, hogy az ilyen melósok nagyon lelkiismeretesek, és megbizhatók, mert nagyon szeretnének dolgozni.Régen voltak rehabos munkakörök, ahol kimondottan ilyeneket foglalkoztattak, az jó volt, most is kellene ilyesmi. Pl valamelyik nap voltam a megyei Nyugfignál, és a pult mögött egy életerős fiatalember pózolt, a nagy semmittevést egy csökis is el tudná látni. Ha segítettem ezzel a pár gondolattal akkor örülök, de ha még konkrétabban érdekel valami keress. Sok sikert az adatgyűjtéshez.
14. Meda
2011. febr. 13. 16:52

Magyarul: ha a munkáltató nem kap támogatást az önkormányzattól vagy az államtól, addig nem is lesz állás a leszázalékoltaknak.

Minél kevesebb támogatás jár egyes munkahelyeknek, annál nagyobb hajtás ott, a végkimerülésig.

Vannak megszorítások, mely csoportok után kaphatnak kedvezményt.

13. Meda (válaszként erre: 1. - 3fd432567f)
2011. febr. 13. 16:44

Normál munkahelyeken fel sem vesznek, mert sokat kell a leszázalékoltak után fizetni. Ha csoportosan vesznek fel, előtte akkreditálás állam felé megy csomó papír, pályázat. Utána foglalkoztatókat hoznak létre, ha megkapták az ehhez szükséges állami támogatást, bizonyos minimális létszámtól felfelé. Tehát nem a személyek be- és kilépési papírjai szerint, hanem pont létszámarányosan kapják a támogatást. A foglalkoztatókban is vannak hajcsárok, mint az egészségeseknél. Betegeket is hajszolnak, irreális normát hirdetve. Mivel most lépett életbe egy csomó munkatörvény, így még nagyobb munkanélküliségre és kevesebb megrendelésre, azaz munkára lehet számítani.

Régebben még lehetett bármelyik foglalkoztatóba menni és dolgozni, ma már egyikbe sem, 2006-tól.

Létszámstop is van ilyen "védett" munkahelyeken is.

12. 3fd432567f (válaszként erre: 11. - Majean)
2011. febr. 13. 16:26
Szia! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat :)
11. majean (válaszként erre: 1. - 3fd432567f)
2011. febr. 13. 14:10

Szia !

40 %-os össz-egészségkárosodást állapítottak meg nálam. Átmeneti járadékot az kaphat aki az öregségi nyugdíjkorhatár előtt van 5 évvel, mint kiderült az én esetemben 63 évtől vissza, 58 éves koromban járna. Sajnos ez sehol nincs világosan leírva csak a ONYF-nál derült ki, amikor tavaly be akartam adni a kérelmet. No akkor mit csináljak egy évig, az orvosom szerint " dögöljön meg abban az egy évben?", vagy miből éljek? Nagy szerencsém volt, a Regionális Foglalkoztatónál működik egy nonprofit szervezet és általuk kaptam munkát. Röviden leírom, hogy ugyanannál a cégnél dolgoztam 37 évet, ez a Posta-Matáv-Telekom-T-Com. Mivel beteg lettem egy évig táppénzen voltam, mikor vissza akartam menni dolgozni minőségi csere címen lapátra tettek. No szóval kaptam más munkát ez iratrendezési feladat volt, levéltári anyagot kellett készíteni. Az állásinterjún követelmény volt az információ továbbadásának tilalma, nekem ez természetes volt, hiszen korábban távbeszélő-kezelőként is dolgoztam. Mikor azt a munkát befejeztük a kolléganőmmel, aki ugyanebben a helyzetben van mint én, másik munkát kaptunk. Óvodában helyeztek el bennünket, eddig még sikerült teljesíteni a feladokat és az elvárásoknak megfelelni. A fizetésünk nagyon alacsony, pályázati pénz, nem is fog változni, nincs rá keret.

Röviden: olyan munkát végzünk amit sokan nem szívesen végeznének de megcsináljuk azért is, hogy bizonyítsuk, aki egészség-károsodott sokkal szorgalmasabb és toleránsabb a munkaadója iránt mint akit semmi sem akadályozna abban, hogy rendes, odaadó munkát végezzen. A kárdésedre válaszolva, a munkaadók nagyon toleránsak de igazán nem hangsúlyozzák ki soha, hogy munkaképesség csökkenés miatt vagyunk ott ezért az elvárás is hasonló mint más dolgozókkal szemben. Határozott idejű szerződésünk van, amikor ez lejár nem tudom hogyan tovább. Ezzel azt szeretném érzékeltetni, hogy visszakerültem a munka világába de csak időlegesen és jó lenne hosszabb távra gondolkodni és biztonságba érezni magunkat. Ha van kérdések írjál. Sok sikert a dolgozatokhoz !

10. Meda
2011. febr. 13. 14:07

Elvileg van esélyegyenlőség....

Csak meghatározott csoportok után kaphatnak kedvezményt, önmagában a betegség még nem elég, kell más is mellette. Sajnos, mert a Fogyatékkal Élők körét nem bővítik.

Ami a leszázalékolást illeti, akkor más a helyzet.

A régen leszázalékolt 50 év alattiakat kirpstázzák, azaz felülbírálják.

Az illetékes szerv: ORSZI

9. f303be5590 (válaszként erre: 6. - Carpediem*)
2011. febr. 11. 09:09

igen

esélyegyenlőség van (vagy mi)

2011. febr. 10. 16:14

professon, pl

és rengeteg helyre nem vesznek fel ez miatt

7. 3da8f53e4a (válaszként erre: 6. - Carpediem*)
2011. febr. 10. 15:21
mi az,hogy rengeteg helyre?
2011. febr. 10. 15:18

Mit jelent pontosan?

mert rengeteg helyre csak megváltozott munkaképességüe mehetnek.

2011. febr. 10. 15:17
A szakdolgozatom arról szól, hogy nem csak a munkahelyek, hanem a munkavállalók sincsenek felkészülve arra,hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztassanak(HR-esként sok emberrel beszélgettem, aki leszázalékolt, és rémtörténeteket is hallottam...) Tehát, ha esetleg elkerültél egy állásinterjúra, ott hogy viselkedtek veled, milyen állásra volt esetleg lehetőséged jelentkezni, és ha álláshoz jutottál, akkor milyenek voltak ott kollégák, segítettek-e, jók voltak-e a munkakörülmények...ilyesmiket kell beleírnom...
4. 3da8f53e4a (válaszként erre: 1. - 3fd432567f)
2011. febr. 10. 15:16

Állásinterjú???????????

Hol?????? Hol van munkahely, írjátok már meg majd azt is!!!

3. a14deb9047 (válaszként erre: 1. - 3fd432567f)
2011. febr. 10. 15:14
Miről meséljek?????????
2011. febr. 10. 15:12
hogyan viselkednek VELETEK, az kimaradt :)
2011. febr. 10. 15:11
Sziasztok! A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról írom a szakdolgozatomat, és az érdekelne, milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban, hogy viselkednek állásinterjún, a munkahelyen...? Mindenkinek köszönöm a válaszát előre is!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook