Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

35130. levia (válaszként erre: 35129. - Virgilius)
2018. dec. 9. 23:51

Az utolsó évfilyam, aki válaazthat, akinek a nyelvvizaga még nem belépő követelmény a felsőoktatásba. :-)

Nem könnyű okosnak lenni, és szerencsésen is navigálni!

35129. virgilius (válaszként erre: 35128. - Levia)
2018. dec. 9. 23:27

...arról nem beszélve, hogy ezeket milyen drága még egyszer letenni...

És ha alapra nem akar kimenni a gyermek, csal esetleg MA-ra, akkor jobb, ha gimi alatt egyáltalán le sem teszi. Éngyerekem pl ezt a stratégiát követi most, de nem kizárt, hogy rosszul jár majd vele a végén.

35128. levia (válaszként erre: 35126. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 23:15

Külföldi továbbtanulásnál az egyetemek egyedileg megszab(hat)ják, mit és milyen frisset fogadnak el.

Több példát láttunk arra, hogy 3 éven belülinek kell lenni (mi épp beleférünk, jó hogy nam hamarabb sikerült. Akkor azt gondoltuk, minél előbb van a zsebben, annál jobb. Ma már árnyaltabban látjuk a dolgokat)

35127. levia (válaszként erre: 35126. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 23:09
Leginkább nem évülnek el. De kivétel is van pl. TOEFL, IELTS.
35126. rozalinda (válaszként erre: 35123. - Virgilius)
2018. dec. 9. 23:00

köszönöm .. eddig az járt a fejemben hogy az emelt nyelv több pont mit a nyelvvizsga.

De ahol meg nem kell az emelt szintű érettségi ott meg a nyelvvizsga lesz hasznos.

Van a nyelvvizsgának elévülési ideje? Régen mintha lett volna...

35125. levia (válaszként erre: 35123. - Virgilius)
2018. dec. 9. 22:55
Jó esetben az emelt érettségi viszont nyelvvizsgát ér (nem nemzetközit). Ha van vkinek bátorsága addig halogatni.
35124. levia (válaszként erre: 35121. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 22:52

Szerencsére nem a top gimikben általánosan.

Egy iskola egy szakán ilyen a helyzet, ahogy Virgilius is írta, másutt ettől eltérők a követelmények.

35123. virgilius (válaszként erre: 35121. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 22:46
Emelt érettségi nyelvből csak annak kell, akinek az az egyik felvételi tárgya. Különben nem jár a plusz pont semmilyen emeltért, erre vigyázzatok! A nyelvvizsga az, ami kell a felvételihez majd.
35122. virgilius (válaszként erre: 35119. - Syria)
2018. dec. 9. 22:44
Igen, mert itt osztályonként bontják a csoportokat, mert a tagozatok órarendje nem összehangolható. És egy osztálynak (max 32 embernek) nem indítanak négy kis csoportot, csak két nagyobbat. És ez a két csoport abból a két nyelvből indul (mint 2. nyelv), amit a legtöbben szeretnének. Kivéve az angol mellé a német és fordítva, mert azt nem lehet egyáltalán. Érthetően írtam? Kicsit bonyi. :)
35121. rozalinda
2018. dec. 9. 22:44

Érdekesek a hozzászólások Köszönöm

Nagyon fontos lesz az emelt szintű érettségi a nyelvből ha valaki felsőoktatásban majd tovább akar tanulni és ezek szerint nehezebb a top gimikben eljutni az előrehozott érettségi lehetőségéhez az osztályozó vizsga miatt - ezt is fontos megfontolni az iskolaválasztásnál.

A könnyebb gimikben meg be van szűkülve a nyelvválasztás.

Messze vagyunk a skandináv oktatástól ... sajnos

35119. virgilius (válaszként erre: 35118. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 22:42
Hát igen, ez ismerős. Pedig amúgy jó suli. Ráadásul akinek csak németből van osztályzata, az akkor se mehet angolra, ha amúgy tud angolul. Nálunk ez volt a fő baj. Aztán beletörődött volna a lányom, hogy akkor a német mellé latint választ vagy franciát, de azokat pont nem lehetett. Na, hát így jártunk a R-val. :(((
35119. syria (válaszként erre: 35114. - Virgilius)
2018. dec. 9. 22:42
Nem értem. A gyerekek döntik el, hogy az osztálytársuk milyen nyelvet választhat?
35118. rozalinda (válaszként erre: 35114. - Virgilius)
2018. dec. 9. 22:36

Egyre jobban kieső helyen van a Rákóczi nekünk pont ezért a “nyelvi stratégia” miatt.

Sem olaszt sem spanyolt nem akarunk tanulni. Én tanultam spanyolul és olaszul is - és saját tapasztalat hogy pont semmire nem jó - de ez saját vélemény ... biztos van 1-2% aki hasznát veszi, de akkor is ötödik vagy hatodik nyelvként tudom elképzelni, semmiképpen nem második nyelvként

35117. virgilius (válaszként erre: 35116. - Poppy17)
2018. dec. 9. 22:04
Előrehozott érettségit viszont nem tehet bármikor, közepet legkorábban 10. év végén, emeltet meg 11.-ben, ha jól tudom. És csak nyelvből és infóból lehet.
35116. Poppy17 (válaszként erre: 35111. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 21:56
Igen, ere válaszoltam, hogy úgy lehet, hogy osztályozó vizsgát kell tenni. Tehát levizsgázik a 9-10-11-12-es anyagból, így lesz jegye és érettségizhet. Ezt megteheti bármikor. Előrehozott érettséginél is ezt szoktál csinálni, aki pl 10. végén akar előrehozottat tenni az előtte osztályozót tesz 12 és 12-ből majd érettségizik.
35115. virgilius (válaszként erre: 35112. - Levia)
2018. dec. 9. 21:48
Mivel a nyekesek kb B2 szintről indulnak 9.-ben az E5-bn, nem is lenne jogos, ha az osztályozóvizsgájuk potya lenne, De ez elég egyedi eset, kb az összes többi gimiben sokkal könnyebb az osztályozóvizsga.
35114. virgilius (válaszként erre: 35110. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 21:41

Pl pont a Rákócziban könnyebb.

De nem választhat az angol mellé bármilyen nyelvet, nálunk ezért esett ki. Nemcsak németet nem választhat, hanem a választhatókból is csak azt a kettőt, amit az adott osztályban a legtöbben szeretnének tanulni. Tehát pl spanyol vagy olasz, és akkor francia vagy latin nem lehet.

Melyik osztályt nézegetitek? A nyekest? Ott latint biztos nem lehet, franciát talán, ha szerencsétek van. Viszont az Eu osztályban automatice franciás lesz, és erős is nyelvből az az osztály.

35113. levia (válaszként erre: 35111. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 21:39

Mehettek, osztályzóvizsga kell hozzá. Ennek feltételei gimiről-gimire, tagozatról tagozatra változnak.

A Toldy pl. rendkívül jó ilyen szempontból (meg sok másból is).

35112. levia (válaszként erre: 35110. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 21:36

Itt sem az érettségi nehezebb, az pont olyan, mint bárhol másutt, hanem az annak feltételéül állított 11.-ben opcionális osztályzóvizsga komplex.

Nyelviseknek ez C1 szintű és pl. műelemzést is tartalmaz. És akkor is megugrandó, ha amúgy van már C1 szintű nyelvvizsga korábbról.

De Pl. a humánosok esetében az elvárt szint arányosan alacsonyabb, B2 körüli. Az ő esetükben sem váltja ki nyelvvizsga.

35111. rozalinda (válaszként erre: 35102. - Poppy17)
2018. dec. 9. 21:30

Igen én is ezt kérdezem...hogy lehet-e osztályzat nélkül érettségizni

pl. Rákócziban nem lehet együtt németet és angolt tanulni....akkor mondjuk választanánk az angolt mert német az már jól megy (sőt német tuti menni fog az előrehozott emelt érettségi - nade ha nincs jegyünk németből akkor is mehetünk előrehozott érettségire?)

Nem értem egyébként a Rákóczi, de sem az Api nyelvi koncepcióját ... egyikben sem lehet németet és angolt együtt tanulni ...😢😱🙃

35110. rozalinda (válaszként erre: 35105. - Levia)
2018. dec. 9. 21:26
Ez azt jelenti hogy vannak gimnáziumok ahol viszonylag könnyebb letenni az előrehozott nyelvi érettségit ? Máshol meg szigorúbban adják meg? Egy EJGben ez nehezebb, míg mondjuk valahol könnyebb (de hol?😊)
35109. virgilius (válaszként erre: 35108. - Levia)
2018. dec. 9. 21:20
Azt nem kétlem, hogy náluk lesz, de általában, nem nagyon szokott lenni...
35108. levia (válaszként erre: 35107. - Virgilius)
2018. dec. 9. 19:28

De van/lesz műelemzés. Nem ezzel lenne a gond, olvasnának, elemeznènek. Csak még nem tudni hányat és micsodát. Így kérdéses, hogy megéri-e beáldozni rá a szünetet. Pedig nem rossz ötlet az előrehozott érettségi, jövőre meg egy szintemelő.

Ja és a döntő többség nem akarja leadni a nyelvet.

35107. virgilius (válaszként erre: 35106. - Levia)
2018. dec. 9. 19:13

Célnyelvi országismeretet, szerintem de... Irodalmi műelemzést viszont az osztályozóvizsgán sem.

A legtöbb gimiben rutinból mennek előrehozottra, és kb a fél suli meg is csinálja. Hogy jó-e, az más kérdés. Abból a szempontból biztos, hogy 12.-ben felszabadul jó sok idejük.

Amúgy ha olyan nyelvből szeretne vizsgázni valaki, amit a saját iskolájában nem tanítanak, akkor az osztályozóvizsgákat leteheti másik gimiben is, csak idejekorán konkretizálni és jelentkezni kell.

35106. levia (válaszként erre: 35102. - Poppy17)
2018. dec. 9. 18:45

Bár így lenne mindenhol!

De a nyelvvizsgán nem kérnek pl. temérdek irodalmi műelemzést, célnyelvi országismeretet, mint az osztályzóvizsgán.

35105. levia (válaszként erre: 35101. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 18:40

Az EJG nyelvis osztálya 11-ben kapott ilyen lehetőséget, az angol és a német mellett olaszt és/vagy latint vehettek fel, hasonlóan, mint egy faktot. (Jegyet tudtommal nem kapnak belőle, csak "hobbiból" tanulnak. Bizonyítványba beírják.)

Az osztályzóvizsga előírása illetve a követelményrendszere gimiről gimire változik. Itt jóval durvább (nyelvből). mint az emelt érettségi. Ismerünk olyan gimit, ahol viszont merő formalitás. Na ott magas is az előrehozott érettségik aránya.

35104. Törpapa1 (válaszként erre: 35101. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 18:18
Szia, egyik gyermekem az ÖSB-ben tanul, ott 3 nyelvet tanulhatnak. Már nulladiktól van angol heti 4 órában, német magas óraszámban + másodiktól felveheti az oroszt vagy a franciát. Ez utóbbit másodikban heti 5 órában tanítják. És ha még mindig lenne kedve nyelvet tanulni, akkor fakultáció keretében olaszul is tanulhat.
35103. Poppy17 (válaszként erre: 35082. - Gal-bor)
2018. dec. 9. 17:07
Az enyém a kinézett kéttannyelvű előkészítőjére járt és nekünk nem jött be. Nem tudták az egyéni hiányosságait javítani. A saját szóbelijükre viszont jol felkészítették. A barátaink fia magántanárhoz járt, az sokkal eredményesebb volt. Én biztos hogy a következő gyerekem magántanárhoz viszem. Nem kell sokszor, szerintem heti 1x elég, de ott van lehetőség kifejezetten rá figyelve haladni.
35102. Poppy17 (válaszként erre: 35101. - Rozalinda)
2018. dec. 9. 16:50
Szerintem csak akkor érettségizhet, ha leteszi az osztályozó vizsgákat előtte. Ez felsöfokúval nem lehet gond.
35101. rozalinda
2018. dec. 9. 16:41

Más:

Az lenne a kérdésem hogy amennyiben egy tantárgyból nincsen erdemjegy a gimnáziumban akkor lehet e később abból később érettségizni? Attól tartok hogy nem.

Pl. Nekünk most van egy felsőfokú nyelvvizsgank egy nyelvből és szeretnénk másik 2 nyelvet tanulni a gimnáziumban. Lehet-e ettől még abból a nyelvből érettségizni amelyet nagyon jól tudunk már de most azért nem választanánk mert nincs értelme lógatni a lábunkat egy nyelvórán

Tudom nem ide tartozik a kérdés ... de nem mindegy milyen iskolát valsszunk.

Esetleg van olyan középiskola ahol lehet 3 nyelvet tanulni? Angol német és egy harmadikat?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook