Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igazad lehet, már ami a hozzáállást illeti.
De lehet, hogy annak van igaza, aki továbbra sem a törikönyv bemagolását tartja legfontosabb teendőjének. Van a nagy iskolájában olyan diákolimpikon - már 10. osztályban az volt! -, akinek, hogy is mondjam, igen vegyes egyéb tantárgyi jegyei vannak.
Persze a többségnek nincs ilyen kiugró tehetsége, szóval náluk a törikönyv bevágása is lehet nyerő stratégia. :-D
Ó, nálunk 70 alatt író kitűnő is volt.
Ennek ellenére általában a kitűnők továbbra is jobb tanulók maradnak, mert az a gyerek, aki bár "kompetens", de nem ambicionálja a kitűnőséget, az a gimiben sem szokott hirtelen arra hajtani. :)
A központi lényegében egy kompetencia-teszt, attól, hogy valaki jót ír, nem fogja bemagolni a törikönyvet pl továbbra sem.
Másfelől meg nyilván nehezebb egy 4,5 átlagot hozni a Fazekasban, mint mondjuk a Vörösmartyban. Bocs a példákért, nem személyeskedés. :)
Pedig tök érdekes lenne látni.
Tudom, személyiségi jogok meg minden, de akkor is.
Mert nálunk pl. volt az a szinte mindig kitűnő gyerek, aki 70 pontos felvételit írt, meg a másik, aki 4,3-as átlaggal 78-at, és olyankor azért elmélázik az ember...
Elvben jövőre újra működik majd a kirben a "Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere":
2011. évi CXC. törvény 81. §
"A középfokú iskola minden év október 31-éig értesíti az általános iskolát arról, hogy az ott végzett tanulók - a középfokú iskola első két évfolyamán - a tanítási év végén milyen tanulmányi eredményt értek el. A középfokú iskola megküldi az általános iskolának a tanuló nevét, oktatási azonosítóját, továbbá az elért tanulmányi eredményeket. Az általános iskola a megküldött adatokat feldolgozza, és személyazonosításra alkalmatlan módon az iskola honlapján, annak hiányában a helyben szokásos módon nyilvánosságra hozza."
Helyben szokásos módon, hmm, vagyis a mi esetünkben sehogy...
Még az általánosban beszéltek erről. Szerintem nem volt publikus.
Egy helyen láttam nyomát, a linkről elérhető xls állományban.
Vsz. így nézhetett ki az űrlap is.
A jegyek összevetése régebben kétirányú volt.
Három éve még biztos volt a KIR-nek egy "utánkövetés" felülete.
Ide töltötték be a gimik, középiskolák a 9. 10. osztályos tanulóik összes évvégi érdemjegyét. Így az általános iskolák értesültek arról, hogy a volt diákjaik hogyan boldogultak középfokon.
Ez így oké és érthető, meg aztán kell a hely a polcon az új belépők kék bizijeinek.
Lehet, velünk azért volt kelletlen az ofő, mert csak a nyekes év után voltunk, nem a "rendes" 9.után? Na mindegy, végül a rendeződött a dolog.
A lányom most végezte el a 9. osztályt és a piros bizivel megkaptuk a kéket is ami általánosban volt.. .
A gimiben azt is megnézték, hogy 8. év végéhez képest a gyerekek 9. félévkor mennyit rontottak vagy javítottak. Ezt februárban mondta az ofő szülőin.
Apaczaiban is elvettek ma a bizonyitvanyt a beiratkozasnal.
Az altalanosban is mindig be volt szedve, tanevkezdes heteben kellett leadni.
"...a bizonyítványt meg ott kellett hagyni a gimiben."
Nekünk is. Gondoltam, valamikor év elején visszakapjuk, addig csak kimásolnak belőle mindent, amit kell. Ehhez képest csak az első év végén, külön kérésre adták vissza, az ofő úgy tudta, normál ügymenet szerint az érettségikor kapnánk újra meg. Pedig többen úgy gondoltuk, a gyerek végzettségét igazoló dokumentumnak otthon van a helye, miért akarné a gimi tárolgatni. Ezt még most sem értem. Másutt hogy van?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?