Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Lakodalmas sütemények. fórum

Lakodalmas sütemények. (beszélgetős fórum)


28. nunu
2011. aug. 7. 21:29
Házi rétes,habroló,katica.
27. gne2
2011. júl. 8. 13:43
Nekünk is nyáron volt a lagzink, de csak a helybeliek sütöttek sütiket, amik elállnak, a tortákat pedig rendeltük, nehogy baj legyen. Aprósütemények: kókuszos, diós, mákos kifli, non plus ultra, linzerek a legjobbak.
26. pic74
2011. júl. 8. 13:40
Én anno a tesóm lagzijára gyümölcskenyereket gyártottam. Akkor is meleg volt és ezek tutira nem olvadnak el.
2011. júl. 8. 13:38
hókifli,linzer
2011. júl. 8. 13:37
zserbó,hájas tészta,mézes zserbó
2011. júl. 8. 13:36

Sziasztok!!


Várnék ötleteket, tippeket, recepteket, milyen sütit lenne érdemes sütni egy lagzira, ami két hét múlva lesz..

Olyat szeretnék, ami nem olvad nagyon, mert utaznunk is kell a lagzi helyszínére...

2010. aug. 15. 22:46
sósnak nagyon finom a sajtos csiga! A neten olyan recept is sok van:-))
2010. aug. 15. 22:45
non plus ultra- macerás kicsit, de nagyon finom! Napokig eláll, a neten van fent egy csomó recept.
20. nunu (válaszként erre: 16. - 96030e3b22)
2010. aug. 15. 17:04

Diós kosárkák:

Tészta: 0.5 kg liszt, 6 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 rama, 1 sütőpor, 10 dkg porcukor. Ezeket összegyúrni és a kosárka formába belenyomogatni, vékonyan, hogy beleférjen a hab.

Töltelék: 6 tojásfehérje, 30 dkb porcukor, 30 dkg daráltdió, kevés rum. A kosárba nyomogatott tésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral és a diós habból kis halmokat rakunk bele. Mehet a sütőbe!

2010. aug. 15. 14:01
Linzerkarika, ischler, mézes krémes
18. Totyka
2010. aug. 15. 06:40

Kókusz golycli:


Hozzávalók:


* 1 zacskó darált keksz

* 15 dkg porcukor

* 5 dkg kakaópor

* 1 kocka sütőmargarin / aki nem szereti nagyon vajasan, elég a fele!

* 2 evőkanál rum / rumaroma

* meggylé, befőtté vagy dobozos üdítő

* 15 dkg kókuszreszelék


Keksz, majd porcukor össze keverni, bele a vaj, szépen eldolgozni, a meggylébe szoktam én elkeverni az aromát/rumot, és úgy öntöm bele a kekszbe, amennyit felvesz. Leválljon a kézről, és kostolgatni kell, mert nem jó ha folytó a tészta. Aztán közepébe meggydarab, bele a kókuszba. HAMI

17. 96030e3b22 (válaszként erre: 12. - Boszorkánylepke)
2010. aug. 14. 19:23
Köszi,ezek tök jók:-))
16. 96030e3b22 (válaszként erre: 10. - Nunu)
2010. aug. 14. 19:23
Igen,azaz.Megköszönöm ha leírod.
2010. aug. 14. 18:57

Kata (Kató, Kati) szelet

Tésztához:


* 50 dkg liszt

* 3 tojás sárgája

* 1 sütőpor

* 15 dkg porcukor

* 15 dkg zsír (én rámával készítem)


Krémhez:


* kb 0,5 liter tej

* 1 cs vaníliás cukor

* 2 ek sárgabaracklekvár

* 2 ek kakaópor

* 10 dkg cukor

* 10 dkg vaj

* 0,5 dl rum


Mázhoz:


* 3 tojásfehérje

* 30 dkg porcukor



A lisztet tálba szitáljuk, a cukorral, sütőporral, csipet sóval elkeverjük.

Belemorzsoljuk a zsírt (Ramat), a tojássárgákkal és kevés tejjel összegyúrjuk a tésztát.

3 cipóra osztjuk és vékonyra nyújtjuk.

Előmelegített sütőben tepsi hátán világos rózsaszínre sütjük a lapokat.


Egy lapot összemorzsolunk, és leöntjük meleg tejjel.

Ráhintjük a vaníliás cukrot, porcukrot és összekeverjük.

Belekeverjük a többi hozzávalót: barackekvárt, kakaóport, rumot. Végül a vajjal jól kikeverjük.

Ezt a masszát a két lap közé simítjuk.


Tetejére fehér mázat teszünk, melyhez gőz felett felverjük a habot a cukorral jó keményre.

A kemény habot elegyengetjük a tészta lapon.


# Másnap vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

2010. aug. 14. 18:35

Egyszerű meggyes süti, csoki mázzal


Hozzávalók:

4 tojás (nem kell szétválasztani a fehérjét a sárgájától)

30 dkg porcukor

17,5 dkg rama

1 kis pohár tejföl (lehet 12%-os is)

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

2-3 dkg kakaó

1 maréknyi magozott meggy (én készítettem már befőttből és mirelit gyümölcsből is)

Lehet a meggyet előtte egy kis rumban megáztatni, de nem szükséges.


A tojásokat, a porcukrot, ramat, tejfölt jó simára kikeverjük. Közben a lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd óvatosan az egészet összekeverjük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tetejére rászórjuk a jól lecsepegtetett meggyet (sülés közben úgyis belesüllyednek a tésztába) és sütjük. (Nem a legnagyobb méretűben kell sütni, mert nem túl nagy adag. Én a kb. 22 x 39cm-es-ben sütöm.)

Ha kihűlt kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt és csokimázzal bevonjuk.


Csokimázhoz kb. 15 dkg Party tortabevonót (szerintem ez a legjobb) és 1 kávéskanál olajat gőz felett felolvasztok és rákenem a sütire.


Nálunk mindig sikere van, gyorsan elkészíthető.

2010. aug. 14. 18:31

Zserbó szelet


Hozzávalók: 35 dkg liszt

1 egész tojás

5 dkg cukor

20 dkg Rama

1 dl tej

1 cs. élesztő

csipetnyi sütőpor


Töltelék: 15 dkg darált diót

12 dkg porcukorral összekeverünk


20 dkg lekvár (Szerintem baracklekvárral a legfinomabb.)

2-3 evőkanál rum (sütőrum is megfelel erre a célra)


Bevonat: 10 dkg cukorból és 3 dkg kakaóból készült csokoládémáz.

(A biztos siker érdekében én mindig Party tortabevonót használok, melyet gőz felett egy pici étolajjal keverve felolvasztok és rákenem a tésztára.)


Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy kb. 35 x 25 cm nagyságú tepsi méretűre, de a tészta ne érjen egészen a tepsi széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének felével, megspricceljük egy kis rummal. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük, és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig kelesztjük. Utána a tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletesen világospirosra sül.


(Én a sütés első 10 percében alufóliával le szoktam takarni.)

A megsült tésztát, ha kihűlt csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt apró kockákra, vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.

(Érdemes a fogyasztás előtt 2-3 nappal megsütni, mert addigra jól összeérnek benne az ízek és sokkal finomabb.)

2010. aug. 14. 18:30

Hókifli


Hozzávalók a tésztához:

40 dkg rétesliszt

25 dkg rama

2 dl tejföl

1 cs. vaníliás cukor

csipet só


beforgatáshoz:

10 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor


töltelékhez:

20 dkg dió vagy mák

15 dkg cukor

5 dkg méz

3 dkg mazsola

1 dl víz

reszelt citrom és narancs héj

őrölt fahéj


Forrázott dió és mák elkészítése:

A vizet, cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót (vagy mákot), mézet, mazsolát, citrom és narancshéjat, őrölt fahéjat. Kihűlés után használjuk csak fel.


A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, sóval, vaníliás cukorral, tejföllel összegyúrjuk. 1 órás pihentetés után 3 mm vastagra kinyújtjuk és 6x8 cm-es téglalapokra felvágjuk. A tölteléket henger formában rátesszük, a tésztával begöngyöljük, és kiflit formázunk belőle. 180 °C-os sütőben sütjük.

Még forrón vaníliás porcukorba fogatjuk.


Én szoktam még gesztenyemasszával (egy kis rumot teszek bele), sűrű gyümölcslekvárral is tölteni. Egyszerű elkészíteni, finom és sokáig eláll.

2010. aug. 14. 18:27
Kata szelet
10. nunu (válaszként erre: 6. - 96030e3b22)
2010. aug. 14. 18:24
Diós kosárka? Ha kell a recept megírom!
2010. aug. 14. 18:10
Na ez engem is érdekelne :) olyan jó házias finom sütik :)
8. 96030e3b22 (válaszként erre: 2. - Teleki_2007)
2010. aug. 14. 17:36
Köszönöm:-)
7. 96030e3b22 (válaszként erre: 5. - Totyka)
2010. aug. 14. 17:36
Jöhet az is ha más mint a megszokott:-)
6. 96030e3b22 (válaszként erre: 3. - 6190a5cfb4)
2010. aug. 14. 17:35
Nem,ilyesmikre gondolok. Meg volt régen az a méhkas nevű süti. Olyan kis linzerszerű kosárkába diós tojásfehérjés sütött krém.Nem tudom ismered-e.
5. Totyka (válaszként erre: 1. - 96030e3b22)
2010. aug. 14. 16:48
Kókusz golyó? nekem van egy nagyon jó féle receptem.
2010. aug. 14. 16:47
szia, én is szoktam sütögetni és szerintem is jobb lenne ha konkrét recepteket kérnél mert nekem is van 1001 és elég macera volna begépelni :P
2010. aug. 14. 16:42

Gyerekkorom emléke a kullogó, vagy vízenkullogó, vagy nagykunsági lakodalmas sütemény.....

Kinézetre : a tésztából rudat sodrunk, megtekerjük és patkó alakba hajlítva kristálycukorba forgatva sütjük. /Szerintem régebbi szakácskönyvekben megtalálható./

Szokták még az őszibarackot is sütni, vagy különféle fél formában sütött töltött, dió, mandula, kifli, kagyló alakú apró sütiket is adni.

Sósakat pedig az apró pereceket, pogikat vagy csavart, masni alakú sajtos tésztákat ismerem.

Van valami konkrét kérésed?

2010. aug. 14. 16:38
Szia, nekem megvan egy része azoknak amiket nálunk és a tesóm lakodalmán sütöttünk.Most nincs időm leírni, de le fogom...üdv: Anita
2010. aug. 14. 16:28

Sziasztok!


Olyan régi hagyományos sütemény( édes-sós) recepteket szeretnék, amiket vidéki lagzikban készítenek.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook