Mi a véleményed a szűrővizsgálatok kötelezővé tételéről? (beszélgetés)
És ezt a mondatot hogyan értelmezitek?
"Ha valaki úgy döntene, hogy ezeken nem szándékozik részt venni, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal rendeli el, amely azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható."
Ez csak nem azt jelenti, hogy akár erőszakkal is megcsinálják? :/
Nekem tavasszal halt meg egy ismerősöm vastag bél rákban, nagyon gyors lefolyású volt, tavaly nyáron derült ki, tavaszra áttétes lett. Kapott kemot de, sajnos meghalt. 42 éves férfi.
Abszolút nem60 eveseknek van rák, főleg nem ez a fajta. 35-40 nel is már simán lehetne menni szűrésre.
Nem hiszem, hogy kolonoszkópiáról lenne szó. Édesapám vastagbélrákban halt meg, akkoriban még nem is volt kolonoszkópia, úgyhogy sajnos későn vették észre. Emiatt nekem azt javasolta egy doki, hogy 45 felett kezdjem el szűrni magam, úgyhogy engem is megvizsgáltak már, pedig általában 60 év felett tartják indokoltnak. A doki azt mondta, hogy 5 évente ajánlja a családi háttér miatt, de amúgy elég 10 évente. Fizikai képtelenség a lakosságot 2 évente átszűrni,se eszköz, se ember nincs rá. Azt gondolom egyébként, hogy a törvényben a székletvér vizsgálatról lehet szó, mert az a legolcsóbb. Van már enzimes is, az pontosabb, de drágább. Nem hiszem, hogy az állam erre áldozna, a költségvetési hiány az egekben, kínai eladósodás, stb.
Úgyhogy én azt gondolom erről az egészről, hogy szó sincs a mi egészségünkről. De a bírságokkal jó sok pénzt le lehet húzni az emberekről, akik valójában azért nem tudnak elmenni, mert nem kapnak időpontot. Az viszont senkit sem fog érdekelni. Hónapok óta próbálok bejelentkezni a nőgyógyászati szűrésre. Nem sikerül. Katasztrófa. Egy EKG-ra is hónapokat kell várni.
Mert viccelnék?
Semmi kedvem belehalni egy idejében elcsíphető és akkor még gyógyítható szarba.
Az én intimszférámat nem sérti az, ha megvizsgál egy orvos. Járok így is tüdőszűrésre, mammográfiára, méhnyak szűrésre, mitöbb, fél-egy évente a fejembe is bekukkantanak egy MR vizsgálat során, a vérvételektől szót sem ejtettem.
Olvasd el még egyszer: megteremtették a törvényi hátteret ahhoz, hogy 2025. január 1-től a miniszter elrendelheti.
nyilván azért teremtették meg a jogszabályt, mert ezt tervezik: kötelezni.
"Ha adottak a feltételek, semmi kifogásom ellene."
Ugye, csak viccelsz...? Nincs kifogásod az ellen, hogy kötelezővé akarnak tenni invazív, az intimszférát súlyosan sértő vizsgálatot?
A jogszabályba semmi olyan nincs, amit írtál.
sem kötelezővé tétel, sem tervezet.
Van arról szó, hogy ajánlott lesz, de nem kötelező és nem bírsággal járó.
Én is így próbáltam, darabig ment, végül egész másról ír a hivatkozás.
Nem eszik olyan forrón a kását, várjuk ki.
További ajánlott fórumok:
- Miért nem teszik kötelezővé a maszkhordást? Tavaly olyan jó...
- Ma visszahívót kaptam méhnyakrák szűrővizsgálat után! Segítsetek.
- Létezik olyan törvény, ami lehetőséget ad egy középiskola vezetésének arra, hogy kötelezővé tegye a szigorúan egyforma fazonú matrózblúzt?
- Kerüljem a szűrővizsgálatot cukorbetegségre, jobb ha nem tudok róla és békésen élek vagy jobb a struccpolitika?
- Mi a véleményetek arról, hogy a munkahelyeken kötelezővé tehetik az oltást?
- Milyen szűrővizsgálatokra jártok és milyen időközönként?