Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Hasonlóan tipródunk... Mi 80 ponttal (47/33) és pár négyessel, szintén lány, és bár Bp-en lakunk, a közeli sulik ilyen-olyan okból nem az igaziak.
Nagyon fontos lenne nekünk a nyelvtanítás színvonala, ráadásul németes a suliban, és a humán tárgyaknál, hogy úgy mondjam, a modern módszerek, vagyis ne magoltassanak, inkább beszélgessenek az órán...
Erősen gondolkodom azon, hogy egy nem távoli, kimondottan gyenge hírű, de jó nyek-et indító, aranyos ofővel kecsegtető gimibe vigyem. Ráadásul zenél is, jó lenne, ha maradna rá ideje.
Szóval szerintem, ha nem kirívóan zseni vagy szuper motivált gyerekről van szó, akkor nem nagyon éri meg a sok utazás, ha van egy békés alternatíva...
De mondom, mi is tipródunk. Kérdés az is, hová hívják be szóbelire, és ott milyen élmények érik majd,
Én köszi! :)
Továbbra is szóljatok, ha hibát láttok.
Szent István: készüljetek a szóbelin arra, hogy csúszás van az időpontokban (nekünk egy óra csúszás volt), bent a gyerek több, mint egy órát töltött, nyilván többen voltak bent.
Az nagyon pozitív volt, hogy a leendő ofővel is beszélgethetett, 75 pontos felvételivel és max ponttal (a szóbeli eredményét nem tudom) felvették volna, de ez a suli nálunk a 3. helyen szerepelt.
Voltam szülői tájékoztatón a szóbeli után, nagyon szimpatikusak voltak a tanárok, akik ott voltak. Ha mindkét szakra behívják, akkor hosszabb lesz a szóbeli (nem tudom jelentkeztetek-e mindkettőre).
Azt elmondták, hogy a sorrend változtatáskor ha utólag írja be valaki a matek szakot, és nem szóbelizett ezen a szakon, akkor kevesebb lesz a szóbeli pontja, mert a matek szóbelin más, több matek feladat van, és azt utólag már nem tudják megismételni.
Bocsi, hogy belepofázok, csak 80X pont teljesen nmáshogy esik a latba a nyolcosztályosba jelentkezőknél, mint a hatosztályosba. 10-12 ponttal mindig több az átlag ugyanis a 8-osztályosoknál, illetve ott a helyek száma is kevesebb. Magyarul, szerintem a 6-osztályosba 80x pont jóval jobb esélyeket biztosít, mint a 8-osztályosba felvételizőknek.
Csak azért szúrtam ezt ide, mert úgy is túl nagy a para ilyenkor, és lehet, hogy ezt is érdmes azért figyelembe venni :)
Trefort: 8-kor kezdődik az oktatás, menza az épületen belül nincs, a Vas utcában van nem messze, oda lehet befizetni, a büfénél van mikro, és jó a választék.
Fiam nagyon szeret oda járni, jobban érzi magát, mint az általánosban, és 6:20 az indulás reggel tőlünk, így ér be időben, ha a vonatokkal gond van (sokszor), akkor egy darabig elviszem kocsival, hogy ne késsen el.
Év elején feltették a honlapra is, 64 féle szakkör volt (persze nem mind hetedikeseknek, de volt választék bőven). Kórust nem tudom, nálunk az nem volt szempont sosem.
Lányomnál nagyon hasonló pontokkal (77, 42/35) úgy gondoltuk, hogy a szomszédos város gyengébb gimnáziumába megy majd, más hatos felénk (Csepel-sziget) nincs. Előkészítőre nem járt, a környékünkön csak negyedikes és nyolcadikos diákoknak tartanak.
Szeretne futni egy kört máshol is, így beírjuk az Apáczait, Eötvöst, Veres Pálnét, Fazekast és a Trefortot. Aztán majd ahogy esik, úgy puffan. Sorrendről fogalmam sincs, nyílt napon csak a Veresben voltunk, majd a szóbelik után módosítunk. A menza egy fontos dolog szerintem, de pl. a fiam sulijában ehetetlen a kaja. Van menza, de sokan otthonról viszik vagy odarendelik az ebédet külsős ételszállítótól. A tanárok is.
A Veres Pálnéról én elég vegyes dolgokat hallok, van aki nagyon szidja és van aki nagyon imádja. A többiről jókat hallottam, de sose jártam egyikben sem. Majd kiderül a szóbelin, ha odakerülünk.
Esetleg ezekről a gimikről van valamilyen tapasztalata valakinek? Lányomnak pl. nagyon fontos a kórus (zenetagozatos zenebolond jelenleg) erről tudtok valamit mondani?
Igazából az is kérdés számomra (remélem nem számít felségsértésnek) hogy megér-e napi 2x1óra utazást az, hogy a fenti iskolák valamelyikébe járjon? Hánykor kezdődik a tanítás? A közeli gimiben fél nyolckor, tehát a korai kelés alap.
Az Istvánt nem tudom, nekünk két éve 88 pontos írásbelivel, maxi hozott ponttal nem sikerült megugorni a Veres Péter szóbelijét.
A mentességről meg persze, a diák válogat, de az ő neve felbukkan X helyen a lista elején, amik közül végül csak egyet fog választani, a maradék X-1 helyen meg lehet, hogy egy-két ponttal lemaradt valaki a mentességről, aki aztán a szóbelin nagyot ront. Á, mindegy, agyalás az egész, még minimum egy hónapig. :)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?