Koronavírus - Politikamentesen! (beszélgetés)
A tesóm is közgyógyos, semmi gond az ereceptjeivel. Egyedül az inzulint nem lehet így felírni (ezt elfelejtették azzá tenni), de nem gond, mert van neki bőven...
Gondolom a speciális gyógyszerek hasonlóak az inzulinhoz. Pelenkába szerencsére nem vagyok jártas...
Speciális gyógyszerek, közgyógy, kiemelt ajánlattal papíron kaptam meg csak hosszas egyeztetést követően háziorvos patika én háromszögben.
Pelenkát maga az orvos hozta házhoz például (51év).
Nem vagyok szakember, jobban, többet nem tudok.
De te biztosan a múlt miatt.
Ma beszéltem az unokanővéremmel, a férje kamionos és van több ismerősük, akik nem kamionosak, de Ausztriában dolgoznak. A férjét a kamionnal sosem ellenőrzik, nem mérnek lázat. Sem amikor megy ki, sem amikor hazaérkezik. Jellemzően hétfőn hajnalba indul és péntek késő este ér haza.
Az ismerős, aki személyautóval jár ki dolgozni, simán átjön a határon minden ellenőrzés és lázmérés nélkül, még annyira sem állítják meg, hogy felhívják a figyelmét a karanténra. Természetesen, néhány nap itthon lét után újra kimegy Ausztriába.
Nálunk van, még múlt héten receptet is írt (mert e-receptet nem lehet).
Csak a tapasztalatomat mondom, ahogyan sajnos gondolom te is.
Nálunk nincs háziorvos, telefonos rendelés van.
Szakorvos 8-14-ig erősen leépítve. Pl. 6 kardiológus helyett 1.
Mire így lett én már váltottam, másik szakmát tanultam, letettem egy nyelvvizsgát. Kevesebb munkával többet kerestem, mint előtte.
Akkor sok embert elküldtek, voltak üres állások de hamar megteltek.
Kérdés: mit értesz a fejlettebb alatt.
Az EK-ban a kezeléseket fedezi az állam az eü járulékból, ami arányaiban kevesebb, mint amit Mo-n fizetnek. Tehát ingyé van.
A kórházak sokkal jobb állapotban vannak, ami részben azért van, mert a fenntartók elszámoltathatók, és így a megfelelő helyre kerülnek a befizetett összegek, ugyanis az átlag angol eléggé öntudatos és nem fizet a semmiért. Valamint a hozzáállás más, pld. a takarító takarító a fizetéséért hajlandó (alaposan) takarítani, és a nővérhívót sem hiába nyomod, mert nem csak akkor dolgozik, ha boritékot tesznek a zsebébe, ami ott ismeretlen.Addig tartanak bent, ameddig orvosilag szükséges. Tudom, mert heteket töltöttem kórházban ott. Kaja+pia ingyen, bár a minőségről lehet vitatkozni, mint ahogy itthon is, és ha nem vitted be a rendesen szedett gyógyszereidet, akkor adnak neked ingyen. Sőt, ha szerencsés vagy, akkor tisztasági csomagot is. A mentő viszonylag gyorsan érkezik, a magyar viszonyokhoz képest, bár haza magadtól jutsz.
Valóban, itt van betegszállító, amiért fizetsz, ha csak nem vagy teljesen járóképtelen, és várhatsz rá fél napot. Nem tudom, hányszor hívtál az utóbbi időben mentőt. Nekem sajnos kellet néhányszor az elmúlt években és nagyon nem taxiként működik. Legalább is nem hiszem, hogy fél napot kell egy taxira várni, hogy 40 fokos lázú, tudatzavaros, idős beteg embert a kórházba vigyenek (ahol persze még vár fél napot, amíg valaki ránéz, hacsak nem ájul el a folyosón - ez is személyes tapasztalat a sürgősségin).
A receptek 65 felett és 18 alatt ingyenesen kiválthatók.
A legtöbb embernek nincsen magánbiztosítása, hiszen nincsen szükség rá.
A betegápoló hálózat van, kb. hasonló elven működik, mint itt. Az idős otthonok nagy szórást mutatnak minőség tekintetében, mint itthon is. Nem tudom, hogy létezik-e tisztán tb finanszírozású, de az ismerőseim szüleinek fizetniük kellett az ellátásért, amire általában az ápolt idős ingatlana biztosította a fedezetet. (Az állami nyugdíj meleg vízre sem elég.)
Az angol betegellátásban sok külföldi dolgozott/dolgozik, nem csak kelet-európaiak, de olaszok, spanyolok, portugálok is,de sok az ázsiai is. Sajnos, sokan a britek közül erősen elkényelmesedtek és szívesebben csücsülnek a fenekükön otthon segélyen, mint cipeljék az ágytálat, bár egyre több olyan fiatal választja manapság az egészségügyet, mert, bár a helyi viszonyok szerint nem túl magas kereset (ami nekünk még mindig nem rossz), de biztos kereset.
Nem én sem helyeslem az osztály kiürítéseket és azt ahogy ezt végrehajtották. Tudom, itt többen leírták, hogy milyen profik betegápolásban és meghajlok előttük, de a legtöbben nem vagyunk ilyen tehetségesek, még ha a szándék meg is van. Én pld. physio terápiára szorultam, annyira kikészült a gerincem egy hónapi emelgetős betegápolás után. Nem beszélve arról, hogy biztosan lesznek olyanok, akinek a munkahelye miatt lesz megoldhatatlan, hogy otthon tudjanak maradni, most mikor mindenki örül, ha egyáltalán dolgozhat. Minimum egy kicsivel nagyobb átfutást kellett volna adni a hozzátartozóknak, hogy valami megoldást tudjanak találni a gondozást igénylő hozzátartozók helyzetének elrendezésére. Most a korona helyett esetleg a nem megfelelő ápolásba pusztulnak bele a betegek. Nem mellesleg Fenwiknek is igaza van: honnan tudják, hogy a beteg biztosan nem fertőzött vagy nem kerül-e otthon fertőzött környezetbe. A betegek és a hozzátartozók teszteléséről senki sem beszélt.
Miért van kevés? Évtizedek óta rohasztják az ég egészségügyet.
Nekem azalatt szűnt meg a státuszom amíg gyesen voltam, utána nem volt hová visszamennem. És nem csak én jártam így akkor.
Hozzáteszem: a lányom 15 éves.
Miért van kevés szakdolgozó?
Eddig nem voltak fontosak, most meg bennük van minden reményünk. Azt hallottam, ha elfogy, kidőlnek a szakápolók, mondjuk egy intenzíven, mert oda azért spéci tudás és tapasztalat kell, akkor rendelői asszisztenseket vagy az iskolából gyorsan levizsgáztatottak fogják ellátni a rászorultakat?
Ez is komoly dilemma az ágyszám mellett.
Mint mondottam igazad van abban amit megfogalmaztál!
Nem is vitázok azzal a véleménnyel! (veled)
Vigyázhatok én a boltba, ha mások birkák.
Nekem a véleményem picikét más.
Ennyi, nem több.
Bocs hogy csak így berobbanok, de rövid helyzetjelentés a János kórházból:
Após ma rosszul lett reggel, sógorom bevitte a Jánosba, ott tartották kivizsgálásra, délutánra kiderült, tüdőembólia. Párom munka után összeszedett neki pár holmit és utána vitte. Azt mondja, a János kong az ürességtől, simán beengedték az apjához a csomagjával. Még a bejáratnál kíváncsiságból megkérdezte, kell - e maszk, kesztyű, á, minek, jött a válasz, alig van itt valaki... Na nála volt minden, úgyhogy természetesen fölvette, de őszintén szólva meg vagyok lepve hogy csupin bemehetett volna...
Kíváncsi vagyok meddig maradhat a papa...
Mi abszolút nem vagyunk a túlparázós kategória, de ez csak nekünk furcsa?
Summa summarum, tetszettek volna új kórházakat építeni rohamtempóban, ha már mindenképpen helyet kell csinálni.
Tudok egy varázsszót, de az lopitikus.
Nézzed csak, mert nagyot szól a sok hamiskás riport.
Csak arra kérlek, hogy fogadd el, ha más másként vélekedik és értékel hallottakat, láttakat, tapasztaltakat.