Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kukacgondok - van valakinek tapasztalata, ötlete? fórum

Kukacgondok - van valakinek tapasztalata, ötlete? (tudásbázis kérdés)


1 2
2016. máj. 3. 21:10
sziasztok ma a doki fel huzta a kiss fiam kukiát két éves lesz és fel dagat ez normális?
34. Micy (válaszként erre: 33. - Szafaripók)
2014. szept. 29. 11:55
Kedves szafaripók! Mi lett végül, szükséges volt a műtét? Mi is hasonló cipőben járunk.
33. szafaripók (válaszként erre: 21. - Krisz42)
2013. jan. 9. 09:22

Nem 3 hónapot "kaptunk": augusztusban voltunk, és március végén - április elején kell visszamenni.

Amíg kentük, javult, azóta visszahúzódott megint, bár nem annyira.

2013. jan. 9. 09:20
Nem akarom feleslegesen nyesztetni a gyereket, de inkább essen rajta túl most,a mikor még kicsi, mint majd iskolás korában, vagy még később, amikor egyrészt már emlékszik rá, másrészt sokkal hosszabb a gyógyulási folyamat, és nem mellesleg elkezd kialakulni benne a szemérmesség,.
31. szafaripók (válaszként erre: 25. - Tótágas)
2013. jan. 9. 09:19
Nos, nálunk azért, mert a szűkület/letapadás olyan mértékű volt, hogy a pisi előszőr felduzzassztotta az egész bőrt, és nagyon minimális résen távozott - ez elég sok betegségnek tápot adhat, kezdve egy "egyszerű" gyulladástól sokkal komolyabbig.
30. Tótágas (válaszként erre: 26. - Mandarinmandarin)
2013. jan. 7. 21:05
Ha szükséges egyáltalán ilyen "műtét"az egyszeri alkalom,és nem évekig tartó huzogatás! De legtöbbször magától megoldódik a"probléma".
29. Tótágas (válaszként erre: 26. - Mandarinmandarin)
2013. jan. 7. 21:01

Na erről beszéltem:"Az élettani szűkület normális jelenség kisgyermekekben. A fityma és a makk közötti finom letapadás gyakori és a kezdődő merevedések illetve a fityma és a makk között termelődő faggyúszerű anyag hatására kb. 5 éves korra magától megoldódik általában. Csecsemő- és kisgyermekkorban a fityma alapos tisztítása szükségtelen.

TILOS a fityma (előbőr) erőteljes hátrahúzása, mert a keletkező berepedések hegesednek és fitymaszűkületet alakítanak ki. A fitymaszűkület enyhébb eseteiben elégséges lehet helyi kenőcsös kezelés. Műtétre csak súlyos heges fitymaszűkület, vizelési nehézség, ismétlődő gyulladás esetén van szükség. Ilyenkor a legbiztosabb, végleges megoldást adó eljárás a körülmetélés, de sokszor elégséges valamilyen fitymaplasztika elvégzése.

Dr. Kálmán Attila"

2013. jan. 7. 20:30

Orvos írja :-D Olvassátok el.


Kérdés:Kisfiam 2 éves. Több szakirodalomban is azt olvastam, hogy 4 éves koráig ne próbáljuk hátrahúzni a fitymát, mert sérülést vagy fitymagyulladást okozhatunk. Ezért nem is próbálkoztam vele. 22 hónapos korában a hímvessző eleje bepirosodott (nem váladékozott), ezért elvittem a körzeti gyermekorvoshoz. Miután a fitymát ő sem tudta hátrahúzni, fitymaplasztikát végzett (érzéstelenítés nélkül).   Rettenetes volt, ahogy az azt követő hét is. Most már csak fürdetéskor kellene megtisztítani, de - tekintettel az előzményekre - a kisfiam kétségbeesetten sír, így az esti fürdőzésből is tragédia lesz. Szóval most felhúzogassam a fitymát vagy sem?  Ha nem erőltetem lehet, hogy később újra műteni kell?

Válasz:A háziorvos nem fitymaplasztikát végzett, hanem csak leválasztotta a makkhoz tapadt fitymát. Érzéstelenítés nélkül sajnos ez is fájdalmas és mivel utána egy hámfosztott terület marad vissza, ezért egy-két hétig sok problémát okoz utána. Ennyi idő után elvileg már behámosodik a terület, így kisebb a visszatapadás veszélye. Ekkor már, ha szűkület nincs, akkor fájdalmat sem okoz a fityma hátrahúzása. Sajnos ettől a gyermekben a félelem a beavatkozástól még ugyanúgy meg van. Esténként azért, ha le van már választva a fityma, akkor ki kell öblíteni alatta, ezért óvatosan hátra kell húzni.

Ahhoz, hogy gyermeke félelmét legyőzze, néhány napot hagyjon ki, utána pedig a fürdés részeként finoman húzza hátra és öblítse le vízzel. 

Dr. Kálmán AttilaKérdés:A mi kisfiunk pont 2 éves. Az ismert probléma (fitymaletapadás) megoldására a gyermekorvosunk erőszakosabb, un. "szondás" beavatkozást sürget, amit ő végezne el.

Válasz:A "szondás megoldás" azt jelenti, hogy egy fém szondát vezetnek be a makk és a fityma közé, és ezzel választják szét őket egymástól.

2 éves korban csak fitymaszűkület esetén lehet szükség beavatkozásra, önmagában a fityma letapadása nem igényel teendőt.

Dr. Kálmán AttilaKérdés:Kisfiamnál én is úgy jártam el - gyermekorvosunk tanácsa alapján - hogy 1 éves koráig nem húzogattam az előbőrt. Amikor elmúlt 1 éves, fokozatosan , nagyon finoman elkezdtük, őt is buzdítottam rá, hogy ameddig nem fáj, húzza fel. A gyerek nagyon érzékeny, nem nagyon működik együtt, azt mondja fáj, nagyon kíméli magát, engem sem enged oda, hisztizik stb. Nem merem erőltetni, nehogy pszichésen valami kárt okozzak a későbbiekre nézve.

Sajnos a mai napig - 5 éves múlt - nem lehet felhúzni tökéletesen, le van tapadva. Nem kellene sok, egy kisebb rántás-szerű mozdulat elég lenne és szerintem megszűnne a letapadás. Az orvos azt mondja - tucatszor mutattuk már neki is -, hogy ez nem igényel semmiféle beavatkozást, ha folyamatosan húzogatjuk, előbb-utóbb teljesen fel lehet majd húzni.

Mit tanácsol, "erőszakoskodjak", vagy várjunk türelemmel?

Válasz:Kollégámnak (háziorvosuknak) tökéletesen igaza van abban, hogy nem kell "bántani" gyermeküket. A fityma letapadása teljesen normális jelenség, meg fog oldódni magától. Csak annyira szabad hátrahúzni, ameddig könnyen megy, mert egyébként fölösleges fájdalmat okoznának és könnyen lehet, hogy a fityma újra visszatapadna. 

Dr. Kálmán AttilaKérdés:Kisfiam júniusban volt 3,5 éves. Későn 38 hónaposan dobta el a pelenkát. Mivel a gyerekorvosunk azt mondta , hogy a letapadt kukijával majd ha szobatiszta lesz akkor foglalkozzunk, ezért vártunk még , hogy a szobatisztaságot megszokja , de már sürgetne az idő mert szeptembertől ovi és addig szeretnénk túl lenni rajta. Félig van letapadva neki és azt hallottuk általában elég annyi, hogy az orvos hirtelen mozdulattal felrántja mégis félünk tőle, hogy milyen hatással lesz a gyerekre. Mindenképpen ilyen módszerrel kell túl esnünk rajta vagy van kíméletesebb is? olvastunk valamilyen krémről ami fellazítja a letapadást!?

Válasz:3.5 éves korban teljesen normális a fityma részleges letapadása.

Ez általában idővel magától oldódik.

Amennyiben le akarjuk választani a fitymát azt csak mechanikusan lehet, ahogy Ön is írta hátrahúzzuk. Ehhez a beavatkozáshoz a fitymát és a makkot el lehet érzésteleníteni kenőccsel.

Kenőcs a letapadást nem oldja, amiről hallott kenőcs az a fityma enyhébb szűkületeit oldja meg.

Dr. Kálmán AttilaKérdés:Kisfiam 7 hónapos, és fitymaszűkülete van. Csúcsosan áll a bőr a makkon. Mi a teendő vele? Meggyógyul-e ez magától? Meddig lehet várni, hogy magától rendbe jöjjön?

Válasz:A fityma újszülöttkorban normálisan le van tapadva a makkhoz, védi azt. Nem is szabad hozzányúlni, bántani. Csak akkor kell vele foglalkozni, ha begyullad, vagy vizelési akadályt képez. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy vizeléskor a fityma zsákszerűen feltelődik a

vizelettel. Ha ilyet nem észlelünk, akkor egy éves koráig egyáltalán ne nyúljunk hozzá, utána is csak egészen finoman, ameddig könnyen megy szabad hátrahúzni és leöblíteni.

Ha ahogy ön írja a fityma hosszú, keskeny, akkor előfordulhat, hogy a későbbiekben szükség lesz beavatkozásra, de ez is javulhat. Sürgető nincs a dologban, csak ha a fenti panaszok (gyulladás, vizeletelakadás) jelentkeznek. Ennél pontosabbat csak akkor lehet mondani, ha látjuk a gyermeket.

Dr. Kálmán AttilaKérdés:A kisfiam fitymájára félig van csak ránőve a bőr, tehát nem tudjuk teljesen felhúzni neki. Mit lehet ezzel tenni? Már csak sebészetileg lehet kezelni ( már 3 éves)? 

Válasz:A fitymaszűkület az a probléma amivel szinte minden fiús szülő szembesül. 

Az élettani szűkület normális jelenség kisgyermekekben. A fityma és a makk közötti finom letapadás gyakori és a kezdődő merevedések illetve a fityma és a makk között termelődő faggyúszerű anyag hatására kb. 5 éves korra magától megoldódik általában. Csecsemő- és kisgyermekkorban a fityma alapos tisztítása szükségtelen. 

TILOS a fityma (előbőr) erőteljes hátrahúzása, mert a keletkező berepedések hegesednek és fitymaszűkületet alakítanak ki. A fitymaszűkület enyhébb eseteiben elégséges lehet helyi kenőcsös kezelés. Műtétre csak súlyos heges fitymaszűkület, vizelési nehézség, ismétlődő gyulladás esetén van szükség. Ilyenkor a legbiztosabb, végleges megoldást adó eljárás a körülmetélés, de sokszor elégséges valamilyen fitymaplasztika elvégzése. 

Dr. Kálmán Attila

27. dovima (válaszként erre: 25. - Tótágas)
2013. jan. 7. 19:24
nekem 3 éves volt és nem élte meg kínzásnak egyáltalán,nem is emlékszik rá....
26. mandarinmandarin (válaszként erre: 25. - Tótágas)
2013. jan. 7. 19:22
Szerintem azért 6 éves korban (az enyém ennyi) nagyobb trauma, mint 1 évesen. Erre már emlékezni fog! Irigylem az ismerőst, aki kisebb korban bevitte egy napra a kórházba a fiát, és megoldották örökre. Mi meg már utálunk a pisilős doktor bácsihoz menni újabb bemutatóra, krémezések....stb.
2013. jan. 7. 17:26
Árulja már el nekem valaki, hogy miért kell a 1-2-3 éves kisfiúkat agyonkínozni ezzel a kukactémával? Évezredek óta felnőttek férfiak mindenféle rángatás,krémezés,műtét nélkűl! Az esetek 90%-ban a természet megoldja ezt a problémát mire felnőnek,igen kevés a valódi letapadás,az is megoldható mindenféle kínzás nélkűl egyetlen metszéssel,de ez bőven ráér iskoláskorban.
2013. jan. 7. 16:42

Íme egy másik fórum

[link]

2013. jan. 7. 16:37

Azt mondta a mi dokink és neten is írta már doki,hogy addig amíg nem okoz problémát tud rendesen pisilni nem váladékozik addig nincs vele baj.Addig amíg lehet vissza lehet húzni.6-éves korig nem baj ha nincs egyébként vele probléma.

Felrántani nem szabad és sima dokinak ne is engedd!Egyik ismerősömnek így tett a doki és nem akart pisilni

se a fia mert fájt neki.Napokba telt mire nem sírt.

22. dovima (válaszként erre: 16. - Szafaripók)
2013. jan. 7. 16:06
Dr Kiss Imre
21. Krisz42 (válaszként erre: 17. - Szafaripók)
2013. jan. 7. 15:25
Nekem is szűk volt,csak azért ïrtam,h le volt tapadva,mert végül is kitágult.De azért tartott ilyen sokáig.Nekem is az volt,h csak a vége látszott.Nem krémeztem-hiszen hátra sa ment a bőr-hanem pròbáltam jobban hátrahúzni.Fájni nem fájt neki,de volt,amikor nem tetszett,mert minden este fürdés után ez volt a program.De kitágult,csak sok idő kell hozzá,3hónap alatt csak keveset tud változni.Egyébként nem az orvos dönti el,h vigyètek-e,hanem te,mert ez nem olyan probléma,ami most gondot okozhatna,ha csak vmiért be nem gyullad.
2013. jan. 7. 15:18

A szűkülettel nem tudom, mit lehet kezdeni, remélem sebész nélkül is meg lehet oldani...

A dokink egyébként profi, másnak nem is engedtem, hogy hozzáérjen. (70 km-et kellett utazni hozzá, a család barátja - tavasszal megyünk vissza hozzá.)

2013. jan. 7. 15:18
Rángatni nem fogja, nem is engedném, de nem is akarja. Azt mondta, hogy ha nem javul, akkor első körben sóoldatot vezetnek be a bőröcske alá, ami fellazítja, és nem tapad le.
2013. jan. 7. 15:18

Ezért kezdtük tornáztatni a bőrt. A doki nálunk is jobban vissza tudta húzni, mint amennyire én mertem, de azóta bátrabb vagyok.

Amióta nem kenjük (márpedig nem kenjünk, mert ugye szteroidos krém, és a doki meg is mondta, hogy max. mennyi ideig szabad), visszaszűkült.

2013. jan. 7. 15:17

Nálunk a következő a helyzet: születése után annyit mondtak, hogy annyira húzzuk vissza, amennyire engedi a bőr. Ezt tettük.

Amikor lekerült a pelenka, vettük észre, hogy feldagad a kukac, amikor pisil - szóval nem letapadt, hanem szűk a nyílás.

16. szafaripók (válaszként erre: 12. - Dovima)
2013. jan. 7. 15:12

Meg tudod mondani az orvos nevét?:)

A klinikát ismerem, sőt néhány orvost is..:)

15. Krisz42 (válaszként erre: 1. - Szafaripók)
2013. jan. 7. 15:05
Nekem a kisfiamnak is le volt tapadva.Én vittem volna 2èvesende nekem a gyerekorvos mondta,h ne vigyem,mert nem kell.Aztán esténként fürdés után pròbáltam neki hátrahúzni.Először nem sok eredménnyel,de lassan változott.1év múlva sikerült teljesen hátrahúzni,azóta minden fürdésnél már maga húzza hátra,de ha nem csinálná,szerintem megint letapadna.Nekem van egy nagy fiam is,szerencsére mikor ő született,akkor még azt mondták,rögtön hàtra kell húzni,nem is volt vele soha gond,de a kicsinél már azt mondták,majd csak 6hónapos korától szabad.Meg is lett az eredménye.
14. megi04
2013. jan. 7. 15:02
Nálunk én "böllérkedtem". És tök mindegy most mi a divatos kence,a Chlorocid-H a világ legjobb kencéje rá!Fürdetéskor nem elég mozgatni,tisztességesen meg kell mosni,és utána hátra húzva a bőrt,meg kell törölni! Majd bekenni a kencével.Nem fog vissza tapadni.
13. Vikó 26 (válaszként erre: 3. - Szafaripók)
2013. jan. 7. 15:02

A kenôcsöt nem szabad sokáig használni,mert bôrsorvadást okozhat és nincs is értelme,ha utána sebész,nem veszi kezelésbe,mert beavatkozás nélkül,ahogy te is írtad vissza tér a letapadás!

Mennyire szûk a lyuk?

Csak én is,meg a körzeti is azthittük,h. nagyon ( még gombostû fejnyi sem volt) közben a sebész meg lazán szabaddá tette a gyerek fél fitymáját és egyáltalán nem fájt a gyereknek!

12. dovima (válaszként erre: 1. - Szafaripók)
2013. jan. 7. 14:55
Szia! Nekünk is ez volt és a Bókay utcai klinikára vittem egy nagyon kedves és profi sebész doktorhoz aki érzéstelenítés utána szépen felfejtette neki a bőrt,az első pisilés utána fájdalmas volt de doki tanácsára melegvízbe ültettem és úgy ment simán és 2 hétig kellett utána kenni ami az első pár napba kemény volt de nem fájt neki csak az h oda kell nyulni és az emlék...és tökéletes lett.ha gondolod szívesen megadom a doki elérhetőségét.
2013. jan. 7. 14:55

Szia!

Lehet nem szûkület,csak letapadás,nem mindegy,ezt a sebész majd megállapítja!

Minket is szûkülettel küldött tavaly tavasszal a körzeti a sebészetre,ahol kiderült,hogy csak letapadás van!

Sokkal jobban feltudta húzni a bôrta a doki mint amennyire én mertem és már akkor látszott,hogy nem szûkület,viszont a fitymának csak az egyik fele bukkant elô,a másikra rá volt tapadva a bôr!

Megmutatta,hogy mennyire húzzam fel a bôrt,ami a gyereknek láthatóan nem fájt,így othon már én is bátrabb voltam!

Minden este fürcsi után felkellett húzni a bôrt és kenni ftorokortal!

Volt némi ellenkezés az elsô néhány napban,de utána már semmi,szépen hagyta a kisfiam,hogy kezeljük és a letapadás is napról napra szebb és kisebb lett!

Két hét elteltével vissza kellett menni a sebészetre,ahol a doki egy eszközzel,mint egy éles peremû kis cipôkanál,körbe kerítette és leválasztotta a letapadást!

Néhány másodpercnyi fájdalom volt az egész,a gyerek a saját lábán szállt le az ágyról és követelte a matricát!

Egy napig fájdalmas volt a pisilés,próbálta vissza tartani,de ezen túl kell esni,nekünk az éjjel volt rosz,mert éjszakára még pelusos volt és úgy mégjobban csípett!

Én is nagyon paràztam,de nem kell tôle félni és minél jobban és kitartóbban van kezelve,a dokinak annál könnyeb a dolga!

10. .livia
2013. jan. 7. 14:50
Én is úgy tudom, hogy csak akkor igényel bármiféle beavatkozást, ha gondot okoz pisilésnél, tehát ha rá van nőve a "nyílásra". Egyéb esetben a mi doktorbácsink azt szokta mondani, hogy majd az első sikeres randi megoldja. :D
9. t_marcsi (válaszként erre: 7. - Erikpipi)
2013. jan. 7. 14:49
Mi urológiára mentünk. Ezzel a problémával a másik kisfiamat sem vinném máshova. Ha tényleg sebészi beavatkozás kell, onnan továbbküldenek biztosan, de nem biztos, hogy a drasztikus megoldás a legcélravezetőbb.
2013. jan. 7. 14:48
Hasonló cipőben jártunk. Aztán begyulladt a kisfiamnak 3,5 évesen, és muszáj volt hátrahúzni, mert nem jött helyre. Azóta folyamatosan minden fürdésnél tornáztatva van, és nem tapadt vissza.
2013. jan. 7. 14:47

Ha megfogadsz egy tanácsot, csak sebésznek engedd, házi gyerekorvosnak ne.

Nekünk is sebész javasolta a legkisebbnek, de még nem engedtem, most 6 éves, mert semmiféle problémát nem okoz, és a nagyobb fiaim ezt tanácsolták.

Amikor elvittem a háziorvosunkhoz (gyermekorvos), nemes egyszerűséggel felrántotta neki, pedig születésénél és azt mondta az orvos, hogy szépen hátrahúzódik.

Ennek az lett a következménye, hogy majd 2 hétig ordított, ha hátrahúztam a bőrt, hogy bekenjem. Aztán visszatapadt. Kiderült, hogy a háziorvos nem is nyúlhat hozzá, csak sebész.

2013. jan. 7. 14:32
Bocs, de egészben nem tudtam feltölteni...:(
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook