Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mi a véleményed a szűrővizsgálatok kötelezővé tételéről? fórum

Mi a véleményed a szűrővizsgálatok kötelezővé tételéről? (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6
28. 6b12a4f57f (válaszként erre: 22. - Moimeme)
2024. júl. 28. 11:50
Szerintem is magánügy. Az én dolgom, ha meg akarok halni. Mi közük hozzá?
27. ,zumba (válaszként erre: 17. - Moimeme)
2024. júl. 28. 11:47
Dönt egy 75 éven túli korú ember....
26. gyöngy:) (válaszként erre: 25. - Globus)
2024. júl. 28. 11:41
Igen, emiatt a 2 év miatt gondolom, hogy csak széklet vizsgálatot takarhat, akinek az eredmény meg indokolja, elvégzik a kolonoszkópiát. Vagyis remélem, hogy így gondolják.
25. globus (válaszként erre: 23. - Gyöngy:))
2024. júl. 28. 11:24

Kolléganőm férje családi vonatkozasban érintett, szülő vastagbélrákos volt. De még neki is 5 évenkénti kolonoszkopiát ajánlottak, olyankor polipokat szednek le.

2 évenként fizikai képtelenség lenne tükrözés. A mostani széklet vérvizsgálat már humán vért keres, nem szükséges 3 napos diéta, bár aranyér bezavarhat.

24. Ghost👻 (válaszként erre: 19. - Papája)
2024. júl. 28. 11:23
A saját testemről èn döntök amièrt ha megbìrságolnak akkor nem hogy nem fizetem be,de a csekket a hatóság torkán tolom le!
23. gyöngy:) (válaszként erre: 19. - Papája)
2024. júl. 28. 11:17
Az új rendelkezés szerint 50 és 70 év közötti korosztály számára kétévente lenne vastag- és végbélszűrés. Ez vajon széklet szűrést jelenthet? Mert kétévente csak nem kellene kolonoszkópia. Magán vizsgálatot elfogadnak? Számtalan kérdés van még, ezek szerintem még nincsenek így részleteiben kidolgozva.
22. moimeme (válaszként erre: 19. - Papája)
2024. júl. 28. 11:16

"Mindezt meg simán finanszírozni lehet a bírságokból."

Nem érzed nonszensznek az egészet, bírságostól együtt?

Nem arról van szó, hogy ne legyen szűrés. Legyen, aki akar menjen. De nem kötelezhetnek ilyesmire. Az, hogy ki milyen betegséget kockáztat, hadd legyen a magánügye.

2024. júl. 28. 11:12
Ami még kiverte nálam a biztosítékot, az a média értetlenkedése. Ahány riportot, beszélgetést megnéztem (sokat), mindegyikben áradozott a riporter/műsorvezető, hogy hurrá, jönnek a szűrések. Arra egyikük sem kérdezett rá, hogy hogyan lehet ilyet kötelezővé tenni egy európai országban 2024-ben...? Az eszem megáll.
20. gyöngy:) (válaszként erre: 9. - Hmkati)
2024. júl. 28. 11:11
Nincs elfogadva, ez csak elvi rendelkezés, még döntenie kell róla részleteiben a kormánynak.
2024. júl. 28. 11:11

Amikor bevezették a mammográfia és székletből történő vastagbél szűrést nagyon örültem neki. Sajnos, viszont egyetlen alkalommal sem kaptam behívót egyik vizsgálatra sem. Ezért kértem időpontot és beutalót, valamint írtam a széklet szűrő csomag ügyében, így mégis megtörtént a szűrésem.

Remélem, itt már nem feledkeznek meg rólam, ha igen, akkor is megyek. Nekem fontos.

Ismertem olyan személyeket, akik nem jártak szűrésre, későn derült ki a vastagbál rákjuk és sajnos fiatalon, 50 körül meghaltak. Simán meg lehetett volna menteni őket.

10 évenként indokolt a kolonoszkópia, talán csak rákerül a sor mindenkire. Akinek meg sürgős előbb is mehet.

Mindezt meg simán finanszírozni lehet a bírságokból.

18. Hmkati (válaszként erre: 14. - Channa*)
2024. júl. 28. 11:09
Egészségről, egészségügyrül kapcsolatos fórumokon, mint tényt írják, egészségügyben dolgozók, hogy már él a törvény.Tudnak róla, megkapták a törvényt. De fogalmuk sincs hogy fog megvalósulni. Söt jó ötletnek tartják a kötelezést
17. moimeme (válaszként erre: 14. - Channa*)
2024. júl. 28. 11:08

Előkészítették a törvényi hátteret (természetesen megint mindenféle egyeztetés nélkül). Ez alapján, jan. 1-től a Pintér dönthet úgy, hogy az adott évben pl. minden érintettet leszűrnek mondjuk vastagbél- végbélrákra. Vagy nőgyógyászatira.

A probléma az, hogy a rendelkezés alapján megteheti.

Csupa olyan szűrés, amire az ember nem, vagy nem nagyon jár el.

Ilyen mélységig nem avatkozhat bele egyetlen állam sem az állampolgár intimszférájába. Ezzel van a gond.

16. Myra (válaszként erre: 13. - Moimeme)
2024. júl. 28. 11:04
Egyetértek veled.
15. Érdekes73 (válaszként erre: 13. - Moimeme)
2024. júl. 28. 11:03
A tüdőszűréssel elvagyok de az is felesleges többire ne kötelezzenek.Pláne az elavult és veszélyes mammográfiára.UH-ra mennék de azt nem finanszírozzák.
14. Channa* (válaszként erre: 9. - Hmkati)
2024. júl. 28. 11:02

31. §

A szabályozás alapján az egészségbiztosításért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes szűréseket a 18 év felettiek számára is (jelenleg csak a 0–18 év közötti életkorban előírt szűrések kötelezőek).

Itt nincs semmi ami erről szólna, de lehet, hogy rosszul nézem...

2024. júl. 28. 10:56

Remélem, sosem valósul meg. A testem feletti önrendelkezést nem vehetik el tőlem. Nem kötelezhetnek invazív, kellemetlen, fájdalmas,megalázó,veszélyes vizsgálat elszenvedésére.

Ilyen egyszerűen nincs. Teljes agyrém.

12. globus (válaszként erre: 9. - Hmkati)
2024. júl. 28. 10:53
Nálam erre egy több oldalas regényt hoz be...
11. Érdekes73 (válaszként erre: 5. - Channa*)
2024. júl. 28. 10:48
kébé
10. gyöngy:) (válaszként erre: 6. - Globus)
2024. júl. 28. 10:46
Úgy tudom még nem született róla kormánydöntés, csak elvi rendelkezés van ezzel kapcsolatban, hogy mit terveznek, szóval még bármi lehetséges.
2024. júl. 28. 10:42

2024.évi XXiX. törvény 31.§ - hatályos 2024. 07. 01. -től.

Tehát elvan fogadva és él is a törvény a kötelező szűrésekról.

8. gyöngy:) (válaszként erre: 6. - Globus)
2024. júl. 28. 10:40
Én olvastam.
7. Hmkati (válaszként erre: 6. - Globus)
2024. júl. 28. 10:31
Magyar Közlönyben már benne van, de nem biztos hogy sikerül áthoznom.
6. globus (válaszként erre: 5. - Channa*)
2024. júl. 28. 10:26
Írásban még én sem láttam sehol. Talán szóban hagzott el ötletelés a tv-ben, azokról meg tudjuk, mennyit ér...
2024. júl. 28. 10:13

Én még nem olvastam olyan cikket, hogy kötelező lenne és bírságolnának azért, ha nem veszünk rész azokon.

Hogy a fenében oldanák meg ezt a rengeteg vizsgálatot úgy, hogy azok sem jutnak be, akiknek szükségesek?

Kötve hiszem, hogy kötelezni akarnának erre bárkit. Ez felérne egy harakirivel az eüsöknek is.

Még azt sem tudják biztosítani, hogy magunktól eljussunk. Költözés miatt máshová kellene mennem mammográfiára, de ott egyszerűen képtelenség időpontot kapni.

Magamtól mennék érsebészhez, és oda sem kapok időpontot.

Online próbáltam, kell hozzá a beutalószám, ami 3 hónapig érvényes, de már most decemberre van időpont, azaz mire van hely, addigra tuti, hogy lejár. Így minek is kellene a beutalószáma?

4. Ghost👻 (válaszként erre: 1. - Hmkati)
2024. júl. 28. 09:22

Ez kizárt dolog!

Vannak jogaim,nem vihetnek el erővel!

3. globus (válaszként erre: 1. - Hmkati)
2024. júl. 28. 09:13
Tudnál hozni erről linket?
2. Enissa (válaszként erre: 1. - Hmkati)
2024. júl. 28. 09:09

Már van erről fórum.

A kötelezővel nem értek egyet.

Aki nem akar ne menjen.

2024. júl. 28. 09:05

Szép napor mindannyiótoknak!

Mi a véleményetek, hogy jövő év január 1-től kötelező lesz a mammográfiára nőgyógyászati rákszűrére valamint vastag és végbélrák szűrére /colonoscopia/ járni meghatározott időnként. Ha nem el 30000-5000000Ft bírság és erővel viszik a vizsgálatra?

Ti hogy látjátok,

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook