Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A nyelvre - az előkészítőn meg, gondolom, a nyelvi képességekre. Négyes körüli.
Arról tudsz valamit, hogy mire fókuszálnak a felvételin? Az ismerős gyerek milyen tanuló?
Igen, rákérdeztem, ők belső felvételivel mentek, az osztrák általánosból. Az már megvolt dec. elején.
Ők nagyon meg vannak elégedve a sulival, csak az a baj, hogy borzasztó drága. De ha külhoni egyetem a cél, és a család ki tudja gazdálkodni, akkor egész biztos megéri.
Nekünk pont ez a vonzó, hogy reálgimnázium és hogy a töri és a magyar nem kötelező érettségi tantárgy! :-)
Voltunk nyílt napon és jelentkeztünk a felvételire, inkább csak infókat gyűjtök az esélylatolgatáshoz. Akik az osztrák általánosból jönnek már megvolt a felvételijük, de ők nem előkészítő évre mennek.
Bogi11 ti is érdelektek vagytok itt?
Állítólag elég nagy a túljelentkezés, de vesztenivaló nincsen, mert a rendes felvételi előtt meg lehet próbálni. Amit eddig tapasztaltam, inkább a reál tárgyakban erős , főleg matek, és mivel az érettségi nem teljesen kompatibilis a magyar rendszerrel, igazából azoknak éri meg, akik elsősorban német nyelvterületen szeretnének továbbtanulni. Mondjuk egy magyar jogi egyetemre nem igazán segít bejutni..
A nyílt napon azt mondták, hogy a rendes központi előtt 1 héttel tarják a felvételit.
És ez van a honlapon:
Jelentkezési határidő: 2016. január 7. (Az Osztrák-Magyar Európaiskola tanulóinak: 2015. november 18.)
A felvételi vizsga időpontja 2016. január 9., szombat 9:00 -
Helyszín: Budapesti Osztrák Iskola – Felső-reálgimnázium 1126 Budapest, Orbánhegyi út 39-45.
A vizsga eredményeiről 2016. január 15-ig tájékoztatjuk a szülőket.
Tehát a te ismerősöd gyereke már nem az előkészítő osztályba megy valószínűleg. :)
Én annyit tudok, hogy egy ismerősöm gyerekét már felvették, dec elején volt a felvételi. Ő általánosba is német iskolába járt.
Sziasztok! Már évek óta olvasgatlak benneteket, jó ez a fórum, kár, hogy mostanában kevesebben vannak itt. Tudtok valamit az osztrák gimnázium előkészítő osztályáról? Mekkora a túljelentkezés és milyen tanulóknak van esélyük? Olyan nagy a titkolózás és az oktatás honlapon sincs semmi értékelhető mivel nem vesz részt a központi felvételiben!
Sziasztok! Visszaolvastam a fórumban az előző évek tapasztalatait. Jó lenne, ha jönnének idén felvételizők, mert talán kevésbé lenne idegtépő ez az időszak. :) Nálunk a lányomra tegnap tört rá a para, hogy 20 nap múlva felvételi!!! Készített is egy tervet, hogy mikor mennyit fog készülni. A korábbi évek feladatlapjait már kitöltötte, most egy könyvben old meg feladatokat, meg jár az általános sulijában felkészítőre Érdekelne, hogy másoknál, hogy megy a készülés, mekkora a paraszint. :)
Igen, sajnos nem lesz jövőre humán előreláthatólag. Amúgy nagyon jó a Városmajori, nekem igaziból még mindig az tetszik legjobban. Az igazgató nagyon jó fej. Kicsit megosztó, hallottam más szülőktől olyan véleményt is, hoy kiakadtak azon, amiket mondott, de nekünk nagyon bejött a humora. A suli maga is bejött, nagyon szeret oda járni a fiam.
Egyébként valamiért nekem a Városmajori nem tetszett annyira. Magam sem tudom miért, pedig szép a környezet, és a színvonal biztosan jó. Ott 2017-ben nem indul humán, úgyhogy csak a Nyek-es osztály jöhet számításba.
Nyílt napon a VMG-ben voltunk és az Eötvösben. Egyedül mentem az Apáczaiba nyílt napra, és igazgatói tájékoztatón voltunk a MIG-ben, a Szent Imrében és a VPG-ben. :) Az a baj, hogy nem szűkült még a lista, mert eddig mindegyik tetszett. Jövőre igencsak sok programunk lesz ősszel, ha mindent meg szeretnénk nézni. Szóba jöhet még a Rákóczi EU-s osztály, a Berzsenyi. A Karinthyt a távolság miatt eddig nem vettem figyelembe, de azért most a szünetben megpróbáljuk becserkészni, hátha mégsem annyira vészes az utazás. Nektek vannak újabb élményeitek?
Nem is tudom, írt-e ide olyan, akinek idén aktuális, remélem, nem szorítottuk háttérbe. Nekünk ugye majd jövőre...
Veletek mi van, hány sulit néztél meg végül eddig?
Tudom, hogy itt a karácsony, de azért jó lenne olvasni a fejleményekről...
...mondjuk mondott olyat a MIG-ben az igazgató, hogy akik angolból már bőven B2 fölött vannak, azok mehetnek német haladóra, és tanulhatnak mellé kínait az angolosokkal akár. :P
Az ÖSB is a listán van, de jobban szeretnénk egy hagyományos, de jó magyar gimit. :)
Köszönöm. De ehhez németül kellene magas szinten tudnia.Itt sajnos nem tartunk. :( Az angol megy sokkal jobban..
Bogi, azon gondolkodtam, hogy a te gyerkőcöd olyan jól áll nyelvekből, hogy akár ez is szóba jöhet:
[link]
Itt aztán tényleg megtanul két nyelvet legalább szuper jól. Viszont borzasztó drága.
Voltam ma a a MIG-ben tájékoztatón, nagyon szimpi. Valószínűleg ezt írjuk majd első helyre, ha jövőre is ezeket a tagozatokat indítják majd.
A Nyek előnyeire én is mostanában kezdek rájönni. Mivel amúgy is évvesztes a gyerkőc, nem igazán szerettem volna, ha 5 évig járja a középiskolát. Na meg ha a 0. osztály csak arra jó, hogy lazítson egy évig, akkor azt sem igazán támogatom. De most láttam alternatívákat, ahol a 0.-ban a hozott nyelvet is erősítik, és egy új nyelvből is el lehet jutni elég magas szintre. A MIG ebből a szempontból eléggé meggyőző volt.
Igen, erre jöttünk rá mi is... na mindegy, majdcsak találunk neki valót.
A készségtárgyak szerintem nem is számítanak bele az átlagba, vagy de? Tesiből 4-es szokott lenni a lányom, a többi remélem, 5-ös lesz idén is. ;)
Szent Imre... Nem szeretnénk egyházit. Meg első körben ténylegesen nyek-eset szeretnénk nézni.
A Madách-ban jövő hétfőn lesz még egy tájékoztató, megpróbálok korábban menni, hátha most beférek jó helyre.
Próféta szóljon belőled!! :) A hatosztályosokban nagyon sok az általános tagozat, míg a 4 osztályosok szinte mindegyike tagozatos osztályt kínál. Így aki se nem reál, se nem humán határozottan, az kicsit bajban van.
Szent Imrében is angol -német a nyelv, ahol szintenkénti bontásban tanítják a nyelveket a tájékoztató szerint. Gondolom lehet úgy, hogy kezdő angol, haladó német, de annyira nem ismerem.
Jövőre már mehettek a nyílt napra is, ami biztosan közvetlenebb benyomást jelent majd. Mi is készülünk rá. :) Remélem sikerül!! A regisztráció feltétele a 7. évvégi 4,5-ös bizonyítvány. Sajnos a készségtárgyakból nem igazán jó a gyerkőc, dehát azért nincs olyan sok belőlük, úgyhogy remélem meglesz.
Igen-igen, azok vagyunk mi. :) Most a Madách áll talán első vágyott helyen, bár tavaly a tájékoztató elég rossz élmény volt ott, mert effektíve nem hallottunk belőle semmit.
Bocsánat már tényleg írtad korábban a haladó németet, és kezdő angolt.:)
Szerintem nem nehezebb bejutni 8. után. :)
A legnehezebb a nyek-es osztályba bejutni. De a Majorban minden tagozatra szeretnek a kitűnők közül válogatni. Ha ez megvan, akkor már nem olyan vészes, a fiam 81 pontot írt, és szóbeli nélkül bejutott. A nyek-et ő nem írta be egyébként, de a matekosok közül többen is beírták, és nem kerültek be a nyekre.
Mi a kislányomnak majd jövőre olyat nézünk, ahol német haladó-angol kezdő nyek indul, ha lehet. Vagy valamilyen nyelvtagozatot. Nem humánt, mert több töriórát nem szeretne. :P
Hát 8. után pedig úgy tudom nehezebb bejutni a jó iskolákba, úgyhogy biztosan egyszerűbb lett volna a dolgotok 6. után.
Az informatika még csak érdekelné a gyereket, de a kémia biztosan nem . :( Ezek szerint a Nyek-es nehezebb bejutni, mint a humánba? Egy jó ismerősömnek mindenáron a Majorba szeretne bejutni idén a lánya .A Nyekre készülnének, de érdemes akkor javasolni neki a humánt is? Nálatok melyik iskolák, tagozatok vannak még a listán? Úgy látom az érdeklődés hasonló. :)
Gondolom, még nem tartunk ott. :))) (De pl a Piarista gimiben ELVBEN ugye bármilyen faktra mehetsz, de nyelvi pl gyakice sosem indul.)
Azért nem ugyanaz a matek meg a kémia meg a fizika a humán meg a reál osztályban, mert a legerősebb tanárokat a reál osztályok kapják. Illetve a hatosztályosokat nem tudom, ők kifoghatnak nagyon erőset bármiből. :) Amúgy most így már e kicsiny tapasztalat birtokában úgy látom, hogy a páratlan években humános gyereknek nem érdemes nyolcadik után a Majorba menni (hacsak nem énekel gyönyörűen), illetve a spanyol-németre meg lehet próbálni, de csak ha kitűnő volt egész fölsőben és 90 pontot ír minimum. Hatosba jobban érdemes menni, de erről lecsúszott a lányom, mert ő maradni akart a sulijában. :)
További ajánlott fórumok: