Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Laboreredmény - Ki ért hozzá? fórum

Laboreredmény - Ki ért hozzá? (tudásbázis kérdés)


jún. 15. 14:48

A laboreredményekre jó magyarázatot találsz a webbeteg.hu és a hazipatika.hu oldalakon, mindkettő megbízható szakmai oldal.

Ezzel együtt vedd figyelembe, hogy:

-Némely laboreredmény önmagában nem értékelhető! Más erdeményekkel együtt ad képet a szervezet valamilyen működéséről, állapotáról. Ezt viszont már jobb az orvosra bízni.

- Bejelölik, hogy a referenciahatárok alatt vagy fölött vannak a mért értékek, de ha ez a sávból való kilógás nem nagy mértékű, akkor nem kell nagy fontosságot tulajdonítani az eltérésnek. Különösen, ha olyan adatról van szó, amely függ a szervezet pillanatnyi állapotától, pl. hogy vizsgálat előtt ittál-e elég folyadékot.

- A referenciaértékek mindig az adott laborban alkalmazott vizsgálati módszerre vonatkoznak, ahhoz kell viszonyítani. Ebben tehát két labor között lehet eltérés.

jún. 15. 10:31

ALKALIKUS FOSZFATÁZ NORMÁLÉRTÉK

Vizsgálati anyag: vérszérum

Az AP normál értéke: 20-140 U/l (egység/liter).

Az alkalikus foszfatáz enzim a szervezet minden szövetében megtalálható, de nagyobb mennyiségben tartalmazza a máj, az epe, a belek, a csontok, a vese és a méhlepény. Három fő típusa létezik: a bél, a méhlepény, és a nem-specifikus típusú. A vérben kimutatott alkalikus foszfatáz (AP) két leggyakoribb tipusa a máj és vázrendszer (csont) eredetű, éppen ezért főleg e szervek működéséről nyújt információt.


Mi okozhatja az alkalikus foszfatáz alacsonyabb szintjét?

A normálisnál jelentősen alacsonyabb alkalikus foszfatáz aktivitás sokkal ritkább, mint a magasabb. Ennek oka lehet vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, éhezés, jelentős alultápláltság. Enyhén csökkent értéke előfordul felszívódási zavarok melletti soványság, vagy súlyos bélgyulladás lezajlását követően is.

3. NomNom (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 15. 10:04

AP-t Csak így találtam:

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Alfa-2 AP szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...


Magas szintje a vérben irodalmi ritkaság.


Ha alacsonyabb...


Májzsugorban csökkent az alfa-2-antiplazmin termelése, amely májbetegségekben növeli a vérzés rizikóját.

2. NomNom (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 15. 10:03

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön MCH (vörösvértest hemoglobin koncentráció) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...


A VVT-k az átlagosnál nagyobbak (makrocyták), emelkedett értékük hátterében macrocyter anaemia (B12 vitamin metabolizmus zavarai, a folsav anyagcsere zavar) állhat.

jún. 15. 09:55
Mit jelent a vérben az AP jelentése ?(alacsonyabb) MCH (magasabb )mit jelentenek ezek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook