Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

53130. andivagyokén (válaszként erre: 53126. - Ducati)
2020. jan. 31. 18:19

Mert az egyik (55) az Oktatási Hivatal által közzétett hivatalos tavalyi átlag, amiben az összes megírt hatodikos dolgozat eredménye benne van.

Az idei sorban az 57.55 pedig azon sulik TAVALYI átlaga, akik alatta szerepelnek az oszlopdiagramon. Ezekben az iskolákban valamivel az országos átlag fölött teljesítettek tavaly a gyerekek, ezért nem egyezik a két szám.

53129. virgilius (válaszként erre: 53125. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 18:16
Poli a cél vele is?
53128. zitoka (válaszként erre: 53101. - Mamaka123)
2020. jan. 31. 18:15
Tisztább, szebb világot szeretnék. 😊
53127. Ducati (válaszként erre: 53123. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 18:15

Á bocsi!

Leesett. Az idei eddig felsoroltak arányaiban mutatja a tavalyi átlagot.

53126. Ducati (válaszként erre: 53123. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 18:13

Igen, azt értem, hogy még hiányzik pár iskola.

De miért van két különböző 2019-es átlag?

Az egyik a tavalyinál 55, a másik a mostani táblázatnál meg 57.55.

53125. andivagyokén (válaszként erre: 53121. - Pindur_)
2020. jan. 31. 18:12

Ahhoz szerda délutánig írásban kellett volna panaszt tennem a sulinál. De az a helyzet, hogy a 64 pont+max bizi elég lesz neki bőven oda, ahová mi célzunk. Az egyetlen olyan iskola, ami igazán tetszett neki, de az írásbelije után nem reális, az a Toldy lett volna, oda viszont a 66 is karcsú lenne, attól tartok. És mivel nem is gondolom, hogy jobb helyen lenne ott, mint az első helyre soroltban, így nem küzdöttem annyira.

De mondom, tényleg furcsa volt a fickó, az AKG-ban meg különösen nem számítottam erre:D

53124. cykada (válaszként erre: 53055. - Frozi)
2020. jan. 31. 18:10
Szia, egy specmatos, egy hatos németes gyerek van nálunk. A németes szóbelijén anno szintén volt írásbeli teszt és szóbeli is.
53123. andivagyokén (válaszként erre: 53119. - Ducati)
2020. jan. 31. 18:06
Mert a 2020-as eredmények fölötti két átlagot csak az alatta lévők iskolák eredményeiből számolja. Ez arra jó, hogy így látod, hogy mennyivel tér el ez a minta a teljes feldolgozottságú adattól. És kb lehet következtetni, hogy az itt látható idei szám országosan mennyivel lesz kevesebb.
53122. BLGB
2020. jan. 31. 17:57
Tavaly lényegében ugyanannyi hatodikos írt, és 262-en voltak 85 pont felett. Idén úgy számolom, hogy valahol 20-30 között lesz ez a szám.
53121. Pindur_ (válaszként erre: 53106. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 17:52

Ez valami hihetetlen.

Nem akartok továbbmenni a fellebbezéssel? Az rendben van, hogy nem “ütés” volt, de a kérdést megértette, jól érvelt. Nehogy már a szóhasználatba kössenek bele! Ami a kérdés volt, arra jó, adekvát választ adott.

53120. pd23
2020. jan. 31. 17:51

Szerb Antal

[link]

53119. Ducati
2020. jan. 31. 17:46

Nem értek valamit.

Réka táblázatában 2019-ben, országos átlag: 55 pontot írt a kördiagrammnál.

A 2020-nál pedig 2019. országos átlag: 57.55 pont.

53118. BLGB
2020. jan. 31. 17:45
Most tette közzé a Szerb Antal Gimnázium is a statisztikáját az írásbelikről. A hatodikosoknál a 9300 írásbeli közül több, mint 2700 eredményét pontra meg lehet tudni, ha felkeresitek a gimik honlapjait. (Érdemes a felvizsga.eu-ról indulni, ott látszik, hogy kik tették közzé eddig adatokat. Persze néhány jó infó itt (pl.: E5) is volt a blogon a betekintésekről.). Az adatok közel 30%-ának ismeretében már elég pontosan meg lehet határozni, hogy bizonyos értékek felett hányan teljesítettek. (Ajánlom mindenkinek az Árpád Gimnázium feldolgozását, az egyes feladatoknál (a,b,c részekre lebontva) meg lehet nézni, hogy hány százalék volt a helyes válasz. Nagyon profi, elismerésem a tanároknak!)
53117. Chelsey (válaszként erre: 53088. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 17:43

A műfaj mese volt, ugye?

Most akkor jól értem, az a tanár azt állítja, hogy a mesében csak létező dolgok vannak?! Kivétel a tüzes parazsat evő ló, meg a hétfejű sárkány, az égig érő paszuly stb.

53116. Sneaker (válaszként erre: 53114. - 0101010101)
2020. jan. 31. 17:16

Köszi h megnèzted!

Ez a term.ism. vagy a társ.tud. osztàly? Illetve megkèrdezhetem h a szóbelin miket kèrdeztek? Arról sehol nem talàltam infót sajnos. ( azaz nincsenek tètelek az adott tàrgyaknâl, itt sem îrta senki, ês nagy kêrdês h a hatodik 2.fêlêves tananyag hol êr vèget...)

53115. viroflay (válaszként erre: 53105. - Aglosz)
2020. jan. 31. 16:55
A Trefortban nem fiú-lány alapon megy a matek csoportbontás, ez biztos.Nyilván nem a Fazekas,de szerintem aki szeretne több matekot, itt is megkap minden segítséget,mert a tanárok többsége délután is bent marad,ha igény van rá.(legalábbis az én gyerekemnél így van). Kinek melyik suli szimpatikus.Nálunk szóba sem kerülhetett az Apáczai a nyílt nap után...Más meg így van a Treforttal.
53114. 0101010101 (válaszként erre: 53112. - Sneaker)
2020. jan. 31. 16:19

Na, rákerestem és megnéztem, mert persze nem emlékszem: 149 pontja volt, 76. helyről.

Igen, elégedettek, mondjuk mi az általánosból nagyon el akartunk jönni.

53113. Mokka73 (válaszként erre: 53093. - Pindur_)
2020. jan. 31. 16:04
Nálunk is a negyedikesnél logikai bukfencre hivatkoztak - és vontak le pontot -, holott csak egy fordulat volt a történetben a vége előtt. Tény, hogy nem volt megmagyarázva lábjegyzetben. Szerintem nagyon eredeti volt én büszke voltam a lányomra, hogy nem egy sablonszöveget írt. Persze ettől a pontot nem kaptuk meg, hiába érveltem (ismerve a lányom gondolkodását). Csak hajtogatta a tanár, hogy ez így akkor sem jó és hiányzik egy átkötő mondat (már így is 9 mondat volt, pedig nem kellett volna annyi). Sajnos nem ez az egy pont számított, így végül hosszas vívódás után elengedtem.
53112. Sneaker (válaszként erre: 53103. - 0101010101)
2020. jan. 31. 15:54

Szia, megkérdezhetem hogy mennyi lett az összpontszàma? Illetve h a lista hànyadik helyèről jutott be? Melyik osztály?

Elègedettek vagytok a sulival?

53111. buksi2 (válaszként erre: 53002. - Zitoka)
2020. jan. 31. 15:54
Értem, mire gondolsz. Amúgy a szándékuk meg volt, hogy több gyereknek adnak esélyt a szóbelivel, a top gimik közül náluk volt a legalacsonyabb (74 pont) behívási ponthatár. Csak a trendi irányvonallal (digitális és kommunikációs osztály elnevezés, jófej/laza ffi. ofők, kötetlen pozitív szóbelikkel) túl jól sült el, valószínű nem számoltak azzal, h ennyire hype-ja lesz abban az évben az Apáczainak és szinte a szóbeli mentesekkel feltöltődik a létszám. Feleslegesen magukat sem akarhatták túráztatni.
53110. Aquarius76 (válaszként erre: 53089. - Virgilius)
2020. jan. 31. 15:49
Basszus ez is nagyon gáz. Mi az, hogy elég pontja van...Biztos a kedves javítótanár tudja, hogy mi mire elég. Hogy lehet ilyen szakmaiatlanul érvelni. Nem csodálom, hogy részetekről ugrott az a suli.
53109. Zsuzska4 (válaszként erre: 53060. - AgiABC)
2020. jan. 31. 15:45

Sziasztok!

Mi tavaly, utolsó pillanatban döntöttünk negyedikes lányommal a felvételiről, így az iskoláknak sem tudtunk annyira utána járni. Én is itt a fórumon olvasgattam a tapasztalatokat. Hálás is vagyok a sok hasznos infóért. Mivel láttam, hogy a Deák téri Evangélikus gimi után érdeklődsz, gondoltam megosztom a saját élményeinket. Igen van áhitat, az adventi időszakban sokat beszélgettek, készülődtek. Az énekkara híres, elvárják, hogy mindenki kipróbálja magát, de nem kötelező, viszont nagyon élvezik. A gyerekek nagyon aranyosak (a nagyobbak is!), abszolút motiváltak, a szokásos iskolai versenyeken túl több csapatversenybe is beszervezték a lányomat. Elvárás azért van, matekot, term.ismeretet szerintem kiemelten kezelik, de nyelvből sem panaszkodunk. Tornaterem kicsi, de télen korizni mennek, utána úszni. Maga az iskola is kicsi, családias, nálunk ez fontos szempont volt.

53108. Aquarius76 (válaszként erre: 53088. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 15:45

Ez is nagyon gáz. Szegény gyerek, ha legközelebb is felvételizik, nem mer majd akármit írni, mert mi van ha...

Nyolcadikban az érvelős fogalmazás bizonyos szempontból könnyebb ( szerintem) de abba is bele lehet kötni.

53107. cskatacs (válaszként erre: 53104. - Inxy)
2020. jan. 31. 15:25

Elnézést. Figyelmetlen voltam, azt hittem még az eredeti kérdést feszegetjük.

Azzal, amit írtál teljesen egyetértek. Éppen ezt írtam én is, és szerintem járna a pont az 5. feladatra.

53106. andivagyokén (válaszként erre: 53100. - A-nesz)
2020. jan. 31. 15:01
De jó fejek vagytok. Már elment a hajó, mert kedden volt a betekintés, az viszont jól esik, hogy ezek szerint nem csak az én elfogult anyai szemem látta értékelhetőnek a választ. Amúgy a b-re sem kapta meg a pontot, mert ugyan szabatos mondatban kifejtette, hogy megfelelő volt a felajánlás, mert az egér kisebb, ezért tízszer annyival sem tud akkora fájdalmat okozni, mint amennyit egy ütéssel az elefánt, de itt az volt a kifogás, hogy szó sem volt ütésről.
53105. Aglosz (válaszként erre: 52970. - Virgilius)
2020. jan. 31. 14:59
Visszatérve a mindenki beír mindentre, a kedvencem a Trefort, amit évente 700-800 gyerek ír be, azok is akik sok pontot írtak, de biztos ami biztos, és azok is, akik kevesebbet és az E5-öt, Apit, Radnótit, Fazekast, Toldyt meg se merik célozni. Jó néhány ismerősöm van, aki 90+-al is beírta az elmúlt években, miközben spec. matra készült és fel is vették végül a Fazekasba. Holott a jó matekos gyerekeknek nagyon nem való szerintem a Trefort. A top gimik közül szinte csak itt nincs matek csoportbontás 7-8. osztályban. Kilencediktől kezdik bontani őket, de akkor sem tudás alapon, hanem pl. fiú-lány, mert a tesi órával van párban. Cserébe viszont 9-10.-ben csak heti 3 óra matek van. Javaslom, hogy mindenki böngéssze a felvételi tájékoztató mellett a tantervet és az órarendet is, sokat elmond.
53104. inxy (válaszként erre: 53097. - Cskatacs)
2020. jan. 31. 14:56

nem igazán értem a válaszodat. Az egyik (7.) feladatban az volt, hogy húzd alá a hibás szót és írd mellé a vonalra helyesen. Itt járt a pont akkor is, ha a feladat egyértelmű kérése ellenére nem húzta alá a hibás szót, csak leírta jól.

Az én fiam az 5. feladatnál - ahol az volt a feladat,hogy egy táblázatba be kellett írni 6 szó betűjelét (A-F) képző-jel-rag különböző végződése szerint, hibátlanul megoldotta a feladatot mind a 6 szóval, de nem a betűjelet pl. "A" írta oda a megfelelő helyre, hanem magát a szót pl. "hajói". Én ezt nem érzem jogosnak, hogy erre 0 pont járjon a 4 helyett, ha egyszer másik feladatnál elfogadják a máshogy jelölt megoldást is, ha az tartalmilag jó.

A 7-es feladatban, ha ugyanilyen szigorúak lettek volna, akkor 5 helyett 0 pont járt volna annak, aki nem húzza alá a szót, ott mégis megadták...

53103. 0101010101
2020. jan. 31. 14:56

A csókos-póthelyes témához írok: tavaly a nagyobbik gyerekem jelentkezett hatosztályosba, rossz bizivel, egész jó felvételivel.

Úgy tűnt, hogy nem veszik fel sehova, és aztán június 6-án hívtak a Móriczból (az volt az egyik cél), hogy érdekel-e még minket. Mondanom sem kell, alig kaptam levegőt, értetlenkedtem. Az derült ki a telefonban, hogy visszaléptek többen, és az ideiglenes rangsorban mi következtünk. Senkit nem ismerek a suliban, semmilyen kérvényt nem írtunk, teljesen tiszta ügy volt. Oké, hogy nem top gimi, de van ilyen. Gondolom, utolsó pillanatban is döntenek úgy gyerekek, hogy maradnak az általánosban mégis, vagy ők is pótlistáról bejutnak egy preferáltabb iskolába, és még nyilván sok verzió elképzelhető.

Mi addigra már letettünk róla, hogy hatosztályosba mehet, és nagyon örültünk, és nagyon jó döntés volt a váltás.

Azért írom, hogy tényleg sokiminden történhet, utolsó utáni pillanatban is!! Szóval tényleg a remény hal meg utoljára:-)

53102. akinomuj (válaszként erre: 53078. - Andivagyokén)
2020. jan. 31. 14:52

Szerintem teljesen adekvát válasz a gyerek részéről. Sőt, lehet, hogy én is ezt írtam volna.

12 éves emberkékről beszélünk. Simán benne van az ő gondolkodásukban, hogy szemet szemért elv alapján intézzék az ilyen típusú problémákat.

Annyira utálom, hogy a diáknak az a feladata, hogy "Találd ki, a feladat kitűzője szerint mit kellett volna tennie/mit gondolt/mi volt a célja/oka stb." Csak éppen nem így van leírva a kérdés...

53101. mamaka123 (válaszként erre: 53098. - Zitoka)
2020. jan. 31. 14:48
Nem kell ezen kiakadni, valószínűleg minden iskolában vannak protekciós helyek (nyilván mindről nem tudom biztosan, de jó párról igen, ezért merek általánosítani). De ezeknek alapból nincs köze a pótfelvételikhez, már az előtt meg vannak határozva.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook