Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

59220. Adriboci (válaszként erre: 59218. - Aquarius76)
2020. márc. 23. 07:21
az igen, akkor tényleg tetszhet neki a nyelv :) sok sikert!
59219. mzx (válaszként erre: 59217. - Adriboci)
2020. márc. 23. 07:15
Ha rajta fog múlni, akkor az oroszt. A jelentkezési lapra is ezt írtuk első helyen. Még bemutatóórán is voltunk. Szerintem végtelenül unalmas volt a rengeteg személyes és birtokos névmás, de neki tetszett. Nem tudom, hogy mennyire lehet tényleg választani majd.
59218. Aquarius76 (válaszként erre: 59217. - Adriboci)
2020. márc. 23. 07:15

Olasztanár ismerősöm szerint az olasz egy csodaszép, de nehéz nyelv.

Majd meglátjuk, ugyanis lányom az angol mellé olaszt szeretne tanulni. Az első helyen olasz kéttanost jelölt ( oda nagyon kicsi az esélye), másodiknak olasz-angol NYEK-et, heti 12 olasz és 6 angollal ( oda elvileg bejut).

59217. Adriboci (válaszként erre: 59216. - Mzx)
2020. márc. 23. 07:06
az olaszról hallottam, hogy könnyű - kíváncsi leszek mit választ majd ha odakerül, de gyanítom nem a németet..
59216. mzx (válaszként erre: 59215. - Adriboci)
2020. márc. 23. 07:00

A fiam oroszt szeretne tanulni. Egyszerűen tetszik neki a hangzása.

Legtöbb értelme egyébként a kínainak és a spanyolnak van. Egyrészt a népesség nagyságát nézve, akik beszélik, másrészt pedig igen alacsony az angolul tudóak száma közöttük. A munkahelyemnek Kínában, Spanyolországban és Columbiában is van képviselete. Az ottani kollégáinktól is ez az infó van, állandóan le kell fordítaniuk a központból angolul érkező anyagokat az ügyfeleknek, pedig műszaki-technikai szövegek.

Én a spanyolra szavazok, szerintem gyönyörű a hangzása (és az olasznak is). :)

59215. Adriboci (válaszként erre: 59212. - Rz)
2020. márc. 23. 06:40

én is azt mondom, hogy először németet tanulni jobb, mert utána az angol már sokkal könnyebb.. saját példám és rengeteg ismerősé bizonyítja - aki előbb angolozott, ki van borulva a német nyelvtantól, utálja, és az esetek többségében nem jut már el vele a nyelvvizsgáig, vagy ha muszáj diploma stb. miatt, csak vért pisilve..

ilyenkor sajnálom, hogy a lányom mégis az angolt kezdte el, már most látszik ha érdekli egy-két dolog németből és elmondom, nem érti miért kell ilyen bonyolultnak lennie, amikor az angolban sokkal egyszerűbb

apropó: ha nem német a 2. nyelv, Ti mit választanátok?

59214. Gyögyőke (válaszként erre: 59152. - Pendragon)
2020. márc. 23. 06:22
Kifirből áttöltödnek az adatok, minden gyerekről látod az összes adatát, ezt nem te küldöd be, központ küldi az iskola felé
59213. hampa (válaszként erre: 59207. - Levia)
2020. márc. 23. 00:18
Ez akkor nem volt tilos? Amikor a fiam volt nagycsoportos, nem volt lehetőség szűrni a gyerekeket, náluk sorsoltak (nagyon kevés helyre, mert a tesók, kerületi németes ovikba járók elsőbbséget élveztek).
59212. rz (válaszként erre: 59210. - Virgilius)
2020. márc. 23. 00:02
Nem értek egyet a megállapításaiddal. Amennyiben az a cél, hogy a gyerek egyformán jól beszéljen németül, meg angolul is, az általános iskolai ÉLETKOR miatt jobb először németet tanulni. Később elkezdeni a németet, pont akkor amikor gimiben már nehezebbé válik a tanulás (meg persze diákévek...)sokkal keményebb. Viszont az angol - középfokúig - könnyebben megtanulható mellé. Amúgy meg sok gyereknél az angol megtanulása után erősen lecsökken a motiváció, hogy bármilyen másik nyelvet megtanuljon...(a fiam angolt is tanul amúgy, de csak heti 2x)
59211. Aquarius76 (válaszként erre: 59159. - Inxy)
2020. márc. 22. 23:40

Tudom, sovány vigasz, de hatodikosommal nálunk is majdnem hasonló a helyzet. Bár a felületet amit használni kell jól ismerik, mégis sok időbe telik némelyik feladat, kevés tanár belefeccölt munkája látszik egyelőre. Nem bírálni akarom őket.

Remélem majd beindulnak a dolgok és olajozottabban fog működni.

59210. virgilius (válaszként erre: 59209. - Johanna20)
2020. márc. 22. 23:31

Igen, ez is egy hiedelem a nyelvtanulással kapcsolatban, ami vigasztaalhatja azokat, akik kínlódnak a némettel.

Mint ahogy az is, hogy első nyelvnek jobb németet tanulni, mert utána az angol könnyebb. Ja, csak épp előtte ugyanúgy könnyebb lenne. :)

Meg hogy a latin után könnyebbek az újlatin nyelvek. ja, csak épp meg kell hozzá tanulni előbb egy sokkal nehezebbet. :)

59209. Johanna20 (válaszként erre: 59206. - Macskaringo)
2020. márc. 22. 23:18
Németből sokkal nehezebb B1 vagy B2 szintre eljutni, mint angolból, de B2-ről C1-re, tehát középfok után felsőfokra könnyebb.
59208. Johanna20 (válaszként erre: 59199. - Dhar)
2020. márc. 22. 23:16
Van sima német, nemzetiségi német, és nemzetiségi kéttannyelvű német.
59207. levia (válaszként erre: 59206. - Macskaringo)
2020. márc. 22. 23:07

Te jó ég... Egyre jobban hiszem, hogy ezek szerint a mi sulink kivételesen hatékonyan taníthat. A gyerekek finoman szólva se haltak bele a német tanulásba. Mondjuk nem csak egyszerűen beíratták őket, hanem "felvételiztek" ovis korukban a nemz.

osztályba. Megnézték, alkalmasak lelehetnek-e főleg hallás alapján elkezdeni egy idegen nyelvet. (Mi sem beszélünk németül, csak a leányzónk. Itthon semmi segítséget nem kapott, max. alsóban a szavakat kérdeztem ki tőle a hétfői szódogához.)

59206. Macskaringo (válaszként erre: 59197. - Hampa)
2020. márc. 22. 22:52

Én azért örülök, hogy a lányom német nemzetiségis osztályban bevállalta a DSD-t, mert így nyolcadikban erre külön készültek, úgyhogy a heti 5+1 német órán túl még volt heti 1-2 DSD-s óra is.

Ami megdöbbentő, hogy a tanáruk szerint az egész évfolyamból csak 2-3 gyerek esélyes arra, hogy megszerezze a B1-et nyolc év német tanulás után.

És szegények ráadásul megírták az írásbelit, de a járványügyi helyzet miatt a szóbelit elhalasztották. Múlt pénteken lett volna, de így nem tudjuk, mikor tudják megcsinálni.

Egyébként vannak osztálytársak, akinél a szülők egyáltalán nem tudnak németül. Az egyik ilyen kislánynak segítettem, amikor a felvételihez kidolgozta az adott iskola német tételeit (ide nem vártak semmi extra tudást, szerintem még az A2-t sem ütötte meg az elvárás), és azt láttam, hogy 8 év német tanulás után nem tudja a kérdőszókat...

A legszörnyűbb a dologban, hogy ezeknek a gyerekeknek minden nap eggyel több órájuk van, mint a párhuzamos osztályban az angolosoknak, és gyakorlatilag tök feleslegesen vannak 8 éven keresztül terhelve, mert a legszorgalmasabbak és legjobb nyelvérzékkel rendelkezők kivételével esélyük nincs még egy B1-es nyelvvizsgára sem...

59205. akinomuj (válaszként erre: 59196. - Levia)
2020. márc. 22. 21:23
Pontosan emiatt nem szoktam ajánlani én sem. A témák egy része kifejezetten felnőttekre vannak szabva, a gyerek a saját anyanyelvén sem kerül ilyen helyzetekbe.
59204. pendragon (válaszként erre: 59155. - Levia)
2020. márc. 22. 20:20

Nem kötekedésből, de az értékelőlapon csak az látszik, hogy bizonyos feladatokat nem értékeltek; az, hogy BTMN vagy SNI miatt nem értékeltek, az nem derül ki az értékelőből.

Ezt a kinyomtatott papírt kell ugye beküldeni a suliknak, és akkor az iskolák manuálisan számolják ki a gyerek pontszámát úgy, hogy arányosítják, hogy 50-ből mennyi pontot érne az így elért pontszám.

SNI-s és BTMN-es szülőknek itt kell résen lenni; nekünk két suli sem arányosította és úgy vették, mintha az X pontot 50-ből és nem kevesebből érte volna el; utána gyors levélváltást követően korrigálták az elszámolást.

59203. levia (válaszként erre: 59199. - Dhar)
2020. márc. 22. 19:25

Nálunk nem volt emeltebb német. Felsőben csak napi egy nyelvórájuk volt + heti 1 HéN és heti 1 nemz tánc.

Semmi németül tanult tantárgy.

59202. levia (válaszként erre: 59200. - Dhar)
2020. márc. 22. 19:22
Akkor a lányom is sima nemzetiségire járt, nem emeltre.
59201. virgilius (válaszként erre: 59182. - Levia)
2020. márc. 22. 19:14

...lányom tehetett róla, hogy németes lett, ő választotta 4.-ben, mert cuki volt a németttanárnéni. :)

Azóta ezt a döntését már igen sokszor megbánta...

Fiamat nem érdekelte a néni cukisága, és lám, ő döntött jól.

59200. Dhar (válaszként erre: 59199. - Dhar)
2020. márc. 22. 19:13
(Tehát a sima nemzetiségin van 5-6 nyelvóra.)
59199. Dhar (válaszként erre: 59187. - Frozi)
2020. márc. 22. 19:11

A lányom sima németes nemzetiségi osztályba jár, nem az emeltbe. Nekik heti 5 vagy 6 óra nyelv és 1 óra népismeret van, most 4. végén alapvizsgáznak, ami alulról közelít egy alapfokúhoz. Örülök, h nem emeltre írattam, elég sokan küzdenek vele, a tárgyak harmada németül tanulandó.

Viszont 4. elején behozták az angolt heti 1 (!) órában és a tanerő cuki, de öregecske és hát erősen magyaros a kiejtése...A fiam is németes a kisgimiben, de neki jobb az angol kiejtése, meg affinisabbnak is tűnik az angolra, bár még nem tanulnak mást (7.o.); a lányka még németül ejti ki az angol szavakat, de nagyon figyelek rájuk :)

59198. inko (válaszként erre: 59174. - Rz)
2020. márc. 22. 18:59
Bár a kérdés Bp-re vonatkozott, de vidéki tapasztalatok is igazolhatják! Nálunk két giminél is,(6 osztályos) előfeltétel az angol előtanulmány, még ugyanoda a németre, kezdő is mehet! Ahogy néztem az azonosítókat, legtöbben mindkét nyelvre jelentkeztek! (gondolom a német a menekülő szak, mert jobb rangsorszámmal inkább a haladó angolt választják)
59197. hampa (válaszként erre: 59194. - Levia)
2020. márc. 22. 18:54
OK, hogy ingyenes, de teljesen felesleges, ez a szint nem ér semmit.
59196. levia (válaszként erre: 59195. - Levia)
2020. márc. 22. 18:34

Ehhez képest a 14 évesemnek meg kellett hivatalos levélben reklamálnia a webshopon vásárolt garanciális kuktát, ami nem tartotta a nyomást. Mindezt szótár nélkül.

Nem volt könnyű, addig sose vásárolt háztartási gépet, sőt nem is igazán használunk kuktát.

A formális levelet meg tudta írni persze, csak sokszor tipelt csak mit is reklamál.

A témák miatt (se) könnnyü a fiatalon letett felnőtt nyelvvizsga.

59195. levia (válaszként erre: 59194. - Levia)
2020. márc. 22. 18:28

A DSD.I.-ről:

Nem egyszerű nyelvvizsgáról beszélünk, a DSD annál sokkal több. A vizsgára való teljes felkészülés beépül az adott iskola tantervébe, ami azt jelenti, hogy a szülőknek nem kell drága különórákra járatniuk a gyerekeiket ahhoz, hogy jól megtaníttassák őket németül. A tanórák során éveken át folyamatosan fejlesztik a gyerekek azon kompetenciáit – a nyelvi mellett így többek között azt, hogy miként kell prezentálni, fogalmazást jól megírni –, amelyek a vizsga sikeres letételéhez szükségesek. Emellett pedig maguk az iskolák is sokat profitálnak a projektből, hiszen a pedagógusaik rendszeresen vehetnek rész olyan továbbképzéseken, amelyek során Németországban már sikerrel alkalmazott, ám hazánkban még kevésbé bejáratott módszerekkel ismerkedhetnek meg.

A DSD-iskolák diákjai 8. osztály elején dönthetnek arról, vállalják-e a megmérettetést. Az írásbeli vizsgára minden év márciusában kerül sor, és azon olvasási, szövegértési és írásbeli kompetenciákat mérnek. Néhány héttel azután következik a szóbeli vizsga, mégpedig tapasztalt, általában anyanyelvi vizsgáztatók jelenlétében. Ebben a fordulóban a vizsgázók önálló nyelvi kifejezőkészségére kíváncsiak: minden diáknak önállóan be kell mutatnia azon kutatásának eredményeit, amelyet egy szabadon választott témában elmélyedve végzett. Aki jól helytállt a vizsgán, az olyan nyelvi diplomát szerez, amely a Közös Európai Referenciakeret B1-es, illetve A2-es fokozatának felel meg, és biztos német nyelvtudást tanúsít.

59194. levia (válaszként erre: 59191. - Hampa)
2020. márc. 22. 18:23

Gondolom azért (is) DSD1, mert ingyenes és sokaknak sikerül, lévén A2-B1 szintű.

Mert a mieint Telc-re mentek, nem ingyen (5 éve volt), de akonek sikerült a komplex, annak az általános iskoka alapítványa vusszafizette a vizsgadíj 50%-át.

Egy híján mindenkinek sikerült is, ő nem isjelentkezett vizsgára.

59193. Zizoka01 (válaszként erre: 59185. - Rz)
2020. márc. 22. 18:21
A sima német heti 3 óra negyediktől, 5 éven át. Lehetne jó, de mégsem az. Általában ezek a gyerekek max. A2 szintre jutnak el nyolcadikig. Különtanárral esetleg B1, de az sem lesz folyékony társalgós, mert erősen nyelvtancentrikus az ált. isk. tananyag.
59192. rz (válaszként erre: 59191. - Hampa)
2020. márc. 22. 18:13
Pont ezt gondoltam én is. A fiam 6.-tól gyakorlatilag tud németül (a hétköznapi értelmében véve), folyékonyan beszél. Elképzelni sem tudom, hogy mit csinálnak akkor másik hasonló iskolákban...
59191. hampa (válaszként erre: 59189. - Levia)
2020. márc. 22. 18:08

Erre van jogszabály vagy csak “illene”?

Ezt a DSD I-et azért sem értem, mert a fiam 4 év tanulás után simán elcsevegett németül Ausztriában, szerintem jól haladtak, felsőben biztosan még gyorsabb lett a tempó. Szóval semmilyen értelmes magyarázatot nem találok, hogy miért nem B2 szinten vizsgáznak.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook