Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Kreatív Nyelvtanulás Módszere fórum

Kreatív Nyelvtanulás Módszere (beszélgetős fórum)

1 2 3 4 5
136. Bözsi néni (válaszként erre: 135. - Bellydane Girl)
máj. 8. 23:19
Hát, fogalmam sincs, ki az a Gaál Ottó, de ezt nem jól mondta.
135. Bellydane Girl (válaszként erre: 134. - Bözsi néni)
máj. 8. 23:03
Köszönöm! Akkor csak azt nem értem, miért javasolja Gaál Ottó a kétnyelvűt? Eddig azt hittem értem, de most az új infók tükrében, nem.
134. Bözsi néni (válaszként erre: 133. - Bözsi néni)
máj. 8. 16:30

Na, sikerült rosszul megírnom, szóval a kétnyelvűnél van fordítás, az egynyelvűnél meg nincs, ez a lényeg.


Az egynyelvű emiatt rövidebb.

133. Bözsi néni (válaszként erre: 132. - Bellydane Girl)
máj. 8. 16:29

Az egynyelvűn is lehet szótárt használni, szóval nem ez a különbség.


Hanem egynyelvűnél nincs fordítás, a kétnyelvűnél meg hiányzik belőle a Közvetítés Mediation/Sprachmittlung) rész, vagyis a levélfordítás és a párbeszéd írásbeli tolmácsolása. A többi vizsgarész teljesen megegyezik.


Szóval így egynyelvű nyelvvizsgák ugyanolyanok mint a kétnyelvűek, csak kevesebb feladat van bennük, és rövidebbek, mert nincs fordítási rész.

132. Bellydane Girl (válaszként erre: 116. - Heidi04)
máj. 8. 14:47
Szia! Azóta már biztosan levizsgáztál, de amint magától Gaál Ottótól hallottam, Origo két nyelvű vizsgáira kell menni. Én nem tudtam, de most már tudom, hogy az a kétnyelvű vizsga, ahol lehet szótárt használni, így a bizonyos szituációkban lévő ritkán használt szavak miatt nem lesz probléma az írásbeli résznél, legalábbis elmondása szerint.
máj. 8. 14:33
Frissítsük fel ezt a fórumot! Volt a városunkban Gaál Ottó. meghallgattam az előadását és persze szeretnék nyelvet tanulni. Állítólag újúltak az anyagok, 3 lektor áldásával jelentek meg. Friss tapasztalatokat szeretnék olvasni, valamint, ha valakinek van eladó eredeti német és horvát könyve Gaál Ottótól minél frissebb annál jobb? Akkor jutányos áron megvenném!
130. Bellydane Girl (válaszként erre: 129. - Iluska60)
máj. 8. 14:26
Szia! Mire jutottál?
2017. márc. 27. 09:16
Ennek a lánynak nagyon bejött ez a nyelvtanulási módszer, úgy döntöttem, egy próbát nekem is megér: [link]
128. Klári79 (válaszként erre: 125. - Ivi79)
2014. jan. 18. 14:46

ivi79: elkezdtük az 5 perc angolt...végül is nem együtt tanuljuk legalábbis nem teljesen együtt, mert ugye én gyorsabban haladok vele. Eddig bevált számomra, ... sok mindent, amit alapjaiba ugye tudtam, de nem értettem ebből az anyagból átismételve már értettem...azt hiszem engem ez hátráltatott a leginkább a beszédbe...már lassan a felénél tartok,...sajnos van időm bőven így ezért is haladhatok vele/az ismétléssel gyorsan.

Amit javasoltál a mormonokat, hátha hozzájuk nem is, de máshová biztos, h elmegyünk/elmegyek, amint végeztem az ismétléssel...szerintem max. két hét. Köszönöm a válaszaidat! :)

2014. jan. 18. 14:38

Kedves Józsi papa!


A teljes kreatív angol tananyaga "ingyen" leszedhető szinte bárhonnét a neten. Érdemes bele nézni a könyvekbe, mert vannak rossz minőségűek.

Továbbá vannak "csalók", akik 4eFtért árulják, de ők is csak úgy szerezték be, h "ingyen" leszedték...legalábbis akikről én tudok...csak, h ne általánosítsak.

Szerintem te is tegyél is szerezd be netről...és, ha haladtok vele akkor vedd meg eredetibe.

Én mivel nem vagyok szintén híve az ilyen beszerzési "módszereknek", ezért azt is csináltam, mikor ebből tanultam, h kiírogattam magamnak, így átvitt értelembe "megdolgoztam" érte, és kicsit a monotonságát fel is dobtam vele.

Egyébként, ha mindenképpen megakarod venni, ami szintén érthető, akkor vaterán érdemes utána nézned még, ott láttam valóban eredeti példányokat hirdetni.

Végül senki se értsen félre, h "rosszra" akarok rá venni bárkit is. :)

2014. jan. 15. 11:37

Valahol azt olvastam, hogy ”Aki nem emelkedik, az zuhan”

Ebből az apropóból a párommal (65) arra gondolatra jutottunk,

hogy elérkezett az idő az angol nyelvtanuláshoz.

A sok véleményt olvasva, arra gondoltam,

hogy a kreatív nyelvtanulást már megunt, vagy sikerrel befejezett,

embertársaink - talán az eredeti ártól kedvezőbben - tokkal vonóval átadnák nekünk

a - számunkra bizonyosan emelkedést jelentő - tananyagot.

Bizakodva várom a jelentkezését.

Üdvözlettel: Józsi papa

125. ivi79 (válaszként erre: 124. - Klári79)
2014. jan. 13. 09:25
szét fogod unni magad és megutálod..főleg erős középfokú írásbeli tudással.ismeretbővítésnek jó, de ne ez legyen a fő program.olyat keress aki magasabb szinten van mint te, mert így nem fogsz fejlődni. mormonok tényleg jó és sokkal lazábban fogod venni, önbizalmat ad h megértenek, h tudsz kommunikálni..vallási részétől nem kell félni.ha nem vagy vevő a dologra szépen elengeded a füled mellett, kb 10perc az órából...full ateistaként is kibírtam.
2014. jan. 13. 02:25

Szia ivi79!


Gondolkoztam azon, amit írtál. Én arra jutottam, h inkább már eléggé rá vagyok görcsölve az angolra, h menjen...egyenlőre, mivel a tanulótársam eleitől újra venné, ismételné az angolt, így mi maradunk az 5 perc angolnál, de vhogy úgy, h azt se görcsölve ismételjük, hanem amikor kedvünk van stb. Lehet engem untatni fog teljesen az eleje, de sebaj, ... "az ismétlés a tudás anyja"! :)

123. ivi79 (válaszként erre: 122. - Klári79)
2014. jan. 11. 20:11
lehet önbizalom is.. engem frusztrál pl h szinte mindenki beszéli és én pontazé nem merek megszólalni, mert rondán mondanám.. más nyelv amit alig beszélnek nemlenne annyira para.én jártam mormonokhoz ingyé tanfolyamra, sokat segitett mer megtudtam szólalni és ök amcsik, jobban érthető nem cikiznek ki stb. 3szint van én közepesbe voltam, a felsöbb az csak angolul megy..csomó van az országban, bpn..
122. Klári79 (válaszként erre: 121. - Ivi79)
2014. jan. 11. 11:58

Szia!

Köszönöm a válaszod...hát én az összes sorit angolul nézem már kb. nem is tudom hány éve...szerintem nekem amiatt is javult az értésem írásba, meg megy jobban a fordítás is...illetve korábban a livemochán chatteltem angolokkal, meg ők amíg a régi verzió volt ellenőrizték a beszédemet is feladatok alapján, akkor haladni tudtam a beszéddel is, de már vmi gagyi új verzió van azóta. Még két éve voltam egy olyan interjún, ahol kérték az angolt középfokon...nem értették a hresek se, h írásban hibátlan lett minden tesztjük, de amikor már kérdeztek végem volt. Gondolkoztam, h lehet csak önbizalmam nincs és azért nem merek megszólalni, deha úgy lenne akkor legalább gondolatba bennem lenne, h mit kellene reagálni, vagy mi hogy is van, de hát nagyon nincsen úgy se! :D

Vannak ilyen beszélgetős klubok, de azokért is fizetni kell, legalábbis amiket eddig találtam, mi még tanulótársammal ezen agyaltunk, h oda elkéne járni, ha eleinte nem is, de idővel talán megszólalnék...nem tudom...hát nem tudom még amúgy mi lesz, de jó lenne ezt a 15 év angolozást nem "kidobni az ablakon" :D, irigylem azokat, akik egy év alatt tudnak, vagy még rövidebb idő alatt!

Egyébként az a fura, h ugye oroszt is kellett nekem még tanulnom, az anno ment beszédbe is, ma már persze nem, mert kicsit se gyakoroltam, és azt pedig még utáltam is, ill. egy-két éve elkezdtem a franciát is, és az is sokkal jobban megy beszédbe, pedig hát az is sokkal nehezebb...szóval nem értem magamat! :(

121. ivi79 (válaszként erre: 120. - Klári79)
2014. jan. 11. 10:57

ha nyelvtanilag erős középfokod jön ki, akkor próbálj meg filmeket nézni angolul, angol felirattal..kreativon én szószerint elaludtam.

nekem is hasonló a gondom, csak én inkább alapfokom van, írásban se értek meg mindent, odavissza fordítani meg végképp nem megy. filmnézésben a magyar feliratosnál tartok, és az értésem ígyis sokat javult.megszólalnom nincs kihez, max turistát útbaigazítani..

ha tudsz kivel, akkor csetelj, beszélj csak angolul.

2014. jan. 11. 03:05

Sziasztok!


Hát teljesen tanácstalan vagyok, hogy újra belevágjak-e a kreatívba, ezért is írok ide én is.

az a legnagyobb problémám, h én 15 évig tanultam angolt, egy csomó tananyag és tanfolyami képzés által, sőt ugye sulis képzésekkel is, de a szavakat, mondatokat írásban megértem...leis fordítom, magyarról is, angolról is...ha nem látom a szöveget úgy is, de beszélni egyszerűen kb. semmit se tudok. Töltöttem én is ki teszteket, nyelvtanból, szókincsből több félét is, kb. egy erős középfokot írtak az eredmények, és ezek ellenére, ha épp csak útba igazítani kellene vkit nem bírok mit mondani, sőt, az is csoda, h ha alapjaiba bebírok legalább mutatkozni.

A kreatívval annyi a gondom, h korábban már neki ugrottam, h na végre hátha beszélni is tudok majd..., de kb. már a 3. leckénél a monotonsága miatt olyan szintem meguntam, h még a kedvem is elment az egésztől...most lenne egy tanulótársam is, akivel újra bele vágnánk, deha korábban ennyire "legyikolt" engem, akkor szerintetek próbáljam újra meg?


A másik bajom, bár nem a topikhoz tartozik, h tanárra nincs pénzem, viszont otthoni tanulásra is annyi tananyag van, h már a bőség totál össze kavar, h vajon még, ha ez nem válna újra be, akkor mi segíthet? Relaxát mondták még nekem, de arról azt is írták, h nagyon sok hibás mondat van bennük...nyelvtanilag, igaz nem vizsgára készülök, azt már még régebben egyébként megjártam, csak beszélnék végre, pl. h ha én is esetleg kimennék akkor egy interjún megbírjak szólalni stb., vagy akár itthon egy munkahelyen ahol igénylik az angol tudást szóban is.

Előre is köszönöm a tippeteket, válaszotokat!

2013. júl. 28. 17:44
Én csak a kreatívról tudok nyilatkozni, mert a többit, amit említettél, nem ismerem. A kreatív alapját /12 lecke/ áttanultam, nem tökéletes még ugyan, ismételni kell. Mint lejjebb írtam, a nyelvtana szerintem nagyon jól felépített. Rengeteg példamondatot leír, ami alapján -más szavakkal, kifejezésekkel behelyettesítve- rengeteg új mondatot tudsz létrehozni. A szókincse igékre, igekötős igékre, melléknevekre, a legfontosabb főnevekre épül, amelyek tényleg a mindennapi beszédben használatosak. Szerintem nagyon hasznos és jól felépített. De!!!! A szókincse a középfokú nyelvvizsgához -szerintem- nem elég. Ha megnézel egy-két nyelvvizsga tesztet, meglátod. Pl. éttermi szituáció, városnézés, sport és szórakozás, komolyabb hírek, politika, környezetvédelem stb., ehhez a szókincset külön kell bővíteni. Én mostanában a kreatív mellett mást is tanulgatok-olvasgatok. Rövidebb anyagok a BBC 6 minute english-éből, 5 perc angol magazin..... Fogalmam sincs, hogy a kreatív nyelvtanulás honlapján egyesek 3-4 hónap alatt hogy tettek középfokút CSAK EZZEL a tananyaggal :(
2013. júl. 18. 12:03

Sziasztok!


Én angolból szeretnék középfokút letenni, ezért érdeklődnék, h mennyire jó ez a gaál ottó féle kreatív nyelvtanulásos csomag? Megéri a pénzét? Ill olvastam még a fúrumon a Pons féle könyvekről és az assimil nyelvtanulás könnyűszerrel... ezek mennyire jók, tudna vki tanácsot adni, mire érdemesebb befektetni, ill más jó könyvet tudna ajánlani? Köszi a válaszokat! :)

2013. jún. 12. 10:37
Szia Heidi! Én is őszre tervezem a középfokút, de szerintem nagyon messze állok még tőle :) Hasonló cipőben járok, mnt Te. A nyelvtanát elégségesnek tartom, de szerintem a középfokúhoz több kell, már amennyire a teszteket nézegettem. Én mindenképpen azt gondolom, hogy kell mellé még más anyag is, önmagában nem hinném, hogy elég lesz. Egyébként a 11. leckénél tartok, s nem szégyellem bevallani, két szintfelmérő tesztet is kitöltöttem, ami erős középhaladó eredményt hozott ki, tehát közel sem elég még a tudásom. Sem nyelvtanban, sem szókincsben. Ha befejezem az anyagot, kicsit átrágom, s újra kitöltöm a szintfelmérőt, kíváncsi vagyok, mennyivel érek el jobb eredményt.... :) én a rigót biztos nem vállalom be. Hallotam jókat az euro-examról és TELC-ről. Alapfokúnak a BME-t választottam, az nagyon nehéz volt. Jó tanulást!! :)
116. Heidi04
2013. máj. 27. 21:38
Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy aki levizsgázott ezzel a módszerrel, az melyik nyelvvizsgát választotta? És elég volt középfokhoz a kezdő rész? Én már elég régóta tanulok angolul kisebb-nagyobb intenzitással. Pár hete kezdtem a kreatív kezdőt, elég unalmas, mert számomra nem sok az új szó benne. De klassz, mert most már össze tudom rakni azt, amit tudok, mert erre eddig képtelen voltam. Optimista vagyok és ősszel szeretnék nyelvvizsgázni (középfok), de még nem tudom, melyik vizsgát válasszam, szóval ehhez várok ötleteket.
115. SzánI. (válaszként erre: 114. - SzánI.)
2013. máj. 5. 17:42
Senkinek nincs???
114. SzánI.
2013. ápr. 15. 18:23

Sziasztok!

Használ valaki kreatív németet? Megvan a kikérdező CD?? Sehol nem találom.

2013. ápr. 9. 20:24

Sziasztok!

Én sok jót hallottam erről a módszerről, van ismerősöm aki ezzel tett felsőfokú nyelvvizsgát angolból. Én is szeretnék egy kezdő német csomagot vásárolni, de mindenképp csak eredetit. Ha esetleg van olyan köztetek aki megunta, feladta vagy bármi más okból eladná eredeti példányát, az írjon nekem privátban. Köszönöm

2013. márc. 27. 09:38
Sziasztok! Nekem angol alapfokú nyelvvizsgám van, rengeteget tanultam autodidakta módon, nagyon sok féle nyelvkönyből. Számomra ez vált be leginkább. Remekül felépített a nyelvtana, s a mondatai is nagyon jól épülnek egymásra. Ami zavar, hogy tényleg monoton, tehát kell egy kis kreativitás, hogy az ember valahogy változatosan tanulja. Nekem a gyakorló mondatok túl hosszúak, ezért elsőként lebontom alapra, és fokozatosan teszem hozzá a bővítményeket. Így sikerül át is gondolnom, jól begyakorolnom, és nem magolás jellegű. Azt is észrevettem, hogy az ismétlés itt is fontos, mert aztán néhány nap alatt ködbe vész az egész :) Viszont, tényleg jobb az angol tudásom, értem a nyelvtani gondolatmenetet, de tény, hogy feladatok, képek híján picit uncsi. Az eredmény az, ami motivál. Esetleg van valaki, aki Siófokon gyűri a kreítv angolt? Jól jönne egy tanulótárs :)
2013. márc. 22. 20:39
Még annyi, hogy én itt a hoxán olvastam egy másik fórumon az ANKI programról. Ennek az a lényege, hogy be kell írni a szavakat vagy akár mondatokat magyarul ill a másik nyelven is (olyan mint ezek a szótanuló kártyák) és a program azt figyeli, hogy mennyire tudod az adott szavakat/mondatokat és az alapján ismételteti. Én ugyan lováriból mentem el vizsgázni, de úgy, hogy életemben cigány emberrel nem beszéltem sikerült a szóbelimnek a "beszélgetős" része. Persze az angol más a kiejtés miatt (de a cigányok gyakorlatilag úgy írják, ahogy mondják)
2013. márc. 22. 20:34

Sziasztok!


Ugyan személyesen nem ismerem ezt a módszert, de az egyetemen most mesélte az egyik tanárom, hogy a doktorijához kellett egy alapfokú nyelvvizsga a középfokú mellé és ő teljesen a 0-ról 4 hónap alatt sikeres alapfokú vizsgát tett spanyolból. Igaz azt mondta, hogy a középfokhoz lehet, hogy nem lenne elég, de szerinte ez nagyon jó módszer

109. csera
2012. szept. 13. 15:21

Valaki használja a Német kezdőt?

Az érdekelne, hogy a könyv 231 oldalas? Vagy nekem hiányzik a vége?

Illetve a hanganyag 47 laphoz van?

108. ivi79 (válaszként erre: 107. - Subject)
2012. aug. 22. 13:22

engem maga a nyelvvizsga nem érdekel,kb seholsem kérik,hanem annyi h pl egy interjún tudjak beszélni, értsem amit nekem mond az illető és ő is megértse h én mit mondok, majd a későbbiekben a munkám során is tudjam használni mind irásban(alap mélezés megy), mind szóban.

beszélhetek én magamban, de nincs aki bólogasson h igen értem mit gagyogsz(ez lenne a sikerélmény max), vagy nézzen felhúzott szemekkel, h ez meg mitakar?? a tankönyv sablonpárbeszédek nem életszerüek, senki nem beszél így ezt már többen is mondták.

a kreativ eleje még ment is, ott pont az volt unalmas h ezt már 14évesen is tudtam, de h végig kell rajta menni, mint irja is,h nem csak belevágni a közepébe. de az a durva h amit tudok alap dolgok, azt sem tudom alkalmazni a való életben. vki hozzámszól az utcán és csak nézek, mert képtelen vagyok rá válaszolni(már ha megértem).

volt h próbálkoztam tanárral(meg céges tanfolyammal), de azontúl h meg tudtam oldani a feladatokat, nem értettem mit mond.. feliratos filmekkel úgy vagyok h elbambulom, és tökre nem értem mit jelent amit mond, mehetne felőlem olaszul is.

ismerösöm aki tud angolul, nem tud velem beszélgetni, h gyakoroljam, mert nem tud lesüllyedni a szintemre(szókincsem is botrányos, mindent elfelejtek), ugye a tanár sem véletlen külön szakma..

itthon a seggemen ülve sem olvasni, sem tanulni,mert annyi minden elvonja a figyelmem, csakis utazás közben, de itt többször volt h elaludtam, vagy azt vettem észre h 1órája a tájat bámulom.


szóval többször nekifutottam már magamtól és 5 lecke utána annyira meguntam, h abbahagytam..

107. subject (válaszként erre: 106. - Ivi79)
2012. aug. 22. 12:03

Nem, mert nem koncentrálok rá ezerrel. Kicsit olyan ez az ismételgetős módszer, mint bármely más monoton tevékenység, hagyom, hogy közben elkalandozzanak a gondolataim. Közben az ismétlések úgyis rögzülnek! Hány másfél-két éves törpét láttál megfeszítve magolni az anyanyelvét? Az ismételgetés nem magolva történik, csak ismételgetés, semmi több. Bevésődik és ott marad akkor is, ha nem megfeszülve beerőltetni akarunk valamit, hanem csak "hagyjuk", hogy bevésődjön.

Kicsit olyan ez mint pl. sportban. Először rengeteg gyakorlással, ismételgetéssel begyakorolnak egy mozgásformát, aztán még egyet és még egyet, egyre bonyolultabbat,majd aztán ezeket rakják össze folyamatos mozgásrendszerré, majd azt is begyakorolva jöhet a bevésettek alkalmazása nem csak edzésen, hanem életben, versenykörülmények között.

Ez a kreatív dolog gyakorlatilag ugyanez. Ahogyan pl. egy fociedző se várja el a friss beiratkozott gyerekektől, hogy futtából 70 méteres passzokat csináljanak, ugyanúgy a nyelvnél is kis gyakorlatokkkal kezdve, azonnali kis sikerélmények által motiválódva lehet haladni.

Beszélgetni pedig amúgy lehet egyedül is! Én pl. magam elé képzelem a nyelvvizsga szóbeli egyes tételét és megpróbálok minél színesebben magamban beszélve összerakni egy bemutatkozást.

Előtte akár le is írom, majd elmondom. A leírtakat helyességi szempontból pedig össze is vethetem az anyaggal.

A nyelvvizsgákról meg annyit, hogy hatvan százaléktól már sikeresek. Azaz ha a mondandódban 10-ből négy mondat nem tökéletes, attól még a nyelvvizsga maga sikeres!

Ami amúgy életszerű is, hiszen visszakanyarodva a sporthasonlathoz, ha egy sportoló a meccs 60%-ban jobb az ellenfelénél, akkor ugye ő fog nyerni.

A lényeg az a sikerélmény amely a kezdetektől jelen van ebben a módszerben, hogy a tanuló mindig fogja tudni hozni az éppen aktuális SAJÁT SZINTJÉN azt a bizonyos legalább hatvan százalékot, mert jelen van az azonnali pozitív visszacsatolás, hogy "Jé, a gyakorlólap 50 mondatát letakarva 35-40-et jól mondtam/fordítottam!"

A fontos dolog nyelvtanulásnál a saját szint belövése és elfogadása. Ez azért fontos, mert mi magyarok hajlamosak vagyunk rá, hogy nálunk magasabb sznteken levőkhöz mérjük magunkat bármiben és eleve hátrányba helyezzük magunkat és önbizalom nélkül állunk a feladatokhoz.

Pedig hát milyen butaság az, hogy pl. lemegyek tenisz edzésre és elkenődve feladom a harmadik alkalom után, mert nem megy úgy, mint Federernek?

Az unalom szerintem abból a rossz tanulási technikából ered amit sajnos általános iskolától kezdve ránk erőltetnek, mármint, hogy magolni kell vért izzadva, meg kívülről tudni, meg gyakorlatilag hibátlanul, mintha amúgy létezne hibátlan ember...

Próbálj örülni a kis sikereknek, értékeld azt a bizonyos 60%-ot, és addig csináld csak amíg lendületed van hozzá, és akkor nem jön el az unalom. Ha a Kreatívnál a Te adagod 10-20 perc, akkor annyi legyen és ne több, mert fölösleges átlépni a fáradt unalomba.

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook