Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Sziasztok,
ne haragudjatok, de szeretném a felvételivel kapcsolatban megkérdezni azt, hogy az normális dolog-e, hogy egy gyerek el megy felvételizni egy elég gyenge gimibe, számológépes és időhosszabbításos engedélyt is elintézteti magának (alap nélkül...), ír egy cc. 75 pontos felvételit, majd bejelentkezik egy erős kéttannyelvűbe első helyen. Ezt engedi ez a rendszer? Nem kiszúrás ez azokkal a gyerekekkel, akik becsületesen elmennek abba a gimibe felvételizni, ahová be szeretnének kerülni? Sajnos ilyen dolgokat hallottam a minap...
Ezt már egyszer megosztottam. De hátha van akinek új (szempontot jelenthet) és érdekes:
Az OH megadja az egyes gimik esetén azt is, hogy a tanulók között mennyi lány van.
Néhány gimi esetén a lányok aránya a következők szerint alakul:
Fazekas 38%
Szent István 42%
Radnóti 46%
Berzsenyi 46%
Api 47%
Árpád 52%
Toldy 53%
Eötvös 53%
Trefort 54%
Major 55%
Deák téri 55%
kispesti Deák 56%
Szent László 57%
II. Rákóczi 60%
Karinthy 60%
DNG 61%
Jóska 62%
Széchenyi 62%
Veres Pálné 64%
Madách 68%
Kölcsey 68%
Károlyi 68%
Jár érte, már túl vagyunk a javításon.
Szerencsére az egyenletesen lassuló mozgást még nem tanulták, így a jó összefüggésért járt pont.
11. ker és környéke az érdekesebb, vagy Dél-Pest?
Ha 11. ker, és egyházi is szóba jöhet, akkor a Szent Margit sem feltétlenül rossz választás.
Dél-Pesten én is csupa jót hallottam a Deákról és a 18 ker Vörösmartyról egyaránt.
Február 21-től, a gimi honlapján fenn lesz állítólag (lásd Prezi prezentáció, [link]
Egyébként a 86 pont rengeteg, gratulálok, 99.999999%, hogy elég lesz, a behívási ponthatár nagy valószínűséggel 80 alatt lesz.
Szerintem, mivel legtöbbször út/idő grafikonnal találkoznak, sokan azzal összekeverték. Enyém gyerek is. A 110-et (potyapont) meg simán 100-nak nézte, elnézte egy vonallal.
A 7-es feladatot nem csinálták meg sokan, az Árpád gimi statisztikájában is néztem, hogy senki sem kapott rá 6 pontot.:) Zircen 142 gyerekből csak egy.
A vonatos utolsó kérdése nagyon sokakat megtévesztett (miszerint a "második órájának utolsó tíz perce" hol is keresendő). Ezen 4 pontot is lehetett bukni, bár ha kiderül, hogy s=v*t és akár rossz adatokkal is összeszorozta (mint a lányom), akkor azért -- én úgy értelmezem) akár 2 pont is járhat, mivel:
"Az e) item pontja az út helyes kiszámítási módjának ismeretéért és leírásáért jár.
Az f) item pontja a szorzás helyes elvégzéséért jár."
+egy szavazat a 18. kerületi Vörösmarty-ra. Barátságos, nyugis iskola, a nyelvoktatása színvonalas, csak korlátozott (angol-német), de ezekből nyek-es osztályok is indulnak. Tavaly több nagyon jó tanuló diák úgy döntött, hogy marad a suliba, köztük kitűnő kislány 91 pontos felvételivel.
(Nekünk csak azért felejtős, mert a természettudományos vonal nem az erőssége, a fiam pedig ilyen vonalon szeretne érvényesülni.)
Akit az érdekel, melyik suli milyen jó -- persze sok minden más is lehet az adatok mögött -- és még új itt és nem olvasott vissza, tudom javasolni a lapomat, ami különböző szempontok szerint tudja rangsorolni az iskolákat (nem egy fix szempontrendszer szerint, mint a HVG). A lap tetején levő linkek előre beállított súlyozásokat adnak "kényelmi funkcióként", de a táblázat fejlécébe tetszés szerint lehet súlyokat megadni kompetenciateszt, érettségi (tárgyankánt) és "hozzáadott érték" metrikákra.
Le lehet szűkíteni évekre, ill. irányítószámtartományra (pl. 1000-1999 az Budapest).
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?