Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Szerintem sem mindegy, ki javít, csak az a baj, hogy egy iskolán belül is kerülhetsz szőrös szívű, illetve lazább javítóhoz, vagy még inkább attól a tanártól függ ez, aki épp ott van a reklamálásnál. Szóval ha minden téren jókat tapasztaltatok, akkor leginkább oltári nagy mázlitok volt. :)
Egyébként a mateknál is elég tág tere van a jóindulatnak, sőt azt gondolom, ott talán még inkább, mint a magyarnál.
Azért vannak nagybetűs Emberek.
"Idén december 10-én, az emberi jogok világnapján újra átadjuk a SZABAD-díjakat azoknak a hétköznapi hősöknek, akik a legtöbbet teszik azért, hogy Magyarország szabadabb hely legyen. A következő napokban 9 kortárs író tollából ismerhetitek meg a jelöltek történeteit, akik közül kiválaszthatjátok, ki legyen a TASZ közönségdíjasa."
Olvassátok el a törtėneteket. Ebben az őrült magyar valóságban szenzåciós emberek küzdenek másokért, mások ellenében.
A fogalmazás is le van szabályozva eléggé. A megfelelő tagolás szerkezet (nem felejti el új bekezdésbe írni a bevezetést, tárgyalást, befejezést kapásból 3 pont.
A helyesírás 2 pont, szabályozva van hány súlyos hibától 1 illetve 0 pont, le van írva, mi a súlyos hiba.
Az íráskép "rendezettsége" 1 pont.
Magára a fogalmazás tartalmára, stílusára csak 4 pont adható, ezért a szigor max 1-2 pontot jelenthet ide vagy oda.
De az iskolák szempontjából érthető. Szerintem a 2-3-as magatartás már aggàlyos lehet és érthető, hogy inkább gyengébb tanulót vesz fel mint problémásat.
Egyébként a félévi e naplót vinni kell, ott ugyanúgy látszik van a beírás. Biztos vagyok benne, hogy a szóbeli pontszámnál nagyon is beleszámít..
Itt nem házon belül kérik, hanem a kívülről jövők felvételijéhez.
Átgondolva a dolgot, hajlok arra, hogy legális a dolog, de szerintem akkor is aggályos.
Azok a komplex sulik, a TF gimi is ilyen-, amelyek általános iskolák és gimik is egyben, rendszerint kérik a magatarzás és szorgalom jegyeket a házon belüli ÁTvételhez. Pl így fogalmazva:
"Az iskolánkban tanulói jogviszonnyal rendelkező nyolcadik évfolyamos tanulók felvételi eljárásban való részvétel nélküli továbblépésének feltételei:
magatartás- és szorgalomértékelésük legalább jó (4)
a hetedik osztály év végi és a nyolcadik osztály félévi osztályzataik átlaga a pontszámításban figyelembe vett 6 tantárgyból legalább 4,00
Amennyiben a tanuló nem teljesíti ezeket a feltételeket, jelentkezhet a központilag..."
Tavalyi évre ez vonatkozott. Az idei meg nincs fent.
"6. A hozott pontok kiszámításánál mit lehet, és mit nem lehet figyelembe venni?
Tanulmányi eredmények alatt kizárólag a középfokú iskolába felvételiző tanuló általános iskolai tanulmányait igazoló bizonyítványában, félévi értesítőjében (ellenőrzőjében) szereplő osztályzatait, minősítéseit kell érteni. A tanulmányi eredményekbe tehát nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny és egyéb olyan teljesítmény, amely részben vagy teljesen elválasztható az általános iskolai tanulmányokat (a helyi tantervi követelmények teljesítésének szintjét) dokumentáló általános iskolai bizonyítványban, félévi értesítőben (ellenőrzőben) található osztályzatoktól, minősítésektől. A tanulmányi eredményekbe a magatartás és szorgalom értékelése nem számítható be."
Sziasztok! Szerintetek az rendben van, hogy a TF Gyakorló Gimnázium magatartás és szorgalom osztályzatot is kér a felvételikor?
Motivációs levelet is kérnek a jelentkezési lap mellé, amit szintén furcsállok, de az még oké. De a magatartás-szorgalmat én úgy tartottam számon, hogy nem lehet bekérni. A sportiskolákra külön szabályok vannak?
Nagyon profik a kommunikációban!
Jó suli lehet, sajnos nekünk messze van. :(
Dehogynem ! Mondták is, hogy fotózzak ha akarok. Még ma is megvan a Felvételi mapppámban a gépen. :)
2 éve egy budapesti gimiben választhattam fotó és fénymásolat között.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?