Ki mit szeret olvasni? Kedvenc témák? Kedvenc írók? (beszélgetés)
S vajon mi lesz az érzékenyebb gyomrúakkal?
(Fórumozgatás helyett majd zabot hegyeznek. Mindenki örömére.)
általában nem kedvelem a hangoskönyveket, de Rudolf Pétert nagyon jó színésznek-szinkronszínésznek tartom, belehallgatok, köszi a linket :)
a Netflix készített belőle legutóbb filmet, de nem tudom, érdemes-e megnézni. bírom Sophia Lorent de elég fura választásnak tűnik Rosa mama szerepére
színdarabon-filmen még sosem láttam, bár tudom, elég népszerű, a könyvet már nem is tudom, hányszor olvastam újra.
Előttem az élet-nagyon szeretem.
Hangoskönyvben is többször meghallgattam már, Rudolf Péter zseniális:
én szerettem volna hozzászólni, mert a fórum címe alapján egy kellemes beszélgetésnek tűnt, de most már én is félek. utoljára középsuliban éreztem hasonlót, érdekes, nem is értem, miért 🤔
dehát, itt úgy látom, vasfegyelem van, most már nem merek konkrét válasz nélkül lelépni.
Gustave Flaubert, Sommerset Maugham, Emile Ajar, Balzac, Alkyoni Papadaki, Agatha Christie, Gorkij stb. sok kedvenc íróm van.
Témák; igaz történetek, társadalomkritika, korrajzok, életrajzok, sci-fi, fantasy, krimi
kedvenc könyv; Emile Ajar - Előttem az élet (ezt csak azért hagyom itt, mert szerintem érdemes elolvasni, nagyon megrázó, szép történet)
Aiszóposz – Fabulae Aesopi / Aiszóposz meséi (~ I. e. 6. század)
Ovidius – Metamorphoses / Átváltozások (~ 2–8.)
Kharitón –Ta peri Khairean kai Kallirrhoén / Kallirhoé (~ 1. század közepe)
Lucius Apuleius – Metamorphoses vagy Asinus aureus / Az aranyszamár (160 körül)
Héliodórosz – Aithiopika / Aithiopika (Sorsüldözött szerelmesek)(~ 3. század)
كتاب ألف ليلة وليلة (Kitáb alf lajla va lajla) / Az Ezeregyéjszaka meséi (900 körül)
François Rabelais – Gargantua / Gargantua és Pantagruel (1534)
John Lyly – Euphues: The Anatomy of Wit (1579)
Thomas Nashe – The Unfortunate Traveller; or, The Life of Jacke Wilton / A balszerencsés utazó, avagy Jack Wilton élete (1594)
Miguel de Cervantes – Don Quixote / Don Quijote (1605)
John Bunyan – The Pilgrim’s Progress / A zarándok útja (1678)
Marie-Madeleine de Lafayette – La Princesse de Clèves / Clèves hercegnő (1678)
Aphra Behn – Oroonoko (1688)
18. század
Jonathan Swift – A Tale of a Tub / Hordómese (1704)
Daniel Defoe – Robinson Crusoe /Robinson Crusoe (1719)
Eliza Haywood – Love in Excess (1719)
Daniel Defoe – Moll Flanders / Moll Flanders (1722)
Daniel Defoe – Roxana / Roxana, avagy a szerencsés kedves (1724)
Jonathan Swift – Gulliver’s Travels / Gulliver utazásai (1726)
Jonathan Swift – A Modest Proposal / Szerény javaslat (1729)
Henry Fielding – The History of the Adventures of Joseph Andrews & his friend Mr. Abraham Adams / Joseph Andrews és barátja, Mr. Abraham Adams kalandjai (1742)
John Arbuthnot et al. – Memoirs of Martinus Scriblerus (1741)
Denis Diderot – Jacques le fataliste et son maître / Mindenmindegy Jakab (1796)
Samuel Richardson – Pamela or Virtue Rewarded (1742)
Samuel Richardson – Clarissa (1749)
Tobias George Smollett – Roderick Random / Roderick Random (1748)
Henry Fielding – Tom Jones / Tom Jones (1749)
John Cleland – Fanny Hill / Fanny Hill (1749)
Tobias George Smollett – The Adventures of Peregrine Pickle (1751)
Henry Fielding – Amelia / Amelia (1751)
Charlotte Lennox – The Female Quixote (1752)
Voltaire – Candide / Candide (1759)
Samuel Johnson – Rasselas (1759)
Jean-Jacques Rousseau – Julie; ou, la nouvelle Héloïse / Az új Heloise (1760)
Denis Diderot – Le Neveu de Rameau / Rameau unokaöccse (1761)
Jean-Jacques Rousseau – Émile ou de l’Éducation / Emil, avagy a nevelésről (1762)
Horace Walpole – The Castle of Otranto / Az otrantói várkastély (1765)
Oliver Goldsmith – The Vicar of Wakefield / A wakefieldi lelkész (1766)
Laurence Sterne – Tristram Shandy / Tristram Shandy (1767)
Laurence Sterne – A Sentimental Journey / Érzelmes utazás (1768)
Henry Mackenzie – The Man of Feeling (1771)
Tobias George Smollett – The Expedition of Humphrey Clinker / Humphry Clinker kalandozásai (1771)
Johann Wolfgang von Goethe – Die Leiden des jungen Werthers / Az ifjú Werther szenvedései (1774)
Fanny Burney – Evelina (1778)
Jean-Jacques Rousseau – Les Rêveries du promeneur solitaire / A magányos sétáló álmodozásai (1782)
Pierre Choderlos de Laclos – Les Liaisons dangereuses /Veszedelmes viszonyok (1782)
Jean-Jacques Rousseau – Les Confessions / Vallomások (1782)
Fanny Burney – Cecilia (1782)
De Sade márki – Les Cent Vingt Journées de Sodome / Szodoma százhúsz napja (1785)
William Beckford – Vathek / Vathek kalifa története (1786)
De Sade márki – Justine, ou les malheurs de la vertu / Justine avagy az erény meghurcoltatása (1791)
William Godwin – The Adventures of Caleb Williams (1794)
Olaudah Equiano – The Interesting Narrative (1794)
Ann Radcliffe – The Mysteries of Udolpho (1794)
Johann Wolfgang von Goethe – Wilhelm Meisters Lehrjahre / Wilhelm Meister tanulóévei (1795)
Matthew Gregory Lewis – The Monk / A szerzetes (1796)
Fanny Burney – Camilla (1796)
Denis Diderot – La Religieuse / Az apáca (1796)
Friedrich Hölderlin – Hyperion oder Der Eremit in Griechenland / Hüperión vagy a görögországi remete (1797)
Pöcegödör az, hogy ilyen stílusban könyvekről írsz. Jobb lenne neked a Blikk.
Írsz egy kérdést, de az a portálé, nem a tied. Mit gondolsz kit érdekel mit zagyválsz a Face Book-ról és egyebekről, ami nem ide tartozik? Na kit? Csak téged.
Ne fárassz ezzel másokat. Hol vannak leírva, hogy milyen könyveket olvasol? Mindenki annyit és arról ír ide, amennyit akar, ha nem sérti a szabályzatot. Mit szólsz ehhez? Írtál egy fura kommentet. Hogy nem töröltettél semmit. Több mint fura, mert ezen csak nagyon kevesen akadnának fenn. Talán károsodik az illető valamiben, ha törlik az egyik kommentjét? Túl érzékeny vagy és el is árultad magad még akkor is, ha új profillal vagy. Küldök neked egy listát könyvekről, hogy legyen amit böngéssz.
Sok van, nem tudok egy kedvencet kiemelni.
Akik hirtelen eszembe jutnak:
Márai Sándor, Marquez, Boris Vian, Tóth Krisztina, Carlos Ruiz Zafón Grecsó Kirisztián, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Isaac Asimov, Mary Shelley, Háy János, Jane Austen, Orvos-Tóth Noémi, Agatha Cristie, Lackfi János, Fekete István, és ez nem a teljes lista.
Egy írót/két könyvet viszont szeretnék kiemelni, nem biztos, hogy a világirodalom legjobb regényei, de az biztos, hogy jobb hely lenne a világ, ha ezt a két könyvet mindenki elolvasná, ha csak egy picit elgondolkozna rajta.
Edith Eva Eger könyvei: Döntés és az Ajándék.
A "moderálási elvek lazítása" és az AI itt már se nem oszt, se nem szoroz.
Hiszen a fórumozásban az egymás alázását, gyalázását egy agresszív többség akkora tökélyre fejlesztette mára, hogy az már szinte nem is fokozható.
Szerintem.
Az érzékenyebb gyomrúak jobb, ha távol tartják magukat a fórumbeszélgetésektől. (Ha jót akarnak.)
S hogy a háeszem ne csak "off" legyen, a témát illetően hadd 1rom le (a magam és a FI örömére), hogy szeretek olvasni, és nagyon nem vagyok válogatós.
Stephen King a kedvenc.
Krimi
Fantasy
Szépirodalom
Neked irtam?
Fuss neki. Nézd meg még egyszer.
Pont láttam még a hozzászólásodat. Aki online durva, mogorva, faragatlan, kulturálatlan az milyen lehet az életben?
Számomra ez sok frusztrált, feszült, kiegyensúlyozatlan, labilis ember is elkeseritő. Mi bajuk?