Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

70350. virgilius (válaszként erre: 70339. - Mrt)
2021. jan. 28. 22:11

Na az oroszlános szólást azt mi sem ismertük. És a manógyáras kérdések között volt pár nagyon gonosz, most megnéztem. :(((

6.os pót

70349. levia (válaszként erre: 70347. - Eleonóra123)
2021. jan. 28. 22:11
Pontosan így. A központi magyar helyett van a helyi német feladatlap, a központi matek eredmény beszámít..
70348. minpins (válaszként erre: 70347. - Eleonóra123)
2021. jan. 28. 22:10
A matek az a központi és nyelvi teszt van még hozzá.
70347. eleonóra123 (válaszként erre: 70345. - Levia)
2021. jan. 28. 22:06
De azt ne felejtsük el hogy a magyar központi helyett a suli által összeállított német nyelvű feladatsort meg kell írniuk a jelentkezőknek és annak a pontszáma adódik a pontokhoz. Haladó németre.
70346. manimantra (válaszként erre: 70344. - Minpins)
2021. jan. 28. 22:05
Világos, a haladó részt el sem olvastam 😀
70345. levia (válaszként erre: 70343. - Manimantra)
2021. jan. 28. 22:03

HALADÓ tagozaton nem, egy nemzetiségi iskolában az "anyanyelv" nem a magyar. Az ilyen helyen kapott bizi is kétnyelvű, de a német nyelvű van előbb.

Amúgy benne van a tájékoztatóban. A kezdőknek nyilván igen, a magyar számít hisz nem tudnak németül.

70344. minpins (válaszként erre: 70343. - Manimantra)
2021. jan. 28. 22:02
A honlapjukon.
70343. manimantra (válaszként erre: 70276. - Minpins)
2021. jan. 28. 21:56
Nem számítják bele a magyar felvételit? Ezt hol olvastad?
70342. bobe212
2021. jan. 28. 21:56

Sziasztok!

Hivatalosan lehet tudni amúgy valahonnan, hogy az egyes középiskolákban mennyik voltak a ponthatárok? A listában nem szerepel az összes iskola, pont a minket érdeklő technikum pl. nincsen benne. Nem értem miért nem nyilvánosak ezek, mint az egyetemi felvételiknél. Fogalmam sincsen milyen esélyekkel indul a gyerek.

70341. Chelsey (válaszként erre: 70339. - Mrt)
2021. jan. 28. 21:42
Nem egyszerű ezen túllépni az biztos. Az nyugtasson, hogy másnak se lesz annyi pontja, mint amennyit várt, így az esélyetek nem csökken :)
70340. AgiABC (válaszként erre: 70162. - Nyúlanya)
2021. jan. 28. 21:40
A XVI. kerületi Hermanból a Radnótira és a DEG-re szokás lőni, nem a László Gyulára és a Fasorira. Oda ne vidd őket a Hermanból (mi is XVI. kerületiek vagyunk:-). Annál sokkal jobb, ha maradnak a Hermanban (tudom, osztályközösség és egyebek, sok összetevős kérdés, de...lécci ne a Fasoriba és a László Gyulába a Hermanból, mert sírni fogok:-)
70339. mrt (válaszként erre: 70312. - Borian)
2021. jan. 28. 21:37

A gyerekem nem volt még középsős, amikor kiolvasta az első boribonját, azóta csak a könyvespolcain lett 700+ könyve, a könyvtáriakat nem is számolom. Ma a kincskereső kisködmön/Rab ember fiai-kombót vitte magára felvételire mert még csak négyszer olvasta, és hát muszáj ötödjére is.. Aztán az oroszlános-szamaras közmondásba beleakadt (én sem hallottam még, meg még hárman a környezetemben) , és a mozisból is volt egy pont, amire nem egyértelmű logikus válasz. Emiatt mire a korábban szintén tucatszor olvasott manógyár-részlethez ért, teljesen szétesett, amilyen kis aspergeres. Tegnap még 46 pont volt a realitás, bőven nem lesz annyi. Szóval kívánom, hogy a közmondás-feladat készítőjének döglött oroszlánját rugdalja össze egy csapat fickós szamàr, így koronaszezonban, pótló időpontban, az alapműveltség szent nevében.

Elnézést a ventillációért.

70338. Hermione G. (válaszként erre: 70257. - Yukiko)
2021. jan. 28. 21:34
Magyar tanár családtag szerint volt egy-két érdekesség a feladatok között. A tanítványainak annyi előnye volt, hogy a fogalmazás témáját megírták, átbeszélték. A felvételik előtt a tanárok is beszélgetnek itt-ott, hogy milyen téma várható. Ez a mostani elég esélyes volt.
70337. virgilius (válaszként erre: 70336. - Aquarius76)
2021. jan. 28. 21:34
Na igen, ez már a ló túloldala típusú jelenség. :) De hozzáteszem, ő sem az iskolában olvasta ezeket. Persze akkor meg ugyanott vagyunk, hogy az iskola nem készít fel a felvételinek erre a részére sem.
70336. Aquarius76 (válaszként erre: 70304. - Virgilius)
2021. jan. 28. 21:31

Ha már kötelező olvasmány.

Lányom egykori általános iskolai ofője középkorú, fiamé max. 30 éves. Felsőben 3 könyv kötelező a tanév során. Lányoméknak a "klasszikus", viszonylag klasszikus kötelezők voltak, a fiaméknál többször van kortárs pl. Az emlékek őre (idén, hetedikben), Egy fiú a csapatból, Az osztály vesztese; ezek tavaly. Ezekből ugyan nem fog régies kifejezéseket megtanulni, az biztos.

70335. akinomuj (válaszként erre: 70322. - Macskaringo)
2021. jan. 28. 21:30

Nem akarod közzétenni ezeket a felvételi előkészítőket?

Állítom, még fizetne is érte sok szülő.

70334. akinomuj (válaszként erre: 70318. - Prosperitas)
2021. jan. 28. 21:27

Nem légből.

Olvass utána, mi történt az Igazgyönggyel vagy a MET-tel.

Nem azt állítom, hogy nincsenek olyan kitüntetett szervezetek, amiket az állam kirakatba téve támogat, hogy segítsenek a felzárkóztatásban. Hangzatos programokkal, komoly hírveréssel.

Hanem azt, hogy vannak olyan régóta jól működő, többszörösen bizonyított formációk, amiket igyekszik ellehetetleníteni, vagy olyan feltételekkel gúzsba kötni, amiket nem vállalhatnak.

De ez nem ennek a fórumnak a témája.

70333. Aquarius76 (válaszként erre: 70291. - Gabi.sz35)
2021. jan. 28. 21:22

4.

A Fasoriról írt valaki egyik nap, hogy sok 200%-ot érő dolgozat van és ha bejön egy rossz jegy, nehéz kijavítani. Talán emiatt is próbálkozhat hatodikban másfele.

Aki lányoméktól elment a Fasoriba, ő aztán elment (lehet, hogy nem felvételivel hanem átvétellel) a Lónyai Refibe, de tavaly nyolcadikban is megírta a felvételit. Szerintem valamelyik topgimibe pályázott, de nem tudom.

70332. AgiABC (válaszként erre: 70128. - Virgilius)
2021. jan. 28. 21:21
A DEG nekem is nagyon szimpatikus volt tavaly a tájékoztatójukon, csak nekünk a hittan volt a gyenge pontunk. Annyira gyenge, hogy előtte nem is tanult a gyerek:-) Nem tudtam, mennyire veszik komolyan a hittant, de nagyon (vannak egyházi sulik, ahol nem kizáró ok, ha előtte nem tanult hittant vagy nincs különösebb felekezeti kötődése, de itt igen). Nem kell feltétlenül evangélikusnak lenni, fogadnak reformátusokat, katolikusokat is. Szimpatikus kis suli volt (és persze jó suli!), tőlünk ment oda osztálytárs 8osztályosba, már a tesói is ott voltak.
70331. Yukiko (válaszként erre: 70329. - Aquarius76)
2021. jan. 28. 21:10
Remélem, valóban nem lesz nagyobb arányú növekedés (ha egyáltalán), bár nekünk ez az 1-2 pont épp határeset lesz sajnos. De majd holnap többet tudunk :)
70330. Aquarius76 (válaszként erre: 70322. - Macskaringo)
2021. jan. 28. 21:09
Drukkolok a Kőrösihez ! :)
70329. Aquarius76 (válaszként erre: 70257. - Yukiko)
2021. jan. 28. 21:06

8.

Az előbb már elküldtem, de azt most töröltettem is, mert revideáltam az álláspontomat.

Vagy a matek nem volt annyira nehéz mint ahogy sokan(?) érezték (szerintem egy picivel nehezebb volt a tavalyinál)és így párban jól kiegyenlítik egymást a 2 tárgy eredményei.

Tavaly azt mondták, hogy az akkori matek mennyivel könnyebb, mint a '19-es. Igen, viszont a magyarral pont fordítva volt és így történhetett, hogy az összeredmények ugyanolyanok lettek.

Viszont a statisztikában még nincsenek benne a budapesti "nagy nevek" ahol magas átlagok szoktak születni.

Nem vagyok elemző, csak megérzés (lehet, hogy rossz is) de országos átlagban 1 esetleg 2 pontos emelkedést sejtek. Persze, hogy adott intézménybe jelentkezők esetében ez mit jelent, na az jó kérdés.

70328. AgiABC (válaszként erre: 70098. - Nyúlanya)
2021. jan. 28. 21:04
A Móriczig jó HÉV-metrózni a XVI. ker.-ből, kényelmes, covid óta tömeg sincs (mondjuk a 4-es metrón azelőtt sem volt), kötött pályás közlekedés, ezért mindig kiszámítható menetidő, én is hasonló útvonalat járok be dolgozni. Nem rövid, de kényelmes.
70327. Chelsey (válaszként erre: 70322. - Macskaringo)
2021. jan. 28. 21:04
Szorítok érte, hogy ő is Kőrösis lehessen :)
70326. virgilius (válaszként erre: 70322. - Macskaringo)
2021. jan. 28. 21:02
Hú, pedig ez tényleg nagyon tisztességes készülés volt, le a kalappal. remélem, jó sok pontja lesz. :)
70325. eleonóra123 (válaszként erre: 70315. - Hermione G.)
2021. jan. 28. 21:01

Tudom, már írtad. De ettől még nálunk ez a helyzet. Nemrég módom volt behallgatni az órákra (online oktatás előnyei) és sajnos igaza van a gyereknek, én is utálnám a kémiaórákat.

Fiaméknál ahogy hallom elég kevesen szeretnének kémiából emeltezni, ezért írtam hogy akinek a természettudományok hangsúlyosak az ne elsősorban a DNG-ben gondolkodjon. Nem állítom hogy nem lehet, csak vannak sulik ahol sokkal élvezetesebbé tanítják.

70324. virgilius (válaszként erre: 70321. - Akinomuj)
2021. jan. 28. 20:57
Na igen, itt kétségkívül van némi anomália...
70323. Spenot2
Bevallom, én azon kisebbséghez tartozom, aki örült a nyolcadikos magyar sornak. Ősszel nálunk sokáig nem volt rendes oktatás, sőt semmilyen. Már hetek óta betegek voltak a tanárok, mikor elrendelték a digitális oktatást 13 osztályban. De digitálisan se volt óra, mert betegen nem tudtak tanítani. Angol 6 hétig bem volt, magyar 3-4 hétig, matek heti 1 vagy 2. Decemberben sokkot kaptam, mikor rájöttem, hogy csak most kezdik a nyolcadikos tananyagot magyarból. Októberben még a hetedikest tanulták Ez a kevésbé tananyag centrikus dolgozat nekünk barátságosabb volt.
70322. Macskaringo (válaszként erre: 70263. - Virgilius)

8.

Az idei nyolcadikos matek tényleg könnyű volt. Igazán nagy csavar egyik feladatban sem volt, így a nagyon jó matekosokat nem tudja szórni. Nekünk ez egyébként most jól jött, mert a kisebbik lányom nem kiemelkedő matekos. A szombati sorban nem volt olyan feladattípus, ami nem fekszik neki, így várhatóan elég szép eredményt fog elérni (holnap tudjuk meg, már tövig rágtam a körmömet - persze csak képletesen:-))

A mai matek ennél nehezebb volt. Egyrészt neki mindenképp nehezebb lett volna, mert ebben van sebességes feladat, és azokat valahogy sosem tudta jól megoldani, másrészt a többi feladat között is vannak olyanok, amelyek talán logikusabb gondolkodást igényelnek, mint a szombatiak. Nem azt mondom, hogy a mai olyan rettenetesen nehéz lenne, de a szombatiból szerintem könnyebb volt 45+-ost írni egy közepes matekosnak.

A magyar viszont tényleg nem volt egyszerű, pedig mi abból jobb eredményt vártunk előzetesen. Iszonyat mennyiségű feladatot gyakoroltunk magyarra, és nem csak a feladatsorokat, de én gyártottam neki legalább 70 oldalnyi feladatot a típusfeladatokból. Azon az elven gyakoroltunk, hogy megcsinált egy-egy ilyen általam készített lapot, azt kijavítottam, majd újabb feladatlapokat készítettem azokból a feladatokból, amelyek nem mentek. Így pl. egy csomó helyesírási hibát kiküszöböltünk. Aztán 121 db közmondást gyűjtöttem össze, ezekre mindegyre kitaláltam az eredeti jelentésükhöz nagyon közeli két másik megoldást (ez ugye összesen 242 db kamujelentés kiötlését jelentette), valamint 1-1 szót kihagytam a közmondásokból. Be kellett helyettesítenie a kihagyott szavakat és ki kellett választania a megfelelő jelentést. Egy rakás helyesírási hibás mondatot kellett kijavítania (százas nagyságrend), hasonló alakú szavak között kellett megéreznie a különbséget (pl. sarkall-sarkall, por-pór...), és ezekkel mondatokat írnia. És még sok-sok más típusfeladat... Nem túlzok, ha azt mondom, hogy nekem is több szám munkaórám van ebben, és a gyerek is tényleg készült becsülettel.

Hát, hogy őszinte legyek, azokat a csavarokat, amiket a matekból kihagytak, szépen belecsempészték a magyarba.

Hozzá tartozik, hogy én abszolút reálos vagyok, a matek a nagy szerelmem, így hát matekból is rengeteget gyakoroltunk. És mivel a nővére is totál matekagyú, ő is sokat segített. Ezzel a támogatással jól fel tudtuk készíteni erre a matekra, holnap kiderül, mennyi is az annyi:-) Viszont a magyar - az ő szavaival fogalmazva - gyászos lett.

Ami miatt nem keseredtem el, az az, hogy összességében remélhetőleg tudja hozni azt a pontot, amit vártunk, csak épp totál fordítva.

Persze minden lehetőséget meg fogunk ragadni, nekünk szerencsére egy egész hétvégénk lesz a fellebbezésen agyalni, ez a pénteki megtekintés nagy előnye:-)

70321. akinomuj (válaszként erre: 70312. - Borian)
2021. jan. 28. 20:55

Még jó, hogy nem nekünk kell felvételizni. :-D

Most már megnéztem a felvételit, azért a gelencsérre is simán rá lehetett jönni a szövegkörnyezetból. Eltört a köcsög, korongoz egyet.

Persze csak annak, aki tudja, hogy miből van a köcsög és hogyan készítik.

Megeszem a kalapom, ha a normál magyarórákon a gyerekek rendszeresen találkoznak hasonló típusú feladatokkal.

Komolyan kérdezem, hogy minek szerepel a tananyagban az a rettenet sok elmélet meg bemagolandó, ha utána ilyen a felvételi?

Mert tök jó lenne, ha ilyemsiket, készségeket tanítanának.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook