Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Légy nagyon körültekintő, ha kutyát tartasz! cikk

Légy nagyon körültekintő, ha kutyát tartasz!


Imádom a kutyáimat, de a mai napon történteket szívesen kihagytam volna. Szeretném, ha leszűrnétek a számotokra hasznosítható tapasztalatokat az eseményből.
Légy nagyon körültekintő, ha kutyát tartasz!
Nefelejcs és Dália

Előzmény:

Gondos emberként, a kutyáimnak több mint egy éve a tornácra is vettünk kültéri párnákat, vastag műbor borítással. Egészen december 27-ig három pulink volt, Csutak, Szeder és Bokréta. Az előbb említett napon megérkezett Nefelejcs, a legkisebb puli, majd március 3-án a komondor, Dália. Nefelejcs és Dália egyből jó barátságot kötöttek, jót és rosszat is együtt követnek el. Nefelejcs a felbujtó, Dália a végrehajtó, mint a klasszikus puli-komondor kapcsolatban régen. A puli a fifikát képviseli, a komondor az erőt.


Szombaton voltunk kutya oviban, és az volt a téma, ha valamit benyel a kutyus, azonnal vigyük orvoshoz. Persze ezt magunktól is sejtettük, felelős gazdiként.


Bonyodalom:

A legvadabb álmaiban nem gondoltam, hogy a párnákkal gond lehet, hiszen közel egy éve kinn vannak. A szóban forgó napon – szerencsére – nem dolgoztam, itthon voltam. Délelőtt lemozgattam az öt kutyát, fél kettőkor bejöttem, tettem a dolgom. Három óra után kinéztem, mit tevékenykednek a kutyáim. Megdöbbentem. Az udvar fehér volt, mintha Holle Anyó rázta volna ki párnáit a portámra. Ám nem ez történt. Nefelejcs és Dália, úgy döntöttek, hogy nem kapnak eleget enni, és cafatokra szedték a tornácon az egyik párnát, gondolták jó lesz uzsonnára. Saját szememmel láttam, hogy Dália evett a szivacsból, Nefelejcset nem láttam szivacsot nyelni, de biztos voltam, hogy bűnrészes. A szeme sem áll jól.


Első dolgom a romok eltakarítása volt. Mivel nem volt egyenes arányban a párnából hiányzó szivacs mennyisége a kukában landolt darabokkal, gyorsan felvettem a kapcsolatot telefonon néhány állatorvossal, akik javasolták, hogy vigyük be valamelyik rendelőbe a kutyákat. Mivel én nem vezetek, faluban lakom, drukkoltam, hogy a férjem hazaérjen, hogy este beérjünk Gödöllőre az Állatkórházba. Péntek délután lévén, a saját állatorvosunk nem volt elérhető, a falunk béli meg csak egy héten egyszer rendel, és természetesen az sem pénteken volt.


Fejlemény:

Hétre beértünk az állatorvoshoz, aki hánytató injekciót adott a kutyáknak. Nefelejcs gyomrából érdekes dolgok jöttek ki, ha azonosítanám: szivacsdarabok és a párna műbőr borításának darabjai. Nem kevés. Pedig őt nem láttam lakomázni, csak biztonságból vittem be, hogy ellenőrizzék, mert ő is kölyök, négy hónapos. Tudtam, hogy minden csínytevésben benne van. Az eredmény tekintve úgy tűnik, hogy életet mentettem vele. Dália produkciójában nem láttunk semmit. Valószínű 1-2 órán belül be kellett volna érnünk a rendelőbe, bár volt olyan orvos, aki 5 órát mondott.


Következmény:

Kaptunk kontraszt anyagot, amit este kilenckor kellett beadni a két zsiványnak. Addig nem ihattak, vacsorát nem kaphattak. Megoldandó a dolgot, kuksoltak a komondor kennelében. Nefelejcsnek, a pulinak, megvolt erről az ellengondolata, de hiába kiabált. A puliknak mindenről van véleménye, és azt el is mondják. Másnap 11-re röntgenre kellett vinni őket, hogy kiderüljön, valóban minden kijött-e, nem akadt-e el valami a bélcsatornában. Egy ilyen "étkezés" bizony okozhat bélcsavarodást, bélelzáródást, akár a kutya életébe is kerülhet. S ez nem azonnal derül ki, napok kérdése. Szerencsére nálunk most nincs semmi gond, a röntgen nem mutatott semmilyen idegen tárgyat a kutyusok beleiben.


Tanulság:

A kölyökkutyák előtt ne hagyjunk semmit! Játékot, gumilabdát, gumi kacsát csak felügyelettel mellett adjuk oda nekik. (Igaz, hogy itt most kültéri párna csinálta a bajt.) Különösen javasolt ez a fogváltás időszakában. Nagyobb kutyáknál is javasolt ez az eljárás - régebbi kutyás ismerősnek pusztult el úgy kutyája, hogy egy foci labdát nyelt be. Nagytestű kutya volt, amerikai buldog, és túl volt a második életévén. A kutya oviban is azt tanácsolták, hogy legyünk nagyon körültekintőek.
Írta: Szederke66, 2019. április 8. 15:32
Fórumozz a témáról: Légy nagyon körültekintő, ha kutyát tartasz! fórum (eddig 13 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook