Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igen, célzottan a vizsgára felkészítő nyelviskolát/tanárt keresek, de sok nyelviskola ajánl ilyet, nekem meg semmi tapasztalatom nincsen, melyik a jó, melyiket érdemes választani.
A várakozáshoz: én már kb. 15x megnéztem Réka oldalán a kalkulátort, hogy az elmúlt évek statisztikája szerint bejutó helyen van-e a nyolcadikosom. Persze ez nem változik, tudom jól, de annyira idegőrlő. 23-a még olyan messze van.
Szerintem azt nem nézik ki volt az ideiglenesen a vonal alatt az a következő. Ha van szabad hely arról a végleges lista kihirdetése után beadott kérelmek alapján döntenek. Tehát olyan jöhet szóba aki külön jelezte a szándékát.
..fél lábon is. :) Lányom sem nőtte még ki ezt egyébként.
Ez baromira biztató :D Már csak alig öt évet kell kibekkelni :D
Ez jó hír!!! Örülünk neki, jobbulást nekik!
Aha, pont így. A német nem egy kellemes hangzású nyelv, túl kemény és kellemetlen sokak fülének. Pl az én gyerekeimnek, főleg fiamnak, de nekem magamnak is.
Ételek is dettó így. Bár fiam e téren már javul, de csak kb a nagykorúsága óta. :)
Koszi mindenkinek a valaszokat. Valaszolok rajuk csak most megyek oltasra...es off de az ovonenink es a ferje 2 het utan kijott a korhazbol. Tobben irtatok hogy drukkoltok nekik csak aztan toroltek.
Úgy érted, hogy meghall egy német hanganyagot valaki és máris utálja a németet, anélkül, hogy egy percig is tanulta volna?
Ezt elhiszem, mert a fiam így válogat az ételek között. Meg se szagolja és már nem szereti. :(
Igen, de azért a nyelveknél a hangzás sokat számít. Nem szeretnék ebbe belemenni, de pont a német egy ilyen alapból "utálós" nyelv tud lenni sokaknál. vagy ellenkezőleg, az olasz meg szerelem-nyelv.
De a puding próbája az evés. Nem tudhatja, hogy utálja vagy sem, ha még nem is tanulta.
ha ilyen jól tud angolul, akkor a suliban úgyis csak leépülne. :) Szerintem jobban jár a némettel, ha nem utálja. Ha igen, akkor...
A ti esetetekben első körben nem egy általános kurzust, hanem olyan nyelvsulit/tanárt próbálnék keresni, amelyik kifejezetten erre a vizsgára készít fel. A fiam egy TELC nyelvvizsgáztató helyre járt. Szerintem előnyös, ha célirányosan készítik fel, mert akár pontokat jelenthet a vizsgán.
Úgy értem a "vonal alatt" nem sokkal, a várólistát.
Engem érdekelne, hogy melyik nyelviskola-online oldal angol kurzusára érdemes befizetni. A lányom középfokú euro-examra szeretne felkészülni, nem tudom, hogy magántanárt érdemes-e keresni, vagy valamilyen online kurzust. Ha valakinek van bevált nyelviskolája, vagy jó tapasztalata, megosztaná privátban? Gondolom, nyilvánosan nem lehet linkelni...ha mégis, az is jó. Köszönöm szépen!
Nagyon jó online kurzusok vannak angolból gyerekeknek. A fiam "járt" ilyenre tavaly a karanténtól kezdve egészen a nyár végéig. Igaz, eredetileg a csoport jelenléti csoportként kezdett még a tanév elején, de közben átalakult maga a csoport is, meg az oktatás is. Hatodikos volt. Szerintem működne nálatok is. Sokkal egyszerűbb, mint eljárni és könnyebb is beilleszteni az edzések, szakkörök mellé, ha online. Nagyon jól kiegészíti, illetve "húzza" az iskolai angolt. Még akkor sem volt unalmas, ha éppen olyat vettek, amit már a suliban tanultak. Amikor meg a suliban került elő valami, amit az online órán vettek, akkor könnyebb volt sikereket elérni (hiszen az már minimum első ismétlés volt).
Folytathatja az angolt magánúton is, főleg ha szereti. Az én lányom 13.5 éves, a magyart és a norvégot kb. azonos szinten beszéli, az iskolában angolt és idéntől franciát tanul, mellette anyanyelvi magántanárralagántanárral skype-on japán mert imádja. Angolul és japánul folyékonyan társalog. Szerintem ha van kedve és affinitása a nyelvhez szerencsés ha ebben a korban több idegen nyelvet tanulhat.
Fazekasban ott volt a leendő ofő a bizottságban, Apáczaiban ők tartották a tantárgyi szóbelit, és nekünk ha jól tudom a Lászlóban is, + Szent Istvánban szóbelimentesen is az ofő beszélgetett online a gyerekkel.
Hivatalosan nincs várólista. A visszalépők helyét az igazgató saját hatáskörben betöltheti vagy ha nagyon sok az üres hely maradt akkor pótfelvételit tarthatnak.
En a Babitsba tervezek meltanyossagi kerelmet irni, ha csak a nemetre veszik fel. Az angol tenyleg a kedvenc tantargya csomot olvas itthon angolul, az angol versenyeket kisujjbol csinalja. meg most kezdett el folyekonyan beszelni( persze nem tokeletes nyelvtannal, de egesz jo), es annyira elvezi. Szoval megprobalkozom, hatha visszamondja valaki. De nyelvtanarkent pontosan tudom hogy a nemetnek is sok elonye van, ha 10 evesen kezdhetne masodik nyelvet heti 5 oraban az nagyon elonyos. Plusz nemet tanaroknal kisebb a fluktuacio en ugy latom...viszont ha mondjuk elkezdene a nemetet mi lenne az angollal, persze nyomatnam neki az anyanyelvi anyagokat ugyanugy, de pl. keressek lehetoseget ,hogy osztalyzovizsgazon, vagy kilencedikig pihentessuk...en a szo szoros ertelmeben itthon nem szeretnem tanitani...neha azt gondolom, hogy maradni kene meg ket evet az altalanosban es hatodikba probalkozni(tobb a lehetoseg, es azert is mert sok jo baratja van az osztalyban, es ok nem mennek el otodikben ). Viszont az altalanos nem tul jo szinvonalu. Mindenestre bizakodunk benne, hogy latni fogjuk mi lesz a mi utunk:)
Sztem ilyenkor a várólista tetejéről azt hívják akinek van v.mi reláció (tesó).Ha nincs pont senki, pontszám alapján. Nekünk nincs ismeretség, erre sem, az igazgatói keretre végképp. És nem is szeretném. Mindig úgy lesz ahogy lennie kell. Tegnap kiderült hogy a kisfiam portfóliója kevésnek bizonyult a Városligeti kéttannyelvűbe (pedig előkészítő, heti 1 Ovisuli, értelmes, lelkes, szuper ovi, szuper értékelések és 400 méterre lakunk) nem baj, szerencsére 3 másik iskola is tárt karokkal várja, kiválasztottuk azt a másik kéttannyelvűt ahova a gyerek szeretne menni.
Egyébként ez a várólistáról bekerül akkor állja meg a helyét ha hàtrébb nincs adott gimi mögött semmi/másik iskola mert ha ugye első hely nem sikerül a gyerek "továbbgörög" a rendszerben. Teszem azt felveszik a Berzsenyibe, hiába szól utólag az István, csak olyan tudja odavinni a gyereket aki nem írt az István "mögé" más sulit. De mind1 amúgy ezen filozofálnom mert nekünk semmi kapcsolatunk nincs és nem fognak utólag szólni vagy bekerülnek az ikrek a puszta erejükből vagy nem.
Nagyjából mindenhová be lehet így kerülni (nem csak nálunk, de van ahol nehezebb).
Megviseli őket ez a helyzet, az biztos. Bár nagy csapatban nem találkozhatnak, de a környezetemben nagyon sok középiskolás van aki heti több alkalommal találkozik másik 1-2 gyerekkel.
Elvileg a végleges lsita után is lehet írni az iagzagtónak méltányossági kérelmet és egy - egy pótjelentkezőt így fel tudnak venni. Sajnos nincsenek illúzióim, konkrétan tudok olyan budapesti top gimiről, ahová protekcióval simán felveszik a fejesek gyerekeit. Csak egy telefon...:-( ez van
Természetesen látják, hogy hányan jelentkeztek hozzájuk. Azt viszont nem, hogy köztük ki hányadik helyen.
Az igatgatói keret betöltése - ha él az adott gimi ezzel -nem most történik.
A mi történikre mostra nem tudom a választ.
Off. Te sem gondolhatod komolyan, hogy a besorolástól van ilyen orbitális eltérés. A védekezés módszerétől, időzítéstől függ leginkább.
Mondjuk az helyes, hogy nem találkoznak délután, nem viccből vannak bezárva az iskolák.
Nem biztos, hogy összehasonlítható különböző országok halottainak száma. Függ attól, mely ország milyen módszert alkalmaz, kit hová sorol. Nálunk minden pozitív esetet odasorolnak, akkor is, ha épp pl. szívinfarktusban halt meg, de pozitív volt a tesztje.
Annyi sajnálom a gimiseket, mióta is vannak otthon. Szerencsére a kisgimisek mehetnek majd, de még addig is egy hét van. Nincs bandázás, nincs szünetben röhögés semmi. Délután sem találkoznak, mert állítólag mindenki a nyaralóban van(???) ezt nem is értem. Szerintem ez jobban megviseli őket mint gondoljuk.
Milyen adatok gyűlnek a gimikből ápr. 14-ig? Nekik van rálátásuk, hogy hányan jelentkeztek hhozzájuk? Ilyenkor töltik be az igazgatói keretet?
További ajánlott fórumok: