Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Kuglóf Karácsonyra édesanyám szerint. recept

Kuglóf Karácsonyra édesanyám szerint. recept

Elkészítési idő 180 perc

A Kuglóf Karácsonyra édesanyám szerint. hozzávalói:
Hozzávalók: 8 db
tojás
30-40 dkg
liszt
10 + 5 evőkanál kristálycukor
5+5 dkg.teavaj ( sütő margarin)
1 dl
tej
1 dkg
élesztő
1 db
citrom
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
3-4 dkg
vaj
1 dl
gyümölcsszörp
5-6 dkg
kakaópor
1 zacskó mazsola ( kb. 10 dkg.)
5 dkg
étcsokoládé
ízlés szerint kandírozott gyümölcsdarabok.porcukor a megszóráshoz.


A Kuglóf Karácsonyra édesanyám szerint. elkészítési módja:
A tojások sárgáját a kristálycukorral és a margarin felével habosra keverjük.A gyíümölcsszörpbe rakott mazsolát összekeverjük és áztatjuk. A citrom héját lereszeljük, az élesztőt langyos tejben elkeverjük, kelesztjük. Pihentetés után a tejhez hozzáadjuk a citrom héjat, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, és a tojássárgákkal elkevert cukrozott masszát, majd elkeverés után fokozatosan hozzákeverjük a lisztet is.Lényeges, hogy puha kalácstésztát kapjunk, amit hűvös helyre téve kelesztünk 30-40 percig. Ha legalább kétszeresére nőtt, kinyújtjuk. A tetejét megkenjük a margarin felolvasztott és cukrozott másik részével, megszórjuk kakaóporral, a gyümölcsszörpbe áztatott mazsolával és a kandírozott gyümölcsdarabokkal. Óvatosan feltekerjük és még 2-3 alkalommal csavarunk is rajta. Kivajazzuk, meglisztezzük a kuglófsütőt és csigaház szerűen belerakjuk. Legfeljebb a sütőforma kétharmadáig érjen a tészta, mert még a sütés előtt újra kelesztjük langymeleg helyen20-25 percig. Ekkor előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt készre sütjük.Ha kivettük még melegen kenjük meg a kuglóf tetejét és szórjuk meg porcukorral.olvasztott étcsokoládéval

Gyümölcsszörp mellett a mazsola áztatásakor tehetünk hozzá rumot is. A gyümölcsök kandírozását végezhetjük magunk, vagy készen is vásárolhatjuk.Kissé munkaigényes, de nagyon finom.A kandirozáshoz 1 kg. kristálycukrot oldunk 1 liter víyzben és lassú tűzön forraljuk addig, amíg besűrűssödik. Ebben megforgatjuk az előkészített gyümölcsöket, majd másnap ugyanígy megismételjük a mártogatást, majd szárítjuk.


Kategória: Karácsonyi receptek


A kuglóf karácsonyra édesanyám szerint. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook