Koronavírus - Politikamentesen! (beszélgetés)
Te hoztad szóba a otthoni ápolásban segítséget nyújtó hálózatot. Ami ugye állami és hogy kaki.
Én az öngondoskodás felé hajló rendszer híve vagyok. Nekem egy német rendszer sokkal szimpatikusabb. Nem véletlenül áll úgy a német egészségügy ahogy.
Magyarországon carból kell várat építeni és sokan becsmérlik, de ha megnézzük a másik oldalt látnánk hogy a világ nyolcadik csodája hogy ez így ezen a színvonalon még megy.
Igen vannak!
Több évig éltünk külföldön.
És nem, én sem ingyen várom el a szerinted "világszínvonalú" ellátást.
Rengeteg adót, jarulékot fizetek én is és sokan mások is.Emellett csak magánellást veszek igénybe, mert ez a magas színvonal nekem nem felel meg.
Szóval nem kell most ezt kiélezni arra, hogy az állam ad ingyen,és ezt el várjuk, mert erről szó sem volt :-)Nem is értem ezt honnan vetted???
Biztos széleskörű ismereteid vannak más országokban lévő ápolási hálózatokról.
A "fejlettebb" világban még korlátlan állami egészségügy sincs, nemhogy betegápoló hálózat.
Valószínű a kelést-európai azért jár nyugatra beteget ápolni, mert ott olyan flott a betegápoló hálózat.
Mi magyarok nagyon el vagyunk kényelmesedve, alapvető elvárásunk, hogy az állam tessen mindent megoldani helyettünk, világszínvonalon, de leginkább "ingyen".
Igen-igen én is fizetek járulékot, adót ahogy a nyugatiak is, de ők fizetnek ha akarnak magánbiztosítást is, hogy egy friss középsúlyos műtéttel ne az utcára rakják ki őket, hanem mondjuk 1 db éjszakát benttölthessenek egy kórházban, vagy pl a mentőt sem taxiként használhatják, mint nálunk oly sokan.
Én is úgy gondolom,( bízom benne), hogy alaposan mérlegelik kit lehet hazaküldeni.
Az utolsó mondatodon jót nevettem.
És várhatóan koronavírussal fertőzött kórházban tartani nem felelőtlenség?
Tudod veszélyhelyzet van. Ez arról szól, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg?
Bent tartjuk a beteget, ha bejön a vírus 100% fertőződik, mondjuk 80 % hogy meg is hal (rokonoktól távol és egyedül), hisz idős, súlyos beteg.
Vagy átmenetileg hazaadjuk és bár szív a hozzátartozó, de a betegnek esélyt adunk élni. Aztán ha kipucolkodunk ebből az őrületből még ápolgathatják kórházban.
Anyósom alzheimeres volt.
Apósomat így ellátta szinte teljesen egyedül 1,5 éven át.
Ezután össze kellett vele költöznünk, mert egyedül nem maradhatott pont a betegsége miatt.
10 évig élt velünk. Nem volt könnyű agyilag számunkra és sajnos a sógornőm miatt az utolsó évét otthonba töltötte.
Nem rokkantunk bele, pedig volt ám minden attól kezdve, hogy szerinte nem csak elloptunk mindenét, naponta többször, de szerinte a combnyak törése és a kéztörése is attól lett, hogy a fia ellökte. A szerencséje az volt a férjemnek, hogy ekkor még nem laktunk együtt és a szomszédok tudtak mindent....
Nem volt könnyű, de a szeretet miatt végig csináltuk becsülettel...
És még ehhez tartozik: anyósom is ápolásra szorult volna már, amikor apósomat ápolta, de megcsinálta! Katétert cserélt, pelenkázott, fürdetett, stb. egy 100 kg-os embert a maga törékeny alkatával.
Nyugodtan hányhatsz, utána legalább megkönnyebbülsz.
Az időkorlát bejött vásárlásnál is, miért ne jöhetne be az eü. ellátásban majd egy jobb és éhetőbb világban? Fodrászhoz, kezelésre is időpontra mész, nem? Vagy ott ülsz egész nap?
Chanának igaza volt, ezt többen írtuk mert mi is így látjuk. A nyugdíjas jobban ráér mint az aktív dolgozó. Ez tény, ezen kár háborognod. Nem ott kell tracspartyt rendezni. Ez is tény.
Én ha orvoshoz, kezelésre megyek kora reggelre kérek időpontot mert utána dolgoznom kell, vagy munka után, de van annyi eszem, hogy mondjam az időpontosnak, hogy nekem mi a legmegfelelőbb. Ja és így is hónapokat várok.
Nem arról volt szó, hogy ne lássák el őket, ezt már csak a te agyad tette hozzá tévesen és rosszindulatúan. Mindegyikünknek van nyugdíjas, idős hozzátartozója, ismerőse tehát tudjuk mit beszélünk.
Amennyiben még hánynod kell...sajnálom, de tedd azt:(
Úgy látom mindenki csak a maga igazát fújja és eszébe nem jut senkinek, hogy minden élethejzet más, hogy nem lehet egységesen eldönteni, hogy mi a helyes.
Szerencsés helyzetben van, akit otthon is tudnak ápolni, bár aki akarta ezt eddig is megtehette és meg is tette. Nem kell most a vírus kapcsán mártírkodni.
Viszont olyan embert kitenni a kórhàzból, akiről nem tudnak gondoskodni bármilyen okból kifolyólag felelőtlenség.
Aki dolgozik, sajnos nem tudja gondozni sem az idős sem a nem idős beteg hozzátartozóját.
Volt sajnos részem benne, saját tapasztalatból beszélek.
Nem hiszem, hogy olyan emberek vannak manapság kórházban, akik erre nem szorulnak rá. És ha eddig rászorultak tegnaptól, mától miért nem?
Tény a magyar egészségügyben senki nincs biztonságban, de itt arról van szó, hogy áthárítják a családokra mindenféle segítség nélkül a betegek ellátását.
Nem veszik figyelembe, hogy vannak okok, amik kizárják ezt a lehetőséget.
Mi vár most azokra a betegekre, akik nem kapnak otthon rendes ellátást?
Minden jót mindenkinek!
Ápolni kell, ami nem felhőtlen, de itt van velem!
A súlyos beteg és a súlyos állapot nem ugyanaz.
A súlyos állapotban lévőt nem gondolom, hogy kipaterolják.
Az aki súlyos beteg, de kórházon kívül "elvegetálhat" azt a vírus miatt kirakják.
A hírből azt a következtetést itt többen levontak fröcsögő szájjal, hogy biztos azért rakják ki az elesett beteget mert egy koronás beteg többet ér. Nyilván majd ha a kórházban lévő beteg koronás is lesz a többi más baja mellé, majd megnő az ázsiója.
Nem is értem, eszükbe se jut, hogy ezzel inkább a súlyos betegeket védik, de persze ez totál logikus, hogy jutna eszükbe.
Sokan hordják itt ki lábon az agyhalált.
Én is így gondolom,de tudhatjuk,hogy mit hoz az élet,mit gondolunk majd akkor. Én sem szetetnék a gyerekeim terhére lenni.
Nem vagyunk egyformák,mert anyósom el sem tudta képzelni,hogy ne otthon betegeskedjen. Ágyban fekvő,erősen demens volt,aki otthon akart meghalni.
Lehet azért vagyok rokkant=ketyós 10 éve....
Hidd el, hogy lehet, csak akarni kell.
Természetesen igazat adva, hogy vannak olyan speciális esetek, amiket emlitettetek, de ez nem általános, hogy mindenki magatehetetlen és annak magatehetetlen gondózója lehet.
Ne csak a magad írásád lásd, hanem másét is...
A nagymamámat is hazküldték, el kellett hozatni, de kioktatás és cirkusz helyett csak is tanácsokat kértem az orvostól, hogy mit tegyünk.
Tehát igencsak érintett vagyok benne.
De mint azt az elején is írtam, személyeskedésnek ebben a helyzetben helye nincsen, mert mindenki másként látja, de attól véleménye lehet.
Én személyeskedés helyett inkább, jó egészséget kívánok!
Fel ne robbanj a hírtől, ami eddig is mindennapos volt, csak nem kapott szalagcímet...
Vagy ha nem dolgozik nem tud ételt venni a gyereknek.
Átlagos fizetésből nem nagyon lehet annyit félretenni, hogy hónapokig-évekig ne jelentsen gondot a bevételkiesés.
Nem beszélve arról, hogy sokan élnek messze az idős hozzátartozóktól, akár munka akár más miatt.
Mitől tehetetlen? Mitől kétségbeesett?
A feladattól?
A kórházi személyzet honnan tudná, hogy utálatos a családja a betegnek?